2009. Szeptember 24., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Beszámoló a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum munkájáról
2. - Beszámoló a lakosság életmódvizsgálatáról
3. - Beszámoló a Jurisich Miklós Gimnázium és Középiskolai Kollégium munkájáról
4. - Beszámoló a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház munkájáról
5. - Kőszeg város és a kőszegi kistérség intézményeiben étkeztetési feladatok ellátására vonatkozó közbeszerzési ajánlattételi felhívás elfogadása
6. - A volt KRESZ park területére tervezett szabadidőpark projekt (NYDOP-3.1.1./C kisléptékű városfejlesztés) benyújtásának jóváhagyása
7. - Kodolányi László képzőművész adományának elfogadása
8. - Tájékoztató a vagyonhasznosítási feladatok időarányos végrehajtásáról, a vagyon-gazdálkodási koncepció módosítása
9. - A Kőszegi Kerékpáros Egyesület pályázatához tulajdonosi hozzájárulás megadása
10. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló átruházott jogkörben hozott döntésekről
11. - Egy mappában letölthető formátumban a 2009. szeptember 24-i KT ülés anyagai
4. napirendi pont:
Beszámoló a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház munkájáról

ELŐTERJESZTÉS
Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete
2009. szeptember 24-i ülésének 4. napirendi pontjához

Beszámoló a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház munkájáról

A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház, Kőszeg Város Önkormányzata részben önállóan gazdálkodó költségvetési intézménye.
A legutóbbi beszámoló időpontja: 2006. március.

Az intézmény alapító okiratban meghatározott feladatai:
A művelődési igények fejlesztése és kielégítése, a kulturális értékek közvetítése, az általános műveltség rendszeres gyarapítása.
Művelődési közösségek kialakítása, a szabadidő hasznos eltöltésének megszervezése és kulturált feltételeinek megteremtése, a város rendezvényeinek szervezése és lebonyolítása. A Kőszegi Várszínház működtetése.

Tárgyi feltételek
Az intézmény a felújításra váró várban működik. A vár a magyar állam tulajdona, a tulajdonosi jogokat a 2008. január 1-jén alapított Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja, ingyenes használója Kőszeg Város Önkormányzata, illetve intézményünk. Ebből fakadóan a fenntartásra, karbantartásra vonatkozóan szinte tulajdonosi kötelezettségeink vannak. A 2008. évben a vár felújítására beadott pályázat - az intézmény vezetőjének projektmenedzseri közreműködésével - 800 millió forint támogatást nyert, melynek 2. fordulójára idén nyáron került beadásra pályázat. Remélhetően 2009. októberében lesz megköthető a Támogatási szerződés, így várhatóan az idei évben elkezdődnek a falkutatási és régészeti munkálatok. Kőszeg Város Fúvószenekara új próbatermet kapott a Petőfi téren, volt próbatermükben pedig Ifjúsági Klub került kialakításra. Az Írottkő Natúrparkkal közös vagyonhasznosítási megállapodásnak megfelelően az ún. Kistornyot és a hozzá tartozó kertet vagyonhasznosításban üzemeltetjük az Írottkő Natúrparkért Egyesülettel.
A szakmai tárgyi feltételek javításában jórészt pályázati lehetőségekre támaszkodtunk, melyhez Kőszeg Város Önkormányzata biztosította a saját erőt.

Személyi feltételek
Az intézmény személyi állománya - szakmai felkészültségében - a közművelődés kihívásainak meg tud felelni. A 2004-es szakfelügyeleti jelentésben javasolt minimum két fő további szakalkalmazott álláshely betöltése nem realitás, miközben feladataink azóta folyamatosan nőnek. Természetesen ebből sok a saját vállalás, mint amilyen az idei évben megnyílt Ifjúsági Klub is. Itt jelenleg egy felsőfokú végzettségű önkéntes, és egy Út a munkába program révén megpályázott 6 órás középiskolai végzettségű kolléga lát el ügyeletet. Hosszú távon szeretnénk ifjúsági referenst alkalmazni. A technikai poszton dolgozó 3 férfi kolléga megfelelően el tudja látni a feladatokat. Az udvartakarító feladat elvégzéséhez közcélú foglalkoztatás keretében tudtunk munkavállalót alkalmazni, akit jelenleg egy Út a munkába keretében nálunk dolgozó kolléga váltott. Összességében tehát 3 önkéntes-támogatott munkatárs segíti feladataink ellátását. A takarítónői létszámot fel kell töltenünk a tartósan betegszabadságon lévő, várhatóan nyugdíjazásra kerülő kollegina helyett.
Jelenlegi létszámunk: 1 fő igazgató, 1 fő gazdasági ügyintéző, 2 fő népművelő, 1 fő pénztáros, 1 fő (4 órás) kulcsár, 3 fő technikus-fűtő-karbantartó, 2 fő takarító, 1 (4 órás) fő takarító. A feladat ellátásához ez a létszám csupán sok-sok elkötelezettség és kompromisszumkézség révén elegendő.
A továbbiakban az intézményi munkatervnek megfelelő csoportosítás alapján haladva számolok be az intézmény elmúlt 3 évben végzett munkájáról.

Létkultúra
Fontos feladatunk a helyi lakosság élet-, és munkaképességének növelése érdekében a mentális kultúrát és önismeretet fejlesztő alkalmak, tanfolyamok szervezése, bemutatók, konzultációk, fórumok kínálata, az e területen működő közösségek népszerűsítése, segítése, termékbemutatók révén információhoz való jutásuk segítése. Az ehhez a témakörhöz tartozó tanfolyamok, szakkörök, képzések és tájékoztatók közül az elmúlt években egyre csökkenő nagyságrendben rendeztünk programokat, mivel ezen a területen egyrészről nagy az erre a területre szakosodott vállalkozói kínálat, másrészről pedig a különböző szakterületek állami felelősei lefedik ezen igényeket (iskolai előadások, mezőgazdasági tájékoztatók, etc.).
A Magyar Vöröskereszt tevékenységét segítve láttunk el humanitárius szolgálatot a Városi Véradások, Egészségügyi Vetélkedő, Csecsemőgondozási Verseny helyszínbiztosításával, akciók média megjelenésének segítésével, szállítással (mozgássérült tábor, segélycsomagok, árukészlet), az Ifjúsági Vöröskereszttel való együttműködésben (Várszínházi ügyelet, Gyermeknap, Szüret) és közös akciók szervezésével (Mindenki Mikulása, Karácsonyi Ajándékakció, Egészség Hónapja, DADA-program) vettük ki részünket a munkákból. Teret és helyet adtunk az életminőséget javító termékbemutatóknak, nyugdíjas klubjainkban és a Kőszegi Polgári Kaszinóban rendszeresen szerveződő egészségügyi előadások megrendezésében közreműködtünk. A város azon civil szervezeteinek is lehetőséget adtunk tájékoztatóik, közgyűléseik megtartására intézményünkben, melyek nem közvetlenül nálunk bejegyezve működnek, viszont a létkultúrában fontos városi szerepet töltenek be: Horgászegyesület, Erdőbirtokosságok, Vízközmű Társulások, Kőszegi Polgári Kaszinó, Kőszeg és Környéke Hegyközség, Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesülete, Írottkő Natúrparkért Egyesület, Kőszegi Testvérvárosi Egyesület, stb. Kiemelten fontosnak érzem a nálunk működő nyugdíjas klubok (Nyugállományúak, Bútorszövetgyári, Posztógyári, Pedagógus, Torna) segítését, melyek az aktív életkor után is közösségben tartják tagjaikat.
Sajnos ez elmúlt években egyre kevesebb konferencia került megrendezésre városunkban, intézményünkben. Több alakommal adtunk helyet Képviselő-testületi, Kistérségi üléseknek, illetve lakossági fórumoknak.

Helyi kultúra
A fenti meghatározás – főleg Kőszegen – nagyon széles alapon nyugvó hagyományok, tevékenységek és terek összességét jelenti. Eme kultúra megjelenítése a lakosság számára fontos feladatunk. A város kulturális értékeinek bemutatását leginkább rendezvények segítségével értük el. A helyi hagyományokat éltető nagyrendezvények esetében tovább erősítettük a civil szervezetek részvételét és néhány új elemmel gazdagítottuk a programokat. A Farsangfarka esetében a Kőszegért Egyesület segítségével sikerült stabilizálni a program anyagi hátterét és valódi hagyományt sikerült teremteni e bolondos Húshagyókeddel. A Szőlő jövésnek könyve program az Olasz Borakadémiával folytatott kutatás segítésével bővült. A helyi kulturális hagyományok bemutatásának szép példája a Kőszegi Tornyosok tevékenységének felelevenítése a nyári időszakban. Szombatonként 11 órakor a Hősök Tornyából csendül fel a muzsika emlékezve az ostromra és a tornyosokra, akik utódai alkották meg Kőszeg Város Fúvószenekarát. 2007-ben indult útjára az Ostromnapok rendezvénysorozata, melyben a kezdetektől meghatározó szerepet játszik intézményünk, bár részeiben egybeesik szabadságolási időnkkel. Amennyiben a rendezvény biztos anyagi háttérre tenne szert, még nagyobb vendégforgalmat generálna. A Natúrpark Ízei-Orsolya-napi vásárt minden esetben pályázatoktól függő módon sikerült megvalósítani az Írottkő Natúrparkért Egyesület segítségével. A Kőszegi Advent a helyi kézműves kultúra népszerűsítése, a helyi hagyományok bemutatása révén erősítette a lakosság identitását, ráirányítva értékeinkre az ideérkezők figyelmét is. Sajnos az elmúlt évek kedvezőtlen időjárása, és a csökkenő vásárlóerő a bemutató és vásár megrendezését kedvezőtlenül befolyásolta.


Ünnepi és egyetemes kultúra
Kronológiai sorrendben felsorolva helyi és országos ünnepeink:
Januárban minden évben méltó módon és látogatottság mellett ünnepeltük a Magyar Kultúra Napját. A báli szezon zárásaként szervezett Concordia Bált, melyet mi a Város Báljává emeltünk, az egyesület önmaga szervezi, sajnos egyre kisebb látogatottság mellett.
Tavasszal a Borbarát Hölgyek Egyesülete Borkorcsolya Versenyének adunk otthont.
Nemzeti Ünnepeink méltó megrendezéséhez a két középiskola nyújtott segítséget, egy-egy ünnepi műsort vállalva, mely az Evangélikus Mezőgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola aktivitásának csökkenése után, és a többszöri kedvezőtlen időjárás hatására is mára megváltozott. Március 15-én a lovagteremben ünnepelünk, melynek műsorát a Művészeti Szemle gálája adja. Az Október 23-i ünnep lebonyolításában a tavalyi forgatókönyv tűnik kivitelezhetőnek, mely alapján kezdésként a Tornay Endre András által készített szobornál kezdenénk koszorúzással, majd a lovagteremben rendeznénk ünnepi műsort a Jurisich Gimnáziummal és művészeti csoportjainkkal.
Városi ünnepeink sorát a március 24-i munkaszolgálatos megemlékezés szokta nyitni, melynek az újabb tömegsírok megtalálása ad nagyobb hangsúlyt, és országos nyilvánosságot.
A legnagyobb városi ünnepünkhöz egyre több program társult: Nemzetközi és Vas megyei Borverseny, Hölgyek Bora Választás, rajzverseny, Énekkari Találkozó, Kőszeg Város Fúvószenekara Tavaszi Hangversenye, stb. A Szőlő jövésnek könyve programsorozat így a sok partnerszervező révén lehetett teljes. Az idei évben új lendületet vett a Nyitott pincék program, mely a Pogány-völgyet hosszú távon turisztikai célállomássá szeretné tenni.
A Pünkösd Ünnepéhez kapcsolódóan segítettük a kőszegi történelmi egyházak által közösen szervezett Határátlépő Keresztény Ifjúsági Fesztivál létrejöttét.
Az elitkultúrát célzó rendezvények eddig is kiemelt figyelmet érdemeltek, turisztikai hatásuk, imázsformáló hírük meghatározták nem csupán az intézmény, de a város arculatát. A Kőszegi Várszínház, mely ennek legmarkánsabb képviselője, átalakuláson ment keresztül, hisz új rendezőket és új programokat integráltunk az eddigi értékek mellé. Az elmúlt években sikerült elérni azon célunkat, hogy a szabadtéri szezonban tulajdonképpen két hónapig minden este a magas kultúra egy-egy előadását ajánljuk közönségünk figyelmébe. A legutóbbi intézményi beszámoló óta eltelt időszakban folyamatosan nőtt a várszínház programjainak, látogatóinak száma, illetve a színház jegybevétele. A 2007-ben még 1500.-Ft-ba kerülő színházjegy, az idei évben 2400.-Ft-ba került, és a gazdasági válság ellenére is több látogató vásárolt jegyet. Így elmondhatjuk, hogy a jó szakmai visszhang mellett, gazdaságilag is megfelelő alapokra sikerült helyezni a színházat, bár az még így is alapvetően függ az országos pályázatoktól. Gelencsér Ildikó kiváló munkáját 2008. márciusában Vas megye Önkormányzata Vas megye Önkormányzata szolgálatáért díjjal ismerte el. Kiemelkedő munkánkat 2008 őszén az Oktatási és Kulturális Minisztérium elismerő oklevéllel ismerte el, míg jómagam 2009. március 15-én Elismerő Oklevél kitüntetést kaptam Kőszeg város kulturális életében 20 éven át végzett kiemelkedő tevékenységemért Hiller István miniszter úrtól.

Az önkifejezés és kreativitás kultúrája
Ide tartozik a Városi Művészeti Szemle, mely magas színvonalának további emelése volt a célunk. Tapasztalatunk, hogy megfelelő szakmai felkészítők hiányában nagyon nehéz kiváló produkciókat létrehozni, így fontos a pedagógus kollégák továbbképzésének segítése, és a hivatásszerű szakmai műhelyek megerősítése (pl. zeneiskola).

Az élményközpontú közösségi formák városi reprezentánsairól külön szeretnék beszámolni:
Concordia - Barátság Énekegyesület
A kóruséneklés népszerűsítésének tartott fő feladatuk ellátására szerveződött egyesület vezetésében új elnök vette át a munkát, aki reméljük új ötletekkel segíti a kórus megújulását. Fennállásuk 150 éves évfordulóját nemsokára ünnepeljük.
Hajnalcsillag Néptáncegyüttes
A tánccsoport az elmúlt években is rendszeresen tartotta próbáit 3 csoportban. E mellett népi ének tanulásra van módjuk. Az együttes szép szakmai sikereket ér el, mind a tánc, mind az ének területén. Idén ünneplik megalakulásuk 20. évfordulóját. A kiváló szakmai munka mellett, jó közösségként is élnek, meghatározó tagjai a kőszegi kulturális civil közösségnek. Sok-sok fellépésük bevételéből, és alapítványuk jó működésével folyamatosan bővítik repertoárjukat, viseletüket.
Kőszegi Mazsorettek:
A legidősebb hobbi szinten még dolgoznak Tóth Szandra vezetésével, míg a másik két csoportot Debreceni Attila vezeti. Kiváló közösségként sok fellépésen és szakmai megmérettetésen népszerűsítik műfajukat. Két éve már versenyszervezőként is jegyezhetjük őket, mely révén sok száz ifjú táncost hoznak Kőszegre.
Kőszeg Város Fúvószenekara
Az immár 143 éves zenekar tevékenységének középpontjában a fúvósmuzsika ápolása, terjesztése és fejlesztése áll. Az elmúlt évek is ebben a szellemben teltek el, melynek során a zenekar több koncertet, térzenét és egyéb kiegészítő rendezvényt (családi nap, bál) tartott a kőszegi lakosok és az ide érkező turisták szórakoztatására. A tavalyi évben Csárics Sándor karnagy úr hallásproblémái miatt kevesebbet próbált a zenekar, mely után idén helyettes karnagy alkalmazására került sor, aki újra megfelelő szintre hozta fel a művészi munkát, feladva a leckét az eljövendő állandó karnagynak. Komoly előkészítésre és városi áldozatvállalásra lesz szükség, hogy az új és csodálatos próbaterembe megfelelő szakembert lehessen találni.
Kőszegi Vonósok
A Kőszegi Vonósok művészeti vezetése úgy tűnik végre megfelelő kezekbe került Scheer Bernadett személyében, aki nem csak kiváló muzsikus, de egyben kőszegi is, így reméljük hosszú távon az együttes rendelkezésére áll. Fontos, hogy a közösség ne veszítse el az amatőr kamaramuzsikálás örömét és bázisát.
Összefoglalva a meghatározó művészeti együttesek munkáját, kijelenthetjük, hogy nincsenek könnyű helyzetben vezetőik, hiszen a fiatalok sok tevékenység közül válogathatnak és nem egyszerű számukra vonzó alternatívát nyújtani a szabadidő hasznos eltöltésére, amikor a közösségi tevékenység egyre nagyobb áldozatot követel a családok részéről, míg a másik oldalon egyre kevesebbet tud adni (pl. utazás), köszönhetően a csökkenő önkormányzati támogatásnak. A nehézségeket fokozza, hogy a sok-sok különóra, melyet legtöbb esetben az életesély javítás és karrierépítés motivál, a családoknál prioritást élvez. Anyagi tehetségünk híján még fontosabb ezen szakemberek erkölcsi elismerése.

A helyi társadalom közösségi kultúrája
Ennek nagy részét képezik a civil szervezetek és művelődő közösségek, mely a közművelődés talán egyik legfontosabb szegmensét jelentik. Kőszeg híres öntudatos polgárairól, önszerveződő közösségeiről. E különböző élethelyzetű közösségek nagyon fontos szerepet töltenek be a helyi demokrácia és önszerveződés megvalósulásában. Munkánk során eddig is kiemelt szerepet juttattunk nekik és lehetőség szerint tevőlegesen is részt vettünk munkájukban, illetve jó animátorként próbáltunk segítséget nyújtani céljaik megfogalmazásában. Öntevékeny munkájuk nagyban hozzájárult több rendezvény (Szent György-nap, Szüret, Natúrpark Ízei) sikeres lebonyolításához és teljesebb életet biztosított a közösségbe tartozó polgároknak (nyugdíjasklubok), illetve karitatív tevékenységével erősítette az emberek szociális érzékenységét és segített a perifériára szorult embertársaikon (Vöröskereszt, Polgári Kaszinó). Az Önkormányzati támogatások csökkenésével sok civil szervezet veszítette el anyagi alapjait, melyet nem tudván pótolni, tevékenysége szenvedett csorbát, és még nagyobb szerepe jutott intézményünknek, tevékenységük segítésében. A civil szervezetekkel való együttműködés révén sikerült közművelődési alaptevékenységünket megfelelő színvonalon tartani, hiszen az e közösségeket vezető "népművelők" munkája nélkül sokkal szegényebb lenne a kulturális feladatellátás. A külkapcsolatokban nagy fejlődést hozott a Testvérvárosi Egyesület megalakulása, melynek vezetősége ma már az Önkormányzat meghatározó tagjai is. A Kőszegi Művészeti Egyesület tevékenysége hiányt pótló a képzőművészeti kiállítások szervezése terén.

Az együtt élő másságok kultúrája
Ide soroljuk a helyi egyházakkal való egyre harmonikusabb együttműködésünket és a két meghatározó kisebbség közművelődési tevékenységének segítését. Az egyházakkal való együttműködés szép példája a pünkösdi Határátlépő Keresztény Fesztivál. A kőszegfalvi városrész közművelődési feladatainak ellátására a Kőszegfalvi Baráti Kör vállalkozott, melynek megfelelő szintű ellátásában segítséget nyújt intézményünk is. A másság korosztályokban is megnyilvánuló formája az ifjúsághoz köthető feladatok ellátása. Szerencsére ennek segítésére létrejött már a KIKÖT-Ő Ifjúsági Klub ahova idővel szeretnénk főállású szakembert alkalmazni. A legközelebbi ifjúsági referens pályázat remélem lehetőséget fog nyújtani erre, de ez egyben az Önkormányzatra továbbalkalmazási feladatot róhat. Idén kérésünkre készítette el Kőszeg Város Önkormányzata Diósi Pál és Székely Levente közreműködésével az Ifjúságkutatást. Ennek feldolgozása, és az Ifjúsági koncepció és cselekvési terv elkészítése a közeljövő feladata. A más népek kultúrájának megismerését és elfogadását szolgálta a Világjárók Klubja sorozat, ebből alkalmi előadásokon kívül előre tervezhetően nem tudtunk többet rendezni.

Közhasznú kulturális szolgáltatások
A helyi közélet és nyilvánosság megteremtése, és annak minél magasabb színvonalú működtetése újabb kihívások elé állította az intézményt. E területhez tartozónak vélem az intézmény információszolgáltatási tevékenységét, mely a lakosság ügyes bajos dolgaiban való jobb tájékozódását teszi lehetővé. Ennek egyik fontos eleme az általunk üzemeltetett városi honlap, mely révén mind a kőszegi, mind az ideérkező turista rengeteg információhoz juthat. Egyrészt a honlapon található hírek, másrészt a közhasznú információk segítik a látogatók tájékozódását.
A honlap megújulása egyrészről a közhasznú információk bővítését, illetve a hivatali ügyintézés segítését szolgálta. Országos összehasonlításban is az egyik legjobb nonprofit honlap. A koszeg.hu-n cikkek, hírek is olvashatók, így a leggyorsabb médium lett a helyi közéletben. A marketingben is fontos szerepet játszott honlapunk, hiszen egyre többen választják a tájékozódás eme egyszerű formáját az érdeklődő kirándulók közül.
Irodánk az elmúlt években is nyitva állt mind a helyi, mind az ideérkező látogatók előtt. Minden év novemberében elkészítettük a város és városkörnyék Rendezvénynaptárát. A JUK több alkalommal adott otthont a helyi és környékbeli amatőr zenekaroknak. A város közösségei kedvezményesen rendezhették báljaikat intézményünkben. Családi eseményeknek, esküvőknek is bérbe adtuk helyiségeinket. Kőszeg Város Önkormányzata hivatalos rendezvényeinek is többször adtunk helyet (Virilisták, tájékoztatók, közmeghallgatások). Az ünnepekhez kapcsolódóan kézműves foglalkozásokat szerveztünk (Húsvét, Karácsony, gyermeknap).

Pénzügyi, gazdasági helyzetértékelés
A beszámolóban érintett időszak nyertes pályázati összegei:
2006.
NEKÖM színházi tám. 13.000.000.-
NKA Kamarazenei Tal. 2.000.000.-
Érdekeltségnövelő (Gépkocsi beszerzés) 1.489.000.-
Vas megye Művészetéért Al. 250.000.-
NKA Közművelődési Kollégium Művészeti Csoportokra 250.000.-
NKA Közművelődési Kollégium Fúvóstalálkozóra 600.000.-
Pannon Ősz 50.000.-
NKA Kiemelt Fesztiválok támogatása 7.500.000.-
összesen: 25.139.000.-

2007.
OKM Színházi támogatás 10.000.000.-
NKA Színházi Kollégium 1.000.000.-
NKA Közművelődési Kollégium Kőszegi Ősz 800.000.-
NKA Közművelődési Kollégium Művészeti Szemlére 600.000.-
NKA miniszteri keret 7.000.000.-
Érdekeltségnövelő tám 518.000.-
Turisztikai Célelőirányzat, RIB 2.800.000.-
összesen: 22.718.000.-

2008.
Vas megyei Közgyűlés 50.000.-
OKM színházi támogatás 9.000.000.-
NKA miniszteri alap 10.000.000.-
NKA-GM Kiemelt Rendezvények tám. 4.600.000.-
TRFC RIB Kőszegi Ősz 2.752.000.-
OKM érdekeltségnövelő 536.000.-
NKA művészeti csoportok támogatása 700.000.-
Reneszánsz Év-Kamarazenei Fesztivál 1.000.000.-
OKM Közművelődési Főosztálya Kamarazenekari díj 100.000.-
NYRFT Kőszegi Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér 4.000.000.-
összesen: 32.738.000.-

2009-ben
NKA kiemelt 7.000.000.-
OKM színházi támogatás 15.000.000.-
Érdekeltségnövelő támogatás 559.000.-
NKA Közműv. Kőszegi Ősz 1.000.000.-
Önkormányzati Minisztérium Tur. Szakáll. Kőszegi Ősz 2.500.000.-
NKA Miniszteri Keret 10.000.000.-
Vas Megyei Önkormányzat 50.000.-
NKA Színházi Kollégium 700.000.-
összesen: 36.809.000.-
Az intézmény gazdálkodása megfelel a törvényi előírásoknak, melyet garantál a Kiskincstáron keresztüli könyvelés, mely révén napi kapcsolatban vagyunk a Pénzügyi Osztállyal. Gazdálkodásunkat alapvetően befolyásolják a pályázati lehetőségek és a saját bevételeink, melyek önmagukban, befektetés híján nem növelhetők. Szerencsére az Önkormányzat lehetőségéhez mérten támogatja tevékenységünket, és biztos alapot ad pályázatainkhoz.

Összefoglalás
A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház az elmúlt években komoly erőfeszítéseinek köszönhetően sikeres éveket zárt. Nagyrészt sikerült kompenzálni a felmerült emberi erőforrás és anyagi forrás hiányait. A koncepcióban megfogalmazott elvárások és célok közül azok nem valósultak meg, melyek a jelenkori gazdasági helyzetben vesztették el realitásukat. Az intézmény az utóbbi évek munkájában egyre inkább kulturális menedzseriroda képét mutatja. Mindent meg tudunk valósítani és jó színvonalon meg tudunk rendezni, melyhez a megfelelő anyagi hátteret sikerül biztosítani. E főleg turisztikai rendezvénydömping kapcsán viszont néhol hiányosságok tapasztalhatók az időigényes népművelői feladatok ellátásában. E kényszerpálya adta a civil szervezeteknek való feladatátadást és egyes feladatok "társadalmasítását". Ez az "európai" módszer viszont egyben azt is jelenti, hogy önkormányzati elvárások, és igények csak együttműködésben támaszthatók a civilekkel szemben a jelenlegi támogatás mellett.
Intézményünk az egyre nehezedő gazdasági helyzetben is érzi az Önkormányzat támogatását és örül, hogy partneri viszonyban végezheti munkáját. Az együttműködés jó alapot adhat az intézmény feladatainak továbbfejlesztéséhez, a vár felújításához, későbbi üzemeltetéséhez.

Kőszeg, 2009. szeptember 18.

készítette: Pócza Zoltán
igazgató S.K.


Az előterjesztést megtárgyalta a Kulturális, Idegenforgalmi, Oktatási és Sport Bizottság és egyhangúlag javasolja a képviselő-testületnek, hogy az intézményi beszámolót dicséretének kifejezése mellett fogadja el.