2012. November 13., Kedd, 15:30 óra, Városháza tanácskozó terme: rendkívüli, nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Orvosi ügyelet kialakítására vonatkozó pályázat támogatása.
2. - A Markusovszky kórházzal kötendő új megállapodás.
3. - Szándéknyilatkozat megerősítése az iskolák működtetésével kapcsolatban.
4. - A Jurisics-vár felújításával összefüggő eszközbeszerzésre közbeszerzési felhívás jóváhagyása.
5. - A Jurisics-vár felújításával összefüggő üvegburkolatos acéllépcső és üveghíd építésre vonatkozó közbeszerzési felhívás jóváhagyása.
6. - A Központi Óvoda toldaléképületének tetőfelújítása.
7. - Ottlik Géza szobor állítására vonatkozó pályázat benyújtása.
8. - A többcélú kistérségi társulás jövőbeni fenntartása, feladatellátása.
9. - Egy mappában a 2012. november 13-i, rendkívüli képviselő-testületi ülés anyagai.
2. napirendi pont:
A Markusovszky kórházzal kötendő új megállapodás.

Tisztelt Képviselő-testület!

Kőszeg Város Önkormányzata 2009. augusztus 1. napjától kezdődő hatállyal megállapodást kötött a Vas Megyei Önkormányzattal a Kőszegi Rendelőintézet (Kőszeg, Munkácsy M. u. 19., a továbbiakban: rendelőintézet) működtetése tárgyában. A Vas Megyei Önkormányzat ezen megállapodás alapján az akkor még kizárólagos tulajdonában lévő kórház által üzemeltette a rendelőintézetet azzal, hogy a járóbeteg szakellátás helyben történő biztosításának ellentételezéseképpen Kőszeg Város Önkormányzata vállalta a Rendelőintézet működtetésével összefüggésben felmerülő veszteségek viselését 50%-os arányban.
A megyei önkormányzatok konszolidációjáról, a megyei önkormányzati intézmények és a Fővárosi Önkormányzat egyes egészségügyi intézményeinek átvételéről szóló 2011. évi CLIV. törvény 2. § (1) bekezdése alapján a megyei önkormányzatok tulajdonában lévő, jogi személyiséggel rendelkező valamennyi gazdasági társaság, így a Kórház is állami tulajdonba került 2012. január 1-jén. Ettől az időponttól kezdve a megyei önkormányzat nem viseli a rá eső 50%-os arányt.
Tekintettel arra, hogy 2012. január 1-jétől a magyar államot megillető tulajdonosi jogok és kötelezettségek összességének gyakorlására a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (a továbbiakban: GYEMSZI) jogosult, annak döntésének meghozataláig szükséges a kórházzal a mellékelt megállapodás megkötése, egyébként a rendelőintézetet a továbbiakban nem működtetik Kőszegen.
A megállapodás lényege, hogy a rendelőintézet működtetésével összefüggésben felmerülő veszteségek viselését 2012. január 1-jei visszaható hatállyal Kőszeg Város Önkormányzata 100%-ban vállalja. A teljes veszteség a megelőző két évben a következők szerint alakult: 2010-ben 8.158.710,-Ft., míg 2011-ben 9.430.768,-Ft. volt.
Tekintettel arra, hogy Kőszeg lakosai számára nagyon fontos, hogy a szakellátás helyben elérhető legyen, valamint az „Egészségügyi alapellátás, egészségházak és járóbetegszakellátás fejlesztése” című pályázat benyújtásához is szükség van a szakellátás működésére, tisztelettel kérem a Képviselő-testületet a rendelőintézet működéséről szóló megállapodás elfogadására.

Kőszeg, 2012. november 8.

A polgármester nevében:
Dr. Tóthné Dolgos Zsanett
gyámügyi és szociális osztályvezető


HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2012. január 1-jei hatállyal a közte és a Vas Megyei Markusovszky Kórház, Egyetemi Oktatókórház Nonprofit Zártkörű Részvénytársaság között a rendelőintézet működtetéséről szóló megállapodást jóváhagyja és felhatalmazza a polgármestert annak aláírására.

Felelős: Huber László polgármester
Hivatali felelős: Dr. Tóthné Dolgos Zsanett gyámügyi és szociális osztályvezető
Határidő: értelemszerűen

MEGÁLLAPODÁS
RENDELŐINTÉZET MŰKÖDTETÉSÉRŐL

Amely létrejött egyrészről

Kőszeg Város Önkormányzata (9730 Kőszeg, Jurisics tér 8., adószáma: 15733627-2-18, statisztikai számjel: 15733627-8411-321-18, képviseli: Huber László polgármester) – a továbbiakban: Önkormányzat, másrészről a

Vas Megyei Markusovszky Kórház, Egyetemi Oktatókórház Nonprofit Zártkörű Részvénytársaság (székhely: 9700 Szombathely, Markusovszky L. u. 5.; statisztikai számjel: 14044797-8610-573-18 ; adószám: 14044797-2-18; képviseli: Prof. Dr. Nagy Lajos PhD vezérigazgató főorvos) ─ a továbbiakban: Kórház ─ között, az alábbi tartalommal.

Előzmények:

Az Önkormányzat 2009. augusztus 1. napjától kezdődő hatállyal megállapodást kötött a Vas Megyei Önkormányzattal a Kőszegi Rendelőintézet (Kőszeg, Munkácsy M. u. 19., a továbbiakban: Rendelőintézet) működtetése tárgyában. A Vas Megyei Önkormányzat ezen megállapodás alapján az akkor még kizárólagos tulajdonában levő Kórház által üzemeltette a Rendelőintézetet azzal, hogy a járóbeteg szakellátás helyben történő biztosításának ellentételezéseképpen Kőszeg Város Önkormányzata vállalta a Rendelőintézet működtetésével összefüggésben felmerülő veszteségek viselését 50%-os arányban.
Figyelemmel arra, hogy a megyei önkormányzatok konszolidációjáról, a megyei önkormányzati intézmények és a Fővárosi Önkormányzat egyes egészségügyi intézményeinek átvételéről szóló 2011. évi CLIV. törvény 2. § (1) bekezdése alapján a megyei önkormányzatok tulajdonában lévő jogi személyiséggel rendelkező valamennyi gazdasági társaság, így a Kórház is állami tulajdonba került 2012. január 1-jén, és a magyar államot megillető tulajdonosi jogok és kötelezettségek összességének gyakorlására a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (a továbbiakban: GYEMSZI) jogosult, a Felek a GYEMSZI vonatkozó döntésének meghozataláig az alábbi megállapodást kötik a Rendelőintézet működtetése tárgyában.


1. Kőszeg Város Önkormányzata a fent hivatkozott tulajdonosváltozást követően is ragaszkodik a járóbeteg szakellátás helybeni, Kőszegen történő biztosításához, ezért kötelezettséget vállal arra, hogy a Rendelőintézet működtetésével összefüggésben felmerülő veszteségek viselését 2012. január 1-jei hatállyal 100%-ban vállalja.
2. A Kórház kötelezettséget vállal arra, hogy a Rendelőintézetben a járóbeteg szakellátást heti 84 órában, a jelen megállapodás 1. számú melléklete szerinti szakmai bontásban működteti, a működtetés személyi és tárgyi feltételeit biztosítja. A Felek megállapodnak abban, hogy a heti 84 órás kereten belül a szakorvosi óraszámok igény szerinti átcsoportosításáról évente egyeztetnek.
3. A Rendelőintézet működtetésével összefüggő veszteségek viselésében a Kórház részt nem vállal, azért felelősséggel nem tartozik.

4. A Felek megállapodnak abban, hogy a Rendelőintézet működtetésének költségeiről negyedévente elszámolnak egymással, akként, hogy a veszteségek kimutatásáról a Kórház tételes elszámolást bocsát az Önkormányzat rendelkezésére. Az Önkormányzat köteles a kimutatott és elszámolt veszteség teljes összegét a Kórház részére maradéktalanul megtéríteni.
5. A Felek megállapodnak abban, hogy amennyiben a Rendelőintézet vonatkozásában az ingatlan állagmegóvása, felújítása érdekében nagyobb volumenű építési munkálatok, illetve eszközbeszerzés válnak szükségessé, úgy a felmerülő költségek viseléséről egyeztetést folytatnak.
6. A Felek rögzítik, hogy a jelen megállapodás 2012. január 1. napjától kezdődően határozatlan időre szól, és 90 napos felmondási idővel indokolás nélkül írásban felmondható bármelyik fél részéről.
7. Felek a jelen megállapodással kapcsolatosan köztük felmerült vitás ügyeket elsődlegesen tárgyalásos úton, közös megegyezéssel rendezik, melynek eredménytelensége esetén a jogvita rendezésére a pertárgy értékének függvényében hatáskörrel rendelkező Szombathelyi Törvényszék, illetőleg a Szombathelyi Városi Bíróság kizárólagos illetékességét kötik ki.
8. Tekintettel arra, hogy az „Előzmények” c. pontban megfogalmazottak alapján a jelenlegi helyzet ideiglenes, a jelen megállapodással kapcsolatban felmerülő egyéb kérdések, illetve szabályozás tárgyában a Felek további egyeztetést folytatnak.
Jelen megállapodást a Felek képviselői, mint szándékukkal mindenben egyezőt, a mai napon, közös értelmezés után jóváhagyólag aláírták.

Szombathely, 2012. november 13.


------------------------------------------------------ ---------------------------------------------------
Huber László Prof. Dr. Nagy Lajos PhD
polgármester vezérigazgató főorvos
Kőszeg Város Önkormányzata Vas Megyei Markusovszky Kórház,
Egyetemi Oktatókórház Nonprofit Zártkörű
Részvénytársaság