2021. Február 12., Péntek, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: veszélyhelyzetben a képviselő-testület feladat- és hatáskörének gyakorlása

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A Kőszegi Szociális Gondozási Központ 2021. évi intézményi térítési díjainak megállapítása.
2. - A bölcsőde 2021. évre javasolt intézményi térítési díjának megállapítása.
3. - A polgármester cafetéria juttatásának megállapítása.
4. - A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal 2021. évi költségvetésének jóváhagyása.
5. - A 2022-2024. évekre vonatkozó középtávú tervezés keretszámainak jóváhagyása.
6. - Az önkormányzati képviselők, a bizottságok elnökei és tagjai tiszteletdíjáról szóló 37/2014. (X. 22.) önkormányzati rendelet módosítása.
7. - Kőszeg Város Önkormányzata 2021. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet megalkotása.
8. - Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletéről szóló és az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet módosítása.
9. - A 2021. évi vagyonkoncepció jóváhagyása.
10. - Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde honvédelmi intézkedési terve.
11. - Beszámoló a 2020. évben Kőszeg városában működő civil szervezetek számára nyújtott támogatások elszámolásáról és a civil szervezetek, valamint az önkormányzat kapcsolatrendszerének áttekintéséről.
12. - Az általános iskolai körzethatárok véleményezése.
13. - Egy mappában a 2021. február 12-i polgármesteri döntések tervezete.
9. napirendi pont:
A 2021. évi vagyonkoncepció jóváhagyása.

INDOKLÁS
a 2021. évi vagyongazdálkodási
koncepció jóváhagyásához




A 2021. évi vagyongazdálkodási koncepció a munkatervnek megfelelően előkészítésre került, amelynek összeállításában a Kőszegi Városüzemeltető Kft., mint az önkormányzati ingatlanok kezelője is közreműködött.

Az üzleti vagyon részét képező ingatlanok esetében továbbra is két kategóriát javaslunk meghatározni, az egyedi döntés alapján elidegeníthető, valamint az el nem idegeníthető csoportot, ahol külön-külön vagyontípusonként soroltuk be a vagyonelemeket.
A tavalyi évi koncepcióhoz képest néhány lakás esetében az egyedi kategóriába történő átsorolást javasolja a Városüzemeltető Kft. (táblázatban sárga színnel jelölve), elsősorban azok műszaki állapota, valamint a jövőben szükséges ráfordítás mértéke miatt. Egyes tömbházon belül vannak olyan rossz műszaki állapotú lakások, amelyeket kiemelne az el nem adható kategóriából az ingatlankezelő. A Zrínyi utca 8. sz. alatti műemléki társasházban összesen 9 lakásból 5 önkormányzati tulajdon, ebből 2 műteremlakás, amelyek a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. bérlőkijelölése alá tartoznak, így ebben az esetben az ingatlankezelő társasházon belül külön kategóriába javasolta a lakásokat.
A koncepcióban pontosítva lettek azon ingatlanok, amelyek az elmúlt időszakban történt fejlesztések során – akár telekalakítás következtében - változtak, ideértve a piac, vagy a Pogányi út környezetét. Az V. ütem területéhez tartozó valamennyi ingatlant az el nem adható kategóriába soroltuk, mivel a jelenlegi 10. sz. Rendezési Terv módosítás részeként, a Pogányi út kialakításának következtében a terület beépítési koncepciójának megvalósítható vizsgálata válik szükségessé.

Korábbi döntésnek megfelelően jelenleg két üresen álló lakás (Kelcz 4. fszt. 3., Gyöngyös 24/C. I/21.) versenyeztetési eljárás keretében történő értékesítése van folyamatban, amely liciteljárás 2021. február 11. napjára van meghirdetve.
Időközben január hónapban eredményes pályázati eljárást folytattunk le, amely során értékesítésre kerül a Gábor Áron utca. 9. sz. alatt elhelyezkedő lakóház, udvar (Hrsz.:2959/2), valamint épület, udvar (Hrsz.: 2959/4) megnevezésű ingatlanok 29.100.000,-Ft értéken, amely összeg az Önkormányzat 2021. évi költségvetésében a vagyongazdálkodási bevételek tervezett előirányzataként szerepel.
Ugyancsak beépítésre került az idei évi költségvetésbe a Bécsikapu Étterem üzlethelyisége, amely külön döntés eredményeként a tavalyi évben versenyeztetési eljárás keretében már pályáztatásra került, eddig eredménytelenül.

A vagyonkoncepció keretében, a táblázatokban található ingatlanokon túl felmerülhetnek olyan vagyontárgyak, amelyek vételi ajánlat, telek kiegészítési javaslat kapcsán kerülhetnek az Önkormányzat figyelmébe. A koncepcióból esetlegesen kimaradt ingatlanok esetén is lehetőség van a vagyonrendelet szabályainak figyelembevételével a tulajdonosi jogok gyakorlójának (értékhatártól függően) az értékesítésről döntenie.

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja.

Kőszeg, 2021. február 5.


A polgármester nevében:

Németh Ildikó s.k.
városüzemeltetési osztályvezető







HATÁROZATI JAVASLAT
Kőszeg Város Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a 2021. évi vagyongazdálkodási koncepciót elfogadja és polgármesterként elrendeli a végrehajtáshoz szükséges intézkedések megtételét.

Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: folyamatos




A KONCEPCIÓ FELÉPÍTÉSE


• Vagyongazdálkodási irányelvek

• Egyedi döntés alapján elidegeníthető vagyon

 Lakások
 Garázsok
 Helyiségek
 Telkek, földrészletek

• El nem idegeníthető vagyon

 Lakások
 Garázsok
 Helyiségek
 Telkek, földrészletek


VAGYONGAZDÁLKODÁSI IRÁNYELVEK

Kőszeg Város Önkormányzata tulajdonában lévő lakások, nem lakás funkciójú épületek és udvarok, helyiségek, garázsok, valamint a telkek és egyéb földrészletek elidegenítésénél a következő két kategória került kialakításra.

1. Az el nem idegeníthető kategóriában főként a jó állapotú, részben többségi tulajdonban lévő, felújított, várospolitikai szempontból hasznos ingatlanok szerepelnek, valamint a Magyar Államtól önkormányzati tulajdonba kapott elidegenítési és terhelési tilalommal terhelt vagyonelemek, illetve azon ingatlanok, amelyek ingatlan-nyilvántartási besorolásuk ellenére a jelenlegi vagy tervezett rendezési tervi funkciója nem teszi lehetővé azok elidegenítését. Továbbá olyan ingatlanok, amelyek eladásából befolyó összeg nem arányos a bérbeadásból származó hosszú távú jövedelmekkel.

2. Az egyedi döntés alapján elidegenítésre javasolt vagyonelemek között minden más olyan üzleti vagyon szerepel, amelyek elidegenítését várospolitikai, városrendezési elvekkel együtt vizsgálva kell megállapítani. Az ide tartozó vagyontárgyak értékesítése beérkező kérelem, vagy a vagyonnal rendelkezni jogosult rendelkezése alapján történik Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló 1/2007. (II.2.) önkormányzati rendeletben (a továbbiakban: Vagyonrendelet) foglaltak szerinti értékhatártól függően.

A vagyongazdálkodás során különös figyelemmel kell lenni a következőkre:

• Az egyedi kategóriába sorolt műszakilag leromlott állapotú lakások értékesítése a Vagyonrendelet szabályainak betartása mellett. Ingatlanértékesítésre csak a fennálló bérleti- és közműdíj tartozás kiegyenlítése után van lehetőség.

• Az egyedi kategóriába sorolt lakások bérlőinek kiértesítése a Vagyonrendeletben biztosított vásárlási lehetőségek ismertetésével együtt.

• Rendezni kell a jogosulatlanul használt önkormányzati ingatlanok jogi helyzetét és hasznosítási lehetőségeit.

• Az értékbecslések tekintetében fontos, hogy az előterjesztett anyaghoz becsatolt szakvéleményhez mellékelve legyen az ingatlant bemutató fotómelléklet és alaprajz. Továbbá szükséges az értékbecslő és vagyonhasznosító konzultálása a kezelővel. Az értékbecslésekben dokumentálni kell a bérlő által elvégzett, ingatlankezelő által elismert és bérbeszámításra nem került felújítások műszaki alátámasztását is.

• A bérlakás-állomány fejlesztése érdekében törekedni kell a pályázati lehetőségek igénybevételére.

• A vagyonkoncepció vagyonszerzés esetén frissítést igényel. Az önkormányzati tulajdonba került ingatlanok kategóriába sorolásáról minden esetben egyedileg kell dönteni. A koncepcióban fel nem sorolt vagyonelemek értékesítése esetén úgy kell eljárni, mint az egyedi döntés alapján értékesíthető ingatlanok esetében.

(A mellékleteket lsd. a letölthető formátumban.)