2024. Október 8., Kedd, 17:00 óra, Jurisich-vár lovagterme: alakuló ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Az önkormányzati képviselők eskütétele.
2. - Kőszeg Város Polgármesterének eskütétele.
3. - Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló új önkormányzati rendelet megalkotása.
4. - Kőszeg város alpolgármesterének megválasztása.
5. - Kőszeg város alpolgármesterének eskütétele.
6.a - A polgármester illetményének és költségtérítésének megállapítása.
6.b - Az alpolgármester tiszteletdíjának és költségtérítésének megállapítása.
7. - A bizottságok elnökeinek és tagjainak megválasztása (szóbeli előterjesztés).
8. - A bizottságok tagjainak eskütétele.
9. - Döntés a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségébe való belépésről.
10. - Egyebek.
11. - Egy mappában a 2024. október 8-i alakuló ülés anyagai.
9. napirendi pont:
Döntés a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségébe való belépésről.

Tisztelt Képviselő-testület!
Az 1989-ben alapított Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) a helyi önkormányzatok szövetségeként működik. A Szövetség tagjai lehetnek a településeken (község, nagyközség, város, járásszékhely város, megyei jogú város, fővárosi kerület), valamint a vármegyei önkormányzatok is.
A TÖOSZ a legnagyobb taglétszámú önkormányzati érdekképviseleti szerv – jelenleg hazánk 3178 települési önkormányzatából több mint 1600 önkormányzat a tagja – és legtöbb önkormányzati típust (fővárosi kerület, megye, megyei jogú város, járásszékhely város, város, nagyközség és község) magába foglalja. A TÖOSZ érdekképviseleti munkáját a vezető testületeken túl a megyei tagozatok, a szakterületeket gondozó tanácsnokok és a Polgármesternői Tagozat, az Innovatív Önkormányzatok Klubja, a Történelmi Városok és Települések Hálózata, valamint Közigazgatási-Szakmai Szekció segítik.
2002-től mind a 19 vármegyében működik a Szövetségnek vármegyei tagozata, amely összefogja a TÖOSZ-tag önkormányzatokat és polgármestereket.
2004-től működik az esélyegyenlőséget előtérbe helyező Polgármesternői Tagozat.
2013-tól működik a TÖOSZ Innovatív Önkormányzatok Klubja, amely lehetőséget biztosít jó gyakorlatok és kezdeményezések, valamint új tervezett megoldások megvitatására, véleménycserére és tapasztalatcserére.
2014-ben jött létre a TÖOSZ Történelmi Városok és Települések Hálózata, amelyben a magyar történelemben kiemelkedő szerepet betöltő és az örökségvédelem, valamint örökséggazdálkodás iránt elkötelezett településeket (községeket és városokat egyaránt) tömöríti.
2015-ben kezdte meg munkáját a Közigazgatási-Szakmai Szekció, amelyben elsődlegesen a jegyzők vesznek részt.
2020. novemberében alakult meg az Idősügyi Hálózat, amely a szerves része a Duna Interreg Transznacionális Program által társfinanstírozott nemzetközi D-Care Labs projektnek. A projekt keretében a TÖOSZ a Belügyminisztériummal, az Emberi Erőforrások Minisztériumával és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal közösen dolgozik az otthonápolás innovatív megoldásaiért.
A szolgáltatások területén a tagönkormányzatok számára folyamatosan bővíti azok körét, ezek közül legfontosabbak: Önkormányzati Forró Drót, nemzetközi kapcsolatok koordinálás, konferenciák, képzések (Polgármester Akadémia, Képviselő-testületi Tudásprogram), eHírlevél, honlap, Facebook oldal, ÖNkormányzat című negyedéves folyóirat.
A TÖOSZ támogatja a települések együttműködéseinek és társulásainak bővülését, valamint a térségi szemlélet megerősödését a települési és megyei önkormányzatok tevékenységének kiteljesedése, valamint a közszolgáltatások színvonalának emelése céljából.
A Szövetség önkormányzati szakmai és érdekvédelmi, pártpolitikától független szervezet, amely folyamatosan a helyi önkormányzati érdekeket képviseli a központi szervekkel és központosítási törekvésekkel szemben, ugyanakkor együttműködésre kész szakmai szervezet, amely partnerségi kapcsolatai révén naprakész és friss aktuális önkormányzati információkkal rendelkezik, és ezt igyekszik megosztani tagjaival is.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége tagjai sorába történő belépés feltétele, hogy a képviselő-testület értsen egyet a TÖOSZ Alapszabályában megfogalmazott célkitűzésekkel.
A települési önkormányzatok éves tagdíja 25,- Ft/állandó lakos. A TÖOSZ Alapszabálya a Szövetség honlapján (http://xn--tosz-5qa.hu/szovetsegunk/a-toosz/alapszabaly/) olvasható.
Fenti információkra való tekintettel kezdeményezem, hogy Kőszeg Város Önkormányzata lépjen be a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségébe.
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy a belépésre vonatkozó határozati javaslatot elfogadni szíveskedjék.


Kőszeg, 2024. október 2.
Básthy Béla s. k.
polgármester

(A mellékletet lsd. a letölthető formátumban.)


HATÁROZATI JAVASLAT

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Alapszabályában megfogalmazott célkitűzéseket magára nézve kötelezőnek ismeri el és 2024. november 1. napjától tagja kíván lenni a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének.
A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a belépési nyilatkozat aláírására.

2. A képviselő-testület felkéri a jegyzőt, hogy a döntéséről a TÖOSZ Titkárságát a belépési nyilatkozat és a képviselő-testületi határozat jegyzőkönyvi kivonatának megküldésével tájékoztassa.

Felelős: Básthy Béla polgármester és dr. Zalán Gábor jegyző.
Határidő: azonnal.