2012. November 13., Kedd, 15:30 óra, Városháza tanácskozó terme: rendkívüli, nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Orvosi ügyelet kialakítására vonatkozó pályázat támogatása.
2. - A Markusovszky kórházzal kötendő új megállapodás.
3. - Szándéknyilatkozat megerősítése az iskolák működtetésével kapcsolatban.
4. - A Jurisics-vár felújításával összefüggő eszközbeszerzésre közbeszerzési felhívás jóváhagyása.
5. - A Jurisics-vár felújításával összefüggő üvegburkolatos acéllépcső és üveghíd építésre vonatkozó közbeszerzési felhívás jóváhagyása.
6. - A Központi Óvoda toldaléképületének tetőfelújítása.
7. - Ottlik Géza szobor állítására vonatkozó pályázat benyújtása.
8. - A többcélú kistérségi társulás jövőbeni fenntartása, feladatellátása.
9. - Egy mappában a 2012. november 13-i, rendkívüli képviselő-testületi ülés anyagai.
3. napirendi pont:
Szándéknyilatkozat megerősítése az iskolák működtetésével kapcsolatban.

Tisztelt Képviselő-testület!


A szeptemberi ülésünkön már foglalkoztunk a 2013. január 1-től állami fenntartás alá kerülő intézmények jövőbeni helyzetével.
Ismert, hogy 2013. január 1-től az iskolák fenntartója minden iskola esetében az állam lesz, s ettől az időponttól szétválik ezen intézmények tekintetében a fenntartói és működtetői szerep.
A jövőben a 3000 főt meghaladó lakosságszámú településnek kell gondoskodnia – a szakképzés kivételével – az illetékességi területén lévő összes saját tulajdonában álló köznevelési intézmény működtetéséről, de ezen kötelezettség alól mentesülhet az önkormányzat akkor, ha ezt kéri és igazolni tudja, hogy gazdasági és jövedelemtermelő képessége ezt nem is teszi lehetővé. Ha e fenti adatszolgáltatás nem vagy csak részben támasztja alá a működtetési képesség hiányát, az állam a települési önkormányzatot hozzájárulás megfizetésére kötelezi. Hozzájárulási kötelezettség megállapítása esetén, annak közlését követő nyolc napos jogvesztő határidőn belül a települési önkormányzat a hozzájárulás feltételei vállalásáról határozatot kell hoznia. A hozzájárulás vállalásának hiányában a települési önkormányzat működtetési kötelezettség alóli mentesülés iránti kérelmét visszavontnak kell tekinteni.
A kőszegi önkormányzat szeptember 27-i ülésén, a 166/2012. (IX. 27.) határozatával – a települési oktatási rendszer működőképességnek a biztosítása érdekében – szándéknyilatkozatot hozott arra nézve, hogy a rendelkezésére álló saját és átengedett bevételek terhére, a saját tulajdonában álló – az állami intézményfenntartó központ által fenntartott köznevelési intézmény feladatainak ellátását szolgáló – ingó és ingatlan vagyon működtetését nem képes vállalni.
A szeptemberi ülésen hozott szándéknyilatkozatot meg kell erősíteni és a fenti kérelmet 2012. november 15-ig kell benyújtani mellékleteivel együtt, így a mai ülésen kell ebben döntést hozni.

Mivel a szeptemberi ülés óta eltelt időszakban semmilyen más, új körülmény nem merült fel, a jövőre nézve a finanszírozási kilátások továbbra is rendkívül bizonytalanok, így javaslom, hogy a korábbi álláspontján ne változtasson a képviselő-testület és erősítse meg a korábbi döntését.

Fentiekre tekintettel kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést és a határozati javaslatot megtárgyalni és elfogadni szíveskedjen!

Kőszeg, 2012. november 6.


Huber László s. k.
polgármester






HATÁROZATI JAVASLAT


A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (Nkt.) 97. § (24) bekezdés b) pontja alapján meghozott döntésről

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Nkt. 74. § (4) bekezdésében foglaltak alapján az önkormányzat rendelkezésére álló saját és átengedett bevételek terhére a saját tulajdonában álló - az állami intézményfenntartó központ által 2013. január 1-jétől fenntartott köznevelési intézmény feladatainak ellátását szolgáló - ingó és ingatlan vagyon működtetését a 212/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet alapján benyújtott kérelmét fenntartva – nem vállalja.


Felelős: Huber László polgármester
Hivatali felelős: Dr. Tóth László jegyző
Határidő: azonnal.