2021. Április 30., Péntek, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: veszélyhelyzetben a képviselő-testület feladat- és hatáskörének gyakorlása

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól, valamint a fizetendő díj mértékéről szóló 11/2017. (V. 26.) önkormányzati rendelet módosításához.
2. - Beszámoló a 2020. évben végzett gyermekvédelmi munkáról.
3. - A közétkeztetés minőségellenőrzésére, az ügyfelek elégedettségének a mérésére alkalmas módszer kidolgozása.
4. - Kőszeg Város Önkormányzata, valamint a Szombathelyi Egyházmegye közötti ingatlanhasználati szerződés jóváhagyása.
5. - Kőszegi út és parkolófejlesztések – engedélyköteles beruházások – elrendelése.
6. - A Kőszeg, 2911/9 hrsz-ú ingatlan átminősítésére vonatkozó döntés meghozatala.
7. - A 2020. évi ellenőrzési terv végrehajtásáról szóló jelentés.
8. - A Kőszegi Szociális Gondozási Központ SZMSZ-ének jóváhagyása.
9. - Egy mappában a 2021. április 30-i polgármesteri döntések tervezete.
1. napirendi pont:
A hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól, valamint a fizetendő díj mértékéről szóló 11/2017. (V. 26.) önkormányzati rendelet módosításához.

INDOKOLÁS
a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól, valamint a hivatali helyiségen, a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén fizetendő díj mértékéről szóló 11/2017. (V. 26.) önkormányzati rendelet módosításához



Az anyakönyvi eljárások egyszerűsítéséről és elektronizálásáról, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2020. évi CLXVI. törvény módosította az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvényt (a továbbiakban: At.). Az At. módosításával 2021. február 1-től a vasárnapi napon történő házasságkötésre, továbbá bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére vonatkozó lehetőség megszüntetésre került.

Fenti változás miatt 2021. február 1-jei hatállyal módosításra került a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól, valamint a hivatali helyiségen, a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén fizetendő díj mértékéről szóló 11/2017. (V. 26.) önkormányzati rendelet.

A Vas Megyei Kormányhivatal jelzése alapján pontosítani kell az önkormányzati rendeletben a pihenőnap fogalmát, melyre megfelelő lenne a pihenőnap fogalom helyett a szombat használata.

Az önkormányzati rendelet-tervezet a Vas Megyei Kormányhivatal álláspontjának megfelelően készült el.

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja.


Kőszeg, 2021. április 20.


A polgármester nevében:


Kovács-Mezei Virág s.k.
igazgatási osztályvezető






ELŐZETES HATÁSVIZSGÁLATI LAP

a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól, valamint a hivatali helyiségen, a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén fizetendő díj mértékéről szóló 11/2017. (V. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló rendelet-tervezethez

(a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. §-a alapján)



A tervezett jogszabály várható következményei, különösen

I. társadalmi hatásai:
A módosítás technikai jellegű, a jelenlegi szabályozáson érdemben nem változtat.

II-III. gazdasági, költségvetési hatásai:
A tervezetnek gazdasági, költségvetési hatása nincs.

IV. környezeti következményei:
A tervezetnek környezeti következményei nincsenek.

V. egészségi következményei:
A tervezet a jelenlegi egészségi helyzeten nem változtat.

VI. adminisztratív terheket befolyásoló hatásai:
A tervezet adminisztratív terhet nem jelent.

VII. megalkotásának szükségessége:
A Vas Megyei Kormányhivatal jelzésének megfelelő a módosítás.

VIII. a jogalkotás elmaradásának várható következményei:
A helyi szabályozás elmaradása esetén a Vas Megyei Kormányhivatal törvényességi jogkörében eljárhat.

IX. alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek:
Nem igényel többlet feltételt az eddigiekhez képest.

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének
…./2021. ( ) önkormányzati rendelete
a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól, valamint a hivatali helyiségen, a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén fizetendő díj mértékéről szóló 11/2017. (V. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról



Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 19. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján, a Képviselő-testület feladat- és hatáskörében eljárva Kőszeg Város Önkormányzata Polgármestere a következőket rendeli el:

1. §

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól, valamint a hivatali helyiségen, a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén fizetendő díj mértékéről szóló 11/2017. (V. 26.) önkormányzati rendelet 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„2. § Házasságkötés hivatali munkaidőn kívül munkanapokon 19.00 óráig, szombaton 11.00 óra és 19.00 óra között engedélyezhető.”

2. §

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.


Dr. Zalán Gábor s. k. Básthy Béla s. k.
jegyző jegyző

(A mellékleteket lsd. a letölthető formátumban.)