2014. Október 2., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Tájékoztató Kőszeg Város népegészségügyi helyzetéről.
2. - Kőszeg Város új Települészerkezeti Tervének jóváhagyása valamint Kőszeg Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló új önkormányzati rendelet megalkotása. (CD melléklettel)
3. - Egyes költségvetési és zárszámadási rendeletek hatályon kívül helyezése.
4. - A gyermekjóléti ellátási formákról és a gyermekétkeztetésről szóló 8/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosítása.
5. - Velem község településfejlesztési koncepciójának a jóváhagyása. (A tervdokumentá-ció – terjedelmére való tekintettel – az ülésen, illetve a főépítésznél megtekinthető.)
6. - Tájékoztató a Kőszegi Testvérvárosi Egyesület működéséről, beszámoló Kőszeg város külkapcsolatairól.
7. - A Vasi Volán Zrt.-vel kötendő vállalkozási szerződés jóváhagyása.
8. - A Magyar Országos Horgász Szövetséggel, a Kőszegi Abért tavak hasznosítására vonatkozó megállapodás.
9. - A Kőszegi Vonósok Művészeti Egyesülettel középtávú szerződés megkötése.
10. - A Kőszegi Sportegyesülettel kötött céltámogatási szerződés módosítása.
11. - A „Kőszegi Ostromnapok” 2014. évi rendezvénysorozaton részt vett szervezetek támogatása.
12. - Beszámoló az ÁROP I. „Kőszeg Város Önkormányzatának szervezetfejlesztése a Magyary Programhoz illeszkedő költségcsökkentési és hatékonyságnövelési fejlesztések megvalósításával” című projektről.
13. - Döntés a képviselők használatában lévő laptopokról.
14. - A VASIVÍZ Zrt. részére nyomásfokozók beüzemeltetésére fedezet biztosítása.
15.a - Vagyonügyek: A 2595 és a 2615 hrsz-ú ingatlanok értékesítése.
15.b - Vagyonügyek: A 2777 hrsz-ú ingatlan értékesítése.
15.d - Vagyonügyek: Nyilatkozat a 6088/1 hrsz-ú ingatlan elővásárlási jogáról.
17. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jögkörben hozott döntésekről.
19. - Rendkívüli előterjesztés: a vár felújítás pótmunkákra ajánlattételi felhívás
20. - Rendkívüli előterjesztés: a nemzetiségi szavazat számláló bizottságba tag választás
2. napirendi pont:
Kőszeg Város új Települészerkezeti Tervének jóváhagyása valamint Kőszeg Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló új önkormányzati rendelet megalkotása. (CD melléklettel)

Tisztelt Képviselő-testület!

A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Kormányrendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet) 40.§ (2) bekezdés a) pontja szerint Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal Állami Főépítésze Kőszeg Város Településrendezési Eszközeinek (a Településszerkezeti Terv és a Helyi Építési Szabályzat 1-től 5-ig számozott mellékleteivel együtt) elfogadásához szükséges támogató záró szakmai véleményét GYD-02-083-07/2014 számon megküldte.

A záró szakmai vélemény: „A tárgyi dokumentáció Képviselő-testület elé terjesztése ellen kifogást nem emelek.”

A Kormányrendelet 28.§ (4) bekezdésére és az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) Kormányrendelet (a továbbiakban OTÉK) 111.§ (2) bekezdése alapján Kőszeg Város Helyi Építési Szabályzata három megengedőbb elírásra tett javaslatot és ebben kértük az Állami Főépítész Úr hozzájárulását.

A Helyi Építési Szabályzatban szereplő két előírást - az OTÉK-ban foglalt megengedőbb szabályozást - az Állami Főépítész Úr támogatott és záró szakmai véleményében hozzájárult.

Megfogalmazott megengedőbb előírások:

-A kiszolgáló utak egy részének szabályozási szélességét az OTÉK-ban előírtaknál kisebb szélességgel terveztük. A legalább 8 méter széles építési területtel rendelkező utakat a



domborzati viszonyok és a kialakult beépítés is indokolttá teszi.

-A kertes mezőgazdasági területek legnagyobb beépíthetőségét, a település déli részein – a kialakult állapotnak megfelelően, illetve a magasabb szintű jogszabályokban rögzített állattartás feltételei miatt (uniós jogszabályok) – 5 %-ra emeltük.

Hozzájárulás:

-„Bizonyos utak szabályozási szélességének nem kisebb, mint 8 m szélességűre csökkentését támogatom. Az utcák szélessége, keresztmetszetének arányai a táj és a település helyi karakterének fontos hordozói, ezért szélességi szabályozásukat a közlekedésre való alkalmasság és a jellegvédelem, a két elv együttes képviseletével, a helyi adottságok figyelembevételével lehet helyesen meghatározni.”
1) --„A kertes mezőgazdasági területek beépíthetőségének 5 %-ra történő emelését reményeim szerint az Európai Unió állattartási szabályai mellett a helyi táj építészeti karaktere fent említett védelme is indokolja, elsősorban ezért, a tájban élő ember és környezete értelmes és organikus hasznot hajtó kapcsolata érdekében támogatom az eltérést.”

Egy esetben pedig az állami Főépítész Úr nem adta hozzájárulását az OTÉK-tól megengedőbb szabályozás alkalmazására.

Megfogalmazott megengedőbb előírás:

A kisvárosias lakóterületek és a településközpont vegyes területek egyes övezeteiben (belváros és környezete) a csapadékvizet elszikkasztó burkolat a zöldfelületbe 50 %-ban beszámítható. Ezt a jelenlegi nagymértékű beépítettség indokolja.

A nem támogatott hozzájárulás:

„Nem világos, hogy a helyi szabályozás az általános szabályoktól miért az áttört burkolatok zöldfelületi beszámítása tekintetében kíván eltérni és miért nem a legkisebb biztosítható zöldfelületi hányad mértékét vizsgálja? A kérés alátámasztása kiegészítést igényel, ebben a formában nem támogatható.”

A fentiek értelmében a rendelettervezetből 9.§ (3) bekezdése és a 21.§ (3) bekezdése kikerült. A Képviselő-testület elé terjesztett tervdokumentáció rendelettervezete a nem támogatott előírást nem tartalmazza, így a Településrendezési Eszközök dokumentációja tartalmilag egyéb tekintetben teljesen azonos az Állami Főépítész Úr részére megküldött záró szakmai véleményezési tervdokumentációval.

A Polgármester Úr a Kormányrendelet 43.§ (2) bekezdésében rögzített felhatalmazás alapján az elfogadott Településrendezési Eszközöket – az elfogadásról szóló jegyzőkönyvvel együtt - a Képviselő-testületi döntést követő 15 napon belül megküldi az állami főépítésznek és az eljárásban részt vevő összes államigazgatási szervnek vagy az elektronikus úton hitelesített dokumentumok elérését biztosítva 15 napon belül értesíti az állami főépítészt és az eljárásban részt vevő összes államigazgatási szervet annak elérési lehetőségéről.

A Kormányrendelet 43.§ (1) bekezdés a) pontja alapján a Településrendezési Eszközök a kihirdetést követő 31. napon lép hatályba.

A Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Rendészeti Bizottság valamint a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság az előterjesztést megtárgyalta és egyhangúlag az előterjesztés elfogadását javasolja a Képviselő-testületnek.

Tisztelt Képviselő-testület! Kérem, hogy az előterjesztését megtárgyalni, az előterjesztéshez csatolt rendeletet-tervezetet a mellékleteivel együtt és a határozati javaslatot elfogadni szíveskedjen.

Kőszeg, 2014. szeptember 19..

Szima Andrea s.k.
főépítész





HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testület - az Állami Főépítész Úr záró véleményének megismerése után - Kőszeg Város Településszerkezeti Tervét - az előterjesztés mellékletét képező, elektronikus adathordozón rögzített tartalommal -, elfogadja.

Felelős: Huber László polgármester
Szima Andrea főépítész

Határidő: 2014. október 10. Az elfogadott településrendezési eszközök megküldése az Állami Főépítész Úrnak és az eljárásban részt vevő összes államigazgatási szervnek.

(A HÉSZ-ről szóló rendelettervezetet, annak mellékleteit lsd. a letölthető formátumban.)