2021. Április 30., Péntek, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: veszélyhelyzetben a képviselő-testület feladat- és hatáskörének gyakorlása

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól, valamint a fizetendő díj mértékéről szóló 11/2017. (V. 26.) önkormányzati rendelet módosításához.
2. - Beszámoló a 2020. évben végzett gyermekvédelmi munkáról.
3. - A közétkeztetés minőségellenőrzésére, az ügyfelek elégedettségének a mérésére alkalmas módszer kidolgozása.
4. - Kőszeg Város Önkormányzata, valamint a Szombathelyi Egyházmegye közötti ingatlanhasználati szerződés jóváhagyása.
5. - Kőszegi út és parkolófejlesztések – engedélyköteles beruházások – elrendelése.
6. - A Kőszeg, 2911/9 hrsz-ú ingatlan átminősítésére vonatkozó döntés meghozatala.
7. - A 2020. évi ellenőrzési terv végrehajtásáról szóló jelentés.
8. - A Kőszegi Szociális Gondozási Központ SZMSZ-ének jóváhagyása.
9. - Egy mappában a 2021. április 30-i polgármesteri döntések tervezete.
6. napirendi pont:
A Kőszeg, 2911/9 hrsz-ú ingatlan átminősítésére vonatkozó döntés meghozatala.

Indokolás
a Kőszeg, 2911/9 hrsz-ú ingatlanra átminősítésére
vonatkozó döntés meghozatalához




Kőszeg Város Önkormányzatának tulajdonában lévő Kőszeg 2911/9 hrsz-ú beépítetlen terület megnevezésű, 1808 m2 nagyságú ingatlan átminősítésére vonatkozó megkeresés érkezett a Kőszeg, 0175/16 hrsz-ú ingatlan tulajdonosa részéről.

A kérelmező saját ingatlanán pályázati forrás bevonásával almafeldolgozó üzemet kíván létesíteni, amely telek jelenleg útkapcsolattal nem rendelkezik. Az építési engedélyezési eljárás során szükséges az útkapcsolat biztosítása, hiszen az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) Kormányrendelet (OTÉK) alapján az minősül építési teleknek, amely beépítésre szánt területen fekszik, az építési szabályoknak megfelelően kialakított, a közterületnek gépjármű-közlekedésre alkalmas részéről az adott közterületre vonatkozó jogszabályi előírások szerint, vagy önálló helyrajzi számon útként nyilvántartott magánútról gépjárművel közvetlenül, zöldfelület, illetve termőföld sérelme nélkül megközelíthető, és amelynek a közterülettel vagy magánúttal közös határvonala legalább 3,00 m.

A hatályban lévő Helyi Építési Szabályzat alapján a tárgyi terület megközelítése a Cáki út irányából van kiszabályozva, amely érinti az önkormányzat 2911/9 hrsz-ú ingatlanát. Időközben a kérelmező megvásárolta a 0175/18 hrsz-ú ingatlant, amely egy része ugyancsak szükséges az útkapcsolat kialakításához.

Az önkormányzati 2911/9 hrsz átminősítésének lehetőségét megvizsgáltuk. A HÉSZ előírásait figyelembe véve a tárgyi önkormányzati ingatlant 3 különböző övezet érinti. Telekalakítás során a Cáki úttal közvetlen határos rész Kö-02 övezetbe, ahhoz csatolva kerülne bejegyezésre, a Kö-04 övezetben kiszabályozott 16 méter széles út közforgalom elől elzárt magánútként kerülhetne leválasztásra, míg a Magyar Autóklubbal határos 16 méter szabályozáson kívüli szakasz szintén külön magánútként lehetne lejegyeztetni, mivel önmagában beépítetlen területként nincs rá lehetőség. A későbbiekben egyébként indokolt lehet ezen kis szakasz beintegrálása a közlekedési övezetbe, ez azonban a Rendezési Terv módosítása során kezelhető.

A terület átminősítését és ingatlan-nyilvántartási bejegyzését követően – amelynek költségeit a kérelmezőnek kell viselnie - szolgalmi jog alapítása szükséges, miszerint a kérelmező az önkormányzati magánúton keresztül közelíti meg a saját területét. Erre vonatkozóan elkészült egy útszolgalmi jog alapításáról szóló előszerződés tervezet, amelybe lefektetésre került a beruházó és az önkormányzat kötelezettségei.

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja.

Kőszeg, 2021. április 22.

A polgármester nevében:

Németh Ildikó s.k.
Városüzemeltetési osztályvezető







I. HATÁROZATI JAVASLAT

1. Kőszeg Város Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdés alapján hozzájárul, hogy a Kőszeg, 2919 hrsz-ú 1808 m2 nagyságú beépítetlen terület megnevezésű ingatlan Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Kőszeg Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 33/2014. (X.3.) önkormányzati rendeletében szabályozottak szerint a mellékletben jelöltek alapján közlekedési területté átminősítésre kerüljön. Az átminősítéssel kapcsolatban felmerült valamennyi költség a Kőszeg, 0175/16 hrsz-ú ingatlan tulajdonosát terheli.

2. Kőszeg Város Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdés alapján a végrehajtáshoz szükséges dokumentumokat polgármesterként aláírja és a szükséges nyilatkozatokat, intézkedéseket megteszi.

Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: azonnal





II. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdés alapján a mellékletben csatolt jogtanácsos által készített Útszolgalmi jog alapításáról szóló előszerződést polgármesterként aláírja.

Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: azonnal

(A mellékleteket lsd. a letölthető formátumban.)