2009. Szeptember 24., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Beszámoló a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum munkájáról
2. - Beszámoló a lakosság életmódvizsgálatáról
3. - Beszámoló a Jurisich Miklós Gimnázium és Középiskolai Kollégium munkájáról
4. - Beszámoló a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház munkájáról
5. - Kőszeg város és a kőszegi kistérség intézményeiben étkeztetési feladatok ellátására vonatkozó közbeszerzési ajánlattételi felhívás elfogadása
6. - A volt KRESZ park területére tervezett szabadidőpark projekt (NYDOP-3.1.1./C kisléptékű városfejlesztés) benyújtásának jóváhagyása
7. - Kodolányi László képzőművész adományának elfogadása
8. - Tájékoztató a vagyonhasznosítási feladatok időarányos végrehajtásáról, a vagyon-gazdálkodási koncepció módosítása
9. - A Kőszegi Kerékpáros Egyesület pályázatához tulajdonosi hozzájárulás megadása
10. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló átruházott jogkörben hozott döntésekről
11. - Egy mappában letölthető formátumban a 2009. szeptember 24-i KT ülés anyagai
1. napirendi pont:
Beszámoló a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum munkájáról

ELŐTERJESZTÉS
Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete
2009. szeptember 24-i ülésének 1. napirendi pontjához


Tisztelt Képviselő-testület!


A Kőszegi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumot 2007. októberében a 247/2007. (X.30) számú határozatával hozta létre a Képviselő-testület. A fórum megalakításának gondolata, a város bűnmegelőzési koncepciójában merült fel először. Elnöke a Szociális Gondozási Központ intézményvezetője, tagjai az ÁNTSZ képviselője, a városi rendőrkapitány, a nevelési-oktatási intézmények képviselői, gyermek és felnőtt háziorvos, iskolavédőnő, korábbi DADA program felelős, a polgármesteri hivatal oktatási ügyintézője. A koordinátor a Gyámügyi és Szociális osztály vezetője.
2007. decemberében az elnök, Raposa Helga és dr. Halmai Csaba tag részt vettek Budapesten az NDI által szervezett KEF konferencián. A lehetőségről Végh Györgytől, a szombathelyi KEF elnökétől értesültünk és tulajdonképpen általa nyílott lehetőségünk a részvételre is.
Nagyon hasznos információkhoz jutottunk ott a pályázatokkal, a KEF-ek működésével kapcsolatosan. Az egyik ilyen lényeges pont az volt, hogy kívánatos lenne a működést kiterjeszteni a kőszegi kistérség területére, mert a pályázatok 20 000 fős lakosságszámot kívánnak meg. Ez egyébként is célszerűnek tűnt, mivel a szociális ellátórendszer, a nevelési-oktatási intézmények egy része, védőnői szolgálat, központi orvosi ügyelet kistérségi szinten működnek.
A 2008. évi költségvetési koncepcióban 250 000 Ft-ot sikerült a KEF működésére elkülöníttetnünk, melyet a költségvetésben el is fogadott a képviselő-testület.
2008. májusban a Szociális Gondozási Központ dolgozói és Dr. Halmai Csaba aktívan részt vettek a Városi Egészségnap megszervezésében és lebonyolításában. A Bersek iskola egészségnapján a KEF képviseletében Raposa Helga és Dr. Halmai Csaba vettek részt.
2008. júniusában pályázatot nyújtottunk be KEF megalakulására, működésére és a helyzetfelmérés elkészítésére. Ennek keretében 500 000 Ft támogatási összeghez jutottunk. A felmérés elkészítésére ajánlatokat kértünk, közreműködtünk az előkészítésben. A felmérés eredményét 2009.06.17-én megrendezett konferencián ismertettük és a –pályázatunkban írtaknak megfelelően- kiadvány formájában is megszerkesztettük.
A tavalyi évben – Szervezeti és Működési szabályzatának megfelelően- 4 alkalommal ülésezett a KEF. A tagok közötti együttműködés és információáramlás jól működött, aktív részvétel jellemezte az üléseket.
.
A Kőszegi KEF megalakulásának előzményei, okai:

A fiatalok napjainkban sokkal hamarabb, fiatalabb életkorban találkoznak a drogokkal, mint ahogy azt a szülők, pedagógusok gondolnák. Tudnunk kell, hogy a droghasználat veszélyt jelent az egyénre, szűkebb és tágabb környezetére egyaránt. A kábítószer-fogyasztás egészségügyi, pszichés és szociális problémákat okoz. A kábítószerek és azok fogyasztása elleni fellépés kiemelt fontosságú az emberi méltóság, a testi,- lelki és szociális jólét, az alkotóképesség megőrzése érdekében.
Sajnálatos módon a kábítószer-terjesztők legfontosabb célcsoportja az ifjúság. Az ifjúságvédelem, az ifjúság informálása és motiválása a drogtagadás elfogadására kiemelkedően fontos feladat. A mai fiataloknak programot, célt kell adni. A céltalanul lődörgő, unatkozó fiatalok könnyebben esnek "kísértésbe". A drogellenes akciók eredményeképpen el kell érnünk, hogy egyre többen tudjanak ellenállni és nemet mondani a drogra. Az akciók megvalósításában kulcsszerepet kapnak a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok (továbbiakban: KEF-ek), melyek a helyi drogpolitika "motorjaként" kell, hogy működjenek. Legfőbb feladatuk, hogy a stratégiai elképzelések valósággá válhassanak.
Az 1990-es években, a határok megnyitásával Magyarországon keresztül megindult a tiltott kábítószerek szállítása, és a forint átválthatóságával a feketepiacon az összes "könnyű" és "kemény" drog is megjelent. Kőszeg a nyugati határ mellet fekvő iskolaváros. A rendszerváltást követően megszűnt addigi elszigeteltsége és viszonylag biztonságos helyzete a kábítószereket illetően.
A városban 5 óvoda, 3 általános iskola, egy gyógypedagógiai intézmény, két középiskola és két, gyermekek átmeneti elhelyezését biztosító intézmény van. A közigazgatási hivatal a gyermekvédelmi munka értékelésekor évről-évre szóvá tette a KEF hiányát és létrehozását sürgette.
Az intézmények sorra jelezték, hogy a diákok körében folyamatosan emelkedik a dohányosok, alkoholfogyasztók, drogot kipróbálók, mentális gondokkal küzdők, családi problémákkal küzdők és az általában veszélyeztetettnek ítéltek aránya. A magatartásban, szorgalomban és fizikai állapotban is észlelhető romlás az elmúlt 4-5 évben. A középfokú oktatási intézmények rendelkeznek egészségfejlesztési stratégiával, cselekvési tervvel. Az alapfokú intézmények minden évben rendeznek az egészséges életmóddal, táplálkozással, mozgással kapcsolatos programokat, amelyekbe igyekeznek a diákok családjait is bevonni.
A DADA program 3 éve nem működik a városban, pedig a tapasztalatok azt mutatják, hogy nagy szükség lenne a kábítószer-fogyasztás megelőzésére, megakadályozására irányuló programokra. A legtöbb drogfogyasztó csak kísérletező, kipróbáló, illetve szociális alkalmi fogyasztó. Nem lehet őket megkülönböztetni az átlag polgártól, és többségüket társaik ismertetik meg a szerrel. Meggyőződésünk, hogy napjaink legsúlyosabb drogproblémája az ifjúság számára a legális drogokhoz (alkohol, dohány) való könnyű hozzájutás. E drogok fogyasztása összességében óriási súlyú társadalmi, népegészségügyi problémák forrása – gondoljunk csak például az alkoholizmus elterjedtségére, vagy a dohányzás rovására írható halandóságra. Látnunk kell, hogy az ifjúság drogfogyasztása szorosan összefügg a szabadidő konstruktív kihasználásnak hiányával. A tömegsport, a különböző kulturális tevékenységek elérhetetlenek azok számára, akiket a drogabúzus veszélye fenyeget. Nem elég köztudott, hogy csakis a szabadidő eltöltésének széles körű alternatívája kelhet versenyre a drogfogyasztás csábításaival. Egyes konstruktív szórakozási minták önkormányzati támogatás hiányában nem tudják ellensúlyozni azokat az üzleti jellegű szórakozási formákat, amelyek a drogélvezetet erősítik.
Sajnos Kőszeg szórakozóhelyekben enyhén szólva nem szenved hiányt és a fiatalok jó része iskolán kívüli idejét ott tölti. Az iskola számára ez ellenőrizhetetlen tevékenység és sok esetben a szülők sem igazán partnerek a megoldáskeresésben. A kábítószer fogyasztására általában nem önmagában, e miatt derül fény, hanem a hatása alatt, vagy a megszerzése érdekében tett tevékenység okán. A diáktársak a legritkább esetben jelzik ezt, a pedagógusok pedig nincsenek felkészülve ezeknek a helyzeteknek a kezelésére.
2009. júniusában újabb pályázatot nyújtottunk be a helyi drogstratégia elkészítésére, ennek eredménye még nem ismert. A pályázatban 500 000 Ft támogatást igényeltünk.
A KEF költségvetése:
250 000 Ft önkormányzati támogatás ( 2008. évi)
500 000 Ft pályázati forrás ( 2008. évi)
Felhasználása:
680 010 Ft felmérés elkészítése, eredmények bemutatása, kiadvány szerkesztése, reprezentáció
3 000 Ft Eper pályázati rendszer regisztráció
57 493 Ft továbbképzések részvételi díja, utazás, szállás költségek
Összesen: 740 503 Ft

Helyzetfelmérés:

Kőszeg Város drogstratégiájának elkészítéséhez szükséges helyzetfeltáró vizsgálat a pályázati forrás felhasználásával 2009. első félévében megtörtént, az adatokat és megállapításokat összegző kiadvány elkészült, melynek az anyag összeállítója által lerövidített változatát, összegzését mellékelten csatolom.

Kiss Judit szociológus, a Vasi Tény-Kép Bt. Közvéleménykutató Bt. vezetője, a vizsgálat végzője a bizottsági és képviselő-testületi ülésen a felmerülő kérdések megválaszolása céljából részt vesz.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet a beszámoló elfogadására!

Bizottsági vélemények:
Az előterjesztést együttes ülésén megtárgyalta a Kulturális, Idegenforgalmi, Oktatási és Sport Bizottsága, valamint a Szociális és Egészségügyi Bizottság. A két bizottság az alábbi határozatokat hozta:

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete Kulturális, Idegenforgalmi, Oktatási és Sport Bizottsága, valamint Szociális és Egészségügyi Bizottsága javasolja, hogy a kőszegi ifjúsági kutatás eredményéről közös bizottsági ülésen, ebben a naptári évben kapjon tájékoztatást.

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete Kulturális, Idegenforgalmi, Oktatási és Sport Bizottsága, valamint Szociális és Egészségügyi Bizottsága javasolja, a képviselő-testület kérje fel Kőszeg Város Jegyzőjét, tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a vendéglátó ipari egységekben a kiskorúak alkohol- és dohányvásárlásával kapcsolatos jogszabályok betartatásra kerüljenek.

Kőszeg, 2009-09-18.
Raposa Helga s. k.
KEF elnök


Határozati javaslat

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum munkájáról szóló beszámolót elfogadja.