2016. Március 31., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Beszámoló Kőszeg város közbiztonságának helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedéseiről és az azzal kapcsolatos feladatokról.
2. - Tájékoztató a Kőszegi Polgárőrség 2015. évi munkájáról.
3. - Tájékoztató a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2015. évi tűzvédelmi tevékenységéről.
4. - A köztemetőkről és a temetkezésről szóló 6/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosítása.
5. - Az önkormányzati tulajdonú lakások és nem lakás céljára szolgáló bérlemények víz- és csatornadíjának elszámolásáról szóló 5/1992. (V. 14.) önkormányzati rendelet módosítása.
6. - A közterület-használatról és a városkép védelméről szóló 1/2000. (II. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
7. - A történelmi belváros gépjármű-közlekedésének szabályairól szóló 35/2005. (XI. 1.) önkormányzati rendelet, valamint a fizető parkolók működésének és igénybevételének rendjéről szóló 16/2015. (VI. 26.) önkormányzati rendelet módosítása.
8. - A Chernel utca Várkör felőli végének kétirányusítása.
9. - Új közbeszerzési szabályzat jóváhagyása.
10. - A Rákóczi Európai Kulturális Útvonal megalapításában való részvétel.
11. - A Kőszegi Futball Clubbal kötött feladatátvállalási megállapodás módosítása.
12. - Éves közbeszerzési terv jóváhagyása.
13. - Kézilabda munkacsarnok létesítéséhez elvi hozzájárulás.
14. - A 0205/82 hrsz-ú földrészlet belterületbe vonása.
15. - Az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványával kötendő együttműködési megállapodás.
18. - A Kubinyi Ágoston Programra pályázat benyújtása. (rendkívüli előterjesztés)
19. - A Szociális Gondozási Központ pótelőirányzati kérelme. (rendkívüli előterjesztés, az anyagot később küldjük)
20.a - Vagyonügyek: A 4185 és a 4186 hrsz-ú ingatlanok értékesítése.
20.b - Vagyonügyek: A 151/2015. (VI. 25.) számú képviselő-testületi határozat visszavonása.
20.c - Vagyonügyek: A 2975/101 hrsz-ú ingatlan értékesítése.
22. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
10. napirendi pont:
A Rákóczi Európai Kulturális Útvonal megalapításában való részvétel.

Tisztelt Képviselő-testület!


Magyarország 2013. március 1-jén csatlakozott az Európa Tanács kulturális útvonalak programjához, amely megnyitotta a hazai szervezetek előtt a lehetőséget, hogy új útvonalat javasolhassanak a komoly presztízst nyújtó címre. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága annak érdekében, hogy a közép-európai országok minél több európai útvonal részesévé, kezdeményezőjévé válhassanak, 2014. szeptember 16-17-a között Európa Tanács Kulturális Útvonalak Nemzetközi Konferenciát szervezett Sárospatakon. Már itt felmerült II. Rákóczi Ferenc, mint európai személyiség emlékének ápolása.
A Nemzeti Kulturális Alap ötmillió forintos támogatásával 2015. szeptemberben indult az útvonal előkészítése, ami a közreműködők lelkesedése okán felgyorsult. 2015. november 23-án jelentettékbe, hogy a fejedelem életéhez szorosan kapcsolódó települések összefogásával Rákóczi Európai Kulturális Útvonal jön létre. A rendezvényt követő sajtótájékoztatón Hajdu Imre, a Rákóczi Kulturális Útvonal kialakításáért felelős megbízott azt mondta: az útvonal létrehozásának célja elsősorban a turisztikai és a kulturális együttműködés.
Hajdu szerint Rákócziról sokan, sokat tudnak: tudott, hogy európai formátumú politikus, államférfi volt, Európa valamennyi országában elismerték mint uralkodót, de életének állomáshelyei nem annyira ismertek. Az útvonal létrehozását Sárospataktól függetlenül a lengyelországi Jarosław település is kezdeményezte. Bujdosása idején a fejedelem hosszabb ideig tartózkodott ott háromezer kuruccal együtt, a városban a mai napig ápolják Rákóczi kultuszát.
A bölcsőtől a sírig
Az együttműködés a turizmusra, a kulturális örökség védelmére és ápolására, valamint a turisztikai infrastruktúra kiépítésére fókuszál. Az útvonal a felvidéki Borsiból, Rákóczi szülőhelyéről indul, és mindazon településeket érinti, amelyek építészetileg, csaták vagy a fejedelem életének meghatározó helyszíneként köthetők hozzá, és egészen Kassáig tart, ahol a fejedelem nyugszik.
A Rákóczi Európai Kulturális Útvonal alakuló közgyűlésére 2016. február 19-én Jaroslawban (Lengyelország) került sor. A házigazda Waldemar Paluch, Jaroslaw polgármestere lett az Útvonal vezetője, az Útvonal munkaszervezetét Hajdu Imre (Sárospatak, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke) vezeti, székhelye Sárospatak.
Jelen voltak a megalakuláskor: Kazimierz Gołojuch országgyűlési képviselő; PhD Körmendi Adrienn Magyarország krakkói főkonzulja; Szénási Lajos, Magyarország kassai főkonzulátusának gazdasági attaséja és PhD Dorota Janiszewska-Jakubiakot, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma osztályvezetője. Az útvonal luxemburgi bejegyzéséig még sok idő fog eltelni, de a remények szerint 2017-ben hivatalosan is beadható lesz az akkreditálási kérelem.
Az útvonal alapító tagjai önkormányzatok (Sárospatak, Jaroslaw, Miskolc, Jindrichúv Hradec, Svidnik, Zborov, Velky Saris, Kőszeg, Szécsény), intézmények (MNM Rákóczi Múzeuma, Sárospatak), Civil szervezetek (Bodrogközi EGTC), egyházak (OKIFCH, Jaroslaw). Szerencs és Romhány jelezte, hogy a közgyűlésen nem tud részt venni, de örömmel csatlakozik az útvonalhoz.

A közgyűlés megválasztotta az elnökséget, amelynek tagjai Aros János (Sárospatak), Stanislaw Mrvka (Csehország, Jindrichúv Hradec), Frantisek Bartko (Velky Saris, Szlovákia), Waldemar Paluch (Jaroslaw), Ks. Marek Pienkowski (OKIFCH, Jaroslaw). Alapelv volt, hogy minden ország egy elnökségi tagot küldjön az elnökségbe.

Csatolom a Rákóczi Európai Kulturális Útvonal alakuló közgyűléséről készült jegyzőkönyvet, melynek 1/Kgy/2016. (II. 19.) határozatával az alapító települések döntöttek az Útvonal megalakulásáról, viszont a nyilatkozat a helyi közgyűlések/képviselő-testületi ülések elfogadását követően válik egy-egy település részéről hivatalossá. A települési határozatokat fenti határozathoz csatolni kell. A közgyűlésen egyidejűleg döntöttek a tagsági hozzájárulás mértékéről, melynek összege – figyelemmel Kőszeg nagyságára - évente 500 euro.


Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni, és a határozati javaslatot elfogadni szíveskedjen!


Kőszeg, 2016. március 3.


Huber László s.k.
polgármester



HATÁROZATI JAVASLAT


Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete kinyilvánítja azon szándékát, hogy részt kíván venni a Rákóczi Európai Kulturális Útvonal megalapításában és felhatalmazza egyúttal Huber László polgármestert az ehhez szükséges nyilatkozatok megtételére. Egyben biztosítja az éves tagsági hozzájárulást 500 Euro összegben az Egyéb szórakoztató tevékenység, kitüntetések keret terhére.


Határidő: azonnal
Felelős: Huber László polgármester

(A mellékleteket lsd. a letölthető formátumban.)