2019. December 19., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Tájékoztató Kőszeg és térsége foglalkoztatási helyzetéről.
2. - Beszámoló Kőszeg város külkapcsolatainak 2019. évi alakulásáról.
3. - A 20 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó járművek korlátozásának szabályairól szóló 9/2018. (VI. 1.) önkormányzati rendelet módosítása, tájékoztató a forgalmi rend kialakításával kapcsolatos - átruházott jogkörben hozott - döntésekről.
4. - Hitelfelvétellel kapcsolatos döntés meghozatala.
5. - Jelentés a város környezeti állapotáról.
6. - A 3. sz. felnőtt háziorvosi körzet helyettesítése.
7. - A központi orvosi ügyelet ellátásról szóló szerződés módosítása.
8. - A Központi Óvoda és Bölcsőde KIKI-ben intézményvezető-helyettes engedélyezése.
9. - A 2020. évi rendezvénynaptár.
10. - Munkaszolgálatosok emlékútjának kialakítására vonatkozó együttműködési megállapodás.
11. - A Nyugat-Dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulásba delegálás.
12. - Zárt ülés keretében: Villamos energia beszerzésére vonatkozó közbeszerzési eljárásban eredményhirdetés. (az előterjesztést később küldjük).
13. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott hatáskörben hozott döntésekről.
14. - Egy mappában a 2019. december 19-i képviselő-testületi ülés anyagai.
15. - Rendkívüli előterjesztés: A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház kérelme többletbevétel felhasználására.
5. napirendi pont:
Jelentés a város környezeti állapotáról.

Jelentés a város környezeti állapotáról - 2019.




Tisztelt Képviselő-testület!

A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII tv. 46. § (1) bek. e) pontja alapján elkészítettük a város környezeti állapotáról szóló tájékoztatatót.

a) Települési környezet tisztasága

Kőszeg város területén többek között a településtisztasági feladatokat is a Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft. (a továbbiakban: Városüzemeltető Kft.) látja el, amely tartalmazza az úttisztítást, rendszeres település takarítást, a takarításból származó hulladék, valamint a gyűjtőszigeteknél illegálisan kirakott hulladék elszállítást, nyilvános WC-k, játszóterek felügyeletét takarítását, feltöltését, csapadékelvezető rendszerek takarítását, mosatását, dugulás elhárítást, víznyelők, folyókák tisztítását és egyéb köztisztasági feladatokat.
A köztisztasági csoport az úttisztítást rendszeresen végzi. A Fő téren és a belvárosban naponta (szombat, vasárnap is), a lakótelepen hétfőtől szombatig történik takarítás, szeméttartók ürítése.
Egyéb területeken hetente van szemét szedés, tavasztól őszig hetente kétszer, téli időszakban egyszer ürítik a város külterületein lévő hulladékgyűjtőket.
A víznyelők tisztítása tavasszal és ősszel történik, a folyókákat folyamatosan takarítják.
Télen a hó eltakarítás élőmunka szükségletét a kertészeti és a köztisztasági csoport biztosítja. A nyilvános WC-k takarítása a hét minden napján történik.

A városi rendezvényeken folyamatos a köztisztasági csoport jelenléte. A turisztikai helyszíneken rendszeres a szemét szedés és a takarítás. A buszmegállók, a szelektív hulladékgyűjtők környezetének a tisztán tartása is ennek a csoportnak a feladata.

A köztisztasági csoport munkáját nehezíti a közterületen elszórt cigarettacsikkek, amelynek feltakarítása kockaköves burkolaton, zöldterületeken problémát okoz.
Ugyancsak gyakori a közterületeken a kutyaürülék. A Közösen a Kutyákkal Egyesület egyes helyeken kutyaürülék gyűjtő zacskókat is kihelyezett, azonban azokat sajnos ellopták. Pályázati úton további kutyaürülék gyűjtő edényt kívánnak a jövőben beszerezni.

Továbbra is nagy gondot okoz a hulladékgyűjtő szigetek mellé folyamatosan kirakott lomhulladék, elektronikai és veszélyes hulladék. Leginkább a lakótelepi tömbházaknál gyakoriak ezek az esetek annak ellenére, hogy minden évben megrendezésre kerül a lomtalanítási akció, amely keretében lehetőségük lenne a lakóknak lomhulladék kihelyezésére.
Egyre több helyen figyelemfelhívó táblák kerültek kihelyezésre, melyek a hulladékgyűjtő konténerek környezetében a hulladék elhelyezését tiltják.

Az elmúlt időszakban 3 illegális hulladék elhelyezéssel kapcsolatos ügy indult. Két esetben Bozsok közigazgatási területéről jelentettek illegális hulladék elhelyezést. Mindkét esetben az eljárás megszüntetésre került, a hulladékot időközben elszállították.
Egy esetben a 87-es számú főút mellé osztrák rendszámú autóból raktak le illegálisan hulladékot. A Kőszegi Rendőrkapitányság a feljelentést követően – mivel az eljárás alá vont személy kiléte nem volt megállapítható – az eljárást megszüntette. A hulladékot az érintett területről időközben elszállították.

A Közterület felügyelők által lejárt műszaki vizsgával rendelkező, vagy rendszám nélküli gépjárművek esetében az elmúlt időszakban 105 esetben történt felszólítás, amelyből 99 esetben elszállításra került a közterületről a gépjármű. A maradék gépjárművek esetében folyamatban van azok jogszabály szerinti elszállításának megoldása.

A Vas Megyei Kormányhivatal parlagfű-mentesítési közfoglalkoztatási feladatok I. – V. ütemének elvégzéséről felmérési kérelmet küldött. A vonatkozó feladatok ellátásával megbízott, közfoglalkoztatást végző Városüzemeltető Kft. adatközlése alapján parlagfű irtására nem került sor, mivel parlagfűvel fertőzött terület nem volt.
A parlagfű elleni védekezés elmulasztása miatt Kőszeg város belterületi közigazgatási területére nézve nem indult eljárás.
Belterületen a jegyző, külterületi ingatlan esetében kezdeményezett eljárás esetén a Kormányhivatal rendelkezik hatáskörrel.

b) Zöldterület gazdálkodás, kertészet, parkfenntartás

A zöldfelület-gondozás és parkfenntartás turisztikai szempontból is rendkívül fontos. A Városüzemeltető Kft. látja el e tárgykörben a zöldfelületek, parkok, fasorok létesítését, fenntartását, kulturált, egészséges környezet kialakítását, közterek, utcák, épületek, intézmények virágosítását.

A kertészeti csoport által rendszeresen végzett feladatok: Fák metszése vegetációs időn kívül történik, januártól márciusig (1000 db)
Vegetációs időben törzs- és tőtisztítást, a Celtisek (ostorfa) visszavágását végzik (400-400 db). Az 1000 db rózsa és az egyéb cserjék metszése, kapálása, gyomtalanítása szükség szerint
folyamatosan történik.
Ágyások, virágtartók beültetése évi 2 alkalommal, 6000 illetve 4000 db palántával történik, és ezek gondozása (öntözés, gyomlálás, kapálás) is folyamatos.
Az intenzíven nyírt füves terület nagysága 17 ha, a havonta nyírt terület 22 ha, amelyet sok esetben akadályoznak a zöldfelületen parkoló gépjárművek. A nyílt vízelvezető árkok kaszálására évi 2-3 alkalommal kerül sor. Gyomirtást évi 2 alkalommal végeznek, permetezik a kavicsos utakat, a kockaköves utcákat és tereket, folyókákat, járdaszegélyeket. A sövénynyírtást szintén évi 2 alkalommal végzik, 3060 folyóméter sövényt érintően. A hegyi utak űrszelvényeinek tisztítása igény és lehetőség szerint történik.
A bérlő nélküli önkormányzati ingatlanok, kertek, gyümölcsösök tisztítását is a kertészeti csoport végzi, az önkormányzat megrendelésére.
Lombgyűjtés közösen történik a köztisztasági csoporttal.

A fakivágások többnyire lakossági kérésre, az indokot mérlegelve, illetve veszélyesség miatt az önkormányzat megrendelése alapján történik.
Társasházak környezetében lévő fakivágási igény esetén - korábbi tapasztalatok alapján - az adott ház lakóinak hozzájárulását bekérve történik meg indokolt esetben a fakivágás.
A vizsgált időszakban összesen 35 fatelepítés történt, amelyből 11 db felajánlás alapján került ültetésre.
Védett természeti érték károsításával, elpusztításával kapcsolatban két esetben indult eljárás.

Zöldterületen történő várakozás és bírság: 121 esetben történt intézkedés, egy esetben helyszíni bírság került ki szabásra.

Gondozatlan belterületi zöldterületekkel kapcsolatban több esetben történt felszólítás, amely területeket az ingatlantulajdonosok rendeztek.
Az elmúlt évben is komoly gondot okozott a zártkerti ingatlanok rendezetlensége. A több éve, vagy több évtizede elhanyagolt, gondozatlan, a művelési ágnak nem megfelelően használt területeken megjelentek a vaddisznók. Napi rendszerességgel „látogatják” és teszik tönkre a gondozott, rendezett ingatlanokat. Sok esetben a vadállomány napközben sem hagyja el ezeket a területeket, ahonnan a város belterületi részeit is elérték. Ezzel kapcsolatban megkerestük a területen vadászatra jogosult Szombathelyi Erdészeti Zrt.-t is. Az Erdészeti Zrt. a probléma megoldása tekintetében a támogatásáról biztosította az Önkormányzatot, habár érdemi megoldást javasolni nem tudott. Felhívta a figyelmet a gondozatlan területek rendbetételének, az ételmaradékok gondos elhelyezésének fontosságára. A vadállomány lakott területen való megjelenésének okaként jelölték meg az aszályos időszakot; a hullott, lédús gyümölcsök kiváló táplálékot szolgáltatnak a vaddisznóknak.
Az ellenőrzések során feltárt művelés alatt lévő ingatlanok esetében, amennyiben az ingatlantulajdonos nem gondozta a területét, úgy a földhivatal bevonásával eljárást kezdeményeztünk.

c) Csapadékvíz-elvezetés

A város csapadékvíz elvezető rendszerének egy része elavult. A belvárosi zárt csapadékelvezető-rendszer több szakasza a mai napig több százéves korú, falazott, helyenként kőből rakott csatorna.
Útfelújítások során az adott terület teljes közmű vizsgálata megtörténik és a rendelkezésre álló pénzügyi fedezet biztosításával szükség szerint korszerűsítésre kerülnek.
Kőszeg Város csapadékvíz-elvezetési rendszerének fejlesztése I. – TOP-2.1.3.-15-VS1-2016-00019.:
A beruházás megvalósult, Kőszeg Város belterületi csapadékvíz-elvezető csatornahálózatának üzemeltetési engedélye módosításra került. A módosító határozatot a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2019. 08. 13.-i dátummal adta ki.
Az I. ütem tartalma:
Puskapor - Auguszt János utcai csapadék főgyűjtő a várost érintő egyik legnagyobb vízgyűjtő-területének, a Király-völgy csapadékának akadálytalan levezetését szolgálja. A néhány éve kiépült Puskapor utcai főgyűjtő szakasz vizét új nyomvonalon (Dózsa Gy. utca helyett/mellett az Auguszt János utcán) vezeti a Gyöngyösbe. A projekt megakadályozza a 2009-es Árpád tér és környezetének elöntését okozó villámárvizekhez hasonló károk kialakulását.
A hegylábi területeken nyílt rendszerű árkok kialakítása, hordalékfogók létesítése történt meg. Ezen felül két további zárt csapadékcsatorna szakasz épült a Hunyadi utcai vezeték tehermentesítése érdekében. A létesítmények összesített hossza 705 fm.
Kőszeg Város csapadékvíz-elvezetési rendszerének fejlesztése II. - KRAFT kormányhatározat szerinti kiegészítő forrás
A projekt megvalósítás alatt áll, kivitelezés vége 2020 2. negyedév. Tartalmazza: a Királyvölgyi-patak szabályozását, aminek műtárgyai lelassítják a vízgyűjtőterületről a városra érkező hirtelen nagy mennyiségű csapadékot, amit utána a Puskapor utcai főgyűjtő már biztonsággal le tud vezetni a Gyöngyösig. A II. ütem részét képezi több helyszínen a hegylábi területek csapadékelvezetésének fejlesztése, hordalékfogók létesítése, nyílt burkolt árkok kialakítása átereszekkel. Megvalósítási helyszínek: Mohás utca - nyílt árok burkolása, Szabóhegyi út - hordalékfogók építése a Tamás-árokba folyó vizek hordalékának ülepítése érdekében, Szőlőskert utca - nyílt árok és zárt csapadékcsatorna, Kőszegfalva - burkolt és burkolatlan nyílt árkok, új átereszek a településrész északi területein, Gábor Áron utca – zárt nagyátmérőjű csapadékcsatorna építése.
A projekt keretében a helyi lakosság szemléletformálásával kapcsolatos akció is megvalósításra kerül, melynek célja a vizek helyben tartásának fontosságára való figyelemfelhívás és az ehhez kapcsolódó gyakorlati megoldások bemutatása, valamint a létrehozott infrastruktúra fenntartására való figyelemfelhívás.

d) Kommunális szennyvízkezelés, gyűjtés, elvezetés, tisztítás

A közüzemi szennyvízcsatorna hálózatot érintő változások a VASIVÍZ Zrt. kimutatása alapján:

A Várkör rekonstrukciója kapcsán pontszerű javítások és bekötés felújítások történtek.
Kőszeg, Árpád tér gerinc- és bekötővezeték teljes rekonstrukciója valósult meg.
Kőszeg, Dózsa utcai szennyvízátemelő, nyomóvezeték, hídvezeték cseréje is megtörtént, 2 régi szivattyúcserével együtt.
Kőszeg 87-es főút, Alsó krt, (Szabó Tüzép és a Kórház utca közötti szakaszon) 2 db fedlap cseréjére került sor a Magyar Közúttal közösen.
A fentieken kívül a város különböző pontjain bekötővezetékek kerültek kiépítésre, illetve javításra.
A Vízmű utca közüzemi szennyvízcsatorna és ivóvíz hálózat kivitelezési munkái november hónapban befejeződtek, amely során 10 db ingatlan közüzemi ivóvízellátása oldódott meg, valamint a tulajdonosok finanszírozásával szennyvízhálózat kiépítésére is sor került.

A szennyvízcsatorna-hálózatba nem juttatott háztartási szennyvíz megfelelő kezelésének elérése érdekében Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete megalkotta a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséről és ártalommentes elhelyezéséről szóló 12/2014. (III. 28.) önkormányzati rendeletét.
A rendelet szerint az ingatlantulajdonos köteles szükség szerint, de minimum évi egy alkalommal elszállíttatni az ingatlanon keletkező háztartási szennyvizet és igazolni, hogy a befolyt ivóvíz minimum 60 %-át a kijelölt kötelező közszolgáltatóval elszállíttatta.
A kijelölt kötelező közszolgáltató a Városüzemeltető Kft., mely rendelkezik egy db MTZ gyártmányú, BELORUS-820 típusú traktorral, mely vontatmánya 1 db AGROGÉP gyártmányú, DETK-128 típusú tartály. Egy új, nagyobb teljesítményű gép beszerzésével hatékonyabban lehetne ellátni ezt a feladatot.

Minden évben a Vasivíz Zrt., valamint a közszolgáltatást végző Városüzemeltető Kft. megküldött adatai alapján történik a folyamatos ellenőrzés.
A rendelet megalkotása óta jelentős javulás tapasztalható a lakosság részéről igénybe vett folyékony hulladék elszállítása tekintetében, valamint egyre népszerűbb az egyedi szennyvíztisztító kisberendezések telepítése is.

Ahol az adott ingatlantulajdonos nem tud elszámolni a rendeletben meghatározott mennyiségű szennyvíz elszállításáról, úgy abban az esetben az önkormányzat a kötelező közszolgáltatás elmulasztása tárgyában eljárás lefolytatását kezdeményezi a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál.

A megindított eljárások zömében bírság kiszabással végződnek, azonban egyes esetekben - a tulajdonosok utólagos tájékoztatása alapján – megszüntetésre, visszavonásra, vagy a bírság mértékének a csökkentésére kerül sor.

A Kálvária utca 67 - 69. számú társasházak, a Nemezgyár (MultiFelt Factory Kft.), valamint a GALVANO-Logistic Kft szennyvíz problémája napirenden lévő téma. Az üzemen kívüli szennyvízátemelő és szennyvízelvezető hálózat nem működik. Jelenleg a szennyvizet a Közszolgáltató szippantja és számlázza ki az érintetteknek az általuk megállapított arányban.
A nyár folyamán a társasházakat a Nemezgyár területével összekötő csatorna szakaszon eltömődés keletkezett. A Vízügyi Hatóság akkor a csatornaszakasz haladéktalan kitisztítását írta elő, amelyet a társasházak a Vasi Flóra Kft.-n keresztül megoldott.
Sajnos ezt követően újabb probléma merült fel a Galvano-Logistic Kft. telephelye előtt. A szennyvíz a Malomcsatorna felett átnyúló csőszakasz kútgyűrűkből álló tartópillérei között szivárgott a telephely épülete elé.
A soron kívüli helyszíni szemle alapján a Vízügyi Hatóság újabb kötelezés tárgyú határozatot adott ki, melynek első pontja szerint el kell végezni a szennyvízelvezető rendszer feltárását, második pontja szerint végső műszaki megoldásra javaslatot kell tenni, tervdokumentáció benyújtásával.
Az elvégzendő feladatok és a probléma megoldása érdekében 2019. november 13-án egyeztető tárgyalás megtartására került sor az összes érintett bevonásával, ahol megállapítást nyert, hogy a társasházak szennyvízelvezetési problémáját telken belüli tartály elhelyezésével nem lehet megoldani, tekintettel arra, hogy a terület domborzati viszonyai nem teszik lehetővé.
Ennek ismeretében született az a javaslat, hogy a meglévő rendszer felülvizsgálatára van szükség, amely keretében elsősorban a rendszer csőkamerás vizsgálata került megrendelésre. Az eredménye még nem áll rendelkezésünkre.

Hosszú távú megoldás mindenképpen a Kálvária utcai szennyvízelvezető rendszer kiépítése lenne.

e) Ivóvízellátás

A város belterületén, és az üdülőövezetekben 95%-ban megoldott az ivóvízellátás.
Kőszeg ivóvizét a szolgáltató Vasivíz Zrt. két vízbázisról biztosítja. Kőszeg Rőti-völgyi vízbázis kapacitása 300 m3/nap, Perenyéről 1400 – 1600 m3/nap ivóvíz érkezik.

A településen 2 db gépház üzemel: a központi telepen és a Rőti-völgyben. A rendszerbe 3 db nyomásfokozó került beépítésre: 1-1 a Hunyadi utcában, a Szabóhegyen és a Királyvölgyben.

2018 október és 2019 október között a város területét érintően az alábbi meghibásodások történtek a VASIVÍZ Zrt. adatai alapján: 2 db vízbekötés javítás, 6 db vízbekötés csere, gerincvezeték javítás 4 db, gerincvezeték csere 2 db.

Rekonstrukciós munkák történtek a Gábor Áron, a Forintos Mátyás, az Auguszt János, a Meskó és a Sziget utcákban.
Megtörtént a Kiss János utca és a Várkör keleti szakaszán a korrodálódott megfúró idomok, tűzcsapok, tolózárak, valamint a közkút cseréje. Elvégzésre került a Strand sétány 1994 hrsz.-ú vízvezeték rekonstrukciója, a Puskapor u. 3. és a Bechtold István u. 9. vízbekötések.

A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. tv. (a továbbiakban Vgtv.) 29. § (7) bekezdése (a továbbiakban összefoglalóan: „kútamnesztia”) az alábbiak szerint rendelkezik: „Mentesül a vízgazdálkodási bírság fizetése alól az a létesítő vagy üzemeltető, aki az egyes belügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2018. évi CXXI törvény hatálybalépését megelőzően engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített vagy üzemeltetett felszín altti vízkivételt biztosító vízilétesítményt, ha a vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárását 2020. december 31.-ig kérelmezi..”
A Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkársága által 2018. novemberében kiadott részletes útmutatás alapján a jegyzői engedélyezés alá tartozó kutakra vonatkozóan az alábbiak állapíthatók meg:
• az 1992. február 15-e után engedély nélkül létesült ásott vagy fúrt kútra fennmaradási engedélyt kell kiadni.
• az 1992. február 15-e előtt létesült fúrt kútra üzemeltetési engedélyt, ásott kútra – ha jogszerűen létesült engedély nélkül – akkor üzemeltetési engedélyt, ellenkező esetben fennmaradási engedélyt kell adni.

A fent hivatkozott kutak esetében, ha 2020. december 31-ig nem kerülnek legalizálásra, ezt követően arra csak a Vgtv. 29. § (4) bekezdése szerinti fennmaradási bírság kiszabása mellett lesz lehetőség.
Fontos megjegyezni, hogy a fenti jogszabályi hely alapján a „kútamnesztia” során az illegális vízilétesítmények legalizálása nem kötelezettség, hanem lehetőség.

Fúrt talajvízkút tekintetében 8 esetben került kiadásra fennmaradási engedély.
Üzemeltetési engedély egy esetben lett kiadva ásott kútra.

Az elmúlt időszakban 5 db öntözési célú vízigényt kielégítő fúrt talajvízkút létesítési engedélye került kiadásra, egy pedig folyamatban van.

f) Kommunális hulladékkezelés

2018. november 15-én Képviselő-testületi döntésnek megfelelően a Hulladéklerakó üzemeltetése átadásra került a hulladékgazdálkodási feladatok ellátására kijelölt Közszolgáltató soproni székhelyű STKH Kft. részére.
A Hulladéklerakó területének tulajdonosa továbbra is Kőszeg Város Önkormányzata, engedélyese a Városüzemeltető Kft, amely üzemeltetését a fenti átadásig végezte.

Az STKH Kft. a kommunális hulladékkezeléssel kapcsolatban az alábbi adatokat bocsátotta rendelkezésünkre:

A Kőszegi művezetőségen a kommunális hulladék begyűjtésével, kezelésével foglalkozó dolgozók létszáma 21 fő:
1 fő művezető
2 fő beléptető rendszer kezelő
15 fő sofőr, rakodó
2 fő telepi segédmunkás
1 fő takarítónő

A művezetőség gépparkja a követkő:
Hanomag kompaktor, Caterpillar D6 dózer dolgozik a lerakón.
A hulladék összegyűjtése 2 db Mercedes Atego tömörítő hátfalas (IZZ-458 tartalék, LLE-982), 1 db Mercedes Economic (PTD-846) forgódobos hulladékgyűjtő járművel és 1 db Rexter platós szállító és gyűjtőjárművel (KOC-440) történik.
A szelektív hulladékot Man TGS tömörítő hátfalas járművel gyűjtik.

A telephelyre 2018. november 16. és 2019. szeptember 30. között az alábbi hulladéktípusok kerültek beszállításra:

Megnevezés Mennyiség (kg) Kód
Beton R5 588 330 170101
Biológiailag lebomló hulladék R3 586 410 200201
Biológiailag lebomló konyhai és étkezdei hulladék R3 19 780 200108
Cserép és kerámia R5 262 760 170103
Egyéb kevert csomagolási hulladék R12 24 180 150106
Elem és akkumulátor R12 70 200133
Fogyasztásra vagy feldolgozásra alkalmatlan anyag R3 5 380 020704
Föld és kövek R5 995 680 170504
Hulladékká vált állati szövet D15 660 020202
Hulladékká vált gumiabroncsok R12 13 200 160103
Hulladékká vált növényi szövet R3 167 840 020103
Kevert építési és bontási hulladék D5 160 360 170904
Kiselejtezett elektromos és elektronikai berendezés R12 23 820 200136
Lomhulladék D5 1 707 970 200307
Papír és karton csomagolási hulladék R12 1 100 150101
Talaj és kövek R5 675 230 200202
Tégla R5 1 537 820 170102
Települési szilárd hulladék D5 7 135 460 200301
Úttisztításból származó maradék hulladék D5 43 180 200303
Üveg csomagolási hulladék R12 21 110 150107
Veszélyes anyagot tartalmazó festék, tinták, ragasztó és gyanta R12 450 200127


A telephelyre a jelzett időszakban 4 036 810 kg inert hulladék érkezett, melyet Városüzemeltető Kft. dolgoz fel és kezel.

A hulladéklerakó komposzttelepén a vizsgált időszakban 761 470 kg komposztálható hulladék került átvételre. Ennek egy része takaróanyagként hasznosult, másik része feldolgozásra vár.

A hulladéklerakó hulladékudvarában a kérdéses időszakban a lakosságtól 520 kg veszélyes hulladék került átvételre, melyet a Szombathelyi Megoldás Kft. szállít el.

A lerakó kapacitása, további művelésének lehetősége jelenleg felülvizsgálat alatt van. A Hulladéklerakó helyzetéről, jövőbeni sorsáról folyamatos egyeztetések zajlanak, így azt külön előterjesztés keretében később kívánjuk ismertetni a Képviselő-testülettel.

g) Lakossági és közszolgáltatási eredetű zaj-, rezgés- és légszennyezés elleni védelem

Zajkibocsátási ügyben az elmúlt időszakban lakossági panasz nem érkezett.
Jelenleg 21 vállalkozás rendelkezik zajkibocsátási határérték megállapítással, melyből 1 üzemi jellegű, 20 pedig szabadidős zajforrás.
Az elmúlt időszakban 1 gazdasági társaság kért zajkibocsátási határérték megállapítást.

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a környezet- és természetvédelem helyi szabályairól szóló 17/2014.(IV.30.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: természetvédelmi rendelet) összesen 27 terület számára biztosít helyi védelmet, melyből 10 pontszerűen védett, 3 vonalas jellegű, míg 14 egybefüggő természetvédelmi terület.
A rendelet tartalmazza a védett területek kezelési terveit. A helyi szabályozás 58 utca ill. tér ingatlanhasználói számára tilalmazza a hulladék égetéssel történő megsemmisítését.
A természetvédelmi rendelet módosítása során belterület és külterület vonatkozásában az avar és kerti hulladék égetéssel történő megsemmisítése október 1. és április 30. között hétfői napon 7.00-19.00 közötti időkorlátra lett pontosítva.
Védett természeti érték károsításával, elpusztításával kapcsolatban két esetben indult eljárás.

Az építőipari gépek a kerti munkavégzést szolgáló zajkeltő gépi berendezések használatának korlátozása kapcsán bejelentés nem érkezett.


A témához kapcsolódóan benyújtásra került a Gyógyító klíma Kőszegen – KEHOP-1.2.1-18-2018-00090 elnevezésű pályázat, mely támogatás nyert.
A projekt fontos szemléletformálási eleme, hogy a helyi klimatikus viszonyokat fenn kell tartani, a változó körülmények között is a gyógyító hatás megőrzése kiemelt feladat. Ezt a célt szolgálja Kőszeg klímastratégiájának széles társadalmi részvételi folyamatban történő elkészítése és elfogadása. Ezt a célt szolgálják azok a klímatudatosságot erősítő, intenzív részvételre és interaktivitásra építő rendezvények és programsorozatok, amelyek széles körben és a különösen érzékeny célcsoportok körében is megszervezésre kerülnek. Előadásokon, fórumokon és konzultációkon foglalkozunk a tiszta fűtési módok kérdésével, a tiszta közösségi fűtési technológiák kedvező hatásaival, hiszen az érzékeny téli légköri szennyezettséggel rendelkező Kőszegen ez kulcskérdés. A kisgyermekek és kisgyermekes családok részvételét pedig a nagy és népszerű városi rendezvények keretében szervezett játékok és kisebb foglalkozások révén kell biztosítani.

A nyár folyamán a Solar Markt Csoport által átadásra került a Sopronba vezető út mentén lévő 4,7 ha területen 4 MW teljesítményű naperőmű, ahol 11 880 napelemet használtak fel. A 4 MW teljesítmény 1500 háztartást, mintegy 6000 lakost lát el tiszta megújuló elektromos árammal.

A Városháza műemlék épületének felújítása energetikai korszerűsítés formájában valósul meg. A fűtéskorszerűsítés legfőbb eleme egy hőszivattyú és a tetőre helyezendő napelemek telepítése, de felújításra kerülnek a nyílászárók is. A szigorú örökségvédelmi előírásokra való tekintettel az épület födémszigetelést kap a további energia-megtakarítás érdekében. Sor kerülhet a régóta esedékes tető javítására is, ahol a faszerkezet szükséges szintű pótlásán túl új lécezést és cserepezést kap a teljes épület.
Műszaki dokumentáció elkészült, engedélyek rendelkezésre állnak, a Közreműködő Szervezet általi szakmai dokumentáció ellenőrzése folyik jelenleg, annak jóváhagyása után lehetséges a közbeszerzési eljárás megindítása.



h) Helyi közlekedésszervezés
Kőszeg város célja – amit az Integrált Településfejlesztési Stratégiában és a Településfejlesztési Koncepcióban is megfogalmazott – egy korszerű, biztonságos, környezetbarát és fenntartható közlekedési rendszer kialakítása, amiben fő cél a személygépkocsival szemben a kerékpáros és a közösségi közlekedés népszerűsítése. A kerékpáros hálózat célja a fő városi „célállomások” összekötése, a városba érkező térségi kerékpárutakhoz való csatlakozás megteremtése, a forgalmas útszakaszok, szűk, rosszul belátható utcák helyett alternatív útvonalak kijelölése, új településszerkezeti kapcsolatok megnyitása. A közlekedésbiztonsági fejlesztések – forgalomcsillapítás, elválasztott közlekedés, új kerékpárutak, kijelölt útvonalak, átkelők - egy megfelelő kerékpáros hálózat létrehozása a belvárosi parkolási terheltség csökkentésének elengedhetetlen feltétele. A város nevezetességein túl fontos az iskolák, munkahelyek, kereskedelmi egységek és a lakóterületek biztonságos megközelítése.
A helyi közlekedésszervezést érintő projektek:
• Kőszeg déli városrészének közlekedésfejlesztése TOP-3.1.1.-15-VS1-2016-00001
Elemei a Forintos Mátyás utca és a Gábor Áron utca kerékpáros-barát felújítása - utóbbi kinyitása a Tesco felé - valamint egy megfelelő gyalogos és kerékpáros átkelő kialakítása a Rákóczi úton. A projekt legfőbb része a Pogányi út hiányzó szakaszának kiépítése (a Tesco parkoló és a lakótelepi körgarázsok között),ami csökkenti a Rákóczi és a Rohonci utcák forgalmát, biztonságosabbá teszi azok kereszteződését.
A projekt kötelező részeként kerékpáros közlekedést népszerűsítő kampány valósul meg. Célja, hogy mindenkiben tudatosuljon, rövidtávú utazások esetén a leggyorsabb közlekedési eszköz a kerékpár. Ennek keretében a kerékpározást népszerűsítő rendezvények, tájékoztatók megtartására, illetve a résztvevők, elsősorban a gyerekek ismereteinek a bővítésére kerül sor.
• Kőszeg déli városrészének közlekedésfejlesztése II. ütem, KRAFT Kormányhatározat szerint: Kiss János utca
Közbeszerzés lezajlott, kivitelezés 2020. 3. negyedévig készül el.
• Kőszeg várost és Kőszegfalva településrészt összekötő kerékpárforgalmi létesítmény fejlesztése – TOP-3.1.1-15-VS1-2016-00004
A kivitelezés folyamatos, 2020. 1. negyedévig készül el.
A projekt tartalmazza a Kőszegfalvi kerékpárút meghosszabbítását a vasúti megállóig, Abért-tóig, valamint a város déli területein több nyitott kerékpársávot és kerékpáros nyomot. (TOP-3.1.1-15, 105.800.000 Ft, 100 %-os támogatási intenzitás)
• Kőszegi Városmajor környezettudatos rehabilitációja – TOP-2.1.2-15-VS1-2016-00006 és Várkör keleti szakaszának felújítása
A kivitelezés folyamatos, 2020. 1. negyedévig készül el.
A projekt célja új zöldfelületek létrehozásán és a meglévő zöldfelületek feljavításán túl a helyi piac megújítása, a biztonságos gyalogos és kerékpáros közlekedés feltételeinek megteremtése, a parkoló-kapacitás bővítése, a rossz állapotú melléképületek bontása, ezáltal a környező területeken magán beruházások ösztönzése.
A projekt kiegészül soft fejlesztéssel, melynek kapcsán rendezvényeket szervez az önkormányzat, melyek a helyi termékek általános promóciójához (pl: térségi termelők bemutatkozási lehetőségei, internetes információ nyújtás, elérhetőségek közzététele), illetve város-imázshoz kapcsolódnak (pl: piac társadalmi szerepéhez, helyi párbeszédhez kapcsolódó funkciójának erősítéséhez).
• Kiegészítő forrás tartalma KRAFT kormányhatározat alapján
A KRAFT program segítségével megvalósulhat a Várkör keleti szakaszának közterületi megújítása a zöldfelületek növelésének érdekében. A leromlott állapotú parkolók átépítésével és az útburkolat szélességének csökkentése árán a járdák mentén új zöldfelület létesíthető. A forgalom-lassítást a gyalogátkelők kiemelésével és a forgalmi sávok szűkítésével együttesen érjük el. Új forgalmi rend kerül kialakításra az Országzászlónál.
A 1337/2016. (VII.4.) Kormányhatározatban nevesített forrásból a „Térségi Közösségi Közlekedés Fejlesztése” c. projekt részeként elkészítésre került Kőszeg Város Fenntartható Mobilitási Terve (SUMP) és a kőszegi Intermodális Csomópont Megvalósíthatósági Tanulmánya, ami a buszpályaudvar vasútállomáshoz költöztetésével jön létre.
A beruházás során a közösségi és egyéni közlekedés megfelelő összekapcsolásával egyesített vasúti, helyi és helyközi autóbusz pályaudvar, elválasztott gyalogos és a kerékpáros közlekedés, P+R és B+R rendszer valósulhat meg. Az elválasztott közlekedés a közlekedés-biztonságot szolgálja, csökkenti az átszállási időt, a minden igényt kielégítő személygépkocsi várakozóhelyek és kerékpártárolók növelik a közösségi közlekedést igénybe vevők arányát. A személygépjármű várakozóhelyek megvalósításával és a helyi közösségi közlekedés megteremtésével egyúttal létre jön Kőszeg korszerű közlekedési rendszerének bázisa, csökkenthető a városi szintű parkolási hiány és zsúfoltság is. A projekt előkészítés alatt áll, szorosan kapcsolódik a GYSEV Zrt. Kőszeg-Szombathely vonali fejlesztéséhez.

A Kraft kormányhatározat szerint a MÁV-Campus fejlesztés részeként a Felső körút és az Ólmodi út újulhat meg kerékpáros-barát módon.

Az előterjesztést a Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottság megtárgyalta és a határozati javaslatot 5 igen, 1 nem szavazat mellett elfogadásra ajánlja a Képviselő-testületnek.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet a beszámoló elfogadására.

Kőszeg, 2019. december 12.

A polgármester nevében és megbízásából:

Németh Ildikó s. k.
városüzemeltetési osztályvezető




HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elfogadja a „Jelentés a város környezeti állapotáról- 2019” című beszámolót, és elrendeli annak közzétételét a város lakosainak és szervezeteinek tájékoztatása céljából.

Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: azonnal