2009. November 26., Csütörtök, 10:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1.a - Az önkormányzat 2009. évi költségvetéséről szóló 1/2009. (II. 13.) önkormányzati rendelet módosítása.
1.b - Beszámoló Kőszeg Város Önkormányzata gazdálkodásának I-III. negyedévi teljesítéséről.
2. - A helyi adókról szóló 19/1993. (XII. 1.) önkormányzati rendelet módosítása és kiegészítése.
3. - A menetrendszerinti helyi tömegközlekedési díjak megállapításáról szóló, 1/1992. (I. 22.) önkormányzati rendelet módosítása.
4. - A parkolási rendről szóló 5/2001. (IV. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
5. - A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos köztisztasági közszolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló, 21/2001. (XI. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
6. - Az Írottkő Natúrparkért Egyesület beszámolója a 2009. évi turisztikai munkáról, valamint a 2010. évi marketing terv elfogadása.
7. - A kistérségi fenntartásba átadott intézmények működésének és finanszírozásának vizsgálata.
8. - Az ISES Alapítvány parkoló-megváltás ügye.
9. - A Jurisics-vár felújításához pótelőirányzat kérése.
10. - A 2010. évben fizetendő lakbérekről szóló előterjesztés megtárgyalása.
11. - A 2010. évre vonatkozó ingatlankezelési és felújítási terv jóváhagyása.
12. - A Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft. 2010. évi szolgáltatási díjainak megállapítása.
13. - A Chernel Kálmán Városi Könyvtár pótelőirányzati kérelme.
14. - Útfelújításhoz pótelőirányzat kérés.
15. - A "Kőszeg, történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása" c. projekt kivitelezési munkáira vonatkozó ajánlattételi felhívás jóváhagyása. (az előterjesztést később küldjük)
16. - Az önkormányzat 2010. évi költségvetési koncepciója
17. - A 2009. november 26-i képviselő-testületi ülés és közmeghallgatás anyagai egy mappában letölthető formátumban.
18. - Jelentések lejárt határidejű határozatokról, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
19. - Módosító javaslat a 4. napirendi ponthoz (parkolási rendelet módosítása)
20. - Összesítő táblázat a költségvetési koncepcióhoz (bizottsági vélemények)
8. napirendi pont:
Az ISES Alapítvány parkoló-megváltás ügye.

Tisztelt Képviselő-testület!


Kőszeg Város Önkormányzata és az Európa Házat működtető (ingyenes használó) és felújító ISES Alapítvány között 2005. augusztus 26-án együttműködési megállapodás jött létre, amelyben megegyezés történt az ingatlan oktatási-kulturális célú ingyenes használatáról, az anyagi követelések kölcsönös elszámolásáról. Ennek keretében rögzítésre került az is, hogy az építési engedélyt kiadó Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által előírt 18 parkolóhely létesítésére részben az Alapítvány által ténylegesen, részben pedig az 5/2001. (IV.1.) önkormányzati rendeletünknek megfelelően megváltási díj ellenében az önkormányzat által kerül sor. Amennyiben az Alapítvány nem hoz létre parkolóhelyeket (az épület udvarán vagy a közterületen) az ezek után számított megváltási díjat is be kell fizetnie. A képviselő-testület a tartozás megfizetésére 2006. január 1. napjától kezdődően 3 éves határidőt biztosított, tetszőleges számú részletfizetéssel. Az Alapítvány ennél rövidebb határidőt (2008. október 10.) vállalt. Az általuk fizetendő megváltási díj 6.187.461Ft-ot tesz ki.
Miután ez a határidő eredménytelenül telt el, felszólítottuk a kötelezettet a fizetésre. Ez sem vezetett eredményre, így a Vas Megyei Bíróságtól fizetési meghagyás kibocsátását kértük.
Erről tudomást szerezve prof. dr. Miszlivetz Ferenc elnök felkeresett és 2009. július 17-én a mellékelt jegyzőkönyv szerinti tárgyalást folytattunk le.
A tárgyalás során az Elnök úr elmondta, hogy egy biztosra vett, de mégsem győztes pályázat teremtett volna fedezetet a tartozás rendezésére, illetve a parkolóhely építésre. Elmondása szerint az Alapítványnak nem áll rendelkezésére pénz, így fizetni sem tudnak, lefoglalható érdemi vagyonuk sincs. Arra viszont van remény, hogy a pályázatot megismétlik.
Kérte, hogy az önkormányzat engedje el a tartozást vagy újabb 3 évvel hosszabbítsa meg a fizetési határidőt. Jelenleg is indítanak egy jelentős (1 millió eurós) fejlesztést, de abból ilyen célra kifizetést eszközölni nem lehet.
A megbeszélést követően – a megegyezés reményében – az Alapítvány jogi képviselőjével együtt kértük a bíróságtól a per szüneteltetését. A rendelkezésre álló idő alatt mód lehet a kérdés peren kívüli rendezésére.
A megoldási lehetőségek (az elengedés figyelmen kívül hagyásával) az alábbiak lehetnek:

1. A fizetési határidő meghosszabbítása a kért 3 évvel, a hatályos szerződés módosítása által.

2. A mellékelt 253/1997.(XII.20.) Korm. rendelet 42.§. (11.) bekezdése alapján a képviselő-testület – szintén a hatályos szerződés módosításával – hozzájárul ahhoz, hogy az Európa Ház és a Zwinger közötti közterületen az Alapítvány alakítsa ki a szükséges számú várakozóhelyet a meglévő virágágyás elbontásával, bekövezéssel, az építési előírások betartásával, a szükséges engedélyek beszerzésével.
Erre a rendelet egy évet engedélyez. A parkolási rendről szóló 5/2001. (IV.1.) önkormányzati rendeletünk szintén lehetővé teszi ezt azzal, hogy a kialakítandó parkolóhelyek közforgalmúakká válnak.

3. Kérjük a bíróságtól az eljárás folytatását. Amennyiben a bíróság megállapítja követelésünk jogosságát (az részben vagy egészben behajthatatlannak bizonyulhat) kezdeményezhetjük az együttműködési megállapodás felmondását és az épület visszavételét. Ez azonban a bekövetkezett értéknövelő beruházások megtérítése (jogalap nélküli gazdagodás) miatt nem reálisan járható út.

Az előterjesztést a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság megtárgyalta és úgy foglalt állást, hogy 2010. december 31-ig biztosítsunk részletfizetési lehetőséget az Alapítványnak – a késedelmi kamatokkal terhelve- és lehetőleg bíróság előtti egyezség formájában azzal, hogy amennyiben az előírt számú parkolóhely létesítését a 2. javaslati pontban foglaltaknak megfelelően megoldja, a megváltási díj megfizetésének kötelezettsége alól mentesül.
Kérem előterjesztésem megtárgyalását és szíves döntésük meghozatalát.

Kőszeg, 2009. november 26.



Dr. Tóth László s.k.
jegyző


HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az előterjesztésben foglalt megoldási javaslatok közül a …….. pontban részletezettet fogadja el és elrendeli annak döntésre való előkészítését és előterjesztését.
Felelősök: Huber László polgármester, dr. Tóth László jegyző
Hivatali felelős. dr. Bakács Nóra jogtanácsos
Határidő: 2010. januári képviselő-testületi ülés