2007. Február 15., Csütörtök, 14:00 óra, Városháza 101. számú tanácskozóterme: Kulturális, Oktatási, Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1.a - A KSE 2006. évi beszámolója
1.b - A KSE-vel kötött szerződés módosítása
2. - A Kőszegi Uszoda szerződésének módosítása
3. - A Jurisics tér 7. alatti épület hasznosítása
1.a napirendi pont:
A KSE 2006. évi beszámolója

BESZÁMOLÓ A KŐSZEGI SPORTEGYESÜLET 2006. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL


Tisztelt Szakbizottság, tisztelt Képviselő-testület!

A rám rótt kötelezettségnek eleget téve terjesztem Önök elé a KSE ügyvezető elnökeként a Kőszegi Sportegyesület 2006. évi tevékenységéről szóló beszámolót.

A Kőszegi Sportegyesületet Kőszeg Város Önkormányzata alapította azzal a céllal, hogy rendszeres sportolási és versenyzési lehetőséget biztosítson a város lakosságának részére. (Alapszabály I. pont)

A KSE működésének főbb irányvonalait Kőszeg Város Önkormányzatának érvényes sportkoncepciója, a várossal kötött sportcélú megállapodások határozzák meg, a törvényességet a többször módosított Sporttörvény 1991/XX.
tv. és a 24/1993. OGY határozat írja elő.

A beszámolót három egységre különítettem el, a szakosztályok bemutatására, a létesítmény-fenntartásra, valamint a pénzügyi gazdálkodásra.

A 2006. évben a KSE szakosztályaiban 259 tagdíjat fizető, igazolt versenyző sportolt. Az aktív sportolók száma ennél lényegesen nagyobb, az eltérésnek két oka van, egyrészt számos kisgyerek koránál fogva még nem vesz részt ranglista-versenyeken, így igazolást sem szükséges nekik készíteni (pénzügyi megfontolásból), másrészt nem minden sportoló köteles tagdíjat fizetni ( az Alapszabály mentességre ad lehetőséget ).

Szakosztályaink:

1. Labdarúgás

A legnagyobb szakosztály, hét csapat versenyez a Nemzeti Bajnokságban, a felnőtt, ifjúsági és serdülő korosztályú csapatok mellett négy utánpótlás csapattal
is rendelkezünk. Edzőink hat éves kortól foglalkoznak a tehetséges fiatalokkal, részt veszünk a Bozsik Programban. Minden edzőnk, minden játékosunk amatőr státuszú, költségtérítést nem kap senki sem – ellentétben más csapatokkal -, az elmúlt években a Vas megyei első osztályú bajnokság élvonalához tartozott csapatunk. Jelenleg a felnőtt csapat 3. a bajnokság felénél, gyermek csapataink az élen állnak. A korosztályos csapatok részben a Lóránt Gyula Sporttelepen, részben az iskolákban készülnek. A szakosztály mérkőzéseit eredményességtől függően 200-500 néző látogatja.

2. Ökölvívás

Az 1995-ben újjászületett szakosztály a város büszkesége, az utánpótlás-nevelés egyik országos bázisa lett a kőszegi műhely. A 2006. évi országos felnőtt bajnokságon elért érmeknek köszönhetően a csapat az összetett 3. helyezést érte el. Szili István számos tornát nyert meg 2006-ban, a legrangosabb a Pécsen megrendezett Európai Uniós bajnokság és a debreceni Bocskai emlékverseny. Szilin kívül Nemes Erik és Hódosi Zsolt is válogatott sportolók, olimpiai kerettagok. Felkészítő edzőik Nemes Emil és Gombai János. Évente megrendezésre kerül Kőszegen a nemzetközi Énekes-Kelemen emlékverseny, mely színvonalas bunyót és sok nézőt jelent. Megfelelő menedzseléssel 2008-ban kőszegi bunyósért szoríthatunk a pekingi olimpián.

3. Tenisz

Másik sikersportága Kőszegnek a Fehér Sport. Az első osztályban 2006-ban először sikerült a rájátszás felső ágába kerülnie a Kőszegi SE csapatának, végül a bravúros 4. helyezést érte el a csapat. Utánpótlás versenyzőink Vidék Bajnokságot nyertek. A szakosztály motorjai az örökifjú Koltai Árpád, Tihanyi Tibor és a pályát kiválóan üzemeltető Tóth Szilárd.

4. Kosárlabda

Napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő és mind népszerűbbé váló sportága. A kőszegi csapat a Szombathelyi Városi Bajnokságban szerepel. Edzéslehetőség a Béri Balogh Ádám Ált. Iskolában van. Kicsi taglétszámú szakosztály, talán az oka, hogy az általános iskolákban nem sajátítják el a gyerekek a sportág alapjait.

5. Síugrás

Továbbra is kuriózum Magyarországon, hisz a kőszegi az ország egyetlen síugró szakosztálya. Versenyzőink főleg külföldön versenyeznek, ami drágítja a sportágat. Nagy sikerrel rendezte meg a KSE 2006-ban ismét a Chernel Síugró Kupát, melyen 5 nemzet sportolói vettek részt. Rendre kőszegi sportolók nyerik az év sportolója címet a sportágban, 3 veterán világbajnoka van a szakosztálynak.


6. Teke

A nemzeti bajnokság harmadik vonalában vitézkednek a kőszegi tekések, a telet a 4. helyen zárta a csapat, a tavalyi 5. helyezés után. Az amatőr városi tekebajnokságban hetente 12 csapat 100 sportolója versenyzik egymással, így a kispályás focin kívül a teke mondható Kőszegen a legjelentősebb szabadidős sportágnak.

7. Birkózás

Az ökölvíváshoz hasonlóan újjáéledő sportág, melynek kizárólag ifjúsági korú versenyzői vannak, akik az ország élmezőnyéhez tartoznak. Az edzéseket a Bersek Ált. Iskolában végzik a kiváló edzők kezei alatt dolgozó fiatalok. Az elmúlt évben felszerelést és versenyszőnyeget sikerült vásárolni a sportolóknak.

8. Természetjárás

Hobbi szinten, de rendszeresen sportoló kis csapat, minimális költségvetési támogatással. A szakosztály aktívan részt vesz erdeink óvásában, a környezetvédelemben, az Írottkő 70 teljesítménytúra lebonyolításában. A szakosztály bővíti Kőszeg idegenforgalmi kínálatát.

9. Atlétika

Utánpótlással foglalkozó szakosztály, jórészt a Béri Balogh Ádám Általános Iskola tehetséges atlétáinak délutáni edzését végzik edzőink, munkájuk eredményét jelzi a 2006. év országos bajnoki címei mezei futásban, többpróbában.

Összességében elmondható, hogy a 2006. év a KSE fennállásának egyik legeredményesebb éve volt. Megemlítendő a városi kispályás labdarúgó bajnokság megrendezése, a Challenge-day sportnap lebonyolításában való közreműködés, valamint a Lóránt Gyula emléknap megrendezése, a Város szülöttjének, az olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes Aranycsapat tagjának, Lóránt Gyulának a halálának 25. évfordulójára rendezett emléknap. Az utánpótlás korú gyermekek horvát és ausztriai csapatok ellen futballoztak, megemlékezést tartottunk a temetőben és Lóránt Gyula szobránál, emlékkertet avattunk, végül pályára lépett a Magyar Öregfiúk Válogatottja a Kőszegi Öregfiúk ellen a megszépült Lóránt Gyula Sporttelepen. (önerőből szervezett ünnepség, városi részvétel nélkül)


Költségvetés, gazdálkodás

A KSE pénzügyi bizottságának vezetője Tóth Róbert, gazdasági vezetője Soronics Gáborné, főkönyvelő.

Sajnos az országos trenddel megegyezően Kőszegen sem megoldott a sport finanszírozása. A megszűnt helyi nagyvállalatok helyét nem vették át a sportot is támogató tőkeerős vállalkozások, így nagyon nehéz szponzorok felkutatása. Elmondható, hogy a folyamatosan csökkenő önkormányzati támogatás ellenére Kőszeg Város Önkormányzata a KSE fő támogatója. A 2006. évi támogatás 11,2 millió forint volt. (2003-ban 15,5 M FT) Az önkormányzati támogatásból kell fedezni a KSE 3 telephelyének a fenntartását ( Lóránt Gyula Sporttelep, Kálvária utcai ökölvívó terem, Síugrósánc) , a 9 szakosztály versenyeztetését, utaztatását, felszerelések vásárlását, az ügyvitel költségeit. A Város költségvetésében százalékos arányában kisebb a sport támogatása, mint bárhol máshol a megyében. Az egyesület vezetősége így évről évre korrigálja lefelé a szakosztályok költségvetését. A bírói díjak, szállás, utazás költségei, a nevezési díjak a közüzemi költségek nagy mértékben emelkednek évről évre, így felszerelés vásárlására, edzői költségtérítésre, étkeztetésre nem marad fedezet. Az önkormányzati támogatáson kívül bevételeink a szakszövetségektől kapott műhelytámogatások, SZJA 1 %-a, tagdíjak, pályahasználat díjai, rendezvénybevételek, jegybevételek, alapítványi támogatások, szponzori felajánlások ( többnyire nem pénzbeli segítség).
A mellékelt táblázat tartalmazza a főbb bevételi és kiadási számadatokat.
Az ügyviteli költségek tartalmazzák a közüzemi költségeket, a könyvelést, pénzforgalmi számlavezetést, szemétszállítást, kéményseprést, befizetendő járulékokat, irodaszerek költségeit, postaköltséget, biztosításokat, bírói, orvosi díjakat, okleveleket, érmeket, javítási költségeket stb.

Létesítmény-fenntartás

A Kőszegi Sportegyesület ingatlanvagyonnal nem rendelkezik, megállapodás alapján használja Kőszeg Város Önkormányzatának tulajdonát képező sportlétesítményeket. A Lóránt Gyula sporttelep magába foglalja a 4 db salakos teniszpályát, a füves és salakos futballpályákat, a röplabdapályát, az atlétikai pályát, a tekepályát, öltözőket, szertárakat.

A salakos teniszpályákat a KSE bérbe adta Tóth Szilárd vállalkozónak. Salakcsere történt, új hálók, tartóoszlopok kerültek a pályára, kiépítettük az automata öntözőberendezést, idén először télen is fedett tenisz sátor várja a sport szerelemeseit. Elmondható, a profi csapat mellett profi háttér is áll, így pályáink állaga is első osztályú. Nem megoldott a klubház, valamint az öltöző sorsa, valószínűleg a bérlő fogja elvégezni ennek felújítását is.

A füves labdarúgó pálya állaga kiváló, hála a gondos kezeknek. A salakos pálya jövője kérdéses, műfüves borítás volna a legideálisabb, sajnos a kínálkozó lehetőségeket a pályázati úton történő megoldásra Kőszeg elszalasztotta. 2006-ban felújításra került sor a lelátók padozatánál, hátfalánál. A szertárak, öltözők hamarosan nagyobb felújításra fognak szorulni, a fűtésrendszer modernizációja is szükséges. A téli edzéslehetőségek korlátozottak, a világítás felújítása részben nyújt csak orvoslást e problémára. A röplabdapályát hobbi sportolók használják.
A 2006. év üde színfoltja a Sport Büfé felújítása volt, melyet a bérlő végzett el. A tekepálya automatikájának felújítása napi probléma, az 1973-ban vásárolt panelek cseréje elviselhetetlen terhet róhat a KSE-re. A pályák bérleti díját fordítja a KSE a szertáros és pályagondnok fizetésének finanszírozására, a szerszámok beszerzésére, a javítási költségekre, a létesítmény-fenntartásra.

A síugró sánc felújítása a végéhez ért, 2006-ban átadtuk az új ugrósáncot, melyet pontozó-tribün, világítás, öltöző kialakítás követett.

Az ökölvívó szakosztály egyelőre a Vas Megyei Önkormányzattal kötött megállapodásnak értelmében a Kálvária utcai edzőtermet használja, melynek ingyenessége a bérbeszámítás lejártával novemberben megszűnt. Talán gazdaságosabb lenne hosszú távon saját edzőterem kialakítása önkormányzati tulajdonú helyiségben.

A jövőben alapos tervezés és takarékos gazdálkodás mellett is csak jelentős áldozatok árán tartható fenn a Kőszegi Sportegyesület működőképessége. Reálisan kell tervezni, hogy mely sportág, mely szinten tud versenyezni. Célunk a sportlétesítmények állagának megőrzése, a sportszerető kőszegi lakosság minél színvonalasabb kiszolgálása, megfelelő minőségű sportolási lehetőség biztosítása.

Engedjék meg, hogy a Kőszegi Sportegyesület nevében mondjak köszönetet Kőszeg Város Önkormányzatának a sportoláshoz nyújtott segítségért és kérjem Önöket, hogy a jövőben is támogassák a kőszegi sportot.

Kérem beszámolóm elfogadását, tisztelettel:


Táncsics Péter
Kőszegi Sportegyesület

Kőszeg, 2007-01-31