2014. Június 24., Kedd, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Beszámoló a Kőszegi Sporthorgász Egyesület 2013. évi tevékenységéről.
2. - A közterület-használatról és a városkép védelméről szóló 1/2000. (II. 1.) önkor-mányzati rendelet módosítása és a választási hirdetményekkel kapcsolatos megál-lapodás jóváhagyása.
3. - A közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló új önkormányzati rendelet megalkotása.
4. - A közterületek elnevezésének és a házszámozás szabályairól szóló 19/2006. (VII. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
5. - Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 27/2013. (IX. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
6. - A Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft. könyvvizsgálatára vonatkozó megbízási szerződése.
7. - A Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft. hulladékgazdálkodásáról szóló 72/2014. (IV. 29.) képviselő-testületi határozat módosítása.
8. - Tájékoztató a 2014. évi vagyonhasznosítási terv időarányos teljesítéséről.
9. - A Herman Ottó szoborhoz a pályázati támogatás kiegészítése.
10. - Az új árvízvédelmi tervhez pénzügyi forrás biztosítása.
11. - Nyári szociális gyermekétkeztetéshez támogatás biztosítása.
12. - Velem község településfejlesztési koncepciójának véleményezése.
13. - Beszámoló a Kőszegi és a Felső-Répcementi Kistérség Foglalkoztatási Paktumának 2013-2014. évi tevékenységéről.
14. - Az Írottkő Natúrparkért Egyesület helyiségének telephelyként történő bejegyzése.
15. - „Kreatív város – fenntartható vidék” projekt támogatási megállapodása (az anyagot később küldjük).
16.a - Vagyonügyek: A 2975/101 hrsz-ú ingatlan (egészségház melletti terület) értékesítése.
16.b - Vagyonügyek: A Rákóczi u. 4. alatti társasház padlásterének értékesítése.
16.c - Vagyonügyek: A Liszt Ferenc u. 30. alatti ingatlan ügye.
18. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
16.c napirendi pont:
Vagyonügyek: A Liszt Ferenc u. 30. alatti ingatlan ügye.

Tisztelt Képviselő-testület!

Sulyok Károlyné 9730 Kőszeg, Liszt Ferenc utca 28/2. szám alatti lakos azzal a kéréssel fordult Kőszeg Város Önkormányzatához, hogy a lakóházával szomszédos Kőszeg, Liszt Ferenc utca 30. szám alatti lakóház, udvar, gazdasági épület megnevezésű ingatlan elhanyagoltságára és fizikai elhelyezkedésére tekintettel a tulajdonos Kőszeg Város Önkormányzata járjon el.
A hivatkozott ingatlan 2530/2 hrsz-ú, lakóház udvar, gazdasági épület megnevezésű, 1873 m2 nagyságú, Kőszeg Város Önkormányzat kizárólagos tulajdonában áll, jogi értelemben lakatlan. A helyszín megtekintését követően megrendeltük az ingatlan statikai felülvizsgálata.
A Pannon Archikon Mérnöki Szolgáltató és Kereskedelmi Kft (Székhelye: 9700 Szombathely, Nádasdy u. 24., Telephelye: 9730 Kőszeg, Alsó krt. 39.) benyújtotta statikai szakvéleményét. (Mellékelten csatolva.)
A szakvéleményben foglaltak alapján megállapítható, hogy a kérelmező ingatlanának tűzfalazata, és Kőszeg Város Önkormányzat ingatlana közt egy szakaszon a távolság 50 cm széles beépítetlen sáv.
Az épületek biztonságosan egyáltalán nem, ill. alig megközelíthetőek, így a szükséges, minimális karbantartás elvégzését sem teszik lehetővé.
Az alapok jelenleg épek, azonban várható azok megmozdulása.
A lábazat felett kb. 1 – 1,5 m magasságban a fal felvizesedett, erősen mállik. Az épület hátsó traktusában korábbi tűzeset nyomai láthatóak. Az épület borított fafödém szerkezetű. A gerendavégek a nagyobb beázásos felületek esetében elkorhadtak, mely hosszabb távon födémleszakadásokat okozhat. Felújítás esetén, födémcsere szükséges. Az épület középtraktusában jelentős fedélszerkezet-megrogyás figyelhető meg. A fedélszerkezetet teljes terjedelmében rovarok károsították.
A tetőhéjazat rendkívül rossz állapotú, több ponton málló, fül nélküli a szomszédos udvarra hulló cserepekkel.
Az épület használhatósági szempontból, generál felújítás nélkül lakhatatlan.
A generál felújítás érinti az összes padozatot, a padozat alatti rétegrendeket, a külső, belső vakolatokat, födémszerkezetet, nyílászárókat, tető- héjalást, bádogos szerkezeteket, a falból kiszakított víz és villany szerelvényeket. A fedélszerkezet megerősítése csak rövidtávon jelent megoldást, annak visszabontása és újraépítése szükséges.
A szakvélemény megállapította, hogy a felújítások bekerülési összege magas, nincs arányban az épület értékével, továbbá amennyiben a felújítási munkák nem kezdődnek meg belátható időn belül, az állagromlás felgyorsul, mely a fedélszerkezet esetében jelentős károkat okozhat, annak beszakadása várható.

A Városüzemeltető Kft. tájékoztatása szerint a nevezett ingatlanon egy darab bérleti szerződés van életben, amelyet az épület esetleges bontása során a szerződésben biztosított lehetőséggel élve fel kell mondani.

Fentiekre tekintettel javaslom a tisztelt Képviselő-testület a Kőszeg, Liszt Ferenc utca 30. szám alatti ingatlanon álló lakóház és gazdasági épület bontását elrendelni, a pénzügyi fedezet általános tartalék terhére történő biztosítása mellett a bejelentési eljáráshoz szükséges dokumentáció megrendelésére felhatalmazást adni, az e tárgyban kelt határozati javaslatot elfogadni szíveskedjék.

Az előterjesztést a Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Rendészeti Bizottság, valamint a Pénzügyi, Jogi és Vagyonügyi Bizottság megtárgyalta. A határozati javaslatot mindkét bizottság egyhangúlag elfogadásra ajánlja. A Városfejlesztési Bizottság azzal a kiegészítéssel élt, hogy a bontás költségei ne az önkormányzatot terheljék.

Kőszeg, 2014. június 20.

A polgármester nevében:

Ujvári Csaba s.k.
városfejlesztési és üzemeltetési mb.osztályvezető






HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszeg Város Önkormányzat kizárólagos tulajdonát képező Kőszeg, belterület 2530/2 hrsz-ú, lakóház udvar, gazdasági épület megnevezésű, 1873 m2 nagyságú, természetben Kőszeg, Liszt Ferenc utca 30. szám alatti ingatlanon álló épületek – lakóház és gazdasági épület – bontását rendeli el, egyben a - pénzügyi fedezet általános tartalék terhére történő biztosítása mellett - felhatalmazást ad a bontás tudomásulvételi eljáráshoz szükséges dokumentáció megrendelésére.


Felelős: Huber László polgármester
Határidő: 2014. október 31.

(A mellékleteket lsd. a letölthető formátumban.)