2021. Október 28., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A szociális ellátásokról szóló 21/2021. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
2. - A gyermekétkeztetés 2022. évi nyersanyagnormáinak megállapítása valamint a gyermekjóléti ellátási formákról és a gyermekétkeztetésről szóló 8/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosítása.
3. - A közművelődésről szóló 2/2020. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosítása.
4. - A Társult Evangélikus Egyházközség Nemescsóval kötött feladat-ellátási szerződés módosítása.
5. - A 2022. évi ellenőrzési terv jóváhagyása.
6. - A Stratégiai Ellenőrzési Terv felülvizsgálata.
7. - Kőszeg Város Önkormányzatának a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínházat érintő költségvetési előirányzat átcsoportosítása.
8. - Kőszeg Város Önkormányzatának a Kőszegi Városi Múzeum és Könyvtárat érintő költségvetési előirányzat átcsoportosítása.
9. - A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház költségvetési átcsoportosítási kérelme.
10. - A Kőszeg, Meskó u. 1. alatti ingatlan hasznosítására vonatkozó döntések meghozatala.
11. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
10. napirendi pont:
A Kőszeg, Meskó u. 1. alatti ingatlan hasznosítására vonatkozó döntések meghozatala.

Tisztelt Képviselő-testület!


Az önkormányzat 2013. decemberében a Magyar Államtól ingyenesen tulajdonba kapta a Kőszeg, Meskó u. 1. szám, 1432 hrsz alatti, lakóház, udvar, gazdasági épület megnevezésű műemlék ingatlant (az ún. „Szegényház”). A szerződésben az önkormányzat vállalta, hogy az ingatlant kötelező közfeladatai ellátásának – szociális, gyermekjóléti szolgáltatások és ellátások - elősegítése érdekében hasznosítja.

Előzmények:
Az ingatlanra vonatkozóan 2016. január 1-jétől határozatlan időtartamra hatályba lépett Kőszeg Város Önkormányzata és a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász (a továbbiakban: Karitász) között létrejött, a mellékletben csatolt haszonkölcsön szerződés.
A Karitász az ingatlant pályázati úton kívánta felújítani, ahol terveik szerint 40 fő befogadóképességű pszichiátriai és szenvedélybetegeket ellátó szociális intézményt alakított volna ki. Sajnos akkor ez a pályázat nem nyert támogatást, így 2016. év végén ismételten kéréssel fordultak az önkormányzathoz. Ekkor egy új pályázati lehetőséget helyeztek előtérbe, amelynek tárgya szintén az épület felújítása hasonló közfeladat ellátása érdekében. A Képviselő-testület a Karitász ezirányú szándékát támogatta, azonban ismételt eredménytelenség miatt nem valósulhatott meg a felújítás.

Az év folyamán a Szombathelyi Egyházmegye egyeztetéseket kezdeményezett a várossal, amelyben ismertették, hogy a már elnyert „Kőszegi római katolikus egyházi épületek felújítása” EGYH-EOR-20-P-0084 azonosítószámú projekt keretében kívánják felújítani a Meskó 1. sz. alatti ingatlant, amely ingatlanban a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász szociális alapszolgáltatást, szenvedélybetegek közösségi alapellátást szeretne működtetni 40 fő férőhellyel. Az Egyházmegye elsősorban az ingatlan tulajdonjogának megszerzésére formált igényt, azonban ennek jelenleg jogi akadályai vannak a következők miatt.
Tekintettel arra, hogy az ingatlanon a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (Nvtv.) 13. § (5) bekezdése alapján a tulajdonszerzéstől számított 15 évig a törvény erejénél fogva áll fenn az elidegenítési tilalom, ezért az ingatlan egészben vagy akár részben történő elidegenítése jelenleg nem lehetséges, hiszen az önkormányzat javára történő ingyenes átruházás során létrejött korábbi megállapodás megkötésére az egyes állami és önkormányzati ingatlanok ingyenes tulajdonba adásáról, valamint a hitelszerződésből eredő kötelezettségeinek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról szóló 2011. évi CLXX. törvény módosításáról szóló 2013. évi CXVIII. törvény (a továbbiakban: Törvény) 1. § és 1. számú melléklete alapján került sor. Ahhoz, hogy az ingatlan tulajdonjogi helyzetének változása napirendre kerülhessen, előzőleg szükség lenne a Törvény - legalább a Meskó 1. ingatlan vonatkozásában részlegesen – hatályon kívül helyezésére, amely több időt vesz igénybe. Ezen indokok alapján az Egyházmegye az épület használatára tartana igényt, hasonlóan a 2016. évben megkötött megállapodás tartalmához.

Az Egyházmegye a projekt keretében a beruházás során elvégezné az épület teljes felújítását (tetőcsere, nyílászárócsere, homlokzat-felújítás és –szigetelés, teljes körű belső felújítás, udvar rendezés, kapu felújítás), illetve ezt megelőzően műemlék ingatlan lévén szükséges falkutatási feladatok elvégzését, építéstörténeti dokumentáció összeállítását.

Az előterjesztést a Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottság megtárgyalta. A Bizottság az I. határozati javaslatot egyhangúlag, míg a II. határozati javaslatot 6 igen és 1 nem szavazat mellett javasolja a Képviselő-testületnek elfogadásra.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy fentiek alapján az előterjesztést megtárgyalni, és a határozati javaslatot elfogadni szíveskedjen!

Kőszeg, 2021. október 22.

A polgármester nevében:

Németh Ildikó sk.

városüzemeltetési osztályvezető






I. HATÁROZATI JAVASLAT

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete visszavonja Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 200/2015. (X.29.) számú határozatát, 201/2015. (X.29.) számú határozatát, a 269/2016. (XII.15.) számú határozatát, valamint a 270/2016. (XII.15.) számú határozatát.
2. Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete visszavonja Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a 238/2015. (XII.17.) számú határozatát és egyúttal felhatalmazza a polgármestert a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász és Kőszeg Város Önkormányzata között 2015. december 17-én létrejött Haszonkölcsön szerződés megszüntetésére vonatkozó dokumentum aláírására.

Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: 1. pont tekintetében: azonnal
2. pont tekintetében: 2021. október 31.



II. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Kőszeg Város Önkormányzata és a Szombathelyi Egyházmegye (9700 Szombathely, Berzsenyi Dániel tér 3. képviseli: Császár István általános helynök) között a Kőszeg, Meskó u. 1. szám, Hrsz.: 1432 alatti lakóház, udvar, gazdasági épület megnevezésű ingatlan használatára kötendő haszonkölcsön szerződést a mellékletben szereplő tartalommal jóváhagyja és felhatalmazza a polgármestert annak az aláírására, ezzel hozzájárulva az épületnek a Szombathelyi Egyházmegye által a „Kőszegi római katolikus egyházi épületek felújítása” elnevezésű, EGYH-EOR-20-P-0084 azonosítószámú projekt keretében történő felújításához és a projektcélnak megfelelő hasznosításhoz.

Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: azonnal

(A mellékleteket lsd. a letölthető formátumban.)