2012. Március 1., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Beszámoló a közrendről és a közbiztonságról.
2. - Beszámoló a Kőszegi Polgárőrség tevékenységéről.
3. - A 2011. évi költségvetésről szóló 5/2011. (III. 4.) önkormányzati rendelet módosítása.
4. - Az önkormányzat 2012. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet megalkotása.
5. - A szociális igazgatásról, az egyes szociális formák szabályairól és a gyermekek védelméről szóló 10/1993. ((V. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
6. - A helyi építészeti értékek védelméről szóló 7/2008. (III. 31.) önkormányzati rendelet módosítása.
7. - A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos köztisztasági közszolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló 21/2001. (XI. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
8. - Az ivóvíz fogyasztás alapdíjának, az ivóvízfogyasztással arányos díjának, a szenny-vízelvezetés és tisztítás 2012. évi megállapításáról szóló 16/2011. (XI. 28.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezése.
9.a - Az Egy-másért Közhasznú Egyesület részére földrészlet ingyenes használatba adása.
9.b - Az Egy-másért Közhasznú Egyesülettel kötendő, közfoglalkoztatottakkal kapcsolatos megállapodás.
10. - A 2012. évi útfelújítási terv jóváhagyása.
11. - Javaslat a csapadékvíz elvezető rendszerek karbantartására és a kertészeti-parkfenntartási munkák 2012. évi díjainak meghatározása.
12. - Javaslat a kerti hulladék gyűjtésére és elhelyezésére.
13. - A Főkefe Nonprofit Kft. részére ingatlan ingyenes használatba adása.
14. - A kőszegi 0205/57 hrsz-ú szántó és gazdasági épület földrészlet belterületbe vonása.
15. - A tenisz öltöző-klubház építésére vonatkozó háromoldalú megállapodás elfogadása.
16. - Az ISES Alapítvány fizetési kötelezettségével kapcsolatos kérelem megtárgyalása.
17. - Vagyonügy: A Fő tér 2. fsz. 3. alatti üzlet értékesítése.
18. - Jelenetések lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
19. - Tájékoztató a hatáskör-változást tartalmazó jogszabályokról.
20. - Egy mappában a 2012. március 1-jei képviselő-testületi ülés anyagai.
2. napirendi pont:
Beszámoló a Kőszegi Polgárőrség tevékenységéről.

A Kőszegi Polgárőrség beszámolója



Tisztelt Képviselő testület!


Egyesületünk társadalmi szervezetként végzi szervező, koordináló tevékenységét illetve kapcsolódik be az állami és Önkormányzati feladatok ellátásába. Egyre nagyobb szerepet töltünk be a település érdekében, munkánk nélkülözhetetlen nem csak a közbiztonság fenntartásában, a bűnmegelőzésben, hanem a közösségek formálásában is. Ifjú polgárőreink figyelik és átveszik a jó intézkedéseket, tevékenységeket idősebb társaiktól. A Polgárőr mozgalom sikerének záloga a szervezeten belüli összefogás, képesség a közös gondolkozásra és cselekvésre. Az elmúlt évek kapcsán különös jelentősége van annak, hogy egységes cselekvési programmal jelentünk meg a lakóság előtt, szolgálva szűkebb és tágabb környezetünk fejlődését, polgártársain nyugalmát, biztonságát. Működési területünk a Kőszegi Rendőrkapitányság működési területe.

A demokratikus alulról építkező szervezeti feltételek továbbra is biztosítottak az Országos és a Vas Megyei Polgárőr Szövetség részéről. Egyesületünkben Prácser Lajos elnök, egyben a Megyei Szövetség alelnöke és az Országos Polgárőr Szövetség Környezet Védelmi bizottságának a tagja is.

Egyesületünk igyekszik az országos és megyei rendezvényekből is részt vállalni, ilyen volt az Országos Polgárőr Nap Gyenesdiáson, Körmenden a Megyei Polgárőr Nap, a megyei polgárőr tekeverseny vagy megyei, országos járőr csapatverseny.


Tisztelt Képviselő testület!

Az 1990-ben alakult egyesületünk elnöksége fontos feladatának tartotta az elmúlt 20 év munkáját, kapcsolatok szorosabbá tételét más együttműködővel, egyesülettel. Az elnökségünk irányítja, koordinálja az egyesület munkáját, pályázatokat készít, szolgálatokat szervez, munkaterv szerint elnökségi üléseket tart, elkészíti a beszámoló közgyűlés anyagát, pénzügyi bevételi és kiadási tervet készít.


A tavalyi évben az Országgyűlés megalkotta és megszavazta a II., de mégis új Polgárőr Törvényt melyben szabályozta a Polgárőr Egyesületek tevékenységét, működését, egyben meghatározta a jogokat is. A törvény kimondja, hogy csak az a Polgárőr Egyesület végezhet munkát amelyik „Együttműködési szerződést” köt az adott településhez tartozó Rendőr Kapitánysággal. A mi esetünkben már a kezdetekkor kötöttünk megállapodást, a mostani megújítása volt az eddig érvényben lévővel. Sajnos az egyesületünk esetében a mozgásterünk korlátozva lett, mivel már tíz éve Mátrix rendszerű rendszámfelismerő rendszerrel dolgozunk. Eddig az egész ország területére érvényes volt a tevékenységünk, most csak a városra korlátozódik mind ez. Külön rendőrségi felkérésre végezhetünk ellenőrzést más településeken. A munkánkat eddig sem csak öncélúan a magunk javára, hanem mindenesetben az adott terület Rendőrségével, korábban a Határőrséggel vagy Vám- és Pénzügyőrséggel ellenőriztünk a Mátrixal.

Együttműködő partnereink:

A Kőszeg Város Önkormányzatával a munkánkat együttműködési megállapodás szabályozza. Egyesületünk anyagi támogatója. Költségvetéséből évi rendszerességgel támogatja a polgárőrségünk működését, térítésmentesen biztosít irodát. Egyesületünk az évek hosszú során részt vett, és vesz a város és Művelődési Központ által szervezett összes rendezvényén, melyen vagy forgalomirányítóként, vagy rendezvény biztosítóként dolgozik. Egyesületünk a hivatal más felkéréseit is azonnal teljesítjük, megemlíteném a lőszer és robbanószer éjszakai őrzését a Vár bejárata mellett.

A Kőszegi Rendőrkapitányság:

Az Országgyűlés által megszavazott új Polgárőr Törvény szükségessé tette egy új együttműködési megállapodás megkötését, mely 2011. szeptember 15-én került aláírásra. Az egész lényege, hogy kölcsönösen segítsük egymás munkáját. Közös járőrszolgálat szervezésén kívül a Mátrix rendszerű rendszám felismerővel is közösen dolgozunk. Mi derítjük fel a szabálytalanságot, a Rendőrség vonja ellenőrzés alá a gépkocsit. A fent már említett rendezvények biztosításában és minden esetben a rendőrséggel közösen nyújtunk segítséget. Legyen szó sport vagy kulturális megmozdulásról.

Szeptember, október hónapban az ifjúság védelem érdekében az iskolák előtt reggelente forgalomirányítási feladatokat látunk el. Felvilágosító tevékenységet végzünk az iskolások körében drog prevenciós céllal a tulajdonunkban lévő drog táska segítségével.

A Kőszegi Katasztrófavédelmi kirendeltség:

Megállapodás alapján a katasztrófák, az élet, a köz -, és magánvagyont veszélyeztető rendkívüli események (tűzeset, árvíz, stb.) megelőzésében, illetve az ellenük való védekezésben, bekövetkezésük esetén a következmények elhárításában, a normális életviszonyok helyreállításában kölcsönösen segítjük egymást.

További partnereink:

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága, Erdészet, NAV, Kőszegi Kistérségi Társulás.

Nem mehetünk el szó nélkül a környezetvédelem megóvása mellett. A tavalyi évben Országos mozgalom indulására kettő nagy szemétszedési akciót szerveztünk. Tavasszal a „szedd magad” mozgalom, ősszel a „Polgárőrök októberi környezetvédelmi hónapja” akcióprogramot hajtottuk végre. A célja Kőszeg bel és külterületén elszórt, valamint elhelyezett hulladékok összegyűjtése és elszállítása volt. Továbbá környezet károsítások, környezet szennyezések, illetve hulladék lerakók feltárása. Tapasztalatként leírhatom, hogy az akciók alkalmával nem a szemétszedők szorgalmával van gond, hanem a hulladékzsákok szeméttelepre, hulladék udvarba történő szállításával van.

A végén beszámolnék az egyesületünk munkájáról:

Tagjaink létszáma 46 fő, ebből nyolc fő hölgy, nyolc fő 35 éven aluli fiatal. Szolgálati munkánkat Kőszeg közigazgatási határain belül végezzük. Az elmúlt év során hat alkalommal került sor Polgárőr intézkedésre. - A Rákóczy úton, a Spar bevásárló centrumnál fekvő, vérző idős emberhez mentőt kellett hívni. - A főtér környékén kettő esetben fekvő alkoholos befolyás alatt lévő férfihez kellett mentőt hívni. – Szüreti fesztiválkor ugyan csak alkoholos befolyásoltság alatt „behajtani tilos” táblát dobott az úttest közepére a Rákóczy út és Temető utca kereszteződésében, rendőri intézkedésre került sor. – Május 28-án hajnalban a Főtére több fiatal összeverekedett. Rendőrségi ügyelet értesítését követően a járőrök rövid idő alatt a helyszínre érkeztek, és ellenőrzésük alá vonták a helyszint. – Halottak napján a temetőben kettő középkorú férfi kegyeletsértést követett el. (hangosan énekeltek, molesztálták a megemlékezőket) A kettő főt három polgárőr kikísérte a temetőből, rendőri intézkedésre nem került sor. Az itt felsoroltak csak a figyelemre méltó közbeavatkozásokat említi, az emberek döntő többsége jogkövető állampolgár, így nagyon sok esetben elég egy figyelmeztetés, megszólítás.

Végezetül összegezném, hogy a szolgálati időnkben, milyen munkát és hány órában végeztünk. A mellékletben, a szolgálati összesítőben részletesen fel van sorolva a 2011-ben végzett munkánk.

Figyelő szolgálatban: 138 órát,
Iskolák előtt gyalogos átkelőnél: 44 órát,
Közbiztonsági járőrszolgálatban: 259 órát,
Rendezvénybiztosítás rendőrséggel közösen: 420,5 órát,
Mátrix rendszámfelismerő rendszerrel: 636 órát,
Egyéb feladatok: 261 órát,
Megyei elnökségi ülések: 84 órát teljesítettünk.

Faültetés címén 60.000,- Ft pályázati pénzt nyertünk, melyet a Kőszegi víztározónál, 10 darab kettő métert meghaladó tölgyfát és 10 darab selyem fenyőfát ültettünk a Város Gondnokság kertésze által kijelölt helyre. Erre a munkára hat fővel összesen 48 órát fordítottunk.


Kőszeg, 2012-02-12


Tisztelettel: Prácser Lajos elnök.



(A mellékleteket lsd. a letölthető formátumban.)