2011. Augusztus 4., Csütörtök, 15:00 óra, Városháza tanácskozó terme: rendkívüli, nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Az Árpád-házi Szent Margitról Nevezett Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációjával kötött közoktatási megállapodások felülvizsgálata.
2. - A távhőszolgáltatási díjak megemelésére vonatkozó javaslat megtárgyalása.
3. - A Gyöngyös Szabadidőpark – Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által előírt – pótmunkáira vonatkozó döntés meghozatala.
4. - Egy mappában a 2011. augusztus 4-i, rendkívüli képviselő-testületi ülés anyagai.
5. - Sürgősségi előterjesztés: A kőszegi uszoda ügye.
1. napirendi pont:
Az Árpád-házi Szent Margitról Nevezett Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációjával kötött közoktatási megállapodások felülvizsgálata.

Tisztelt Képviselő-testület!


Az Árpád-házi Szent Margitról Nevezett Szt. Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációja általános főnöknője Dr. Deák Viktória Hedvig OP 2011. februárjában megkereste önkormányzatunkat azzal a kéréssel, hogy az általuk fenntartott és működtetett óvodára és iskolára vonatkozó közoktatási megállapodásokat módosítsuk.

E két aktuális feladat miatt február végén személyes találkozásra, ill. tárgyalásra is sor került a rend főnöknőjével és az intézmény igazgatójával. E szóbeli egyeztetésen azt kértük, hogy a közoktatási megállapodásokra vonatkozó döntések meghozatalát halasszuk el a nyári időszakra, abban bízva, hogy a várt kormányzati döntések megszületnek a közoktatás jövőjére vonatkozóan és önkormányzatunk is dönteni tud ekkorra az általunk alapított teljes intézményrendszerről, ami szervesen összefügg a közoktatási megállapodások kérdésével. Sajnos azóta a közoktatási törvény várt módosítása nem történt meg, még az irányai sem látszanak biztosan, tehát a tervezett saját döntések jogi környezete még mindig bizonytalan.
Az említett megbeszélésen felmerült, a két közoktatási megállapodás egyesítésének lehetősége, amiben akkor egyetértés is született. Azóta ismét átértékelve az előnyöket és hátrányokat úgy látjuk, egyszerűbb az a megoldás, ha marad a jelenlegi helyzet, azaz a két megállapodás.

A fentiekben vázoltak szerint jelenleg az Árpád-házi Szent Margit Óvoda és Általános Iskolával a két közoktatási megállapodásunk van, melyek közül az iskolai feladatellátásra kötött megállapodásnak – 1994-ben köttetett – ebben az évben esedékes a felülvizsgálata.

Az iskolai feladatokra kötött megállapodásban jelentős változtatásokra nincs szükség, azt inkább csak aktualizálni kell, ill. apróbb javítások elvégzése szükséges, és mivel ez a második felülvizsgálat, a hátralévő időszak végén a meghosszabbításról kell majd dönteni, további felülvizsgálatról nem.
Az iskolai megállapodás jelenlegi, egyben utolsó felülvizsgálatát a 7. sz melléklet szerint javasoljuk elfogadni.

Az óvodai feladatok ellátására vonatkozó megállapodás (1.sz. melléklet.) 2006. augusztus 21-én jött létre a rend és az önkormányzat között, melynek értelmében 50 fő kőszegi gyermek óvodai nevelését vállalta át önkormányzatunktól a rend, miután az Árpád-házi Szent Margit Római Katolikus Általános Iskola alaptevékenységét kibővítették az óvodai neveléssel. Így az eddig szintén önkormányzatunkkal kötött közoktatási megállapodás (2. sz. melléklet) alapján működő iskola, közös igazgatású közoktatási intézmény lett. Az intézmény új és egyben jelenlegi neve is, Árpád-házi Szent Margit Óvoda és Általános Iskola lett, amely a székhely iskolán kívül egy telephellyel – SOS Gyermekfalu 9730 Kőszeg Sigray J. u. 3. – bővült az óvodai feladatok ellátására.

Az általános főnöknő arról tájékoztatott, hogy azt elmúlt években azt tapasztalták, hogy egyre több gyermeket szerettek volna beíratni óvodájukba, ezért úgy határoztak, hogy új óvodát építenek, annál is inkább, hogy a jelenlegi óvodai telephelyet csak 10 évre kapták meg az SOS Gyermekfalutól. Az igények és az új épület adta lehetőség miatt a következő nevelési évben ezért három csoport indítását tervezik óvodájukban, 75 fővel.
Kérésük ezért az, hogy a jelenlegi óvodai közoktatási megállapodás 4.a pontja szerinti 50 fő óvodai ellátottra vonatkozó létszámot bővítsük 75 főre és maradjanak változatlanok a 4. pont további alpontjai, melyek ennek a létszámnak a függvényében rendelkeznek a finanszírozási kérdésekről.
A 4.b pont szerint önkormányzatunk az óvodába felvett kőszegi gyermekek után kiegészítő támogatást nyújt a rendnek, melynek induló összege 80.000,-Ft/fő (2006-ban), s ez minden évben nő az infláció értékével. Jelenleg ez az összeg 105.000,-Ft.
A férőhely bővítése gyakorlatilag azt jelentené, hogy miután a felvett gyermekek szinte 100%-a kőszegi, a kiegészítő támogatást erre a megemelt létszámra is vállalnunk kell, ha a 4.a módosítását elfogadjuk.

A Képviselő-testületnek tehát azt kell mérlegelni, hogy vállalja-e így is a finanszírozást?

A döntésnél a konkrét anyagi szempontokon kívül – mennyibe kerül így egy óvodás gyermek ellátása a saját alapítású, ill. az egyházi fenntartású intézményben? – azt is mérlegelni kell, hogy meglévő saját óvodáink kihasználtságát, további létét, miként befolyásolja a fentiekben vázolt kérés. Belátható, hogy csökkenő létszámmal saját fenntartású óvodáinkban a fajlagos költségek nőnek.
Mindezekre vonatkozóan végzett számításokat a 3. sz. melléklet tartalmazza. A kimutatás első táblázata az 1 főre jutó önkormányzati támogatás alakulását mutatja becsült adatok alapján. A fajlagos költségek emelkedése különböző attól függően, hogy melyik óvodában történne a csoportcsökkentés. Jelenleg a Központi Óvodában (és a Felsővárosi tagóvodában) 214 E Ft az önkormányzati támogatás, amely a Központi Óvodában történő csoportcsökkentés esetén 226 E Ft-ra, a Felsővárosi Óvodában történő csoportcsökkentés esetén 218 E Ft-ra emelkedne. Az Újvárosi Óvodában (és a Kőszegfalvi tagóvodában) 296 E Ft az önkormányzati támogatás, amely az Újvárosi Óvodában történő csoportcsökkentés esetén 342 E Ft-ra emelkedne, a Kőszegfalvi Óvodában történő csoportcsökkentés esetén 290 E Ft-ra csökkenne.
A megtakarítás tényleges összegét a második táblázat tartalmazza. A kiegészítő támogatás növekedése – a jelenlegi 50 fő helyett 75 fő támogatása az egyházi óvodában – 2 762 E Ft lenne, amely a táblázat alapján összevethető a megtakarítás összegével.

A három fennálló lehetőségre vonatkozóan – vállaljuk-e az emelt létszám szerinti kiegészítő támogatást, vagy megtartjuk a jelenlegi létszám szerint kiegészítő támogatást, vagy a csökkenő gyermeklétszám miatt egyre nehezebb helyzetbe kerülő saját óvodáink miatt nem fizetünk kiegészítő támogatást a rendnek, a közoktatási megállapodás megtartása mellett, ugyanúgy, ahogy jelenleg az iskolai megállapodásban van, – a 4., 5., 6. számú melléklet szerint kérjük a döntés meghozatalát.

Kérem a tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést tárgyalja meg és a közoktatási megállapodások módosításáról, ill. felülvizsgálatáról a mellékelt határozati javaslatok szerint hozza meg döntését.

Kőszeg, 2011-07-28.

A polgármester nevében :

Szabó Marianna s. k.
oktatási ügyintéző




HATÁROZATI JAVASLAT I.


Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Árpád-házi Szent Margit Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola- Iskolai Intézményegység működésére vonatkozó Közoktatási Megállapodás módosítását a 7. számú melléklet szerint elfogadja.

Felelős: Huber László polgármester
Hivatali felelős: Dr. Tóth László jegyző
Határidő: 2011. szeptember 1.




HATÁROZATI JAVASLAT II.


Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Árpád-házi Szent Margit Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola- Óvodai Intézményegység működésére vonatkozó Közoktatási Megállapodás módosítását a …... számú melléklet szerint elfogadja.

Felelős: Huber László polgármester
Hivatali felelős: Dr. Tóth László jegyző
Határidő: 2011. szeptember 1.

(A mellékleteket lsd. a letölthető formátumban.)