2022. Március 18., Péntek, 08:00 óra, Városháza tanácskozó terme: rendkívüli, nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A Kőszegi Béri Balog Ádám Általános Iskola intézményátszervezésének véleményezése.
2. - Az 1. számú házi gyermekorvosi körzet helyettesítési szerződésének meghosszabbítása.
3. - A 3344/49/A hrsz alatti ingatlan elővásárlási jogáról szóló döntés.
4. - A 2578/1 hrsz-ú közút ingyenes átvételének kezdeményezése.
5. - A rendezési terv 10. módosításával kapcsolatos döntés a 3657/4 hrsz-ú ingatlanra vonatkozóan.
6. - A 2022. évi közbeszerzési terv módosítása.
5. napirendi pont:
A rendezési terv 10. módosításával kapcsolatos döntés a 3657/4 hrsz-ú ingatlanra vonatkozóan.

Tisztelt Képviselő-testület!

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2020. július 02-i ülésén, 62/2020. (VII.2.) számú képviselő-testületi határozatával döntött a településrendezési eszközök teljes eljárásban történő 10. számú módosításának elrendeléséről, valamint ezen belül a támogatott kérelmek kidolgozásáról.
Ezen kérelmek között szerepelt a Kőszeg, 3657/4 hrsz-ú önkormányzati terület övezeti besorolásának módosítása, mely kérelmet a képviselő-testület a 2020. július 02-án tartott ülésén támogatott.
A Vas Megyei Kormányhivatal állami főépítésze a településrendezési eszközök 10. számú módosításával kapcsolatos véleményezési szakaszában adott véleményében a fenti kérelemmel kapcsolatban kérte a képviselő-testületnek az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 7.§ (3) bekezdés e) pontja szerinti döntésének becsatolását.

A változtatási kérelemmel érintett telek a Királyvölgyi úton található, zöld környezetben, a környéken beépítésre szánt lakóterületekkel. A telek az Önkormányzat tulajdonában van, az övezeti besorolása Zkk. A környező 3655/2 és a 3657/5 hrsz-ú telkek korábban magánkézbe kerültek.
Az Önkormányzat a zöldterületből szeretné az érintett területet lakóterületi terület felhasználásba áthelyezni, a tömb egységes kezelése érdekében.
A Rendezési terv módosítása során a tervező és az Önkormányzat vizsgálta a teljes tömb hasznosíthatóságát.
A HÉSZ 2009-es állapotában a teljes terület K-E2 jelű különleges övezetbe tartozott, melynek előírása szerint a következő épületek helyezhetőek el - E2 jellel jelölt területek az idegenforgalomhoz kapcsolódó építmények elhelyezésére szolgál. A területnek az ilyen jellegű hasznosítása időközben megszűnt.
A Rendezési Terv 2014-es készítése során a területeket a 3657/4 hrsz-ú ingatlan kivételével a Lke-A1/1 jelű, kertvárosias lakó övezetbe sorolták.

A Királyvölgyi út melletti Zkk-s terület hasznosítása továbbra sem megoldott, a területen régebben meglévő játszótér az eszközök elavultsága miatt megszűnt, helyette új korszerű eszközökkel ellátott játszótér (Alpannónia Szabadidőpark) épült a közelben, más helyszínen.

Kőszeg területén ugyan vannak olyan kijelölt Lke jelű kertvárosias lakóterületek, amelyek még nem épültek be, de ezek jellemzően a volt Mk jelű kertes mezőgazdasági, zártkerti területek átsorolásából jöttek létre, amely területek infrastrukturális fejlesztése nem történt meg. Ezen területek hasznosítása olyan nehézségekbe ütközik, amelyhez szükséges fejlesztések a közeljövőben nehezen valósíthatók meg.
Jelen előterjesztéssel érintett terület megközelítése megoldott, közművekkel való ellátása is könnyebb, mint sok olyan volt Mk-s terület ellátása, mely a városközponttól távolabb helyezkednek el.
A módosítás során azonban az is fontos szempontja az Önkormányzatnak, hogy lehetőség szerint a városi zöldterületek ne szűnjenek meg, illetve ne csökkenjenek, ezért a terület északi határán a Királyvölgyi út mellett, olyan új zöldterület kerül kijelölésre, melynek hasznosítása sokkal jobban illeszkedik a természeti környezethez, valamint a Királyvölgyi út ezen részének turisztikai hasznosításához.
A fentiek alapján továbbra is indokolt a 3657/4 hrsz-ú telek övezeti besorolásának módosítása.

Az előterjesztés elfogadásának célja, hogy képviselő-testület egyértelműen kinyilvánítsa, hogy az Étv. 7.§ (3) bekezdés e) pontja szerint a Kőszeg, 3657/4 hrsz-ú ingatlant érintő, a településrendezési eszközök 10. módosításával létrejövő egységes lakóterületi fejlesztés más lakóterületen nem valósítható meg.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet a határozati javaslat elfogadására.

Kőszeg, 2022. március 11.

A polgármester nevében:

Bertók Sándor s. k.
Kőszeg Város Főépítésze

(A mellékletet lsd. a letölthető formátumban.)

HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete kinyilvánítja, hogy az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 7.§ (3) bekezdés e) pontja szerint a Kőszeg, 3657/4 hrsz-ú ingatlant érintő, a településrendezési eszközök 10. módosításával létrejövő egységes lakóterületi fejlesztés más lakóterületen nem valósítható meg, annak ellenére, hogy a település területén belül elszórtan található kertvárosias lakóterület, azonban azok infrastruktúrával való ellátottsága nem megoldott. A közkert funkció az érintett lakóövezet mellett, a természetbeni állapotot követve – a Királyvölgyi árok, mint hálózatos zöld infrastruktúra elemhez kapcsolódva - kerül pótlásra.
Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: azonnal