2021. Augusztus 26., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1.a - Az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 7/2020. (II. 13.) önkormányzati rendelet módosítása.
1.b - Beszámoló az önkormányzat gazdálkodásának 2021. I. félévi teljesítéséről.
2. - A szociális ellátásokról szóló új önkormányzati rendelet megalkotása.
3. - Beszámoló a jégpálya működéséről, ingatlanhasználatáról.
4. - A Lóránt Gyula utcai új köztemetővel kapcsolatos rendezési terv módosítás.
5. - A „Jó tanuló -jó sportoló” elismerő rendszerről szóló 89/2020. (IX. 2.) képviselő-testületi határozat felülvizsgálata.
6. - A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatról szóló szabályzat módosítása.
7. - A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz való csatlakozás.
8. - A Kőszegi Testvérvárosi Egyesülettel kötendő feladatátvállalási szerződés jóváhagyása.
9. - A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal többletfinanszírozási igénye.
10. - Kőszeg Város Önkormányzata előirányzat átcsoportosítása.
11. - A Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft. részére a működési keretösszeg megemelése.
12. - Tájékoztató a vagyonhasznosítás időarányos teljesítéséről.
13. - A Kőszeg, 6896 hrsz-ú ingatlan belterületbe vonása.
14. - A VASIVÍZ Zrt. ivóvíz és szennyvíz ágazatra vonatkozó Gördülő Fejlesztési Tervének a jóváhagyása.
15. - A Kőszeg, Rákóczi F. u. 10. alatti társasház közös helyiségének megszüntetésével kapcsolatos döntések.
16. - A Kőszeg, Erdő utcai ingatlan vízellátásával kapcsolatos döntések meghozatala.
17. - A Szombathelyi Egyházmegye síráthelyezési kérelme.
18. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
19. - Egy mappában a 2021. augusztus 26-i képviselő-testületi ülés anyagai.
20. - Rendkívüli előterjesztés: Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház előirányzat átcsoportosítási kérelme.
21. - Rendkívüli előterjesztés: "Lomi lottó" elnevezésű nyereményjáték bevezetése.
4. napirendi pont:
A Lóránt Gyula utcai új köztemetővel kapcsolatos rendezési terv módosítás.

Tisztelt Képviselő-testület!

Kőszeg Város Önkormányzata az Egyes térségi fejlesztési igények támogatásáról szóló 1746/2020. (XI.11.) Kormányhatározat alapján 800 millió forint támogatást nyert az új városi köztemető létesítésére.
Önkormányzatunk elkészíttette a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló 314/2005 (XII.25.) Korm.rendelet 3. melléklet 128. pontja alapján előírt Előzetes környezeti hatásvizsgálat és Natura 2000 hatásbecslést. Az építési engedélyezési és Kiveti tervek elkészítésénél a szakértői ajánlások és hatósági követelmények beépítése a tervezők kiemelt feladata, hogy ezáltal a természeti és építészeti örökségére egyaránt büszke városhoz méltó létesítmény valósulhasson meg.
Mivel a fejlesztés előkészítése már több vonalon elindult, így indokoltnak látszik önálló tárgyalásos eljárásban lebonyolítani a módosítást.
A Képviselő-testület hatáskörét gyakorolva Kőszeg Város Polgármestere 2021. május 27-i döntésével kiemelt fejlesztési területté nyílvánította a Kőszegi Zsinagóga környezetét annak érdekében, hogy az épület fejlesztésének megvalósítása érdekében a településrendezési eszköz szükséges módosítása tárgyalásos eljárás keretében megvalósítható legyen.
A döntés értelmében a tervek elkészültek, és azok partnerségi egyeztetésre kiküldésre kerültek.
A tervezett temető fejlesztési terveinek készítéséhez szükséges lenne a jelenlegi településrendezési eszköz módosítása tárgyalásos eljárás keretében, amely módosítás a Zsinagóga fejlesztéséhez szükséges módosítással egy eljárásban lebonyolítható lenne, amennyiben Képviselő-testület az előterjesztéshez kapcsolódó határozati javaslatot elfogadja.
A temető területe Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének Kőszeg Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 33/2014. (X. 3.) önkormányzati rendelete szerint beépítésre szánt K-T/1 jelű, Különleges terület övezetbe tartozik.
A területre érvényes övezeti előírások több mint 15 éve kerültek a Helyi Építési Szabályzatba, azok felülvizsgálata során a temető területén elhelyezhető épületek homlokzati magasságára történő egyedi szabályozás kikerült, így a hatályos előírások szerint a maximális épületmagasság 4.5 méter. A Helyi Építési Szabályzat 2013-ban elfogadott rendelete szerint a temető területén a minimális zöldfelületi előírás 80%-ban került meghatározásra, amely érték annak ellenére sem tartható, hogy a temető kialakítására készülő terveknél fő tervezési szempont volt a zöldfelületi rendszerek maximálása.
Az előzmények során vázolt fejlesztés akkor valósítható meg, ha az említett övezeti előírásban lévő értékek módosításra kerülnek, amely csak a Rendezési Terv módosítása során valósítható meg.

A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm.rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 3.§ (1) bekezdése alapján településrendezési eszközt kell készíteni, ha jogszabály előírja, vagy a települési önkormányzat a település társadalmi, gazdasági, illetve környezeti helyzetében bekövetkezett változások vagy új településfejlesztési szándék miatt indokoltnak tartja. A településrendezési eszköz módosításához szükséges a Képviselő-testület döntése a terület szabályozásának módosításáról.
Ennek megfelelően a Korm.rendelet 32.§ (1) bekezdés c) pontja és ugyanezen szakasz (6) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a 42.§ és a 43.§ (1) bekezdés c) pontja és ugyanezen szakasz (2) és (3) bekezdése szerint eljárva kezdeményezem a településrendezi eszközök módosítását.
A Lóránt Gyula utcai új temető-terület, azaz a Kőszeg, 0195/11-16 Hrsz telkeketet tartalmazó K-T/1 övezet rendezési tervi módosítása a Korm.rendelet 32.§ (6) bekezdés c) pontja értelmében tárgyalásos eljárás keretében történhet, amennyiben a településrendezési eszköz készítése a képviselő-testület döntésével kiemelt fejlesztési területté nyilvánított területen, beruházás megvalósítása miatt indokolt. A Korm.rendelet 2.§ 4a. pontja szerint kiemelt fejlesztési terület: egy adott fejlesztés megvalósulását biztosító, támogatás elnyerése céljából képviselő-testületi döntésben változásra kijelölt terület. Ezért a képviselő-testületnek a terület kiemelt fejlesztési területté nyilvánításáról külön határozatot kell hozni.
A Korm.rendelet 42.§ (1) bekezdése értelmében a végső szakmai véleményezési eszköz kezdeményezése előtt a partnerségi szabályzat szerint véleményeztetni kell a partnerekkel, és a beérkezett véleményeket a Képviselő-testülettel ismertetni szükséges. Az egyeztető tárgyalás jegyzőkönyvét és az állami főépítészi jogkörökben eljáró Megyei Kormányhivatal záró szakmai véleményét a Polgármester a Képviselő-testület elé tárja a településrendezési eszköz elfogadásához.
Tisztelt Képviselő-testület!
Kérem az előterjesztést megtárgyalni, az előterjesztéshez csatolt határozati javaslatokat elfogadni szíveskedjen.

Kőszeg, 2021. augusztus 16.

A polgármester nevében:

Bertók Sándor s.k.
Kőszeg Város Főépítésze







I. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete kiemelt fejlesztési területté nyilvánítja a többségében a tulajdonát képező Lóránt Gyula utcai új temető-terület (azaz a Kőszeg, 0195/10-16 Hrsz telkeket) annak érdekében, hogy a tervezett fejlesztések költséghatékony megvalósítása érdekében a rendezési terv szükséges módosítása elvégzésre kerülhessen.
Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: azonnal

II. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felkéri a Polgármestert, hogy a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 42. §-ának megfelelő tárgyalásos eljárás során készíttesse el a településrendezési eszköz módosítását a Lóránt Gyula utcai új temető-terület (azaz a Kőszeg, 0195/10-16 Hrsz telkek) vonatkozásában, és a kidolgozott tervet elfogadásra terjessze a Képviselő-testület elé.
Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: 2021. október 30.

(A mellékletet lsd. a letölthető formátumban.)