2019. Augusztus 29., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Kőszeg Város településrendezési eszközeinek 8. sz. módosítása – végső elfogadás.
2.a - Az önkormányzat 2019. évi költségvetéséről szóló 2/2019. (II. 15.) önkormányzati rendelet módosítása.
2.b - Beszámoló az önkormányzat gazdálkodásának 2019. I. félévi teljesítéséről.
3. - A Kőszegi Sportegyesület támogatási kérelme.
4. - Hámori Ádám válogatott ökölvívó olimpiai felkészüléséhez nyújtandó támogatási szerződés jóváhagyása.
5. - A 3. sz. felnőtt háziorvosi körzet helyettesítése.
6. - A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz való csatlakozás.
7. - Tájékoztató a vagyonhasznosítás időarányos teljesítéséről.
8. - A polgármesteri hivatal állami tulajdonban lévő részének önkormányzati tulajdonba kerülésével kapcsolatos döntések meghozatala.
9. - A Kőszeg, 3921 hrsz-ú ingatlan átminősítése.
10. - A VASIVÍZ Zrt. ivóvíz és szennyvíz ágazatra vonatkozó Gördülő Fejlesztési Tervének jóváhagyása.
11. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott hatáskörben hozott döntésekről.
12. - Egy mappában a 2019. augusztus 29-i képviselő-testületi ülés anyagai.
2.b napirendi pont:
Beszámoló az önkormányzat gazdálkodásának 2019. I. félévi teljesítéséről.

BESZÁMOLÓ
Kőszeg Város Önkormányzata gazdálkodásának
2019. I. félévi teljesítéséről



Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete az 2/2019. (II. 15.) számú rendeletével fogadta el az önkormányzat 2019. évi költségvetését hiány tervezése nélkül.

Bevételi források és azok tejesítése

Az önkormányzat 2019. I. félévi bevételeit – kiemelt előirányzatok, és rovatrend szerinti bontásban – az 1. melléklet tartalmazza.

Működési célú költségvetési bevételek

1. Működési célú támogatások államháztartáson belülről
Központilag szabályozott működési bevételek (jogcímenként a 2. mellékletben) teljesítése összességében 56,53 %-os, a támogatások a törvény szerinti ütemezésben, illetve visszaigénylések alapján érkeznek, a múzeum működési célú támogatásának folyósítása egy összegben történt az I. félévben (29 480 000 Ft).
Az államháztartáson belülről kapott egyéb működési célú támogatások teljesítése 52,90 %-os. Ezek az összegek főként elnyert pályázatok támogatását, közfoglalkoztatás támogatását, a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal esetén az önkormányzatok állami támogatáson felüli hozzájárulását, a Kőszegi Szociális Gondozási Központ esetén az önkormányzatok állami támogatáson felüli hozzájárulását és az OEP támogatást tartalmazzák.

2. Közhatalmi bevételek
A helyi adó és az egyéb közhatalmi bevételek teljesítése 45,11%-os, az adóbevételek március 15-ig befizetésre kerültek. A tervezett bevételek a tervezetthez időarányosan teljesültek.

3. Működési bevételek teljesülése 51,61%-os.
A bevételek alakulását intézményenként a 3. melléklet tartalmazza. Az intézményeknél főként a művelődési központ és a múzeum bevételei szezonális jellegűek. Ugyanakkor az önkormányzat esetében a működési bevételek teljesülése 48,63 %-os; ez főként a gyermekétkeztetés térítési díjait, a közterület használati díjakat, az ingatlan használati megállapodások alapján továbbszámlázott közüzemi díjakat, a Vasi Víz Zrt. részére számlázott rendszerhasználati díjat, biztosító által fizetett kártérítéseket, rekreációs földhasználati díjat, valamint az általános forgalmi adó visszatérítéseket foglalja magában.

4. Működési célú átvett pénzeszközök között a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház előirányzata szerepelt, támogatás előirányzata került átcsoportostásra.

Összességében a működési célú költségvetési bevételek időarányos teljesítést (52,42%) mutatnak.

Felhalmozási célú költségvetési bevételek (címenként részletesen a 4. mellékletben)

5. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

Az államháztartáson belülről felhalmozási céllal kapott támogatások az alábbiakat tartalmazzák:
- TOP-1.2.1-16 Turisztika 234 990 820 Ft
- KOHÉZIÓ 700 000 Ft
- TOP-1.4.1-15 Újvárosi Óvoda 11 218 136 Ft.

Ez előzőekben felsorolt támogatások mind az önkormányzatnál realizálódtak, az intézményeknek ilyen jogcímen bevétele nem keletkezett.



6. Felhalmozási bevételek
A vagyonhasznosítási bevételek összességében a félév végére időarányos alatti teljesülést mutatnak. A vagyonhasznosításból 22 174 235 Ft összegű bevétele keletkezett az önkormányzatnak (20,08 %-os teljesítést jelent).

7. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök között a különböző kölcsönök és részletfizetések szerepelnek, itt a teljesítés 45,74 %-os. A kölcsöntörlesztések közül a munkáltatói kölcsöntörlesztés (59,99%) teljesítése több a tervezettnél. A lakástámogatások törlesztése az I. félév végére 124,61 %. Az alpannónia projektre az EU-tól 947 694 Ft értékű euró támogatás érkezett.

Összességében a felhalmozási költségvetési bevételek a fentiekben részletezett okokból időarányos feletti (45,33 %-os) teljesítést mutatnak.

Finanszírozási bevételek
Jelenleg folyószámla hitelkerettel az önkormányzat nem rendelkezik és egyéb külső forrás bevonására sem került sor.
A belső finanszírozás bevételeiben az előző évi maradvány igénybevétele szerepel 1 310 516 525 Ft összegben.

Összességében az önkormányzat és intézményei 2019. I. félévi bevételei 2 620 339 209 Ft-ot tettek ki, a teljesítés aránya 66,36%.

Kiadások alakulása

Az önkormányzat 2019. I. félévi kiadásait – kiemelt előirányzatok, és rovatrend szerinti bontásban – az 1. melléklet, intézményenkénti bontásban a 3. melléklet a fejlesztési kiadásokat tételenként az 5. melléklet tartalmazza.


Működési célú költségvetési kiadások

8. A működési célú kiadási előirányzatok (személyi juttatások, munkaadói járulékok, dologi kiadások, ellátottak juttatásai, egyéb működési célú kiadások) mindegyike némileg időarányos alatti teljesítést mutat önkormányzati szintre összesítve. Az ellátottak pénzbeli juttatásainak teljesülése 51,24%-os, mely a lakosságnak juttatott települési támogatásokat foglalja magában.
Az egyéb működési kiadások közül legjelentősebb összeget az intézményeknek továbbított központi bevételek teszik ki, ezek teljesítése 83,22 % körüli. Összességében a működési célú költségvetési kiadások teljesítése 40,17 %-os.


Felhalmozási célú költségvetési kiadások (címenként részletesen az 5. mellékletben)


9. Beruházások és felújítások

A fejlesztési kiadások (5. melléklet) az I. félév végére nagyon minimális szinten teljesültek. A munkálatok elkezdődtek a városmajor projektben 1 219 200 Ft-ot költöttünk már rá. A TOP 3.1.1-15. Déli városrész munkák megkezdődtek, erre 185 583 438 Ft-ot költöttünk. A TOP 2.1.3-15. Csapadékvíz munkák megkezdődtek, erre 61 768 600 Ft-ot költöttünk. Az intézményeknél az engedélyezett beszerzések, a működéshez szükséges kis értékű eszközök beszerzése szerepel. A TOP-os projektek beruházásai a II. félévben valósulnak meg.

A felújítások között a Chernel 12 tető és a Rákóczi utca 3. tető 4 600 000 Ft értékben megtörtént. A Műemlék városkút restaurálására 266 700 Ft-ot öltöttünk a TOP-turisztika keretéből.


10. Egyéb felhalmozási célú kiadások között a munkáltatói kölcsön nyújtása, a fenntartott intézmények felhalmozási célú hozzájárulásai szerepelnek, ezek nem teljesültek.
Államháztartáson kívülre juttatott egyéb felhalmozási célú támogatások között a képviselő-testületi határozatok alapján a KSE részére nyújtott 9 000 000 Ft támogatás szerepel.

Összességében a felhalmozási költségvetési kiadások a fentiekben részletezett okokból időarányos alatti (25,72 %) teljesítést mutatnak.


Finanszírozási kiadások
A finanszírozási kiadások (29 943 218 Ft) között az előző év végén kapott központi támogatás előlegének elszámolása szerepel.


Önkormányzati szinten a kiadások I. félévi teljesülése időarányos alatti (35,10 %-os), főként a felhalmozási célú előirányzatok teljesítési aránya miatt.


Összegezve az önkormányzat I. félévi gazdálkodását, a bevételek teljesülése (2 620 339 209 Ft) elegendő forrást biztosított a kiadások teljesítéséhez (1 385 805 891 Ft).

A beszámolót a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság megtárgyalta és a képviselő-testületnek elfogadásra ajánlotta.


Kőszeg, 2019. augusztus 23.


Huber László s. k.
polgármester




HATÁROZATI JAVASLAT


Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az önkormányzat 2019. I. félévi gazdálkodásáról szóló beszámolóját elfogadja.

(A csatolt mellékleteket lsd. a letölthető formátumban.)