2019. Augusztus 29., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Kőszeg Város településrendezési eszközeinek 8. sz. módosítása – végső elfogadás.
2.a - Az önkormányzat 2019. évi költségvetéséről szóló 2/2019. (II. 15.) önkormányzati rendelet módosítása.
2.b - Beszámoló az önkormányzat gazdálkodásának 2019. I. félévi teljesítéséről.
3. - A Kőszegi Sportegyesület támogatási kérelme.
4. - Hámori Ádám válogatott ökölvívó olimpiai felkészüléséhez nyújtandó támogatási szerződés jóváhagyása.
5. - A 3. sz. felnőtt háziorvosi körzet helyettesítése.
6. - A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz való csatlakozás.
7. - Tájékoztató a vagyonhasznosítás időarányos teljesítéséről.
8. - A polgármesteri hivatal állami tulajdonban lévő részének önkormányzati tulajdonba kerülésével kapcsolatos döntések meghozatala.
9. - A Kőszeg, 3921 hrsz-ú ingatlan átminősítése.
10. - A VASIVÍZ Zrt. ivóvíz és szennyvíz ágazatra vonatkozó Gördülő Fejlesztési Tervének jóváhagyása.
11. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott hatáskörben hozott döntésekről.
12. - Egy mappában a 2019. augusztus 29-i képviselő-testületi ülés anyagai.
1. napirendi pont:
Kőszeg Város településrendezési eszközeinek 8. sz. módosítása – végső elfogadás.

Tisztelt Képviselő-testület!
Kőszeg Város Önkormányzata a tulajdonát képező Gábor Áron-Forintos Mátyás-Deák Ferenc utcákkal határolt tömb fejlesztését tervezte 2019-ben, ezért Polgármester Úr 2019. januárjában kezdeményezte a területre vonatkozó Rendezési Tervben szereplő övezeti előírások felülvizsgálatát.
Kőszeg Város Helyi Építési Szabályzata szerint 16 m-es szélességgel kiszabályozott 2975/103 Hrsz-ú utca keleti oldala jelenleg Vt övezetbe tartozik, míg a nyugati tömb Vi övezeti besorolású.
Ez a terület Kőszeg központjához közel, frekventált helyen fekszik, ezért indokoltnak tűnt az igény új lakóterületek kialakítására.
Ezek a területek Kőszeg Város tulajdonában vannak, így a fejlesztést komplexen szükséges kezelni. Ennek volt az első lépcsőfoka a Rendezési Terv módosítása, amely megteremti a lehetőséget a tömbben egységes lakóterület kialakítására.

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2019. február 14-i ülésén 20/2019. (II. 14.) számú határozatával kiemelt fejlesztési területté nyilvánította a tulajdonát képező, Gábor Áron-Forintos Mátyás-Deák Ferenc utcákkal határolt tömböt, annak érdekében, hogy a tervezett fejlesztések költséghatékony megvalósítása érdekében a rendezési terv szükséges módosítása elvégzésre kerülhessen.
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete ugyanazon ülésén 21/2019. (II. 14.) számú határozatával határozott arról is, hogy „a polgármester a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 42. §-ának megfelelő tárgyalásos eljárás során készíttesse el a településrendezési eszköz módosítását a Gábor Áron - Forintos Mátyás - Deák Ferenc utcákkal határolt tömb vonatkozásában, és a kidolgozott tervet elfogadásra terjessze a képviselő-testület elé.
Ezen képviselő-testületi határozatok alapján a települési eszközök módosítására az önkormányzat 2019. áprilisában a Vasi A+B építész Irodával kötött tervezési szerződést, amely tervező iroda képviseletében Takács András építészmérnök, településtervező készítette a terveket.

A Korm.rendelet 42. § (1) bekezdése szerint a polgármester a végső szakmai véleményezési szakasz előtt a településrendezési eszközök tervezetét véleményeztette a partnerekkel a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól szóló 21/2017. (XII. 1.) önkormányzati rendelet előírásainak megfelelően.
A településrendezési eszközök módosításának tárgyában 2019. 05. 15.-én a Jurisics vár KÖSZ házban lakossági fórumot tartottunk. A lakossági fórumon jelenléti ív készült, valamint az elhangzottak jegyzőkönyvben rögzítésre kerültek. A partnerségi egyeztetés lezárásáról a képviselő- testület 2019. május 30-i ülésén határozatot fogadott el, majd felkérte a polgármestert, hogy a Korm. rendelet 42. § (2) bekezdése alapján a végső szakmai véleményezési szakasz lefolytatását kezdeményezze az állami főépítészi jogkörben eljáró megyei kormányhivatalnál, és az elkészült településrendezési eszközt elfogadásra terjessze a képviselő-testület elé.

A benyújtott módosításról szóló tervdokumentáció alapján Csermelyi Andrea állami főépítész a Korm. rendelet 42. § (3) bekezdése alapján egyeztető tárgyalást hívott össze 2019. június 21. napjára, amely egyeztető tárgyalásról jegyzőkönyv készült, amelyet az előterjesztéshez csatoltunk.
Az állami főépítész záró szakmai véleményét a Korm. rendelet 42. § (6) bekezdése alapján 2019. június 21-én kiadta, amely vélemény az alábbi:
„A dokumentáció képviselő-testület elé terjesztéséhez - a VA/KMBK-ÁF/281-12/2019. számú jegyzőkönyvbe foglaltak figyelembe vétele, végrehajtása mellett - hozzájárulok.
A módosítás előterjesztését megelőzően a jegyzőkönyv jogszabályszerkesztésre vonatkozó részét nem kell figyelembe venni és végrehajtani. A záró véleményemet a döntésre jogosult testülettel ismertetni kell.”

Az állami főépítész asszony záró véleményét az előterjesztéshez csatoltuk.

A képviselő-testület által elfogadott Településrendezési Eszközök a Korm. rendelet. 43.§ (1) bekezdés c) pontja alapján legkorábban az elfogadást követő napon lépnek hatályba.
A Polgármester Úr a Kormányrendelet 43.§ (2) bekezdésében rögzített felhatalmazás alapján az elfogadott településrendezési eszközöket – az elfogadásról szóló jegyzőkönyvvel együtt – a képviselő-testületi döntést követő 15 napon belül megküldi az állami főépítésznek és az eljárásban részt vevő összes államigazgatási szervnek vagy az elektronikus úton hitelesített dokumentumok elérését biztosítva 15 napon belül értesíti az állami főépítészt és az eljárásban részt vevő összes államigazgatási szervet annak elérési lehetőségéről.
Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 8.§ (4) bekezdés a) pontja szerint Polgármester Úr gondoskodik a Településrendezési Eszközök jelen módosításának nyilvánosságáról.

Az előterjesztést megtárgyalta a pénzügyi és a városfejlesztési bizottság, mindkét bizottság a képviselő-testületnek elfogadásra ajánlotta.

Tisztelt Képviselő-testület!

Kérem, hogy az előterjesztést megtárgyalni, az előterjesztéshez csatolt határozati javaslatot valamint a HÉSZ módosításáról szóló rendelettervezetet elfogadni szíveskedjen.

Kőszeg, 2019. augusztus 23.
A polgármester nevében:

Bertók Sándor s.k.
Kőszeg Város Főépítésze




HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete – az Állami Főépítész VA/KMBK-ÁF/281-13/2019. számú záró szakmai véleményének megismerése után – Kőszeg Város Településszerkezeti Tervének 8. számú módosítását az alábbi tartalommal elfogadja:


Felelős: Huber László polgármester
Határidő: 2019. augusztus 29. napját követő 15 napon belül.



TERVEZET

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének
……./2019. (……..) önkormányzati rendelete
Kőszeg Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 33/2014. (X. 3.)
önkormányzati rendelet módosításáról


Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62.§ (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 13.§ (1) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 8.§ (2) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró szervek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1.§

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének Kőszeg Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 33/2014. (X. 3.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) 1. mellékletének 11-es tervlapja e rendelet 1. melléklete szerint módosul.

2. §

A Rendelet 2. melléklete a 2. melléklet szerint módosul.

3. §

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.



Dr. Zalán Gábor s. k. Huber László s. k.
jegyző polgármester



1. melléklet a …/2019.( ) önkormányzati rendelethez




2. melléklet a …/2019.( ) önkormányzati rendelethez

(A csatolt mellékleteket lsd. a letölthető formátumban.)