2011. Augusztus 4., Csütörtök, 15:00 óra, Városháza tanácskozó terme: rendkívüli, nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Az Árpád-házi Szent Margitról Nevezett Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációjával kötött közoktatási megállapodások felülvizsgálata.
2. - A távhőszolgáltatási díjak megemelésére vonatkozó javaslat megtárgyalása.
3. - A Gyöngyös Szabadidőpark – Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által előírt – pótmunkáira vonatkozó döntés meghozatala.
4. - Egy mappában a 2011. augusztus 4-i, rendkívüli képviselő-testületi ülés anyagai.
5. - Sürgősségi előterjesztés: A kőszegi uszoda ügye.
5. napirendi pont:
Sürgősségi előterjesztés: A kőszegi uszoda ügye.

SÜRGŐSSÉGI ELŐTERJESZTÉS


Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének
2011. augusztus 4-i rendkívüli ülésére


Tisztelt Képviselő-testület!

Vas Megye Közgyűlésének elnöke és főjegyzője 2011. augusztus 3-án felkeresett azzal, hogy a Dr. Nagy László EGYMI-ben lévő uszoda működtetésére nézve kialakultak az elképzeléseik. Elöljáróban leszögezte, hogy a megyei önkormányzat anyagi helyzete miatt az uszoda egyedüli finanszírozására nincs lehetőségük a jövőben. Az intézmény az előző évről is áthúzódó közmű díjakkal tartozik melyet a megyei önkormányzatnak – az idei veszteségekkel együtt – ki kell gazdálkodnia.

A megoldásra nézve – a 2011. december 31-i bezárástól eltekintve – a mellékelt emlékeztetőben vázoltuk fel az alternatívákat. Azt a kérést tolmácsolták felénk, hogy legalább egy elvi döntést hozzon a képviselő-testület annak érdekében, hogy az előkészületeket időben el lehessen kezdeni illetve a megyei közgyűlés is még augusztusban meg tudja hozni ez irányú döntését. Az egyéb információk az emlékeztetőben és a csatolt pénzügyi kimutatásban megtalálhatóak.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testület álláspontjának kialakítását.

Kőszeg, 2011. augusztus 4.





Huber László s.k.
polgármester


EMLÉKEZTETŐ



amely készült 2011. augusztus 3-án Kőszeg Város Polgármesteri Hivatalának hivatali helyiségében a Kőszegi Városi Uszoda üzemeltetése tárgyában.

Jelen vannak: Kovács Ferenc a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, Dr. Kun László Vas megye Önkormányzatának főjegyzője, Huber László Kőszeg város polgármestere, Básthy Béla Kőszeg város alpolgármestere, Dr. Tóth László Kőszeg város jegyzője

Tárgyaló felek az előző időszakban történt döntések és tudomásukra jutott információk alapján megtárgyalták a Kőszeg városban működő, a Vas Megyei Önkormányzat Közgyűlése tulajdonában és fenntartásában lévő Dr. Nagy László EGYMI területén elhelyezkedő uszoda jövőbeni tulajdonlására, illetve működtetésére vonatkozó lehetőségeket. A tárgyalás során az alábbi változatok körvonalazódtak:
1. Az uszoda 2011. december 31-ig a jelenlegi rendszer szerint működne, amely azt jelenti, hogy a város tanulói részére pályahasználati díjat fizet 2011. szeptember 1. napjától 7 millió, azaz hétmillió forint összegben, illetve hozzájárul az éves veszteség 50 %-ának fedezéséhez

2. Vas Megye Önkormányzata és Kőszeg Város Önkormányzata 50-50 % arányban közös tulajdonú kft-t hozna létre amelynek működtetésével járó bevételek és kiadások egyenlő arányban illetik meg a tulajdonosokat. Ez a változat azonban feltehetően csak 2013. augusztus 31-ig élhet, tekintettel arra, hogy a kormányzati elképzelések szerint az intézmény és annak valamennyi tulajdona (beleérte az uszodát is) állami tulajdonba és fenntartásba kerülne. Jövőben funkciójáról konkrét információnk még nincs, de valószínű a jelenlegi feladatkör megszűnése.

3. Vas Megye Önkormányzata Kőszeg Város Önkormányzatának tulajdonába adná 2011. január 1-től az uszoda épületét és az azt övező, a későbbi fejlesztésekhez esetleg szükséges (kb 0,5 ha) területet, Kőszeg városa pedig saját maga vagy harmadik személy által üzemeltetné az objektumot. Amennyiben ez a tulajdonba adás nem történne meg, az állam ezt az épületet és területet is saját tulajdonába venné s ettől kezdve kikerülne bármelyikünk rendelkezése alól. Ha az eredeti funkció továbbra is fennmaradna, az un. gyógyúszás után járó társadalombiztosítási támogatás változatlanul megilletne bennünket. A rentábilis működtetésről azonban Kőszeg Város Önkormányzatának kell a továbbiakban gondoskodnia. Ezen változat előnye az, hogy a város egy értékes ingatlanhoz jutna, amely a távlati fejlesztéseknek is feltételt tudna biztosítani.

4. A fenti három változat egyikének sem elfogadása esetén Vas Megye Önkormányzata a további fenntartást a vele járó veszteségek miatt az uszodát kénytelen bezárni. Újraindítása a szükséges hatósági engedélyek beszerzése, az aktuális feltételek miatt aránytalanul magas költségekkel járna.

Az emlékeztetőhöz csatolásra kerül az intézmény gazdasági vezetője által készített és revizorok által jóváhagyott kimutatás, amely az uszoda bevételeinek és kiadásainak 2011. I. félévi alakulását mutatja.

A tárgyaló felek megegyeztek abban, hogy Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2011. augusztus 4-i rendkívüli ülésén elvi döntést hoz a fent vázolt kérdések valamelyikében és ettől függően kerül sor további lépésekre.

K.m.f.



Huber László s.k. Dr. Tóth László s.k.
polgármester jegyző

(A kimutatást lsd. a letölthető formátumban.)