2012. Szeptember 27., Csütörtök, 08:30 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Az állattartásról szóló 25/2008. (IX. 30.) önkormányzati rendelet módosítása.
2. - Tájékoztató Kőszeg város népegészségügyi helyzetéről.
3. - Szándéknyilatkozat az iskolák működtetéséről.
4. - A kőszegi hulladéklerakó gázkezelő rendszerének kiépítése, döntés a hulladék-szállítási díjak megváltoztatásáról.
5. - A Schneller u. 1. I/2. alatti bérlakás felújítási költségeinek jóváhagyása.
6. - Tájékoztató a vagyonhasznosítás időarányos teljesítéséről.
7. - A Központi Óvoda tetőszigeteléséhez fedezet biztosítása.
8. - A 0183/2 hrsz-ú ingatlan elővásárlási jogáról nyilatkozat.
9. - Döntés a teniszöltöző építéséhez nyújtandó 2013. évi támogatásról.
10.a - Üres üzlethelyiségek további hasznosítása.
10.b - Vagyonügyek: A 3276/7 hrsz-ú ingatlan egy részének értékesítése.
11. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jögkörben hozott döntésekről.
12. - Egy mappában a 2012. szeptember 27-i képviselő-testületi ülés anyagai.
4. napirendi pont:
A kőszegi hulladéklerakó gázkezelő rendszerének kiépítése, döntés a hulladék-szállítási díjak megváltoztatásáról.

Tisztelt Képviselő-testület!


A 2012. augusztusi testületi ülésen tájékoztatást kaptak a Kőszeg-hegyaljai Regionális Hulladéklerakó gázkezelő-rendszerének kiépítéséről, annak várható költségeiről, és a Városüzemeltető Nonprofit Kft. kérésére 10.950 E Ft támogatás megítéléséről döntöttek.
Ezután Kőszeg Város Polgármestere megkereste a szolgáltatási körünkbe tartozó települési önkormányzatokat azzal a kéréssel, hogy lakosságszám arányában járuljanak hozzá a beruházás költségeihez.
A települési önkormányzatok meglévő közszolgáltatási szerződésekre, illetve forráshiányra hivatkozva a kérést elutasították.
Van még egy elvi lehetőség a beruházási költségek csökkentésére oly módon, hogy azt meghatározott időtartamra elosztva a hulladékszállítási díjakba beépítsük.
A települési önkormányzatok esetében azonban ez csak elvi lehetőség, hiszen a velük kötött szolgáltatási szerződések meghatározzák, hogy a szerződés időtartama alatt milyen mértékben lehet a szolgáltatás díját emelni. Ez megegyezik a KSH által közölt inflációs rátával.
Végeztünk egy számítást, mely szerint – a beruházási költségekhez történő önkormányzati hozzájárulást a lakosságszám arányában 3 éves időtartamra felbontva – átlagosan 11 %-os díjemelés lenne szükséges, ami többszörösen meghaladja az inflációs rátát.
Minden valószínűség szerint az ilyen mértékű emelést a települések a már fent említett okok miatt el fogják utasítani, annak ellenére, hogy a szolgáltatási díjaink összehasonlítva az országos átlaggal (380,-/ürítés/110 l-es edény), attól 21 %-kal elmaradnak.
Jelentősebb díjemelést csak a szerződések lejárta után tudunk érvényesíteni, feltéve, hogy a települési önkormányzatok továbbra is a mi szolgáltatásunkat veszik igénybe.
A kőszegi lakosság vonatkozásában a díjakat önkormányzati rendelet szabályozza, a díjemeléssel kapcsolatos döntés az önkormányzat kompetenciája.
Kőszeg esetében a beruházási költség 110 l-es edényre vetítve, 3 éves időtartamra 10 %-os emelést jelentene.
A 10-11 %-os díjemelés csak a beruházási költségek arányos részét fedezi. Nem nyújt fedezetet az inflációból adódó többletköltségekre, valamint a 2013. január 1-től bevezetésre kerülő lerakási járulékra. Ennek mértéke a törvénytervezet szerint 2013 évben települési hulladék esetében 3000 Ft/tonna, a továbbiakban minden évben 2016-ig 3000 Ft-tal növekedik tonnánként. (Emlékeztetőül megjegyezném, hogy 2014-ben a lerakási járulék már meghaladja az általunk alkalmazott lerakási díj összegét.)
Az inflációból adódó többletköltség 5-6 %-os díjemelést tesz szükségessé, a lerakási járulék 19 %-kos díjemelést eredményez.
Ahhoz, hogy működőképességünket megőrizzük, az infláció és a lerakási járulék miatt a díjakat 25%-kal kell emelni 2013 évre.
Amennyiben a beruházás költségeit is át kívánjuk hárítani a lakosságra, 35 %-os emelés szükséges. Ez családonként havi 478 Ft többletköltséget jelent. (Ez kb. fél doboz cigaretta ára.)
Mivel a fentiekben leírt költségek csak a lakossági hulladékgyűjtésre vonatkoznak, a lerakási járulékot viszont a teljes lerakott hulladék (lomhulladék, a nem feldolgozható inert hulladék) mennyisége után kell megfizetni, szükségesnek tartjuk a lerakási díjak olyan mértékű korrekcióját, amely legalább a lerakási járulék összegét fedezi. (Ez a lakosság terheit nem, vagy csak kis mértékben növeli.)
Ezek alapján az alábbi hulladékok lerakási díjait javasoljuk módosítani 2013 évtől:


Kőszegi lakosság Kőszegen kívüli lakosság, gazdasági társaságok
Települési szilárd hulladék 6800,- Ft/t 7800,- Ft/t
Lomhulladék/szennyezett inert/vegyes ép-bontási hulladék 10200,- Ft/t 10200,- Ft/t
Tiszta inert hulladék 2800,- Ft/t 5000,- Ft/t

A többi hulladék befogadási díja változatlan.

A Városfejlesztési Bizottság 2012. szeptember 19-i ülésén tárgyalta a hulladékszállítási díjemelésre vonatkozó előterjesztést, és elfogadásra ajánlja a határozati javaslat I/1. változatát, azzal a kiegészítéssel, hogy a szolgáltatási terület önkormányzatai kapjanak tájékoztatást arról, hogy a szolgáltató a Környezetvédelmi Felügyelőség által előírt beruházás költségeit, illetve a 2013. évben bevezetésre kerülő hulladéklerakási járulékot a szolgáltatási díjakban érvényesíteni kívánja.

A Pénzügyi Bizottság ugyanezen előterjesztést 2012.09.20-i ülésén tárgyalta, és a határozati javaslat mindkét változatát 3 igen és 4 nem szavazattal elutasította.



Kérem a tájékoztatást elfogadni, a díjemeléssel kapcsolatos döntésüket meghozni szíveskedjenek.

Kőszeg, 2012. szeptember 21.

Tisztelettel:


Kovács István s. k.
igazgató



HATÁROZATI JAVASLAT

I/1. változat: Képviselő-testület elrendeli a hulladékszállítási díjak 35 %-os emelését, amely fedezetet nyújt a gázkút-beruházás 3 évre felbontott költségeire, valamint az infláció és a lerakási járulék okozta többletköltségre.

I/2. változat: Képviselő-testület elrendeli a hulladékszállítási díjak 25 %-os emelését, amely fedezetet nyújt az infláció és a lerakási járulék okozta többletköltségre.

II. Képviselő-testület a lerakási díjak emelését jóváhagyja.

Felelős: Kovács István igazgató.
Határidő: 2013. január 1.