2010. Augusztus 26., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1.a - Az önkormányzat 2010. évi költségvetéséről szóló 3/2010. (II. 12.) önkormányzati rendelet módosítása.
1.b - Beszámoló Kőszeg Város Önkormányzata gazdálkodásának 2010. I. félévi teljesítéséről.
2. - Jelentés az önkormányzat vagyoni és költségvetési helyzetéről.
3. - A helyi adókról szóló 19/1993. (XII. 1.) önkormányzati rendelet módosításával kapcsolatos lakossági kérelem.
4. - Kőszeg város külkapcsolatai.
5. - A Jurisich Miklós Gimnázium és Középiskolai Kollégium Kollégiumi Pedagógiai Programjának jóváhagyása.
6. - Az evangélikus egyház támogatási kérelme.
7. - A Kőszegi Sportklub támogatási kérelme.
8. - A televíziós magazinműsorok készíttetésére vonatkozó megbízás folytatása.
9. - A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz való csatlakozás.
10. - A Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 2010. I. félévi beszámolója.
11. - A Magyar Turizmus Zrt.-től átveendő táblák ügye.
12. - Csatlakozás a történelmi belvárossal rendelkező települések felhívásához.
13. - Üres lakások és helyiségek ügye.
14.a - Vagyonügyek: A Jurisics tér 14. fsz. 3. alatti lakás értékesítése.
14.b - Vagyonügyek: A 7742 hrsz-ú ingatlanra vonatkozó ajándékozási eljárás.
14.c - Vagyonügyek: A Rákóczi F. u. 79. sz. alatti társasház udvarrészének értékesítése.
14.d - Vagyonügyek: A 0195/13 hrsz-ú ingatlan megvásárlása.
15. - Jelentések lejárt határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
18. - Sürgősségi előterjesztés: a megyei rendezési terv módosításának véleményezése
19. - Sürgősségi előterjesztés: A Puskapor utca csapadékviz elvezetésének felújítása
4. napirendi pont:
Kőszeg város külkapcsolatai.

Tisztelt Képviselőtestület!

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2010. évi munkatervében elrendelte Kőszeg Város külkapcsolatairól szóló beszámoló elkészítését.
A beszámoló egyrészt azt a célt szolgálja, hogy a város vezetése, és igény szerint más szervezetek és a lakosság tájékozódhasson arról, hogy mi is folyik valójában a városban a külkapcsolatok terén, ezzel is elősegítve a hatékonyabb információáramlást, ezen keresztül a nemzetközi kapcsolatokban rejlő előnyök jobb kiaknázását. Másrészt egy naprakész adatbázis az esetleges külkapcsolatokhoz kötődő pályázatok megírását is nagyban segíti, elkészítésük időigényét csökkenti.
A képviselő-testület legutóbb 2009. március 26-i ülésén tárgyalta a város nemzetközi kapcsolatairól szóló előterjesztést, melynek keretében elfogadott egy intézkedési tervet, mely a 2007-2010 közötti időszakra vonatkozóan kívánja meghatározni a külkapcsolatok alapvető irányait, szervezésének és lebonyolításának módját stb. (Lásd 1. sz. melléklet bal oldali oszlopa).
Összességében elmondható, hogy az irányelvekben szereplő pontok többségét az elmúlt három évben sikerült már részben vagy egészben megvalósítani, illetve megvalósulása előkészítés alatt áll. Néhány esetben szükséges még további lépések megtétele. Az 1. sz. melléklet jobb oldali oszlopa tartalmazza a megfogalmazott célok megvalósulásának mértékét.
A ciklus vége előtti beszámoló különösen azért is indokolt, hogy az új képviselőtestület azonnal tájékozódni tudjon a jelenlegi helyzetről. Mindenképpen meg kell jegyezni azt is, hogy a Kőszegi Testvérvárosi Egyesület pontosan azért alakult, hogy e kapcsolatok ne lássák kárát egy-egy képviselőtestület váltásnak – mint azt több város esetén lehet tapasztalni.
A helyi intézmények külkapcsolataival – mivel azokban lényegi változás nem állt be – nem foglalkozunk részletesen. Dicséretes tény, hogy szinte minden intézmény hosszú ideje fenntart és ápol testvériskolai kapcsolatokat, és/vagy részt vesznek főleg az Európai Unió által támogatott (Comenius) programokban is. Most is keresnek partneriskolát pl. Velletriből.
Erősödő, de további fejlesztésre szoruló kapcsolataink vannak a burgenlandi területek településeivel, az ott tevékenykedő szervezetekkel. A szomszédos osztrák területeken sokan hagyományosan térségi központként tekintenek Kőszegre, még ha ennek jelenleg nem is tud megfelelni a város. Kirchschlaggal hagyományosan jó kapcsolataink vannak, különösen Kőszeg Város Fúvószenekarán keresztül. Az Írottkő Natúrparkért Egyesület révén is több kapcsolódási pont van.
Fontos megemlíteni az egyre nagyobb számban megjelenő, egyre szerteágazóbb határon átnyúló kulturális, turisztikai és gazdasági együttműködéseket is.
Kőszeg húszéves testvérvárosi (Vaihingen an der Enz és Mödling bei Wien) és partnervárosi (Senj, Nyitragerencsér és Fiume Veneto) kapcsolatain kívül, tagja két testvérvárosi körnek (Jumelage és Douzelage) is, amely talán példátlan Magyarországon, különösen, ha Kőszeg kis lakosságszámát is figyelembe vesszük. Testvérvárosi kapcsolataink stabilak, Fiume Venetoval néhány éve nincs kapcsolatunk, a Douzelage és Jumelage körön belül néhány várossal nincs kapcsolatunk.
A leglátványosabb előrelépés a Douzelage testvérvárosi körhöz történt 2004. évi csatlakozást követően következett be, hiszen kőszegi polgárok és diákok számos találkozón és projektben vehettek már részt főként a Kőszegi Testvérvárosi Egyesületnek köszönhetően. A szokásos évenkénti Douzelage konferencia mellett, évente több – köztük – Kőszegen megszervezett ifjúsági projekt is zajlik.
Kőszeg mérete, valamint pénzügyi teljesítőképessége nem teszi lehetővé, illetve nem is indokolja újabb kapcsolatok létrehozását. Cél a meglévő kapcsolatok ápolása, elmélyítése. Ugyanakkor Kőszeg történelmi múltja és lakosságának erős nemzeti kötődése továbbra is felveti a nemzetközi kapcsolatok fejlesztésének lehetőségét a kisebbségben élő határon túli magyarok vonatkozásában. E kapcsolatokat a jelenlegi kormány is erősen támogatja.
Ugyancsak örvendetes, hogy az elmúlt két évben Senj-nyel a kapcsolatok egyre intenzívebbé váltak. Nem csupán Kőszeg részéről van hajlandóság e kapcsolatok további erősítésére, s így Senj városával hamarosan aláírjuk a testvérvárosi szerződést. Senj révén kerültünk kapcsolatba Senccel, amellyel a kis távolság miatt sok közös program szervezésére van kilátás.
Vaihingennel való kapcsolatunk ismét visszanyerte a kezdeti bensőséges, baráti légkörét, s a szokásos menetrend szerint szerveződik az évenkénti 2 – 2 találkozó. Az előző évben ez a szokásosnál lényegesen nagyobb létszámmal valósult meg, mivel mindkét városban megünnepeltük a testvérvárosi kapcsolat 20 éves jubileumát. E rendezvényt szintén pályázati forrásokkal tudtuk úgy megszervezni, hogy a költségek várost alig terhelte. Ennek az évfordulónak az alkalmával adtuk át először a Kőszeg Város Európai Kapcsolataiért kitüntetést. Példa értékű volt, az egyik kitüntetett egy rendszeresen fogadó házaspár volt. Ez egyúttal azt is jelezte, hogy nagyra értékeljük a kapcsolat személyes jellegét biztosító vendégfogadást. A jövőben arra kell törekednünk, hogy iskolák közötti kapcsolat is kialakuljon Vaihingen és Kőszeg között. (E kapcsolat lehet akár egy Comenius vagy egy Cselekvő Ifjúság projektben való részvétel is.
Mödling városával az elmúlt években a hivatalos, protokolláris kapcsolatok aránya csökkent, azonban egyes civil szervezetek és oktatási intézmények esetében élő és szoros kapcsolatokról beszélhetünk. Fontos esemény volt a testvérvárosi kapcsolat 20 éves jubileuma. Ennek kőszegi ünneplését is pályázati forrás segítette.
Mödling elhatározta azt is, hogy a Jumelage kör halványuló kapcsolatrendszerét újraéleszti. Ebben nem minden város partner.
A város külkapcsolatainak szervezésében a Polgármesteri Hivatalon kívül különösen aktív szerepet a Kőszegi Testvérvárosi Egyesület, valamint néhány oktatási intézmény vállal. Azonban szerencsére egyre több civil szervezet is tenni kíván azért, hogy a hivatalos kapcsolatokon kívül minél több informális, baráti kapcsolat alakuljon ki (Kőszegfalvi Sportegyesület, Hajnalcsillag Néptáncegyüttes, Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Kőszegi Kerékpáros Egyesület stb.). Az információáramlás, illetve a szervezettség az elmúlt évekhez képest javult ugyan, de még mindig fejlesztésre szorul. Szükséges a kapcsolatok civil jellegének erősítése, a lakosság tájékoztatása és bevonása. Ez főként ifjúsági és kulturális pályázatokon való részvétellel, valamint a testvérvárosi találkozók résztvevői körének kiszélesítésével érhető el. Az önkormányzat segítséget kell, hogy nyújtson a civil szervezeteknek külföldi kapcsolatok kialakításában, elmélyítésében. Ebben is felmutatható pozitív változás, mivel a protokolláris kapcsolatok és események aránya jelentősen csökkent az elmúlt években.
A testvérvárosok, valamint az egyéb partnertelepülések esetében szinte teljes mértékben hiányoznak az üzleti, idegenforgalmi kapcsolatok, és ez sok esetben igaz a kulturális és oktatási területekre is. Némi előrelépés e területen az, hogy Vaihingen felajánlotta Kőszeg városának, hogy a hagyományos májusi vaihingeni vásáron (Vaihinger Messe) saját standon mutatkozzon be Kőszeg. Ugyancsak ilyen lehetőséget kínál Judenburg is. Megfontolandó, például az ú.n. ’testvérvárosi kedvezmény’ rendszerének kialakítása (szállásdíj kedvezmény, éttermi kedvezmény stb., valamint ennek népszerűsítése az érintettek felé). A fenti két törekvés tekintetében eddig egyelőre nem értünk el komoly előrelépést, folytatni kell a munkát.
Kőszeg város vállalása, hogy a városban működő, a közösségi-kulturális életben aktív szerepet vállaló művészeti csoportok külföldi fellépéseit segítse. Ez történhet anyagi hozzájárulás formájában (útiköltség hozzájárulás), illetve hivatalos kapcsolatait felhasználva az együttesek kiajánlásával. A legfőbb szempont az arányosság és a fiatal művészeti csoportok kiemelt támogatása, amely az elmúlt éveket tekintve teljes mértékben megvalósult. Ugyancsak fontos szempont a későbbiekben önállóan tovább működő kapcsolatok indulásának segítése (Pl.: Hajnalcsillag Néptáncegyüttes - Lia Nagy Táncegyesülete Vaihingenből, Vaihinger Kunstverein - Kőszegi Művészeti Egyesület stb.)
A korábbi gyakorlat szerint a főként Vaihingen testvérvárosunkba induló nagy autóbuszok esetében a résztvevőket semmilyen költség nem terhelte. Az utazás költségei az elmúlt néhány évben oly mértékben emelkedtek, hogy az mára komoly költséget jelent az önkormányzat számára. A résztvevők így a 2007-évtől kezdődően anyagi hozzájárulást fizetnek (fellépő művészeti csoportok 2000 Ft / fő, egyéb delegáció tagok 5000 Ft / fő), amely így csökkenti a városi kiadásokat, valamint növeli az utazások megbecsülését. Sajnos nem minden út esetén valósult ez meg, pedig célszerű lenne ehhez az elvhez ragaszkodni.
A Kőszegre érkező delegációk esetében, illetve az ifjúsági projekteknél ösztönözni kell a lakosságot szálláshely biztosítására, sőt, kifejezett vendégfogadói kör kiépítése lenne célszerű, Vaihingenhez hasonlóan, mivel a szállás és étkezési költségek egy-egy nagyobb csoport esetében ugyancsak jelentős kiadást jelentenek az önkormányzat számára. Az elmúlt években kialakult gyakorlat szerint már a szállásadó családokat is meghívjuk a programokra és étkezésekre, így a költségek csökkenése mellett a közösen eltöltött órák hangulata is javult. Ami ennél is fontosabb, hogy elősegítené a lakosság szélesebb körű bevonását a külkapcsolatokba. Egy-egy külföldi vendég elszállásolása hatékonyan segítheti a fogadó családban nyelvet tanulók fejlődését is. Természetesen a kiutazó magyar delegáció tagjainak kiválasztásánál előnyt kell, hogy élvezzenek a szállásadók, illetve a vendégül látásukban résztvevő egyéb polgárok.
A Kőszegi Testvérvárosi Egyesület 2004-ben alakult azzal a szándékkal, hogy a város igen szerteágazó nemzetközi kapcsolatait a különböző nyelvterületeken jártas egyesületi tagok segítségével koordinálja, segítséget nyújtson az önkormányzatnak a hivatalos kapcsolatok ápolásában, valamint a civil szervezeteknek és intézményeknek támogatást nyújtson nemzetközi kapcsolataik kialakításában, ápolásában.
Elmondható, hogy az Egyesület és az önkormányzat feladatmegosztásának módja a 2007. évi intézkedési terv óta sem került mindezidáig rögzítésre, de ennek ellenére a személyi átfedések miatt folyamatos a kapcsolat és együttműködés. A Douzelage kapcsolatrendszerében elévülhetetlen érdemeket szerzett az Egyesület, hiszen számos ifjúsági projektet szervezett pályázati források felhasználásával, illetve részben az Egyesület finanszírozásának, részben a résztvevők anyagi vállalásának köszönhetően delegáltakat küldhetett a szervezet éves konferenciáira, egyéb programjaira.
A külkapcsolatok ápolásához a hazai pályázatokon kívül, több nemzetközi szervezet (EU, Európa Tanács, Visegrádi Alap) is kínál komoly forrásokat, amelyek gyakran még önerőt sem igényelnek, így elsőrendű feladat ezen támogatások megszerzése. Sajnálatos tény azonban, hogy kevés testvér- illetve partnervárosunk mutat hajlandóságot – kérésünkre sem – pályázatok beadására, amely a kőszegi delegációk útiköltségét is szinte teljes egészében fedezhetné.
Kőszeg Város Önkormányzata 2009-ig saját költségvetéséből évente körülbelül 2-2.5 millió forintot költött közvetlenül külkapcsolatainak ápolására. Ebből körülbelül 1 millió forint a Vaihingen-be utazó delegációk buszköltségét jelenti (Maientag és Straßenfest), a Kőszegre érkező delegációk szállás- és étkezési költsége további 1 millió forintot jelent évente, míg a fennmaradó fél millió forint protokoll ajándékok, egyéb szervezési költségek fedezetéül szolgál. A pályázati források időben történő felkutatása, illetve a partnervárosok ösztönzése pályázati részvételre nagymértékben csökkentené e kiadásokat, amely fennmaradó összeg további önrészes pályázatok önrészének biztosításához lehetne felhasználni. 2010-ben ekkora összeg már nem áll rendelkezésre, így az utazók létszámának csökkentése, illetve a hozzájárulás is szükséges volt.
Fontos megjegyezni, hogy az elmúlt időszakban az ide látogató csoportok ellátása során előnyben részesítettük az Írottkő Natúrparkért Egyesület által szervezett városi marketing együttműködésében résztvevő vállalkozásokat. Emellett a hozzánk érkező vendégeink számára szervezett programokból elhagytuk a térségünkön túli kirándulásokat, hiszen egyrészt Kőszeg környékén, a kistérségben is számos még be nem mutatott látnivaló van, másrészt a visszajelzések alapján külföldi barátaink is előnyben részesítik a helyi, környékbeli programokat!
Előttünk álló feladatként lehet megjelölni a következőket:
• Testvérvárosainkkal való kapcsolataink további ápolása, új tartalmak keresése
• Partnervárosaink közül az arra „fogékonyakkal” kisebb csoportok cseréinek folytatása
• Pályázati források eddigiekhez hasonlóan sikeres felkutatása, és változatlanul sikeres pályázatok készítése
• Határon túli magyarlakta településekkel való kapcsolat keresése, erősítése
• A lakosság szélesebb rétegének bevonása a kapcsolatokba
• A kapcsolatok turisztikai, gazdasági területre való kiterjesztése


Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet a beszámoló megtárgyalására, az előterjesztés elfogadására!

Kőszeg, 2010. augusztus 19.



Dr. Mátrai István s. k.
bizottsági elnök





HATÁROZATI JAVASLAT


Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszeg Város külkapcsolatairól szóló beszámolót elfogadja.

Felelős: Huber László polgármester
Hivatali felelős: Schlögl Krisztián szervezési ügyintéző
Határidő: azonnal

(A mellékletet lsd. a letölthető formátumban.)