Jegyzőkönyv: 2021. Január 29., Péntek, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: veszélyhelyzetben a képviselő-testület feladat- és hatáskörének gyakorlása

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Jegyzőkönyv letöltése
Off-line olvasás:
Jegyzőkönyv nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A képviselő-testület gazdasági programjának jóváhagyása (később küldjük).
2. - A hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól, valamint a fizetendő díj mértékéről szóló 11/2017. (V. 26.) önkormányzati rendelet módosítása.
3. - A V001 Szombathely-Kőszeg ivóvízellátási rendszeren, valamint az S001 Szombathely-Kőszeg szennyvízelvezetési és tisztítási rendszeren történő vagyonértékelésről szóló döntés.
4. - Önkormányzat tulajdonú ingatlanok rekreációs célra történő kijelölése.
4. - Egy mappában a 2020. december 10-i polgármesteri döntések tervezete.
5. - A Kőszeg, 1329 hrsz-ú ingatlanra érkezett vételi ajánlat.
6. - A Kőszeg, Rákóczi F. u. 78. 1. emelet 32. sz. alatti lakásra érkezett vételi szándék.
7. - A kőszegi 3584 hrsz-ú ingatlanrész vételi szándéka.
8. - A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház 2021. évi munkaterve.
9. - A képviselő-testület 2021. évi munkaterve.
10. - A 2021. évi közbeszerzési terv jóváhagyása.
Szám: K/223-4/2021.



FELJEGYZÉS


amely készült 2021. január 29-én, 9 órakor a kőszegi Városháza tanácskozó termében.

Jelen vannak:
Básthy Béla polgármester, dr. Zalán Gábor jegyző, dr. Nagy Edina aljegyző, Németh Ildikó városüzemeltetési, Cserkutiné Stipsics Edina pénzügyi és gazdálkodási, Kovács-Mezei Virág igazgatási osztályvezető, Fekete Balázs fejlesztési irodavezető, valamint Pócza Zoltán igazgató.

A tanácskozóteremben megjelent még Táncsics Péter és Harkai Norbert képviselő, akik jelzik, hogy részt kívánnak venni a polgármester úr által meghozandó döntések idején. Táncsics Péter úgy tudja jegyző úrtól, hogy ennek nincs akadálya.

Dr. Zalán Gábor tisztázza, hogy ő – mintegy egy héttel ezelőtt – azt mondta képviselő úrnak, hogy veszélyhelyzet idején a képviselő-testület nem ülésezik, de ha a polgármester úr úgy gondolja, akkor beengedheti a nyilvánosságot, ez az ő döntési kompetenciája. Képviselő úr megkapta az elkészült előterjesztéseket, azokra írásban válaszolt is, tehát a véleményét megismerhette mindenki.

Básthy Béla jelzi: tekintettel arra, hogy a két képviselő úr vette a fáradságot és eljöttek az ülésterembe, így amennyiben a napirendi pontokkal kapcsolatban van hozzáfűznivalójuk, azt tegyék meg, ennek nincs akadálya. De mivel a többi képviselőt erről nem értesítették és így nem is lehetnek jelen, kéri, hogy a mondanivalójuk ismertetése után távozzanak. Egyébként érthetetlen, hogy Táncsics Péter képviselő úr miért a jegyző úrra hivatkozik, amikor a képviselő-testületi üléseket ő vezeti, a polgármesteri döntéseket ő hozza. Azaz rossz helyre címezte a kérdést.

Táncsics Péter szerint a jogi kérdéseket jogásznak kell feltenni, nem a politikusnak. Az ittlétüknek két oka van: az egyik az, hogy hiányolja a közvetítéseket a döntésekről és rossz tapasztalatai vannak ezeknek a lakosság felé történő tájékoztatásáról is. Sokszor 2x15 nap is eltelik, hogy a képviselők megtudják, milyen döntések születtek a nevükben. A másik oka az ittlétüknek az önkormányzat gazdasági programja, amely a szigorú határidők ellenére sem lett elfogadva. Nagyon nehezményezi, hogy ezt a programot 8-10 hónap késés, határidő csúszás után, polgármester úr a nyilvánosság és a képviselő-testület kizárásával egy személyben fogja elfogadni. Szeretné tudni, hogy a polgármester úr ezt megteszi-e vagy esetleg megvárja azt, hogy a képviselő-testület teljes létszámmal dönthessen róla.

Básthy Béla szerint érdekes játékot játszik a képviselő úr. Egyrészt a gazdasági program kapcsán a határidőket emlegeti, sőt ez miatt képviselő úr a kormányhivatalhoz is fordult. Másrészt most számon kéri rajta azt, hogy esetleg várja meg a jóváhagyással a képviselők visszatérését, miközben pontosan tudja, hogy ha ő ezt megteszi, akkor el fogják marasztalni az önkormányzatot. Ez szerinte nem korrekt képviselő úr részéről, mert mindkét szálat Ön tartja a kezében. 2 x fél éve volt a képviselő úrnak arra, hogy javaslatokat fogalmazzon meg a programhoz, mert ő mindent figyelembe vett, ami hozzá beérkezett. Az Összefogás Kőszegért Egyesület ugyanis folyamatosan a facebook közösségi oldalon azt posztolja ki, mennyi javaslatot tett a polgármesternek.
Néhány, az egyesület évértékelő írásaiban tett megjegyzésükre is reagál. Először is: a korábbi években ő alpolgármesterként mindig figyelt arra, hogy a saját helyére üljön, soha nem ült a polgármester székébe azért, hogy onnan bármilyen nyilvános nyilatkozatot tegyen. Továbbá: ő nem azt állítja, hogy nincs munka az egyesület FB posztjai mögött, hanem azt, hogy míg más képviselők a városban észlelt problémákkal a város vezetéséhez, a hivatal illetékes osztályaihoz vagy a városüzemeltető kft.-hez fordulnak, addig az egyesület ezeket a problémákat arra használja fel, hogy saját maguk oldják meg és ezzel azt akarják prezentálni, hogy az önkormányzat ezekkel nem foglalkozik. Ő úgy érzi, hogy kialakult az egyesület részéről egy kép róla, ami nem egészen stimmel.
Ismét megkérdezi, hogy hogy a jelenlévő képviselőknek a gazdasági programmal vagy bármelyik előterjesztéssel kapcsolatban van-e valami hozzáfűznivalójuk.

Táncsics Péter számára érthetetlen, hogy ha kormányhivatal kéri számon a határidőt, akkor az fontos, ha ő, mint képviselő, akkor nem.

Básthy Béla szerint a kormányhivatalnak van kényszerítő ereje. Ha képviselő úr mondja, természetesen az is fontos, meg a törvény betartása miatt is fontos.

Táncsics Péter visszakérdez: akkor miért vártunk vele eddig?

Básthy Béla szerint azért, mert közben rengeteg más tennivaló volt: ez idő alatt ő próbálta Kőszeg városát fejleszteni. Ha szétnéz a városban képviselő úr, akkor láthatja, hány TOP-os projekt lett befejezve, mekkora plusz forrást sikerült a város számára szerezni. 3,5 milliárd Ft birtokában már sok gazdasági programot lehet írni, mint azelőtt. De nem is ezek a fő kérdések, hanem az, hogy – ahogy Ön előtt is ismert – márciusban veszélyhelyzet lépett életbe, ami aztán később újra be lett vezetve. Egyébként képviselő úr is jól tudja, hogy a gazdasági program hiánya a város életére nincs különösebben negatív hatással. Most lesz gazdasági program is, de ezzel szerinte nagy csoda nem fog történni. Fogunk még együtt dolgozni a városért.

Táncsics Péter megköszöni a választ majd Harkai Norberttel együtt elhagyja az üléstermet. Ezután a mai polgármesteri döntéshozatalokra kerül sor.

Tárgy: veszélyhelyzetben a képviselő-testület feladat- és hatáskörének gyakorlása.

Dr. Zalán Gábor jegyző tájékoztatást ad arról, hogy a Kormány Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki 2020. november 4-i hatállyal, amely jelenleg is érvényben van. Ezzel életbe lépett a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése, mely szerint veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja. Fenti jogkör alapján a polgármester jogosult az önkormányzat zökkenőmentes működése érdekében intézkedni.
Polgármester úrnak az alábbi előterjesztésekről kell ma döntenie:

1. A képviselő-testület gazdasági programjának jóváhagyása.
Előterjesztő: Básthy Béla polgármester.

2. A hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól, valamint a hivatali helyiségen, a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén a fizetendő díj mértékéről szóló 11/2017. (V. 26.) önkormányzati rendelet módosítása.
Előadó a polgármester nevében: Kovács-Mezei Virág igazgatási osztályvezető.

3. A V001 Szombathely-Kőszeg ivóvízellátási rendszeren, valamint az S001 Szombathely-Kőszeg szennyvízelvezetési és tisztítási rendszeren történő vagyonértékelésről szóló döntés.
Előadó a polgármester nevében: Németh Ildikó városüzemeltetési osztályvezető.

4. Önkormányzat tulajdonú ingatlanok rekreációs célra történő kijelölése.
Előadó a polgármester nevében: Németh Ildikó városüzemeltetési osztályvezető.

5. A Kőszeg, 1329 hrsz-ú ingatlanra érkezett vételi ajánlat.
Előadó a polgármester nevében: Németh Ildikó városüzemeltetési osztályvezető.

6. A Kőszeg, Rákóczi F. u. 78. 1. emelet 32. sz. alatti lakásra érkezett vételi szándék.
Előadó a polgármester nevében: Németh Ildikó városüzemeltetési osztályvezető.

7. A kőszegi 3584 hrsz-ú ingatlanrész vételi szándéka.
Előadó a polgármester nevében: Németh Ildikó városüzemeltetési osztályvezető.

8. A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház 2021. évi munkaterve.
Előadó a polgármester nevében: Pócza Zoltán igazgató.

9. A képviselő-testület 2021. évi munkaterve.
Előterjesztő: Básthy Béla polgármester.

10. A 2021. évi közbeszerzési terv jóváhagyása.
Előadó a polgármester nevében: Fekete Balázs fejlesztési irodavezető.

A nyilvánosság korlátozásával, azaz a „zárt ülés” szabályai szerint:

1. A Kőszegi Rendőrkapitányság vezetői kinevezésének véleményezése.
Előterjesztő: Básthy Béla polgármester.

2. Belterületi útfelújítás, parkolókialakítás, csapadékvízelvezető rendszere kiépítése – Kőszeg, Erdészház utca, Borsmonostori utca, Vámház utca, Herman Ottó utca útburkolat felújítása tárgyában közbeszerzési eljárás indítása.
Előadó a polgármester nevében: Fekete Balázs fejlesztési irodavezető.

3. Belterületi útfelújítás, parkolókialakítás, csapadékvízelvezető rendszere kiépítése – Kőszeg, Fekete kert parkoló, Rómer Flóris utca (Velemi és Rákóczi Ferenc utca között), Rákóczi Ferenc utca (Munkácsy Mihály utca – Rómer Flóris utca és orvosi ügyelet között útburkolat és kapcsolódó párhuzamos parkoló), Munkácsy Mihály utca (út- és bal oldali járda), Kossuth Lajos utca (főpálya útburkolat) felújítás tárgyában közbeszerzési eljárás indítása.
Előadó a polgármester nevében: Fekete Balázs fejlesztési irodavezető.

4. Belterületi útfelújítás, parkolókialakítás, csapadékvízelvezető rendszere kiépítése – Kőszeg, Petőfi tér két ága útburkolat felújítása és Petőfi téri parkoló bővítése, valamint a BM önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatása 2020. évi pályázati keretéből nyert Kőszeg, Szent Lénárd utca, Petőfi tér NY-i ág, Rohonci utca útburkolat felújítása tárgyában közbeszerzési eljárás indítása.
Előadó a polgármester nevében: Fekete Balázs fejlesztési irodavezető.

A napirend tárgyában készült előterjesztéseket – kivéve a zárt a nyilvánosság korlátozásával meghozandó döntés tervezeteket – valamennyi képviselő megkapta véleményezésre. A külső bizottsági tagok szintén megkapták véleményezésre azokat az előterjesztéseket, amelyeket a bizottságok feladatkörük szerint tárgyaltak volna. Táncsics Péter és Fekete-Pataki Edit képviselők, továbbá Solymosi Tamás, Stampf Ervin, dr. Koczor Gábor és Schwahofer Péter küldő bizottsági tag küldött vissza véleményt, ezek csatolva a jegyzőkönyvhöz. A polgármester ezeket a véleményeket minden döntés előtt ismerteti.
Az előterjesztések és az indoklásuk a város hivatalos honlapján elérhetőek.


1. A képviselő-testület gazdasági prog-ramjának jóváhagyása.

Básthy Béla jelzi, hogy a beérkezett véleményekben módosító indítvány nem érkezett. Ő egy dolgot szeretne még a gazdasági program általános céljai között szerepeltetni: azt, hogy a város környezeti állapotának fejlesztése, javítása legyen az önkormányzat kiemelt célja, mert ez a jövő generáció életét is meghatározza.
Az előző önkormányzati ciklus gazdasági programját áttanulmányozva megállapítható, hogy abból nagyon sok minden megvalósult. Ennek a programnak az összeállítása során is rengeteg ötlet felmerült, valóban jó lett volna még sokkal több konkrétumot megfogalmazni.
Mindenkinek köszöni az előkészítő munkát aki a gazdasági program összeállításában részt vett, de ezeket inkább szellemi merítésnek használta, mert végül is saját stílusában, lendületében született meg ez a dokumentum.
Meglátjuk mi lesz majd 1-2 év múlva, ha ennek a programnak a megvalósítása kerül szóba, de most úgy néz ki, hogy az önkormányzat lehetőségei sokkal jobbak, mint amire saját erőből futná.

Ezután az alábbi határozatot hozza:


3/2021. (I. 29.)
polgármesteri határozat

Kőszeg Város Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a 2019-2024. időszakra vonatkozó önkormányzati gazdasági programot jelen határozat melléklete szerinti tartalommal elfogadja.

Felelős: Básthy Béla polgármester.
Határidő: azonnal.


2. A hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól, valamint a hivatali helyiségen, a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén a fizetendő díj mértékéről szóló 11/2017. (V. 26.) önkormányzati rendelet módosítása.

Kovács-Mezei Virág szóbeli kiegészítésében jelzi, hogy az anyakönyvi eljárásról szóló törvény módosítása értelmében vasárnap nem lehet házasságot kötni, illetve bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíteni. Mivel ezt az önkormányzati rendelet jelenleg tartalmazza és mivel a törvény szövegét megismételni nem lehet, a rendelet módosítás célja, hogy onnan törölni kell.

A polgármester az alábbi rendeletet alkotja:


Kőszeg Város Önkormányzata
Képviselő-testületének
4/2021. (I. 30.) önkormányzati rendelete
a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól, valamint a hivatali helyiségen, a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén fizetendő díj mértékéről szóló 11/2017. (V. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

(A rendelet szövege jelen feljegyzés melléklete.)


3. A V001 Szombathely-Kőszeg ivóvízel-látási rendszeren, valamint az S001 Szombathely-Kőszeg szennyvízelvezetési és tisztítási rendszeren történő vagyonértékelésről szóló döntés.

Németh Ildikó szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy a víziközmű szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény a 2012. július 15-én meglévő üzemeltetési szerződések tekintetében az ellátásért felelős önkormányzatoknak előírta a vagyonértékelés elkészítésének a kötelezettségét. Ennek határidejeként a VASIVÍZ Zrt. levelében még 2019. december 31-i határidő szerepelt, de azóta fenti törvényt módosították és kitolták a határidőt 2022. december 31. napjáig.
A víziközművek vagyonértékeléséről és a víziközmű-szolgáltatók által közérdekből közzéteendő adatokról szóló 24/2013. (V. 29.) NFM rendelet értelmében, ha több víziközmű-tulajdonosnak azonos működési területen vagyonértékelési kötelezettsége van, akkor a vagyonértékelést azonos időpontban és feltételek mellett együttműködve kell elvégezni.
A hatályban lévő bérleti-üzemeltetési szerződések értelmében mind az ivóvízellátási-, mind a szennyvízelvezetési - és tisztítási rendszereken az ellátásért felelős önkormányzatok képviseletét Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata látja el. A szombathelyi közgyűlés úgy döntött, hogy vagyonértékelést a VASIVÍZ Zrt., mint üzemeltető az érintett településekkel kötött külön megállapodás alapján készíttesse el. A költségeket a víziközmű- és szennyvízközmű használati díj fedezi.
A jelentős időigénnyel teljesíthető vagyonértékelés beszerzése, valamint maga az értékelés megvalósítása kb. 1 éves folyamat, így annak mielőbbi megindítása érdekében kéri a VASIVÍZ Zrt, hogy 2021. január 31-ig valamennyi érintett önkormányzat e tárgyban hozza meg a szükséges döntéseket.

Táncsics Péter képviselő véleménye:
„Elgondolkodtató, hogy egy tízéves jogszabály végrehajtásakor időzavarba kerül gyakorlatilag 36 település. Vagy rossz a jogszabály, vagy senki sem vette a fáradságot egy évtizeden keresztül, hogy foglalkozzon a feladattal. Kőszeg első kézből kap információkat a VASIVÍZ Zrt. működését illetően, ezért hatványozottan igaz, hogy tudtunk a határidőkről, készülhettünk volna rájuk. Sajátos véleményem van a résztulajdonunkat képező közműszolgáltató működéséről. Még emlékszem azokra az időkre, mikor 20 évvel ezelőtt egy fejlesztés megvalósításának önerő részét ideiglenes szolgáltatási díj emeléssel oldották meg az önkormányzatok. Persze a díjak visszaállítását a következő évben már nem tették meg. A VASIVÍZ Zrt. a rezsicsökkentés óta a többi vízi közműszolgáltatóval együtt rossz anyagi helyzetben van. A cég, az ivóvízellátás, szennyvízelvezetés hatékonysága nagyon rossz, több ráfigyelést tartok szükségesnek. Csak a lépéskényszer miatt támogatom a javaslatot.”

Básthy Béla a képviselő úr véleményére megjegyzi, hogy a szolgáltatási díjak felemelése miatt valóban ottmaradt a szolgáltatónál a többlet, de ez nyilván a fejlesztéseket szolgálja. Hiszen ebben a helyzetben a VASIVÍZ Zrt. nem mondaná azt, hogy elvégzi a munkát önkormányzati hozzájárulás nélkül.

Ezután a polgármester az alábbi határozatot hozza:


4/2021. (I. 29.)
polgármesteri határozat

Kőszeg Város Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján jóváhagyja a V001 Szombathely-Kőszeg ivóvízellátási rendszeren, valamint az S001 Szombathely-Kőszeg szennyvízelvezetési és tisztítási rendszeren a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény 12. § (2) bekezdése szerinti vagyonértékelés víziközmű tulajdonosok közös beszerzés útján történő teljesítését. Jelen döntés szerint a VASIVÍZ ZRt., mint üzemeltető a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLLL. törvény szabályai szerint meghatalmazott ajánlatkérőként jár el.
A jelen határozat szerint a beszerzésre, és annak előkészítése során felmerülő költségek viselésének módjára vonatkozó, az érintett településekkel kötendő megállapodást a polgármester jogosult aláírni.
A vagyonértékelés elkészíttetésének költségét a V001 rendszer esetén a vízközmű használati díj, az S001 rendszer esetén az ISPA/KA szennyvízközmű használati díj fedezi.

Felelős: Básthy Béla polgármester.
Határidő: azonnal.


4. Önkormányzat tulajdonú ingatlanok rekreációs célra történő kijelölése.

Németh Ildikó városüzemeltetési osztályvezető szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy a rekreációs területek kijelölése kapcsán megtörténtek a polgármester úr által kért egyeztetések arról, hogy ezek a területek fejlesztési célokat nem érintenek.
A földforgalmi törvény meghatározza, hogy csak olyan területekre köthető rekreációs célú szerződés, amelyek előzetesen erre a célra ki vannak jelölve. Legutóbb a tavalyi évben volt erre vonatkozóan döntés, ahol ténylegesen igény mutatkozott kiskert művelésre. Ezekre a területekre a földhasználókkal használati szerződést kötött az önkormányzat a törvényben lehetővé tett (1-5 év) minimális időtartamra 1 évre. Mivel az idei évben ezen megkötött szerződések hatálya 2021. március 31-vel lejárnak, így dönteni szükséges a további hasznosítás érdekében.
Jelenleg 15 db ilyen formában művelt terület van, ahol továbbra is igény mutatkozik a művelésre. A földhasználati díj 2020 évben egységesen 10,-Ft/m2/év mértékben került jóváhagyásra.

Dr. Zalán Gábor jelzi, hogy Schwahofer Péter, a pénzügyi bizottság külső tagja továbbra is 10 Ft/m2 összegben javasolja meghatározni a földhasználati díjat.

Básthy Béla javasolja, hogy a szerződéseket ne a tervezett szerint 6 hónappal előtte, illetve év végével lehessen felmondani, hanem a vegetációs idő végével. A bérlő szedje le, amit megtermelt, nem lenne szerencsés belefutni bármilyen problémába is ez miatt.

Németh Ildikó jelzi, hogy polgármester úr 1-5 év közötti időtartam között határozhatja meg a szerződések időtartamát. Osztályuk 3 évet javasol, pontosabban a vegetációs időszak miatt 3,5 évet, ami 2021. április 1-től 2024. október 30-ig tartana.

Básthy Béla tudomása szerint jelenleg is van felmondás alatt egy ilyen bérleti szerződés. Kéri, hogy a hivatal osztályai tovább vizsgálják az önkormányzat tulajdonában lévő területeket, mert a további fejlesztések miatt szükség van a tisztán látásra és az jó, ha a bérleti szerződéseket viszonylag egyszerűen fel lehet mondani. Az önkormányzatnak nem kötelező azonnal adásvételben gondolkodnia a tervei megvalósításhoz, mert ha csere révén megoldható bármi is, az még jobb. Arra is gondolni kell, hogy a városban egyre jobban épülnek be városrésznyi területek, mellettük azonban nem nagyon marad hely zöldterületre, parkosításra. Elég csak a nemezgyár vagy a sporttelep környékére gondolni.
Az időtartam tekintetében elfogadja a hivatal javaslatát, a díjat is szeretné az eddigi szinten hagyni.

Ezután a polgármester az alábbi határozatot hozza:



5/2021. (I. 29.)
polgármesteri határozat

1. Kőszeg Város Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a mező-és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvényben (a továbbiakban: Földforgalmi törvény) foglaltak alapján rekreációs célra az önkormányzat tulajdonában álló alábbi ingatlanokat jelöli ki:




Hrsz Terület
nagyság Megnevezés
0183/18 1367 gyümölcsös
0183/22 1296 szántó
0183/30 5090 gyümölcsös
0183/50 7593 szántó
0183/51 3332 szántó
0183/59 2952 szántó
0183/95 8325 szántó
0186/38 13005 gyümölcsös
0186/52 384 gyümölcsös
0205/34 21044 szántó
0380/5 1493 szántó
042/C 2497 szántó
6012 1822 rét
7700 2357 rét, gyümölcsös
7805 3011 gyümölcsös, kert,
szőlő
























2. Kőszeg Város Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján Kőszeg Város Önkormányzata a használókkal a Földforgalmi törvény 38.§ (1a) bekezdésében írt, a határozat mellékletét képező rekreációs célú földhasználati szerződéseket határozott időtartamra (2021. április 1. napjától 2024. október 31. napjáig), 10 Ft/m2/év földhasználati díj ellenében köti meg.
3. Kőszeg Város Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a rekreációs célú földhasználati szerződéseket polgármesterként aláírja.

Felelős: Básthy Béla polgármester.
Határidő: azonnal, illetve folyamatosan.


5. A Kőszeg, 1329 hrsz-ú ingatlanra érkezett vételi ajánlat.

A polgármester megköszöni az önkormányzat jogtanácsosának, dr. Bakács Nórának az előterjesztés elkészítését, majd az alábbi határozatot hozza:


6/2021. (I. 29.)
polgármesteri határozat

1. Kőszeg Város Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján értékesíti Dömötör József, Dömötör Józsefné, Dömötör Renáta és Horváth Judit felperesek – vagy közülük bármelyik, a tulajdonostársak általuk megjelölt tulajdonostárs – részére a kőszegi belterület 1329 hrsz-ú, 588 m2 területű ingatlant 1.500.000,-Ft vételáron.
2. Kőszeg Város Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján felhatalmazza az Önkormányzat jogi képviseletében eljáró ügyvédet, hogy a perbeli ingatlan átruházása tárgyában a felperesekkel peren kívül vagy perben egyezséget hozzon létre, rögzítve azt is, hogy a peres felek maguk viselik az eljárással összefüggésben felmerült valamennyi költségüket.

Felelős: Básthy Béla polgármester.
Határidő: folyamatos.


6. A Kőszeg, Rákóczi F. u. 78. 1. emelet 32. sz. alatti lakásra érkezett vételi szándék.

Németh Ildikó szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy a bérlő adta be a vételi szándékát. A Rákóczi u. 78. alatti ingatlanra van statikai kötelezés, amennyiben létrejön az adásvétel ezt a szerződésbe majd bele kell írni.

A polgármester kérdésére dr. Zalán Gábor elmondja, hogy a GDPR szigorú szabályai miatt a kérelmező adatait nem lehet kiadni. Erre az önkormányzat adatvédelmi felelőse is felhívta a figyelmet.

Básthy Béla szerint kicsit alacsonynak tűnik a 9,9 milliós értékbecslés. A lakótelepi lakások már 20 millió Ft-os áron vannak meghirdetve.

Dr. Zalán Gábor szerint a társasház dokumentált szerkezeti hibákkal rendelkezik, a statikai gondok miatt nyílnak szét az épület falai. Bár ezekről a pénzügyi terhekről még nincs pontos információ.

Ezután a polgármester az alábbi határozatot hozza:


7/2021. (I. 29.)
polgármesteri határozat

1. Kőszeg Város Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) be-kezdése alapján Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének az ön-kormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló 1/2007. (II.2.) önkormányzati rendelete szerint a 9730 Kőszeg, Rákóczi F. u. 78. I. emelet 32. sz. (Hrsz.: 2976/A/32) alatti 56 m2 területű lakást a bérlő lánya, mint egyenesági hozzátartozó részére értékesíti az értékbecslésben meghatározott 9.900.000,- Ft forgalmi értéken azzal, hogy a kérelmező egyösszegben 1.980.000,-Ft vételárrészt megfizet, a fennmaradó összeget 15 évi részletfizetési kedvezmény igénybevétele mellett a rendeletben előírt kamattal terhelten fizeti meg.
2. Kőszeg Város Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) be-kezdése alapján a jogtanácsos által készített adásvételi szerződést polgármesterként aláírja.

Felelős: Básthy Béla polgármester.
Határidő: azonnal.

7. A kőszegi 3584 hrsz-ú ingatlanrész vé-teli szándéka.

Németh Ildikó városüzemeltetési osztályvezető szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy a kérelmező vételi szándékot nyújtott be a tulajdonát képező 3585 hrsz-ú ingatlan szomszédságában elhelyezkedő 3584 hrsz-ú (Bechtold István u.) út egy szakaszának megvásárlására.
Az előzetes mérések szerint ez a ca. 1021,3 m2 nagyságú területrész a hatályos Helyi Építési Szabályzat szerint kertvárosias lakóövezetbe van sorolva (Lke-A1/3).
Ismerteti az ügy előzményeit is. Eredetileg az ügyfél 2016-ban szolgalmi jog bejegyzésre vonatkozó kérelmet nyújtott be, mivel a Bersek József utcai szennyvízelvezető csatornára szeretett volna rácsatlakozni. Akkor a képviselő-testület részéről ez támogatottságot kapott, de az ügyfél végül is nem vitte végig az ügyet.
Most viszont megváltoztatta a kérelmét és szeretné az út egy részét megvásárolni, hogy a szennyvíz csatornára rá tudjon csatlakozni, illetve a felső részén be tudjon járni a házához.
Tekintettel arra, hogy a 3584 hrsz-ú közút ingatlan az önkormányzat vagyonrendelete értelmében forgalomképtelen vagyonelem, így a tárgyi szakasz értékesítéséhez szükséges a vagyonrendelet módosítása és az ingatlan üzleti vagyoni körbe történő átsorolása.
Az értékbecslési szakvélemény szerint a terület fajlagos m2 ára 1.200,- Ft. Az előzetesen mért 1021,3 m2 nagyságú területre vetítve ez 1.225.560,-Ft összeget jelent.

Dr. Zalán Gábor idézi Stampf Ervin külső bizottsági tag véleményét, aki „ebben a formában nem támogatja az eladást, mivel ez az útrész a Vaihingen utcai lakások hátsó feltárását is biztosítja. Több lakónak is érdeke lenne a telekrészt ill. utat a saját telkéhez csatlakoztatni.” Javasolja licit alapján értékesíteni.

Németh Ildikó szerint amikor a Címerpajzs lakópark megépült, akkor az volt az elképzelés, hogy az ott létesült Vaihingen utca átadásra kerül önkormányzati tulajdonba. A lakópark építtetői szerint a lakók nem számolnak ezzel a telekkel.

Básthy Béla is tisztában van azzal, hogy ez 6-7 éves történet. Szerinte nincs oka az önkormányzatnak arra, hogy tovább egyeztessen ebben. Nagyon szűk, hosszú telek alakul majd ki, ha az adásvétel majd lebonyolódik, de ez a vevő gondja. Ha pedig tovább adja, az is az ő dolga lesz.
Kérdezi még, hogy a vagyonkoncepciót befolyásolja-e ez az eladás?

Németh Ildikó szerint nem, a vagyonrendeletet érinti.

Ezután a polgármester az alábbi határozatot hozza:


8/2021. (I. 29.)
polgármesteri határozat

1. Kőszeg Város Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 194/2016. (IX.29.) képviselő-testületi határozatát visszavonja.
2. Kőszeg Város Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvényben meghatározottak szerint elrendeli a Kőszeg, 3584 hrsz-ú ingatlan Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének Kőszeg Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 33/2014. (X.3.) önkormányzati rendeletében lakóövezetbe sorolt, a mellékelt térképen jelölt mintegy 1022 m2 nagyságú útszakaszának megszüntetésre vonatkozó eljárás megindítását.
3. Kőszeg Város Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján elrendeli a Kőszeg, 3584 hrsz-ú ingatlan Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének Kőszeg Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 33/2014. (X.3.) önkormányzati rendeletének 1. mellékletét képező Szabályozási Tervlap szerinti telekalakítását.
4. Kőszeg Város Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a 2-3. pont teljesülését követően elrendeli Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló 1/2007. (II.2.) önkormányzati rendelet módosítást oly módon, hogy a 3584 hrsz-ú közútnak a Helyi Építési Szabályzatban lakóövezetbe sorolt, mintegy 1022 m2 nagyságú területrésze a forgalomképtelen vagyoni körből kerüljön átemelésre az üzleti vagyoni körbe.
5. Kőszeg Város Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló 1/2007. (II.2.) önkormányzati rendelete szerint a 4. pont teljesülését követően elrendeli a Kőszeg, 3584 hrsz-ú ingatlanból leválasztott mintegy 1022 m2 területrész 1.200,-Ft/m2 áron való értékesítését a Kőszeg, 3585 hrsz-ú ingatlan tulajdonosa részére azzal, hogy a telekalakítással, átminősítéssel kapcsolatban felmerült valamennyi költség a kérelmezőt terheli.
6. Kőszeg Város Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a polgármestert a jogtanácsos által készített adásvételi szerződést aláírja.

Felelős: Básthy Béla polgármester.
Határidő:
1. pontra vonatkozóan:: azonnal,
2-3. pontra vonatkozóan: folyamatos,
4. pontra vonatkozóan: a 2-3. pont teljesülését követően,
5-6. pontra vonatkozóan: értelemszerű.


8. A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház 2021. évi munkaterve.

Pócza Zoltán igazgató szóbeli kiegészítésében jelzi, hogy az év első napjaiban készült el az intézmény munkaterve, amely azóta is folyamatosan változik. Már most látszik, hogy a járványhelyzet miatt mely programok maradnak el. A hagyományos márciusi Művészeti Szemlét is online formában fogják megszervezni. Legnagyobb bizonytalansága a kőszegi várszínház megszervezésnek van. Viszont ha esteleg április közepén nyitásra lehet gondolni, akkor szeretnék a Szőlő Jövés Napját illetve legalább a tavaly elmaradt Vas megyei borversenyt megrendezni. A rendezvények megtartása illetve elmaradása természetesen a költségvetésen is átvezetésre kerül.

Dr. Zalán Gábor ismerteti még dr. Koczor Gábor külső bizottsági tag elismerő szavait, Táncsics Péter pedig teljes körű átvilágítást javasol az intézményben.

A polgármester reményét fejezi ki arra vonatkozóan, hogy minél több program megvalósul, majd az alábbi határozatot hozza:


9/2021. (I. 29.)
polgármesteri határozat

Kőszeg Város Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján – a Kulturális, Oktatási, Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság helyett – az 1997. évi CXL. törvény 78/I. § (4) bekezdés b) pontjában biztosított jogkörében a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház 2021. évre szóló munkatervét és annak a részét képező szolgáltatási tervet a melléklet szerinti tartalommal jóváhagyja.

Felelős: Pócza Zoltán igazgató.
Határidő: értelemszerűen.


9. A képviselő-testület 2021. évi munka-terve.

Básthy Béla köszöni mindenkinek, aki javaslatot tett a képviselő-testület 2021. évi munkaprogramjához. Ami nem munkatervi javaslat volt, azokat feljegyezték, a többit beépítették. Úgy érzi, hogy a tavalyi évben kicsit túlvállalta magát a képviselő-testület az előterjesztéseket illetően. Több olyan napirendi is tervezve volt, ami végül nem teljesült. Ilyen volt több koncepció is, bár vannak olyan pályázatok, amelyek előírják ezek meglétét.
Jelzi még, hogy Fekete-Pataki Edit képviselő vállalásokat tett néhány előterjesztés elkészítésében való részvételre.
A várható előterjesztések száma az idén is bizonyára a többszörösére fog duzzadni a most látotthoz képest.
Ezután az alábbi határozatot hozza:

10/2021. (I. 29.)
polgármesteri határozat

Kőszeg Város Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2021. évi munkatervét jelen határozat mellékletében foglaltak szerint elfogadja.

Végrehajtásért felelős: Básthy Béla polgármester.
Határidő: folyamatos, ill. értelemszerűen.


10. A 2021. évi közbeszerzési terv jóvá-hagyása.

Fekete Balázs fejlesztési irodavezető jelzi, hogy a kiküldött tervhez képest két összeget javítani kellett. A 2021. évi közbeszerzési terv a mai, a nyilvánosság korlátozásával meghozandó 3 közbeszerzési eljárás megindításához szükséges.

A polgármester az alábbi határozatot hozza:


11/2021. (I. 29.)
polgármesteri határozat

Kőszeg Város Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján az Önkormányzat 2021. évi közbeszerzési tervét elfogadja, és egyben elrendeli annak közzétételét a Közbeszerzési Hatóság által működtetett Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben (EKR), valamint az Önkormányzat hivatalos honlapján.

Felelős: Básthy Béla polgármester.
Határidő: azonnal.


A határozat meghozatala után Cserkutiné Stipsics Edina kér szót. Tájékoztatást ad arról, hogy a Magyar Közlöny 292. számában jelent meg az államháztartási törvény módosítása. Ez előírta valamennyi önkormányzat és költségvetési szerv számára a pénzmaradványok felülvizsgálatát és ennek megtörténtéről a képviselő-testület tájékoztatását. Ez Kőszegen megtörtént valamennyi pénzforgalmi számlára vonatkozóan. Volt ahol 0 Ft eltérés volt, volt ahol 160 Ft, az erre vonatkozó jegyzőkönyvek elkészültek. A kincstárnak meg kellett küldeni az eltéréseket tartalmazó jegyzőkönyvet is. Kéri fentiek tudomásul vételét.

A határozat meghozatala után a polgármester a nyilvánosság korlátozásával, azaz a zárt ülés szabályai szerint hozott döntéseket, amelyről külön feljegyzés készült.


Kelt, mint az első oldalon.




Dr. Zalán Gábor Básthy Béla
jegyző polgármester



A feljegyzést készítette:



Ecker Eszter
jegyzőkönyvvezető