2022. Március 18., Péntek, 08:00 óra, Városháza tanácskozó terme: rendkívüli, nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A Kőszegi Béri Balog Ádám Általános Iskola intézményátszervezésének véleményezése.
2. - Az 1. számú házi gyermekorvosi körzet helyettesítési szerződésének meghosszabbítása.
3. - A 3344/49/A hrsz alatti ingatlan elővásárlási jogáról szóló döntés.
4. - A 2578/1 hrsz-ú közút ingyenes átvételének kezdeményezése.
5. - A rendezési terv 10. módosításával kapcsolatos döntés a 3657/4 hrsz-ú ingatlanra vonatkozóan.
6. - A 2022. évi közbeszerzési terv módosítása.
3. napirendi pont:
A 3344/49/A hrsz alatti ingatlan elővásárlási jogáról szóló döntés.

Tisztelt Képviselő-testület!

A Kőszeg, 3344/49/A hrsz alatt nyilvántartott, egyéb épület (üzlet) megnevezésű, 34 m2 területű ingatlan 1/1 tulajdoni hányadára létrejött adásvételi szerződés kapcsán Dr. Doroszlay Mónika, mint a felek által megbízott ügyvéd fordult az önkormányzathoz.

2007 évben ráépítési szerződés keretében Kőszeg Város Önkormányzata beleegyezését adta, hogy a Kőszeg, 3344/49 hrsz-ú közterületre egy magánszemély zöldség, gyümölcs üzletet építsen az építéshatóság engedélye szerint. A ráépítés során a ráépítő földhasználati jogot is szerzett az önkormányzati közterület vonatkozásában.

A polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 5:20.§-a alapján, amennyiben a föld és a rajta álló épület tulajdonjoga elválik, úgy elővásárlási jog illeti meg a feleket.

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 27/2013. (IX.27.) önkormányzati rendelete a polgármesterre átruházott hatáskörök tekintetében ugyan nevesíti a polgármester döntési jogkörét a nem önkormányzati rendelettel alapított elővásárlási jognyilatkozat megtétele tárgyában, azonban az adásvétel tárgyát képező közterületre épült üzlet vonatkozásában indokolt a Képviselő-testület bevonásával meghozni a döntést.
Az épület hosszú évek óta nem tölti be funkcióját, legfeljebb raktározási célra szolgált és tudomásunk szerint a jövőben is erre használná az új tulajdonos.

Jelen jogügylet kapcsán az adásvételi szerződésben foglaltakra tekintettel az önkormányzat nyilatkozata szükséges, hogy élni kíván-e a törvényben biztosított elővásárlási jogával. Az ingatlan 1/1 tulajdoni hányadára kialkudott vételár 150.000,-Ft.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni és döntését meghozni szíveskedjen.

Kőszeg, 2022. március 11.

A polgármester nevében:

Németh Ildikó s.k.
városüzemeltetési osztályvezető





HATÁROZATI JAVASLAT
„A” változat
1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszeg, 3344/49/A hrsz. alatt nyilvántartott egyéb épület (üzlet) megnevezésű, 34 m2 területű ingatlan 1/1 tulajdoni hányada tekintetében - a Kőszegen, 2022. március 3-án létrejött adásvételi szerződésben foglalt tartalommal – a polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény alapján Kőszeg Város Önkormányzatát megillető elővásárlási jogával élni kíván és egyben a kialkudott 150.000,-Ft vételár kifizetését Város Önkormányzata 2022. évi költségvetésének vagyonhasznosítási tartalék keret terhére biztosítja.
2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert az adásvételi szerződés aláírására.

Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: azonnal


HATÁROZATI JAVASLAT
„B” változat
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszeg, 3344/49/A hrsz. alatt nyilvántartott egyéb épület (üzlet) megnevezésű, 34 m2 területű ingatlan 1/1 tulajdoni hányadára vonatkozóan - a Kőszegen, 2022. március 3-án létrejött adásvételi szerződés tekintetében - a polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény alapján Kőszeg Város Önkormányzata elővásárlási jogával nem kíván élni.

Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: azonnal

(A mellékleteket lsd. a letölthető formátumban.)