2022. Szeptember 2., Péntek, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1.a - Az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló 3/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelet módosítása.
1.b - Beszámoló az önkormányzat gazdálkodásának 2022. I. félévi teljesítéséről.
2. - Kőszeg Város 2022-2037-ig terjedő időszakra szóló kulturális koncepciójának jóváhagyása.
3. - A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház alapító okiratának módosítása.
4. - A Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár alapító okiratának módosítása.
5. - A Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde alapító okiratának módosítása.
6. - A Kőszegi Szociális Gondozási Központ alapító okiratának módosítása.
7. - A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz való csatlakozás.
8. - A Wienerberger Téglaipari Zrt.-vel kötendő ingatlancsere szerződés.
9. - Beszámoló a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtés tapasztalatairól.
10. - Tájékoztatás a vagyonhasznosítási terv időarányos teljesítéséről.
11. - A VASIVÍZ Zrt. ivóvíz és szennyvíz ágazatra vonatkozó Gördülő Fejlesztési Tervének a jóváhagyása.
12. - A Kőszeg, Borostyánkő utca szennyvízelvezető- és ivóvízhálózat bővítésével kapcsolatos döntések meghozatala.
14. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
8. napirendi pont:
A Wienerberger Téglaipari Zrt.-vel kötendő ingatlancsere szerződés.

Tisztelt Képviselő-testület!

A tavalyi év folyamán képviselő-testületi döntéssel jóváhagyásra került egy háromoldalú előszerződés, amely az önkormányzat, a Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft. és a Wienerberger Zrt. között jött létre.

Az előszerződés egy olyan, minden érintett fél részére előnyös cserét helyezett előtérbe, amely a szükséges telekalakítási eljárások lefolytatását, illetve szolgalmi jog átvezetését követően válhat most véglegessé.

Az önkormányzati tulajdonú 0117/10 hrsz-ú ingatlanon lévő kommunális hulladéklerakó bezárását követően a városnak szüksége van olyan lerakási területre, ahol a lakosság és vállalkozók a tiszta inert lerakón el nem helyezhető, feldolgozással újra nem hasznosítható, de szennyező anyagot nem tartalmazó bontásból és építésből származó inert hulladékot lerakhatják.
A Wienerberger Zrt. pedig a gyár fejlesztési elképzeléseinek megvalósítása érdekében szeretné a területét megnövelni, így az általa már korábban kibányászott és felhagyott anyagbánya területarányos részét cserealapként felajánlotta.

Az előszerződésben rögzítettek szerint így a csere tárgya a Kőszegi Városüzemeltető Kft. tulajdonát képező 0118/2 hrsz, 4 ha 9958 m2 kivett anyagbánya, amely területet a Téglagyár a gyártása során keletkezett ásványi anyag és téglatörmelékkel tölt fel a gyár üzemi és tájrendezési terve szerint, míg a másik a Wienerberger tulajdonában lévő 0118/6 hrsz-ú ingatlan megosztásából kialakított 0118/10 hrsz, ugyancsak 4 ha 9958 m2 kivett anyagbánya megnevezésű terület, ahol a téglagyár a részleges tájrendezését végrehajtotta, a területen a bányászati tevékenységet befejezte, így az nem képezi már a bányaüzem részét. Ennek igazolásaként a Bányahatóság határozatát rendelkezésünkre bocsátották.
Jelen jogügylet az önkormányzati tulajdonban lévő 0117/10 hrsz-ú ingatlant az átjárási szolgalmi jog tekintetében érinti a csatolt szolgalmi jog bejegyzésre vonatkozó változási vázrajzon feltüntetettek szerint.

A területarányos csere a felek egységes akaratával, érdekeik kölcsönös figyelembevételével azonos értékű területként, pénzmozgás nélkül jönne létre, az ingatlanokat értékarányosnak tekintve.

A csereügylet azon túl, hogy lehetővé tenné a lakosság számára a bontásból származó szennyeződésmentes inert hulladék lerakását még bevételt is képezne a Városüzemeltető Kft. részére a lerakási díjakból.
Az elcserélt terület lerakási kapacitása 250-300 ezer m3, amely mintegy 25 évre elegendő üzemelési időt biztosít. A beszállított hulladék szigorú adminisztráció mellett kerülhetne lerakásra, amelyhez a telephelyen rendelkezésre álló portaépületben az infrastrukturális feltételek is adottak. Az üzemeltetés biztosításához a Kőszegi Városüzemeltető Kft. egy dózer beszerzésének szükségességét jelezte, amely forrás biztosításában a város jövőbeni együttműködését kéri.

Az előterjesztést a Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottság, valamint a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság megtárgyalta. A határozati javaslatot mindkét bizottság egyhangúlag elfogadásra ajánlja a Képviselő-testületnek.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztést megtárgyalni és a határozati javaslatot elfogadni szíveskedjen.

Kőszeg, 2022. augusztus 25.

A polgármester nevében:

Németh Ildikó s.k.
városüzemeltetési osztályvezető



HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft., a Wienerberger Téglaipari Zrt., valamint Kőszeg Város Önkormányzata között létrejövő, ingatlanok cseréje, szolgalmi jog alapítása és módosítása, valamint járulékos kérdések kezelése tárgyú háromoldalú végleges szerződést a melléklet szerinti tartalommal jóváhagyja és egyben felhatalmazza a polgármestert a szerződés aláírására.

Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: azonnal

(Valamennyi mellékletet lsd. a letölthető formátumban.)