2022. Március 31., Csütörtök, 08:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Beszámoló Kőszeg Város közbiztonságának helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről és az azzal kapcsolatos feladatokról.
2. - Tájékoztató a Kőszegi Polgárőr Egyesület 2021. évi tevékenységéről.
3. - Beszámoló a Kőszegi Sporthorgász Egyesület 2021. évi tevékenységéről.
4.a - Az Írottkő Natúrparkért Egyesület 2021. évi szakmai beszámolója, 2022. évi munkaterve.
4.b - Beszámoló a Térségi TDM Szervezet és Tourinform 2021. évi tevékenységéről.
5. - A kőszegi Jurisics-vár épületegyüttesére és annak környezetében lévő ingatlanokra vonatkozó vagyonkezelési szerződés jóváhagyása.
6. - Új orvosi ügyeleti épület létrehozására vonatkozó pályázat benyújtása.
7. - Az LLY-346 forgalmi rendszámú gépjármű használatának szabályairól szóló önkormányzati szabályzat jóváhagyása, valamint önkormányzati tulajdonban lévő gépjárműre vonatkozóan üzembentartói megállapodás jóváhagyása a Kőszegfalvi Sportegyesülettel.
8. - Az óvodai beiratkozás időpontjának és az óvodai körzetek meghatározása a 2022/2023. nevelési évre.
9. - A Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde honvédelmi intézkedési terve.
10. - A Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde továbbképzési programjának jóváhagyása.
11. - Beszámoló a közétkeztetés minőségellenőrzéséről.
12. - A Kőszegi Szociális Gondozási Központ által biztosított időskorúak nappali ellátására vonatkozó fenntartói nyilatkozat.
13. - A Kőszeg, 6755/4 hrsz-ú ingatlan belterületbe vonása.
15. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
16. - Rendkívüli előterjesztés: Az önkormányzat, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár között kötendő, a Kőszeg, Jurisics tér 2. szám alatti ingatlanra vonatkozó haszonkölcsön szerződés jóváhagyása.
17. - Rendkívüli előterjesztés: A Csónakázó tavat érintő üzemeltetési jog átadásról, területhasználatról szóló szerződés módosítása.
5. napirendi pont:
A kőszegi Jurisics-vár épületegyüttesére és annak környezetében lévő ingatlanokra vonatkozó vagyonkezelési szerződés jóváhagyása.

Tisztelt Képviselő-testület!

A Jurisics vár épületegyüttesében, valamint a környezetében lévő közparkok, közutak a Magyar Állam tulajdonában és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (a továbbiakban: MNV Zrt.) közvetlen kezelésében állnak.
A váron belül egyes épületrészekre, illetve a várat körülvevő közterületekre még az 1990-es években Kőszeg Város Önkormányzata javára ingyenes használati jog került bejegyzésre az akkor még Kincstári Vagyoni Igazgatósággal kötött Használati megállapodások alapján, valamint 2010 évben az egykori turistaszálló, jelenlegi KÖSZHÁZ épületére (Hrsz.: 1824/1) vagyonkezelési szerződés jött létre az MNV Zrt. és az önkormányzat között. Ezen kívül a volt Marcipánmúzeum helyiségeire egy magánszemélyt illetett meg kezelői jog, azonban 2020 év végén az törlésre került. Az 1823 hrsz. alatt lévő kistorony vonatkozásában pedig a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház, valamint az Írottkő Natúrparkért Egyesület vagyonkezelői joga szerepel jelenleg a nyilvántartásban, amely vagyonkezelői szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetését korábban már kezdeményezték az MNV Zrt.-nél.

A fenti változások következtében a tavalyi évben a vár épületegyüttesének egységes kezelésbe kerülése érdekében az MNV Zrt.-vel tárgyalásokat kezdeményezett a város, ahol többek között az MNV Zrt. egy olyan egységes vagyonkezelési megállapodás lehetőségét vázolta fel, amely az önkormányzat kötelező közfeladat ellátásához köthető, ugyanakkor az üzleti jellegű hasznosítás lehetőségét sem zárta ki. Hosszas egyeztetések eredményeként megszületett egy olyan vagyonkezelési szerződés-tervezet, amely - a vár és történelmi egységéhez tartozó valamennyi ingatlant együtt kezelve (1822, 1823, 1824/1, 1824/3, 1824/4, 1825, 1826, 1827 hrsz-ú ingatlanok) - részletesen tartalmazza mindazon rendelkezéseket, amelyeket jogszabály kötelezően előír.
Az előkészített vagyonkezelési szerződés határozatlan időre szól, a benne foglaltak szerint a Jurisics Vár Művelődési Központ és Várszínházon keresztül tervezett közfeladatok ellátásának elősegítése érdekében díjmentes használatot biztosít az érintett ingatlanokra, ugyanakkor külön szabályozza azt az esetet amennyiben azok nem közfeladathoz kapcsolódó üzleti jellegű hasznosítására kerülne sor. Nem közfeladathoz köthető hasznosítás esetén a várost, mint vagyonkezelőt díjfizetési kötelezettség terheli, amely során a hasznosítási szerződésekben megjelölésre kerülő nettó bevétel 30 %-a illeti meg az MNV Zrt.-t, ezt az összeget az önkormányzat egyösszegben, tárgyévet követő június hónapban köteles megfizetni.

A szerződés kitér a vagyonkezelőt terhelő ingatlanok állagmegóvási, karbantartási kötelezettségére, szabályozza azt is, hogy mely esetekben szükséges az MNV Zrt. írásbeli hozzájárulásának beszerzése (kizárólagos bontási munka), illetve az engedély nélkül végezhető tevékenységeket is nevesíti. A vagyonkezelési szerződés az ingatlanok nyilvántartásba vételével, elszámolásával és egyéb felmérések, dokumentumok összeállítása tekintetében komoly adminisztratív tevékenységet követel.

A szerződés jóváhagyásával a jogviszony hosszútávon rendezésre kerülhet, az egységes kezelésbe vétel az önkormányzat érdekeit szolgálná.

A Képviselő-testület korábbi döntését, amely a vár környezetében lévő közterületek ingyenes önkormányzati tulajdonba kerülését tartalmazza szükséges visszavonni, hiszen a jelen vagyonkezelési szerződéstervezet kitér ezen ingatlanokra is.

Az előterjesztést a Városfejlesztési, Idegenforgalmi Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottság, valamint a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság megtárgyalta és a határozati javaslatokat mindkét bizottság egyhangúlag elfogadásra ajánlja.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni és a döntését meghozni szíveskedjen.

Kőszeg, 2022. március 25.

A polgármester nevében:

Németh Ildikó s.k.
városüzemeltetési osztályvezető




I. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 72/2020. (VII.2.) képviselő-testületi határozatát visszavonja.

Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: azonnal



II. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszeg Város Önkormányzata és a Magyar Állam képviseletében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. között a kőszegi Jurisics vár épületegyüttesére és annak környezetében lévő ingatlanokra vonatkozó vagyonkezelési szerződést a melléklet szerinti tartalommal jóváhagyja és felhatalmazza a polgármestert a szerződés és a jogügylethez kapcsolódó egyéb dokumentumok aláírására.

Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: azonnal

(Valamennyi mellékletet lsd. a letölthető formátumban.)