2022. Szeptember 2., Péntek, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1.a - Az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló 3/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelet módosítása.
1.b - Beszámoló az önkormányzat gazdálkodásának 2022. I. félévi teljesítéséről.
2. - Kőszeg Város 2022-2037-ig terjedő időszakra szóló kulturális koncepciójának jóváhagyása.
3. - A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház alapító okiratának módosítása.
4. - A Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár alapító okiratának módosítása.
5. - A Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde alapító okiratának módosítása.
6. - A Kőszegi Szociális Gondozási Központ alapító okiratának módosítása.
7. - A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz való csatlakozás.
8. - A Wienerberger Téglaipari Zrt.-vel kötendő ingatlancsere szerződés.
9. - Beszámoló a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtés tapasztalatairól.
10. - Tájékoztatás a vagyonhasznosítási terv időarányos teljesítéséről.
11. - A VASIVÍZ Zrt. ivóvíz és szennyvíz ágazatra vonatkozó Gördülő Fejlesztési Tervének a jóváhagyása.
12. - A Kőszeg, Borostyánkő utca szennyvízelvezető- és ivóvízhálózat bővítésével kapcsolatos döntések meghozatala.
14. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
9. napirendi pont:
Beszámoló a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtés tapasztalatairól.

Tisztelő Képviselő-testület!


Munkaprogramjuknak megfelelően tájékoztatom Önöket Kőszeg Város közigazgatási területén végzett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos tevékenységünkről.

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséről és ártalommentes elhelyezéséről szóló 12/2014. (III. 28) önkormányzati rendelet megalkotásakor a kötelező közfeladat ellátására a Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft.-t jelölte ki.
A feladat ellátáshoz 10 M Ft értékben gépbeszerzési lehetőséget biztosított. A kezdeti 2015 teljes évi 1227 m3–es igénybevétellel szemben 2020 2907 m3, 2021 2688 m3 szennyvizet szállítottunk el, a szippantások száma 232 db-ról 681, illetve 645 db-ra nőtt. A rendelkezésünkre álló műszaki eszközök elhasználódása és az Önkormányzati ellenőrzés szigorítása miatt megnövekedett igénybevétel miatt a feladat ellátása során nem tudtuk tartani az Önkormányzati rendeletben foglalt határidőket és szabályokat. Munkánkat tovább nehezítették az extra időjárási körülmények és domborzati viszonyok, valamint az a tény is, hogy a téli időszakban a szennyvíz szállításra szolgáló erőgépnek hó eltakarítási munkákat is kellett végezni. A Városüzemeltető jelzésére és az önkormányzat városüzemeltetési osztályával egyeztetett javaslatára Kőszeg Város Önkormányzata módosította a korábbi, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízre vonatkozó rendeletét. Mivel a korábban megkötött közszolgáltatási szerződés 2022. 02. 28-án megszűnt, ezért a Képviselő-testület 38/2022 (II. 24.) számú önkormányzati határozatával újabb 10 évre kijelölte a Kőszeg Város Nonprofit Kft.-t az adott közszolgáltatási feladat elvégzésére. Ugyancsak kérésünkre lehetővé tette, hogy nagyrészt önkormányzati támogatással új, korszerű, nagy sebességű erőgépet és egy új, nagyobb teljesítményű szippantó kocsit szerezzen be a Városüzemeltető. A két eszköz beszerzése megtörtént, a gépek műszakilag kifogástalanul működnek. Fenntartásuk első néhány évben minden bizonnyal kedvezőbb költségekkel jár, mint a korábbi géplánc fenntartása, üzembiztonságuk pedig kifogástalan. Ezek a tények a korábban már stabilan jelentkező éves -6,5 - -6,8 millió Ft-os üzemelési veszteséget mindenképpen csökkentik. Ugyanakkor a most kézhez kapott értesítés szerint a szennyvíz kezelését végző szolgáltató a szennyvíz lerakási díjat az eddigi 588 Ft / m3+ áfa díjról 1200 Ft /m3 + áfa díjra fogja növelni. Figyelembe véve a 2700 m3 körüli éves lerakást éves szinten ez az árváltozás 1,6 M Ft-os további költség növekedést, így a veszteség növekedését is eredményezi. Az üzemanyag piaci áron történő beszerzése (480 Ft helyett 767 Ft/l) további 1,1 M Ft-os veszteség növekedést okoz. További problémának nézünk eléje amiatt, hogy az új Önkormányzati rendelet betartása érdekében a korábban ellátott szolgáltatási területek közül Lukácsháza és Gyöngyösfalu ellátást nem vállaltuk. Az illetékes közös hivatal emiatt a katasztrófa védelemhez fordult a szolgáltató kijelölés érdekében. A területileg illetéke katasztrófavédelmi hatóság már felhívta társaságunkat az elutasítás indoklására. Minden bizonnyal le fog folytatni egy kötelező kijelölési eljárást, amely során fennáll a lehetősége, hogy a Kőszegi Városüzemeltetőt közszolgáltatónak Gyöngyösfalu és Lukácsháza vonatkozásában kijelöli.
Összességében elmondható, hogy az új önkormányzati rendelet alapján és az új közszolgáltatási szerződésben foglaltak szerint munkánkat 2022 első félévben az önkormányzati rendeletekben előírtaknak megfelelően tudtuk elvégezni. A tevékenységünk pénzügyi eredményességét a fentebb leírt tényezők fogják befolyásolni, amelyek megváltoztatására nincs lehetőségünk.
A 2021. évi pénzügyi és szolgáltatási adatokat a 2021. évről szóló, Önök által már ismert (2022. 05. havi testületi ülés) mérleg beszámoló tartalmazza.

Az előterjesztést megtárgyalta a városfejlesztési és a pénzügyi bizottság, mindkét bizottság a képviselő-testületnek elfogadásra ajánlotta.

Kérem, a beszámoló megvitatását és elfogadását.


Tisztelettel:

Kovács István s.k.
ügyvezető




HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtése tárgyában szóló beszámolóját elfogadja.