2012. Szeptember 27., Csütörtök, 08:30 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Az állattartásról szóló 25/2008. (IX. 30.) önkormányzati rendelet módosítása.
2. - Tájékoztató Kőszeg város népegészségügyi helyzetéről.
3. - Szándéknyilatkozat az iskolák működtetéséről.
4. - A kőszegi hulladéklerakó gázkezelő rendszerének kiépítése, döntés a hulladék-szállítási díjak megváltoztatásáról.
5. - A Schneller u. 1. I/2. alatti bérlakás felújítási költségeinek jóváhagyása.
6. - Tájékoztató a vagyonhasznosítás időarányos teljesítéséről.
7. - A Központi Óvoda tetőszigeteléséhez fedezet biztosítása.
8. - A 0183/2 hrsz-ú ingatlan elővásárlási jogáról nyilatkozat.
9. - Döntés a teniszöltöző építéséhez nyújtandó 2013. évi támogatásról.
10.a - Üres üzlethelyiségek további hasznosítása.
10.b - Vagyonügyek: A 3276/7 hrsz-ú ingatlan egy részének értékesítése.
11. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jögkörben hozott döntésekről.
12. - Egy mappában a 2012. szeptember 27-i képviselő-testületi ülés anyagai.
3. napirendi pont:
Szándéknyilatkozat az iskolák működtetéséről.

Tisztelt Képviselő-testület!


A Nemzeti Köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény és az ahhoz kapcsolódó kormány- és miniszteri rendeletek mára már egyre világosabban, de még mindig nem teljes körűen, felvázolják a köznevelési rendszer új rendjét, a feladatellátás új módját és az ebből adódó önkormányzati faladatokat. A jogszabályok lépcsőzetesen lépnek hatályba, és több helyen már a hatálybalépés előtt módosultak.
Az új szabályozási rendszer az állam felelősségét erősíti a feladatellátásban azért, hogy függetleníteni tudják az oktatás színvonalát az önkormányzatok anyagi helyzetétől. Az esélyegyenlőség növelésének ez az egyik lehetséges módja és ez majd az intézményrendszer átalakítását is eredményezi, eredményezheti.
Biztosan tudható már, hogy az önkormányzatok feladatai között csak az óvodai nevelés marad meg ellátandó feladatként az eddigi közoktatási feladatok közül. Ugyancsak önkormányzati feladat lesz, pontosabban marad a gyermekétkeztetés is. Jelenlegi ismereteink szerint az állam segítséget ad e feladatok ellátásához, de a végrehajtáshoz szükséges feladatok részletei még nem ismertek, így ezzel jelen előterjesztés nem foglalkozik, erre a közeljövőben szükséges lesz visszatérni.
Meg kívánom jegyezni, hogy a megváltozott feladatmegosztást a köznevelési ágazat irányításának változásai is követik. Minden szakmai feladattal összefüggő fenntartói jogot a szakminiszter fog irányítani az országos intézményfenntartó központon, ill. az ehhez kapcsolódó megyei és járási tankerületeken keresztül.
2013. január 1-től az iskolák fenntartója minden iskola esetében az állam lesz, s ettől az időponttól szétválik ezen intézmények tekintetében a fenntartói és működtetői szerep.
Ez elsősorban azt jelenti, hogy az iskolák szakmai alkalmazottait az állam alkalmazza és fizeti, továbbá fedezi a szakmai dologi kiadásokat is. Az iskolák üzemeltetését (rezsi költségek, technikai személyzet, felújítás, karbantartás) fő szabályként az ingatlan vagyont tulajdonló önkormányzatoknak kell megoldani saját bevételeikből. Ez lesz a tulajdonképpeni működtetői feladat.
Az említett fő szabály pedig részleteiben azt jelenti, hogy a 3000 főt meghaladó lakosságszámú település gondoskodik – a szakképzés kivételével – az illetékességi területén lévő összes saját tulajdonában álló köznevelési intézmény működtetéséről, a 3000 főt meg nem haladó lakosságszámú település pedig vállalhatja ezt a feladatot a 2013-as tanévtől (2011. évi CXC. tv. 74 § (4) bek. ).
A fentiek szerint meghatározott kötelezettség alól mentesülhet az önkormányzat akkor, ha ezt kéri és igazolni tudja, hogy gazdasági és jövedelemtermelő képessége ezt nem is teszi lehetővé. Ez 2013. 01. 01-től évente ismétlődő eljárás keretében fog bonyolódni.
Addig átmeneti rendelkezésként a nemzeti köznevelési törvény 97. § (24) bekezdése úgy rendelkezik, hogy 2012. évben szeptember 30-ig szándékát nyilvánítja és 2012. október 31-ig dönt a települési önkormányzat arról, hogy a rendelkezésre álló saját és átengedett bevételek terhére a következő naptári évtől a működtetést nem képes vállalni.
Az önkormányzat már a 2012. évi költségvetését 154 848 E Ft működési hiánnyal fogadta el. A működési hiány csökkentése saját erőből nem biztosított, ezért Önhiki pályázatot nyújtottunk be, amely sikeressége esetén sem nyújt fedezetet a teljes működési hiány összegére. A 2013. évtől az önkormányzatok támogatásának rendszere megváltozik, és bizonytalan, hogy mennyi forrással fogunk rendelkezni. Az önkormányzatok általános működési támogatásának számítási módszere sem ismert még. Az oktatási intézmények működtetéséhez a központi költségvetés külön, nevesített forrást nem biztosít, ezt az önkormányzatnak a saját és az átengedett bevételek terhére kellene vállalni. A fentiek miatt javasoljuk a működtetési képesség hiányára vonatkozó szándéknyilatkozat tételét.
Az előterjesztést a Kulturális, Oktatási, Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság megtárgyalta, a határozati javaslatot 5 igennel, 2 tartózkodás mellett elfogadásra ajánlja.
A Pénzügyi, Jogi és Vagyonügyi Bizottság szintén megtárgyalta és megvitatta az előterjesztést, s ezt követően 1 tartózkodással a szándéknyilatkozatot szintén elfogadásra ajánlja.
Fentiekre tekintettel kérem a tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést és a határozati javaslatot megtárgyalni szíveskedjen!

Kőszeg, 2012. 09.21.

Huber László s. k.
polgármester



HATÁROZATI JAVASLAT


Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete a nemzeti köznevelésről szóló 2011. CXC. törvény (Nkt.) 97. § (24) bekezdés b) pontja alapján az alábbi szándéknyilatkozatot teszi:

Kőszeg Város Önkormányzata az Nkt. 74.§ (4) bekezdésében foglaltak alapján az Önkormányzat rendelkezésére álló saját és átengedett bevételek terhére, a saját tulajdonában álló – az állami intézményfenntartó központ által fenntartott köznevelési intézmény feladatainak ellátását szolgáló – ingó és ingatlan vagyon működtetését nem képes vállalni.

Felelős: Huber László polgármester
Hivatali felelős: Dr. Tóth László jegyző
Határidő: 2012. szeptember 30.

(A mellékletet lsd. a letölthető formátumban.)