2021. Január 29., Péntek, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: veszélyhelyzetben a képviselő-testület feladat- és hatáskörének gyakorlása

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A képviselő-testület gazdasági programjának jóváhagyása (később küldjük).
2. - A hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól, valamint a fizetendő díj mértékéről szóló 11/2017. (V. 26.) önkormányzati rendelet módosítása.
3. - A V001 Szombathely-Kőszeg ivóvízellátási rendszeren, valamint az S001 Szombathely-Kőszeg szennyvízelvezetési és tisztítási rendszeren történő vagyonértékelésről szóló döntés.
4. - Önkormányzat tulajdonú ingatlanok rekreációs célra történő kijelölése.
4. - Egy mappában a 2020. december 10-i polgármesteri döntések tervezete.
5. - A Kőszeg, 1329 hrsz-ú ingatlanra érkezett vételi ajánlat.
6. - A Kőszeg, Rákóczi F. u. 78. 1. emelet 32. sz. alatti lakásra érkezett vételi szándék.
7. - A kőszegi 3584 hrsz-ú ingatlanrész vételi szándéka.
8. - A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház 2021. évi munkaterve.
9. - A képviselő-testület 2021. évi munkaterve.
10. - A 2021. évi közbeszerzési terv jóváhagyása.
3. napirendi pont:
A V001 Szombathely-Kőszeg ivóvízellátási rendszeren, valamint az S001 Szombathely-Kőszeg szennyvízelvezetési és tisztítási rendszeren történő vagyonértékelésről szóló döntés.

INDOKLÁS
a V001 Szombathely-Kőszeg ivóvízellátási rendszeren, valamint az S001 Szombathely-Kőszeg szennyvízelvezetési és tisztítási rendszeren történő vagyonértékelésről szóló döntéshez


A Vasivíz Zrt. valamennyi érintett ellátásért felelős önkormányzatot felkeresett a víziközmű ágazatonkénti vagyonértékelés érdekében.

A víziközmű - szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény 78. § (1) bekezdése a 2012. július 15-én meglévő üzemeltetési szerződések tekintetében az ellátásért felelős önkormányzatoknak előírta a vagyonértékelés elkészítésének a kötelezettségét a legutóbbi módosítás szerint 2022. december 31. napjáig.

A V001 Szombathely-Kőszeg ivóvízellátási rendszeren összesen 36 település kötelezett a vagyonértékelésre, míg az S001 Szombathely-Kőszeg szennyvízelvezetési és tisztítási rendszeren összesen 31 település.

A Vasivíz Zrt. -nél rendelkezésre álló információ szerint egyetlen ellátásért felelős sem végezte el eddig törvényi kötelezettségét.
A víziközművek vagyonértékelését a víziközművek vagyonértékelésének szabályairól és a víziközmű-szolgáltatók által közérdekből közzéteendő adatokról szóló 24/2013. (V.29.) NFM rendelet szabályozza, az ebben foglalt előírásoknak megfelelően kell elvégeztetni víz, szennyvíz rendszerenként külön-külön.
A hivatkozott NFM rendelet 2. § (3) bekezdése rendelkezik arról, ha több víziközmű-tulajdonosnak azonos működési területen vagyonértékelési kötelezettsége van, akkor a vagyonértékelést azonos időpontban és feltételek mellett együttműködve kell elvégezni.

A hatályban lévő bérleti-üzemeltetési szerződések értelmében mind a V001 Szombathely-Kőszeg ivóvízellátási-, mind az S001 Szombathely-Kőszeg szennyvízelvezetési - és tisztítási rendszereken az ellátásért felelős önkormányzatok képviseletét Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata látja el.

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a vagyonértékelés tárgyában a csatolt 302/2020. (X.29.) Kgy. számú határozatát hozta, miszerint a V001 és S001 rendszeren történő vagyonértékelést a Vasivíz Zrt., mint üzemeltető az érintett településekkel kötött külön megállapodás alapján készíttesse el. A költségeket a víziközmű- és szennyvízközmű használati díj fedezi.
Szombathely által bekért előzetes (2019. évi) ajánlat szerint mindkét ágazati rendszerre vonatkozó vagyonértékelés összköltsége meghaladja a 15 millió Ft-ot. A vagyonértékelés várható értékére tekintettel a vagyonértékelő megbízása közbeszerzés útján történhet, a szolgáltatás megrendelése a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény (a továbbiakban: Kbt.) hatálya alá tartozik.

Amennyiben valamennyi érintett önkormányzat a Vasivíz Zrt. megbízása útján kívánja elvégeztetni a vagyonértékelést, úgy a megbízás és az együttműködés feltételeiről megállapodást szükséges kötni. Közösen lefolytatott eljárás szabályait a Kbt. rögzíti.

A jelentős időigénnyel teljesíthető vagyonértékelés beszerzése, valamint maga az értékelés megvalósítása kb. 1 éves folyamat, így annak mielőbbi megindítása érdekében kéri a Vasivíz Zrt, hogy 2021. január 31-ig valamennyi érintett önkormányzat a tárgyban hozza meg a szükséges döntéseket.

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja.


Kőszeg, 2021. január 21.

A polgármester nevében:

Németh Ildikó s.k.
városüzemeltetési osztályvezető






HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján jóváhagyja a V001 Szombathely-Kőszeg ivóvízellátási rendszeren, valamint az S001 Szombathely-Kőszeg szennyvízelvezetési és tisztítási rendszeren a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény 12. § (2) bekezdése szerinti vagyonértékelés víziközmű tulajdonosok közös beszerzés útján történő teljesítését. Jelen döntés szerint a VASIVÍZ ZRt., mint üzemeltető a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLLL. törvény szabályai szerint meghatalmazott ajánlatkérőként jár el.
A jelen határozat szerint a beszerzésre, és annak előkészítése során felmerülő költségek viselésének módjára vonatkozó, az érintett településekkel kötendő megállapodást a polgármester jogosult aláírni.
A vagyonértékelés elkészíttetésének költségét a V001 rendszer esetén a vízközmű használati díj, az S001 rendszer esetén az ISPA/KA szennyvízközmű használati díj fedezi.

Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: azonnal

(A mellékletet lsd. a letölthető formátumban.)