2010. December 16., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Beszámoló az önkormányzat 2010. évi költségvetés III. negyedévi teljesítéséről.
2. - A 2011. évi víz és csatornadíjakról szóló önkormányzati rendelet megalkotása.
3. - A helyi adókról szóló 19/1993. (XII. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
4. - A szociális igazgatásról, az egyes szociális ellátási formák szabályairól és a gyerme-kek védelméről szóló 10/1993. (V. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
5. - Tájékoztató Kőszeg város népegészségügyi helyzetéről.
6. - A Kőszegi Távhőszolgáltató Kft. árképleten alapuló díjszámítási rendszere.
7. - Televíziós szolgáltatásra vonatkozó ajánlat megtárgyalása.
8. - A KSK Tenisz Szakosztályának támogatási kérelme.
9. - A Nyugat-Dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás megállapodásának módosítása.
10. - A körzeti gyermek háziorvosokkal kötött vállalkozási szerződés módosítása.
11. - Az ELÁMEN Zrt-vel kötött, a Jurisich Miklós Gimnázium és Középiskolai Kollé-gium étkeztetésére vonatkozó megállapodás módosítása.
12. - A Jurisich Miklós Gimnázium és Középiskolai Kollégium költségvetési átcsoportosítási kérelme.
13. - A Gyöngyös Szabadidőpark kivitelezése tárgyában újabb ajánlattételi felhívás jóváhagyása.
14. - Ólmód község rendezési terve módosításához előzetes vélemény adása.
15. - A 2011. évi rendezvénynaptár.
16. - Közterület elnevezése.
17. - Turisztikai pályázat beadásának jóváhagyása.
18.a - A Központi Művészeti Óvoda és Bölcsőde alapító okiratának módosítása.
18.b - Az Ujvárosi Óvoda alapító okiratának módosítása.
18.c - A Béri Balog Ádám Általános Iskola alapító okiratának módosítása.
18.d - A Bersek József Általános Iskola alapító okiratának módosítása.
18.e - A Jurisich Miklós Gimnázium és Középiskolai Kollégium alapító okiratának módosítása.
18.f - A Budaker Gusztáv Zeneiskola alapító okiratának módosítása.
18.g - A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház alapító okiratának módosítása.
18.h - A Chernel Kálmán Városi Könyvtár alapító okiratának módosítása.
18.i - A Tűzoltóság alapító okiratának módosítása.
18.j - A polgármesteri hivatal alapító okiratának módosítása.
19.a - Vagyonügyek: A 2975/59 hrsz-ú ingatlanra vonatkozó vételi szándék.
19.b - Vagyonügy: A Rákóczi u. 13. alatti ingatlan értékesítése.
19.c - Vagyonügy: A 6647/9 hrsz-ú ingatlan belterületbe vonása.
20. - Egy mappában a 2010. december 16-i képviselő-testületi ülés anyagai.
21. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló átruházott jogkörben hozott döntésekről.
5. napirendi pont:
Tájékoztató Kőszeg város népegészségügyi helyzetéről.

Tisztelt Polgármester Úr!
Tisztelt Képviselő Testület!



Városukra vonatkozó néhány demográfiai adatot mutatunk be a mellékletben 1-3. ábrák. Ezeken a lakosság szám alakulását, ezen belül is a természetes népmozgalmi adatok változását ábrázoltuk 5 éves intervallumban.


Fertőző és nem fertőző betegségek epidemiológiája:
(Dr. Stánitz Éva kistérségi tiszti főorvos, dr. Gulyás Zita kistérségi tisztiorvos, Császárné Schrancz Ilona, Somfalvi Ágnes és Császár Géza közegészségügyi felügyelők)

Az egészségügyi alapellátással közösen végzett felvilágosító és ellenőrző munkánk eredményeként Kőszeg város járványügyi helyzetét évek óta kedvezőnek tartjuk.

Kőszeg város orvosi körzetei 2009. évben összesen 122 fertőző megbetegedést jelentettek, ami a 2008. évhez képest 31%-os csökkenést mutat. A megbetegedések 80 %-át (97) a hasmenéses megbetegedések adták. Ezen belül csökkent a vírusok okozta esetek száma.

Kőszegen 2009. évben közösséget, intézményt érintő bélfertőzéses járvány 3 esetben fordult elő.
Az Időskorúak Szociális Intézetében (Kőszeg, Munkácsy u. 15.) lakók közül január 31. és február 08. között 17 fő – az exponáltak 34 %-a - hányinger, hányás, hasmenés tünetekkel megbetegedett. Kórházba nem került senki, a betegek hamar meggyógyultak. Mivel az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok kórokozót nem mutattak ki, ismeretlen eredetű járványnak minősítettük.
A kőszegi Központi Óvodában (Várkör 42.) 6 gyermek betegedett meg hányás, hasmenés tüneteivel május 08-15. között. Kórházi kezelésben itt sem részesült senki. Kórokozót itt sem sikerült kimutatni.
Kőszegen a Kőszegfalvi u. 50. szám alatti bölcsődében 3 kisgyermek betegedett meg hasmenés, hányás tünetekkel június 30-július 01. között. Az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok az adenovírus jelenlétét igazolták.

A védőoltással megelőzhető fertőző betegségek közül 2009. évben sem fordult elő Kőszeg városban, mivel az oltókörzetekben továbbra is nagyon jó az oltási fegyelem a kötelező oltások tekintetében. (Közel 99 %-os az átoltottság.)

A 2009. évben 2 fő új Tbc-s megbetegedés történt, melyeket a tenyésztési eredmények is igazoltak. Közülük egy nőbeteg meghalt.

Az elmúlt évben a háziorvosok és a baleseti szakrendelés 14 fő sérülését, kontaktusát jelentették, melyeket 9 fő esetében kutyák, 2-2 személy esetében macskák és patkányok, valamint egy esetben vadászgörény harapása okozta. A veszettségre gyanús, oltatlan, nem megfigyelhető állat esetén a sérülteket védőoltásban részesítették. Veszettség ellen 2009-ben 5 fő kapott védőoltást.

A tetvességre irányuló szűrővizsgálatokat az illetékes védőnők, iskolaorvosok a gyermekvédelmi, oktatási intézményekben rendszeresen elvégezték, melyekről havonta jelentést küldtek. Intézetünk a szociálisan rászorulók részére ingyen biztosította a tetűirtószert.

Nem fertőző betegségek epidemiológiájában a haláloki statisztika alapján dolgoztunk.
A 4. ábra szemlélteti az összhalálozás korcsoportos megoszlását , az 5. pedig halálozásokat részletezi más aspektusból. A keringésrendszeri betegségek mortalitása: 7.1 ezrelék, a daganatos betegségek mortalitása: 3.15 ezrelék. A szombathelyi mortalitási adatokkal összehasonlítva mindkét adat egy-két ezrelékkel magasabb.


EGÉSZSÉGÜGYI IGAZGATÁS
(Dr. Stánitz Éva kistérségi tiszti főorvos, dr. Gulyás Zita kistérségi tisztiorvos, Császárné Schrancz Ilona, Császár Géza közegészségügyi felügyelők, Albert Tímea városi vezető ápolónő)

Kőszeg város területén az alapellátási feladatokat 4 felnőtt háziorvos és 2 fő házi gyermekorvos látta el vállalkozóként, önkormányzati feladatátadással (területi ellátási kötelezettséggel).
A felnőtt háziorvosok közül 2 fő végzett foglalkozás-egészségügyi alapellátási tevékenységet is. A fogászati alapellátásban 2 fogorvos dolgozott, akik közül az egyik új telephelyen folytatta tevékenységét. Az iskola-egészségügyi és ifjúság-egészségügyi, valamint a sportorvosi alapellátási feladatokat egy-egy orvos látta el a városban. A 18 éven aluli gyermekek ellátásában 4 fő körzeti, valamint 3 fő iskolavédőnő is részt vett. Egy-egy körzeti és iskolai védőnő személye változott 2009. év folyamán.
A felnőtt háziorvosi, házi gyermekorvosi rendelőket, valamint a védőnői tanácsadót mozgáskorlátozott betegek, babakocsival érkezők továbbra sem tudják megközelíteni.
Közegészségügyi szempontból nem szerencsés, hogy az egyik háziorvosi rendelőt ügyeleti rendelőnek is használják.

A házi és házi gyermekorvosi praxisok, a fogászati alapellátás, valamint a védőnői szolgálat személyi és szakmai feltételei biztosítottak.


ALAPELLÁTÁS

Gyermekorvosi ellátás
Kőszeg város területén 2 házi gyermekorvosi praxis működik területi ellátási kötelezettséggel. A házi gyermekorvos feladatait asszisztens közreműködésével végzi. Az asszisztensnők szakképesítése a jogszabályban előírtaknak megfelelő. Az asszisztensek tevékenysége a rendelői munkára korlátozódik, területi szakdolgozói munkát (ápolási tevékenységet) nem végeznek még a gyermekápolói szakképesítéssel rendelkezők sem. A személyi és tárgyi feltételek adottak a házi gyermekorvosi szolgálatokban.

Felnőtt háziorvosi ellátás
Kőszeg város területén 4 háziorvosi praxis látja el a felnőtt lakosságot. A háziorvos a gyógyító-megelőző tevékenységét a körzeti ápolónővel együtt végzi, a szakmai munkát a háziorvos irányítja, ellenőrzi.
A 4 háziorvosi szolgáltatóban összesen 6 fő körzeti ápoló és asszisztens látja el a szakápolói és az asszisztensi feladatokat. A szakdolgozók valamennyien rendelkeznek a munkakörük betöltéséhez előírt szakmai képesítéssel. Az alapellátásban alkalmazott szakdolgozók többféle szakképesítéssel is rendelkeznek. Önképzés keretében is bővítik szakmai ismereteiket.
A felnőtt háziorvosi szolgálatban dolgozó ápolónők területi munkájuk során a beteg lakásán végzik a szakápolói tevékenységüket, alapápolást nyújtanak, kezelési ápolásban részesítik a pácienseket és a krónikus betegségben szenvedők folyamatos állapotellenőrzését, gondozását is végzik.
Az egészségügyi alapellátás ápolói, asszisztensei jó kapcsolatot ápolnak, szorosan együttműködnek a szociális alapellátás munkatársaival, a szociális gondozókkal.

2009. évben a körzeti szakápolók ápolási tevékenysége a háziorvosok év végi jelentése alapján tovább csökkent az előző évekhez képest.

A 4 körzeti ápolónő által ápolt betegek száma: 622 fő
látogatások száma: 3712 alkalom

Az ápolási tevékenységek típusának megoszlása:
alapápolást nem végeznek
kezelési ápolás: 3491
gondozás: 2973
egyéb ápolási tevékenység: 1263
összesen: 7727


A háziorvosi szolgálatban a szakdolgozók létszámától is függ a szakdolgozói tevékenység megoszlása. A szakdolgozók munkája sokrétű, összetett. Napi munkaidejük megoszlása területenként, praxisonként változást mutat a rendelési idő, a területen végzett ápolási tevékenység és a szakápolásra fordított órák számában. Az ápolónőknek jelentős adminisztrációs többletfeladatuk van.

Ügyeleti ellátás
Orvosi ügyelet tevékenységében 2009-ben pozitív változásként értékeljük a személyi ellátásban történt fejlődést. Az ügyeleti ellátásban 3 szakápoló dolgozik, kettő főállásban, egy pedig részállásban.

Valamennyi szakterületen rendelkeznek a szakápolók, asszisztensek regisztrációs kártyával.
A Vas Megyei Háziorvosi Alapítvány PHARE Képzési és Forrásközpontja az ÁNTSZ Regionális és Kistérségi Intézetével közösen szervezi az alapellátás szakdolgozói számára a továbbképzéseket amelyek az alapellátás területén teljes körűek

Az ÁNTSZ Kistérségi Intézetéhez az alapellátás szakdolgozóinak munkájával kapcsolatosan 2009. évben Kőszeg város lakosaitól panaszbejelentés nem érkezett.

Az orvosi rendelők egyike sem felel meg az akadálymentes közlekedés előírásainak.
A háziorvosi rendelőegységben a két háziorvosi szolgálat és az ügyelet egy helyiséget használ a betegek ellátására. A rendelő a nap 24 órájában folyamatosan foglalt. Emiatt a rendelések közötti takarítás, fertőtlenítés évek óta megoldatlan.
TELEPÜLÉS- és KÖRNYEZET-EGÉSZSÉGÜGY
Dr. Stánitz Éva kistérségi tiszti főorvos, dr. Gulyás Zita kistérségi tisztiorvos, Némethné Gergó Mária, Brasnyóné szabó Ibolya és Molnárné Király Judit közegészségügyi felügyelők)

Vízhigiéne
A lakosság egészségi állapotát a szolgáltatott ivóvíz minősége jelentősen befolyásolja, Kőszegen a közműves ivóvízellátás biztosított. Az ivóvízellátó rendszert üzemeltető VASIVÍZ RT minőségellenőrző vizsgálatai és az ÁNTSZ által elvégzett hatósági vizsgálatok eredményei alapján elmondható, hogy a vízminőség megfelelő, felszámolandó vízminőségi probléma nincs.

A hulladékgazdálkodás területén folyamatos fejlődés tapasztalható a településen.
A keletező kommunális szilárd hulladékok megfelelő elhelyezése a Kőszeg-hegyaljai Regionális Kommunális Hulladéklerakón biztosított.
Közegészségügyi szempontból kifogásoltuk, hogy a telepet elhagyó gépjárművek tisztítása nem volt megoldott, így azok szennyezetten vettek részt a közúti forgalomban. Ezt a problémát sikerült megoldani, a kerékfertőtlenítő már biztosított
A hulladéklerakó telephelyen működő hulladékudvarban 1 m3 mennyiségig ingyenesen elhelyezhetők nem veszélyes hulladékok (papír, műanyag, üveg, fém, lom, gumiabroncs) és veszélyes hulladékok (elemek, akkumulátorok, fáradt olaj, használt étolaj, olajos rongy, vegyszermaradékok, lejárt szavatosságú gyógyszer), amelyek külön elhelyezése, továbbértékesítése következtében is jelentősen csökken a lerakóra kerülő hulladék mennyisége.

A városban a szelektív hulladékgyűjtő szigetek számát is folyamatosan növelik, a legutóbbi szemlénkkor már 20 db volt kialakítva - papír, műanyag PET palack, fehér és színes üveg gyűjtésére -, a ráhordási távolság 300 m.

Kőszegen jelentős előrelépést jelentett az építési törmelék feldolgozás, az évente keletkező 3-4.000 tonna építési törmeléket egy mobil aprító és feldolgozó berendezéssel kezelik és útalapba, területek feltöltésére használják fel.

A településen keletkező szennyvíz elvezetése és a Kőszeg–Szombathely Regionális szennyvíztisztító telepen történő tisztítása nagyobb részt megoldott.
A jelenleg még csatornával nem rendelkező területeken szorgalmazni kell a szennyvízcsatorna hálózat kiépítését, mert a települési folyékony hulladék szennyvízgyűjtő aknákban történő gyűjtése, a szippantott szennyvíz elhelyezése több esetben is kifogásolt volt.

Panaszbejelentésből jutott tudomásunkra, hogy a várárok csapadékvíz elvezető rendszerébe több ingatlan szennyvize van szabálytalanul bekötve, az ingatlanok megfelelő szennyvízelvezetését mielőbb meg kell oldani.

Közfürdők
Kőszeg – gyógyuszoda elsősorban az üzemeltető iskola és a város többi iskolájának tanuszodájaként üzemel.
A 2009-ben megtartott közegészségügyi ellenőrzés során a vízminőséggel kapcsolatosan kifogás nem merült fel, az üzemeltetéssel kapcsolatosan kisebb karbantartási hiányosságokat észleltünk (öltözők ajtótokjainak korhadása, szerelvények elhasználódottak, a szellőző berendezés tisztításra, felújításra szorul).

Temetők
A városban két üzemelő temető van (Temető u. 30. sz. alatt és a Kőszegfalvi úton).
Mindkét temető tulajdonosa és fenntartója Kőszeg Város Önkormányzata (Kőszeg, Jurisics tér 8.)
Üzemeltetésüket a Vas Megyei Önkormányzat Vagyonkezelő Kft. Kegyeleti Ágazat (9700 Szombathely, Ferenczy I. u. 1.) szerződés alapján végzi.
Közegészségügyi szempontból kifogásolható, hogy a lakóépületek közé ékelődött temetők védőtávolsága nem mindenütt biztosított (a legkisebb távolság mindössze 5-10 m).
Az ellenőrzés során megállapításra került, hogy a Kőszeg, Temető utcai temetőben a ravatalozásra használt kápolna épület állaga nagyon leromlott, a másik épületnél pedig csak külső ravatalozásra van lehetőség.
Észrevételeztük továbbá, hogy a temetőben a jogszabályban megállapított 65 %-os temetési hely kihasználást már jóval meghaladták, gyakorlatilag új sírhely kijelölésére nincs lehetőség, csak hamvak elhelyezése és rátemetés, megváltott kettős sírhelybe történő mellétemetkezés lehetséges.
Tekintettel arra, hogy a meglévő temető bővítése gyakorlatilag nem lehetséges, új temető létesítése szükséges.
Az új temető kialakításával kapcsolatosan tervegyeztetést már több alkalommal tartottunk az elmúlt évben, de az engedélyezésére még nem került sor.
A Kőszegfalvi úti temetőben a ravatalozó szintén egy kápolna épület, külső ravatalozásra nem alkalmas, fedett előtere nincs. Az elmúlt évben festési munkálatokat végeztek, valamint a padozat új greslap burkolatot kapott. Illemhely használati lehetőséggel nem rendelkeznek.

Nyilvános WC-k
Az idegenforgalmi szempontból frekventált városban összesen 3 nyilvános illemhely van, a piacnál és a Károly Róbert téren elhelyezésre került egy-egy - férfi, női és mozgáskorlátozott illemhelyet és kézmosási lehetőséget is tartalmazó - konténer WC, amelyek a közegészségügyi követelményeknek is megfelelnek. Az autóbusz pályaudvari illemhelynél nem történt kedvező változás.


KÉMIAI BIZTONSÁG
Dr. Stánitz Éva kistérségi tiszti főorvos, dr. Gulyás Zita kistérségi tisztiorvos, Soronics Krisztina, Kerdouci Judit közegészségügyi és kémiai biztonsági felügyelők)

Az tárgyév időszakra jellemző, hogy csak néhány mikro vállalkozás kezdte meg a tevékenységét, biztos nem több, mint ahány időközben megszűnt.

A hatósági felügyeleti tevékenységünk továbbra is döntően a kémiai biztonság előírásainak és a biocid (élő szervezetre ható, azt elpusztító anyagok) termékek forgalmazásának, felhasználásának körülményeire) terjedt ki.
Az ellenőrzésünk során 5 esetben került sor határozati intézkedésre kereskedelmi egységben veszélyes készítmény nem megfelelő forgalmazása miatt, egy esetben kettőszázezer forint bírság lett kiszabva. Hiányosságok között szerepelt a termékek nem megfelelő feliratozása és a forgalmazás körülményeinek megsértése. Öt esetben fentieken túl a felelős személyek helyszíni bírságolására is sor került 5-20.000 Ft közötti összegben.
2 esetben helyi nagyüzemekben intézkedtünk a kémiai biztonsági előírások megsértése miatt, 1 esetben a felelős személy helyszíni bírságolására is sor került
A biocid termékek közül főleg fertőtlenítőszerek forgalmazását és felhasználást ellenőriztük, célunk a nem engedélyezett hatóanyag tartalmú készítmények azonosítása volt.
Két esetben határozati intézkedésre került sor a forgalmazás szabályainak megsértése miatt.
Az Európai Parlament és a Tanács a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékesítéséről, engedélyezéséről és korlátozásáról szóló 1907/2066/EK rendelet- REACH- által meghatározottak szerint nem gyártható és importálható olyan anyag vagy keverék, amelyet nem regisztráltak az EU Ügynökségében Helsinkiben, és azt 1 tonna felett gyártották vagy importálták.
Hazánk EU-s kötelezettségének teljesítésének biztosítására EU által szervezett, az ország egészére kiterjedő ellenőrzéseket végzetünk az előregisztrációs időszak lejáratát követően.
Ilyen ellenőrzés történt Kőszegen is, egyenlőre nem találtunk olyan céget, mely előregisztrált volna és vonatkozik rá regisztrációs kötelezettség.

Előregisztráció elmaradásának hátránya:
 2009. január 1-vel azonnal regisztrálni kell.
 A regisztrációs dokumentum elkészültéig az anyag nem gyártható, illetve nem hozható forgalomba.

A REACH olyan közvetlenül hatályos jogszabály, mely széles körüen szabályozza most már nem csak a veszélyes anyagok és keverékek, hanem anyagok, keverékek, árucikkek gyártásának forgalmazásának és felhasználásának körülményeit, melynek keretében az anyagok programozott felülvizsgálatára kerül sor,
A rendelet fontos lépést jelent az európai kémiai biztonság számára, hisz az eredeti ütemterv teljesítése esetén 2018-ra az európai piacon lévő több, mint 100 000 anyaggal kapcsolatosan azonos mélységű tudással fogunk rendelkezni, ez pedig alapot kínál az emberi egészség és környezet tudatos védelmére.
A fentiek alapján a kémiai biztonsági területünk komoly piacfelügyeleti szerepet folytat az érintett területen, és intézkedik a nem megfelelő gyártás és forgalmazás esetén.
A piacfelügyelet keretében EU-s riasztásban szereplő veszélyes tiltott termékek forgalmazását ellenőriztük.
A szórófestékek toluol, a filctollak benzol, a pillanatragasztók kloroform, a cipők, táskák, textíliák forgalmazása pedig dimetil-fumarát tartalmuk miatt volt korlátozott az EU-ban.

Ellenőrzésinket országos akció keretében végeztük, a tavaszi Kikelet, a nyári Kánikula hadjáratban a többi hatósággal egy időben történtek az ellenőrzések. Tiltott terméket nem találtunk Kőszegen.

Intézkedésre a kínai üzlet vonatkozásában került sor az összegyűjtött nagy mennyiségű ismeretlen eredetű páramentesítők veszélyes hulladékként történő megsemmisítésére.

Nemdohányzók védelméről szóló jogszabály előírásainak érvényesülésére a célvizsgálatok keretében is végeztünk ellenőrzéseket, szabálytalanságot nem tapasztaltunk, dohányzás körülményei a munkahelyeken és a közintézményekben nem voltak kifogásolhatóak.

A tárgyévre a hatósági felügyeletünk fokozott jelenléte volt jellemző a megváltozott jogszabályi előírások érvényesítésére.
Kőszegen kirívó hiányosság nem volt, forgalmazás korlátozásra nem került sor.
Az ellenőrzéseink célja mindenképen az, hogy felhívjuk a figyelmet a jogszabályi kötelezettségekre, és arra, hogy az előírások a kémiai biztonság területen bonyolódtak, megfelelésükhöz komoly szakértelemre, a vállalkozásoktól és cégektől komoly erőfeszítésekre van szükség a cél, az emberi egészség és környezet védelme érdekében.


ÉLELMEZÉS-EGÉSZSÉGÜGY
Dr. Stánitz Éva kistérségi tiszti főorvos, dr. Gulyás Zita kistérségi tisztiorvos, Németh Klára és Boross Lajosné közegészségügyi felügyelők)

A szakhatóságok közötti feladat megosztás, a KET és a kereskedelmi rendelet változásai miatt az élelmezés-egészségügyi szakterület tevékenységi köre részben átalakult.
A hatósági megelőző tevékenységen kívül gyermek- és időskorúak étkeztetését végző főzőkonyhákon táplálkozás-egészségügyi vizsgálatokat végeztünk.
Feladatunk továbbá a bejelentett üzletek-, a nem-dohányzók védelméről szóló törvény betartásának-, és az alkalmi árusítások, kozmetikai termékek- és étrend-kiegészítők ellenőrzése.

Hatósági megelőző tevékenység keretében – tervbírálat, használatbavételi eljárásokon kívül 2009. október 1-től a kizárólag üzletben árusítható termékek működési engedélyéhez adtunk szakhatósági állásfoglalást.

Az ügyfelek továbbra is nagy számban kérnek tájékoztatást intézetünktől az üzletnyitás közegészségügyi feltételeivel kapcsolatosan.

Táplálkozás-egészségügyi ellenőrzéseket tartottunk a következő főzőkonyhákon:
- Dr. Nagy László Gyógypedagógiai Módszertani Intézet
- Nyugdíjasok Kőszegi Otthona
- Evangélikus Mezőgazdasági Szakközépiskola
- Jurisics Étterem
- Újvárosi Óvoda
- Béri Balogh Ádám Általános Iskola

Felmértük a főzési adagszámot korcsoportonkénti bontásban, a főzőkonyha helyben étkeztetésen kívül mely intézményeket látja el étellel, az anyaghányad nyilvántartás meglétét és tartalmát, az étlaptervezést, tápanyagszámítás lehetőségét, számítógépes softver meglétét stb.
Az étlapok helyszínen történő áttekintésekor vizsgáltuk az ételek, az alapanyagok, konzisztenciájának, elkészítési módjának változatosságát. A főétkezéseknél a komplettálást, továbbá, hogy az étlapon szereplő ételek megfelelnek-e az idényszerűségnek.
Előbbiek tekintetében általában az étlapok megfelelőek voltak.
A nyersanyag kiszabatok áttekintésekor felhívtuk a figyelmet kisebb hiányosságok (pl. az anyaghányad nyilvántartásban a felhasznált egyes nyersanyagok zsírtartalmának feltüntetése) kiküszöbölésére a pontos tápanyagszámítás érdekében.

Bejelentett üzletek ellenőrzése: az előzetes engedélyezést felváltó bejelentési kötelezettség tudatosabb vállalkozói magatartást és a vonatkozó jogszabályok ismeretét feltételezi. Tapasztalatunk szerint az üzemeltetők - mint működési területünk többi településén, Kőszegen is - több esetben csak részben felelnek meg ezen elvárásoknak.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény végrehajtásának ellenőrzésére vendéglátó helyeken, közétkeztetésben, kereskedelemben és gyógyszertárakban került sor. A dohányzó dolgozót foglalkoztató üzemeltetők jelöltek ki dohányzó helyet. Az étkeztetést nyújtó vendéglátó helyeken a dohányzó és nem dohányzó vendégterek elkülönítésével, illetve légtechnika kiépítésével tettek eleget a törvény előírásainak. Ellenőrzésünk idején szabálysértést nem tapasztaltunk sem dolgozó, sem vendég részéről.

Alkalmi rendezvényen a Kőszegi Szüret idején tartottunk ellenőrzést 6 árusító helyen. Intézkedést igénylő hiányosságot nem tapasztaltunk. A rendezvényt követően sem fordultak panasszal intézetünkhöz szabálytalansággal kapcsolatban.

A kozmetikai termékek és az étrend-kiegészítők ellenőrzése során 9 vizsgálattal 22 terméket ellenőriztünk a KPIR és RASSF riasztás keretében végzett ellenőrzéseken kívül.

Élelmiszer eredetű megbetegedés 2009. évben Kőszeg város területén nem fordult elő.


VÉDŐNŐI ELLÁTÁS
Dr. Stánitz Éva kistérségi tiszti főorvos, dr. Gulyás Zita kistérségi tisztiorvos, Kissné Vári Éva városi vezető védőnő és Kiss Zsoltné védőnő)

Kőszeg város területén élők zavartalan védőnői ellátását 7 védőnő biztosítja a 2009-es évben. Munkáltatójuk a Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulás Munkaszervezete.
A 49/2004.(V. 21.) ESZCSM rendelet értelmében a várandós anyák és a 0-6 év közötti gyermekek a 4 területi ellátási kötelezettséggel rendelkező védőnőhöz tartoznak. Kőszeg város négy területi védőnői körzetének szerves részét képezi Kőszegfalván kívül Horvátzsidány, Kiszsidány, Ólmod és Peresznye községek.
A 26/1997.(IX.3.) NM rendelet az iskola-egészségügyi ellátásról értelmében a 6-18 év közötti gyermekek iskola védőnői ellátását pedig, a 3 főállású iskolavédőnő végezi.


TERÜLETI VÉDŐNŐI ELLÁTÁS

2009. augusztus 17-től javasoltamra a területi védőnői körzetek átszervezése történt. A 49/2004.(V. 21.) ESZCSM rendelet rossz értelmezése miatt Kőszeg városhoz csatolt települések óvodái és iskolája Kőszegszerdahely településről kerültek ellátásra. A tévedés az volt, hogy egy rossz információ szerint a védőnők úgy tudták, hogy az óvodai ellátásért jár finanszírozási pont. A területi ellátás 0- iskolába kerülésig terjed ki, ezért az óvodai munkáért a fent említett rendelet, finanszírozási pontot nem ad. Ezért a csatolt települések óvodái és iskolája visszakerültek 2009. augusztus 17-től az adott települést ellátó védőnőhöz. Így a területi védőnő az általa ellátott település óvodáját is ellátja. Ezen településekre jellemző, hogy az itt élő családok, a helyi óvodába hordják a gyermekeket. A védőnő óvodai munkája hatékonyabb, mert már ismeri a családokat, javul az óvodások védőnői ellátása.
Ezek után áttekintettük Kőszeg város külterületeinek védőnői ellátását is. A nehéz közlekedés miatt az volt a cél, hogy minden területi védőnő egyformán lásson el külterületi részeket is. A körzet átalakításokat a fent említett két szempont figyelembe vételével javasoltam, és került végrehajtásra.
A területi védőnő feladata a családlátogatások végzése és az önálló védőnői tanácsadás megtartása.
Az év során 116 élve születést regisztráltak a védőnők, ami az előző évihez képest 0,5 % emelkedést mutat. Az élve születések száma Kőszeg városban stagnáló értéket mutat. A 2009. évben 4 kisbaba koraszülött volt, és sajnos 1 csecsemőhalálozás történt. Az önálló védőnői tanácsadások forgalma 1558 fő volt, ami az előző évihez képest 20 % - kal több.
Az év során egy éves kort betöltött csecsemők 43,5 %-a kapott kizárólag anyatejet hat hónapos koráig, ez a táplálási mód szerencsére az utóbbi 3 évben nem romlik. A csecsemők 37%-a egy éves kora után is kapott anyatejet, ami az előző évihez képest 3 % -kal kevesebb.
A fenti adatok alapján úgy gondolom, hogy magas szakmai színvonalú területi védőnői ellátás zajlik Kőszeg városban.
Jelenleg a védőnői tanácsadó nem rendelkezik váróhelyiséggel. A gondozottak titoktartáshoz való joga sérül, mert a védőnői tanácsadóban zajló beszélgetés során az elhangzó személyes információkat hallja a várakozó várandós vagy szülő is. 2009. augusztus hónaptól megoldódott a védőnői tanácsadó akadálymentesítése, javaslatomra lépcső kulit vásároltak, aminek segítségével a kanyargós lépcsőn is fel lehet szállítani a rokkant kocsival érkezőt.
A területi védőnői ellátás személyi és tárgyi feltételei megfelelőek.

Iskola védőnői ellátás:
A város oktatási intézményeiben tanuló 6-18 éves diákok védőnői ellátását a központi helyen lévő iskolaorvosi rendelőben két védőnő egy iskolaorvos segítségével látta el. A kitűnően felszerelt rendelőben előre egyeztetett időpontokban folyamatosan zajlik a több, mint 2000 diák iskola-egészségügyi ellátása.
A városban a sajátos nevelési igényű diákok oktatását a Dr. Nagy László Gyógypedagógiai Intézmény látja el. Az itt tanuló kőszegi és a környező településekről bejáró, valamint az intézmény falai között lakó diákok sajátos iskolavédőnői ellátását egy védőnő látja el. A 440 diák védőnői ellátása speciális és összetett feladat.
Az oktatási intézményekben a Népegészségügyi Program keretén belül évek óta kiemelt feladat az ötödik osztályos diákok ismereteinek bővítése az egészséges táplálkozás alapjaival kapcsolatban. A hatodik osztályos tanulók a dohányzás káros hatásaival, az első cigarettára gyújtás és a rászokás megelőzésével kapcsolatos tudnivalókkal foglalkoztak, a védőnők segítségével.
2009. év őszén az iskolákban is megszervezésre került a H1N1 elleni védőoltás. Mindhárom védőnő szabadidejét nem sajnálva legjobb szakmai tudása szerint szervezte a kampányoltást az iskolákban.
Az iskola védőnői ellátás személyi és tárgyi feltételei megfelelőek.


CSALÁDVÉDELMI SZOLGÁLAT
Dr. Stánitz Éva kistérségi tiszti főorvos, dr. Gulyás Zita kistérségi tisztiorvos, Zentainé Bozi Mária CSVSZ védőnő)

A Családvédelmi Szolgálat feladatait az ÁNTSZ Szombathelyi, Csepregi, Kőszegi Kistérségi Intézet keretén belül 1 fő főállású családvédelmis védőnő látja el.

A terhesség megszakítást kérelmezők közül 36 fő kőszegi lakos volt 2009-ben.
A megszakítást kérők 100%-a válsághelyzetére hivatkozva kérte terhessége megszakítását. A válság indokok között az anyagi ok, illetve egészségi probléma szerepelt az első helyen.

A megjelentek között kiskorú nem volt.
A megszakítást kérők közül a 15-19 éves korosztályba tartozott 5 fő
20-29 éves volt 13 fő
30-39 év közötti 15 fő
40 év feletti korosztályból 3 fő kérte a nem kívánt terhesség
megszakítását.



A kőszegi kérelmezők közül 11 nő kérte az első terhesség megszakítását. A megszakítást kérők közül 18 személynek (50 %) nincs gyermeke.
A válság és a munkahelyek megszűnése miatt a tervezett babák sem születhettek meg.


GYERMEK- és IFJÚSÁGEGÉSZSÉGÜGY
Dr. Stánitz Éva kistérségi tiszti főorvos, dr. Gulyás Zita kistérségi tisztiorvos, Brasnyóné Szabó Ibolya és Molnárné Király Judit közegészségügyi felügyelők)

A Kőszeg, Bajcsy-Zsilinszky út 25. szám alatti óvoda átalakításával megvalósuló bölcsődei egység használatbavételi és működési engedélyezési eljárásában szakhatóságként közreműködtünk.
Tervkonzultáció miatt megkeresték intézetünket a Kőszeg, Dózsa György utcai – Domonkos Rendi nővérek által építetett bölcsőde ügyében. A tervbírálat is megtörtént 2009. évben.

Rész vettünk a Kőszeg, Újvárosi óvoda átalakítás, bővítés építési engedélyezési eljárásában.

Az alapítványi működtetésű Kőszeg, Jurisics tér 13. sz. alatti játszóház és családi napközi működési engedélyezési eljárásban közreműködtünk.

Az általános iskolák vonatkozásában tervkonzultációt és tervbírálatot végeztünk a Kőszeg, Gyöngyös u.– Várkör Domonkos Rendi általános iskola átalakításával kapcsolatban.

A dr. Nagy László Gyógypedagógiai Intézmény kollégiumaiban a 2008. évben megtartott közegészségügyi ellenőrzés óta változás nem történt. A speciális szakiskola kollégiumában a 4-5 ágyas hálószobák zsúfoltak.

Az OTH 2009. évi munkaterve alapján elvégeztük a gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások otthont nyújtó formáinak közegészségügyi felmérését. A felmérés a Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény 2 gyermekotthoni és 4 utógondozói otthoni egységét érintette. A 2008. évi ellenőrzés óta itt sem történt változás a gyermekek közegészségügyi feltételeiben. /A fiú gyermekotthonban, a fürdőszobákban több helyen vizesedés nyomai láthatók. A vizes szerelvények elhasználódottak. Több zuhanytálcánál rozsdásodás tapasztalható./

Kőszeg város területén nyári táboroztatási szándékra 2009-ben bejelentés három esetben (Kőszeg, Stájer házi Erdei Oktatóközpont; Kőszeg, Kiss J. u. 31. sz. alatti uszoda, Kőszeg, Hörmann-forrás) történt intézetünknél.
Egy esetben Kőszeg városban létesítendő szabadidőközponttal kapcsolatban tartottunk tervkonzultációt, melynek tervbírálata is megtörtént az év folyamán.


EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS
(Dr. Stánitz Éva kistérségi tiszti főorvos, dr. Gulyás Zita kistérségi tisztiorvos, Fallerné Varga Andrea és Végh György egészségfejlesztők)

Együttműködtünk a helyi civil szervezetek preventív programjaiban, szakmai segítséget nyújtottunk, valamint tájékoztató és ismeretterjesztő anyagokat biztosítottunk.

A Kőszegi Szívprogram összeállításában szakmai segítséget adtunk. Nyitó rendezvény szervezésében és lebonyolításában aktívan közreműködtünk (szűrővizsgálatok: BMI-, vércukor-, koleszterin-, vérnyomásmérés, kiállítás biztosítása: dohányzás, alkohol, parlagfű).

História-futás alatt BMI, testzsír méréssel, tájékozató anyagokkal vártuk az érdeklődőket.

Általános iskolákban a „Füstmentes osztály” program propagálásával próbálkoztunk, de résztvevő nem volt.

A parlagfüves programban együttműködtünk az Írottkő Naturparkért Egyesülettel. A program során ismeretterjesztő szóróanyagok és plakátok kerültek kihelyezésre a lakosság számára, szülő- gyermek pályázatot hirdettünk a város óvodáiban, parlagfű az irodalomban pályázatot a kőszegi könyvtárban, helyi virágárusoknak a parlagfű elleni védekezésről szóló információs anyagot adtunk át vásárlóik számára.

Az éves szinten megrendezésre kerülő Hétforrás piknik résztvevőivel parlagfű totót töltettünk ki.
Az Autómentes napi rendezvényben aktívan részt vettünk, intézetünk részéről a klímaváltozással kapcsolatos ismeretek felmérése folyt. Klímaváltozás következményei című kiállítás bemutatása szerepelt programunkban.

Kőszegi tanulók is részt vettek a Szombathelyen folyó kortársképzésben.

A LOGO Ifjúsági Szolgálat több rendezvényen is képviseltette magát Kőszeg városban.

Az Árpádházi Szent Margit Általános Iskolában és a Nagy László Gyógypedagógia Intézetben „Dohányzás vagy egészség” „Egészséges életévekért” (alkohol), „Klímaváltozás következményei” vándorkiállítás bemutatására került sor.

A Kőszegi KEF munkájában az Egészségügyi Bizottság munkájában közreműködtünk.






Kérem a tájékoztató szíves elfogadását. Egyben kérem a Képviselő Testület tagjait, hogy az eddigiekhez hasonlóan keressék intézetünkkel az aktív munkakapcsolat lehetőségét, Magam és valamennyi szakterületi munkatársam készséggel állunk rendelkezésükre.




Szombathely, 2010. november 17.



Dr. Stánitz Éva
kistérségi tiszti főorvos