2021. Augusztus 26., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1.a - Az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 7/2020. (II. 13.) önkormányzati rendelet módosítása.
1.b - Beszámoló az önkormányzat gazdálkodásának 2021. I. félévi teljesítéséről.
2. - A szociális ellátásokról szóló új önkormányzati rendelet megalkotása.
3. - Beszámoló a jégpálya működéséről, ingatlanhasználatáról.
4. - A Lóránt Gyula utcai új köztemetővel kapcsolatos rendezési terv módosítás.
5. - A „Jó tanuló -jó sportoló” elismerő rendszerről szóló 89/2020. (IX. 2.) képviselő-testületi határozat felülvizsgálata.
6. - A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatról szóló szabályzat módosítása.
7. - A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz való csatlakozás.
8. - A Kőszegi Testvérvárosi Egyesülettel kötendő feladatátvállalási szerződés jóváhagyása.
9. - A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal többletfinanszírozási igénye.
10. - Kőszeg Város Önkormányzata előirányzat átcsoportosítása.
11. - A Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft. részére a működési keretösszeg megemelése.
12. - Tájékoztató a vagyonhasznosítás időarányos teljesítéséről.
13. - A Kőszeg, 6896 hrsz-ú ingatlan belterületbe vonása.
14. - A VASIVÍZ Zrt. ivóvíz és szennyvíz ágazatra vonatkozó Gördülő Fejlesztési Tervének a jóváhagyása.
15. - A Kőszeg, Rákóczi F. u. 10. alatti társasház közös helyiségének megszüntetésével kapcsolatos döntések.
16. - A Kőszeg, Erdő utcai ingatlan vízellátásával kapcsolatos döntések meghozatala.
17. - A Szombathelyi Egyházmegye síráthelyezési kérelme.
18. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
19. - Egy mappában a 2021. augusztus 26-i képviselő-testületi ülés anyagai.
20. - Rendkívüli előterjesztés: Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház előirányzat átcsoportosítási kérelme.
21. - Rendkívüli előterjesztés: "Lomi lottó" elnevezésű nyereményjáték bevezetése.
14. napirendi pont:
A VASIVÍZ Zrt. ivóvíz és szennyvíz ágazatra vonatkozó Gördülő Fejlesztési Tervének a jóváhagyása.

Tisztelt Képviselő-testület!

A víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény (a továbbiakban: Vksztv.) 11. § (1) bekezdése értelmében a víziközmű-szolgáltatás hosszú távú biztosíthatósága érdekében – a fenntartható fejlődés szempontjaira tekintettel – víziközmű-rendszerenként tizenöt éves időtávra gördülő fejlesztési tervet (a továbbiakban: GFT) kell készíteni.
A GFT két részből áll, egyrészt felújítási és pótlási tervrészből, amelyet a Vasivíz Zrt-nek, mint víziközmű-szolgáltatónak kell összeállítania, másrészt beruházási tervrészből, amely elkészítéséről a képviseletre jogosult ellátásért felelős önkormányzat gondoskodik.

A VASIVÍZ Zrt. a korábbi évekhez hasonlóan elkészítette az ivóvíz- és csatornahálózatra vonatkozó gördülő fejlesztési terv mindkét részletét és jóváhagyásra megküldte valamennyi érintett önkormányzat részére.
A terveket majd a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH) kell benyújtani 2021. szeptember 30-ig, amelyet a Vasivíz Zrt. fog megtenni.

A Vasivíz a tervezetek elkészítésénél műszakilag indokolt munkákra tett javaslatot. Az I. ütemben (2022. év) a legsürgősebb feladatokat adta meg. A víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 58/2013. (II.27.) Korm.rendelet (a továbbiakban: Vhr) 90/E. § (1) bekezdése értelmében a terveknél elsődleges forrásként az adott víziközmű rendszeren képződő használati díjak pénzmaradványát és tervadatait vették figyelembe. A táblázatokban felsorolt feladatokra tervezett összegek nettó összegek.
Vhr. 90/F. § (1) bekezdése szerint a MEKH megtagadhatja a felújítási és pótlási, illetve beruházási tervrész jóváhagyását az I. ütemre, ha a bemutatott pénzügyi források alapján az I. ütem végrehajtása nem biztosított. A MEKH útmutatójában a II. és III. ütemben tervezésre kerülő feladatok között kérik megadni a víziközmű rendszerek azon rekonstrukciós igényeit is, amelyekre a szolgáltatási díjakban képződő víziközmű-használati díjak nem nyújtanak fedezetet. Ezekhez a tervekben minden esetben jövőbeni pályázati forrásigényt jelöltek meg.
Kéri a Vasivíz Zrt a testületet, hogy a megküldött tervezeteket szíveskedjenek a források szempontjából is megvizsgálni. Amennyiben az I. ütemhez egyéb forrást is biztosít az Önkormányzat, (pl. pályázat, vis maior keret, egyéb önkormányzati forrás) úgy arról a GFT -ket jóváhagyó nyilatkozattal együtt küldjük meg.


Az egyes közérdeken alapuló kényszerítő indok alapján eljáró szakhatóságok kijelöléséről szóló 531/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet 19. pont 40. és 41. sorai értelmében minden GFT esetében szükséges a Területi vízügyi hatóság és a Területi vízvédelmi hatóság megkeresése szakhatósági állásfoglalás kérése céljából. A GFT jóváhagyásáért fizetendő igazgatási szolgáltatási díj mértékét az 1/2014. (III. 4.) MEKH rendelet, valamint a vízügyi és a vízvédelmi hatósági eljárások igazgatási szolgáltatási díjairól szóló 13/2015. (III. 31.) BM rendelet szabályozza.
Ennek megfelelően a megfizetendő igazgatási szolgáltatási díj három részből áll:

1. a MEKH rendelet 1. melléklet E) pont 18. sor a) pontja szerinti felújítási és pótlási tervrész jóváhagyásának díja: felhasználói egyenértékhez kötődő összeg, de legalább 15. 000,-Ft
2. a MEKH rendelet 1. melléklet E) pont 18. sor b) pontja szerinti beruházási tervrész jóváhagyásának díja: felhasználói egyenértékhez kötődő összeg, de legalább 15. 000,-Ft
3. a BM rendelet 2. melléklet 14. sora szerinti gördülő fejlesztési terv jóváhagyása tervrészenként 18.300,-Ft
Az igazgatási, szolgáltatási díjbefizetéseket a GFT benyújtásával egyidejűleg igazolni kell, ezért az előző évek gyakorlata szerint a VASIVÍZ ZRt. ezeket a díjakat átutalja a MEKH-nek és az illetékes Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak az ellátásért felelősök helyett, majd a számlák kézhezvételét követően a beruházási terv jóváhagyásához kapcsolódó díjakat közvetített szolgáltatásként számlázza az Önkormányzatnak.

Az 1746/2020. (XI. 11.) Korm. határozat alapján „Belterületi útfelújítás, parkolókialakítás, csapadékvízelvezető rendszer kiépítése” megvalósítása céljából nyújtott 2 milliárd 805 millió forint összegű vissza nem térítendő állami támogatásnak köszönhetően az út- és parkolófelújítási program keretében az elöregedett, kritikus állapotú víz- és szennyvízvezetékek részleges vagy teljes rekonstrukciója valósulhat meg a felújítással érintett útszakaszok egy részében az alábbiak szerint:
- Várkör északi rész szennyvízvezeték rekonstrukció (180 m)
- Gyöngyös utca szennyvízvezeték rekonstrukció (250 m)
- Hegyalja utca szennyvízvezeték rekonstrukció (100 m)
- Várkör északi rész vízvezeték rekonstrukció (180 m)

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni, és a határozati javaslatokat elfogadni szíveskedjen!

Kőszeg, 2021. augusztus 5.

A polgármester nevében:

Németh Ildikó s.k.
városüzemeltetési osztályvezető





I. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a VASIVÍZ Zrt. által készített „Gördülő fejlesztési terv a 2022-2036 időszakra Felújítások és pótlások összefoglaló táblázata, valamint Beruházások összefoglaló táblázata – V001 Szombathely ivóvízellátási rendszer” című dokumentumokat a mellékletben szereplő tartalommal jóváhagyja.

Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: azonnal



II. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a VASIVÍZ Zrt. által készített „Gördülő fejlesztési terv a 2022-2036 időszakra Felújítások és pótlások összefoglaló táblázata, valamint Beruházások összefoglaló táblázata – S001 Szombathely szennyvízelvezetési és tisztítási rendszer” című dokumentumokat a mellékletben szereplő tartalommal jóváhagyja.

Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: azonnal