2012. November 13., Kedd, 15:30 óra, Városháza tanácskozó terme: rendkívüli, nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Orvosi ügyelet kialakítására vonatkozó pályázat támogatása.
2. - A Markusovszky kórházzal kötendő új megállapodás.
3. - Szándéknyilatkozat megerősítése az iskolák működtetésével kapcsolatban.
4. - A Jurisics-vár felújításával összefüggő eszközbeszerzésre közbeszerzési felhívás jóváhagyása.
5. - A Jurisics-vár felújításával összefüggő üvegburkolatos acéllépcső és üveghíd építésre vonatkozó közbeszerzési felhívás jóváhagyása.
6. - A Központi Óvoda toldaléképületének tetőfelújítása.
7. - Ottlik Géza szobor állítására vonatkozó pályázat benyújtása.
8. - A többcélú kistérségi társulás jövőbeni fenntartása, feladatellátása.
9. - Egy mappában a 2012. november 13-i, rendkívüli képviselő-testületi ülés anyagai.
8. napirendi pont:
A többcélú kistérségi társulás jövőbeni fenntartása, feladatellátása.

Tisztelt Képviselő-testület!


Az Országgyűlés tavaly, év végén megalkotta a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvényt, amely 2013. január 1-től teljes egészében felváltja a jelenlegi, a rendszerváltás óta hatályban lévő, 1990. évi LXV. törvényt.
Az új Ötv. hatályba lépésével megszüntette a települési önkormányzatok többcélú kistérségi társulásairól szóló 2004. évi CVIII. törvényt, továbbá elrendelte, hogy az új Ötv. hatályba lépése előtt kötött önkormányzati társulási megállapodásokat a települések képviselő-testületeinek felül kell vizsgálniuk és az e törvény hatályba lépését követő hat hónapon belül, vagyis június végéig döntést kell hozni a feladatellátások vonatkozásában. Ennek értelmében vagy módosítani kell a jelenlegi társulási megállapodást, vagy helyette újat kell jóváhagyni.

A kőszegi önkormányzatnak is át kell tehát gondolnia, hogy a következő év január 1 és a június 30-i időpontban milyen feladatokat kíván a többcélú társulás keretében ellátni.
Ma már eldöntött tény, hogy a közigazgatás teljes átszervezésének egyik része az iskolák állami fenntartásba kerülése, ez tehát kikerül az önkormányzat és a társulás feladatköréből is.
Kőszeg az iskolák működtetését (rezsi költségek, technikai személyzet, karbantartás stb.) is az államra bízta a város pénzügyi-gazdasági helyzete és ebből következően az intézmények működőképességnek a biztosítása miatt.

Áttekintve a megmaradó, eddig, a társulásban végzett feladatokat, az alábbiakat javaslom 2013. június 30-ig a többcélú kistérségi társulásnál hagyni:

– bölcsődei nevelés,
– óvodai nevelés,
– egészségügyi alapellátás keretében: orvosi ügyelet, védőnői szolgálat,
– szociális és gyermekjóléti feladatok, öregek gondozó otthoni ellátása, hajléktalanok átmeneti szállása, szociális étkeztetés, házi segítségnyújtás, családsegítés, gyermekjóléti alapellátás, nappali melegedő, idősek klubja, falugondnoki szolgálat.

A Szociális Gondozási Központ által elvégzett feladatokat azért javasoljuk továbbra is a társulás keretei között ellátni, mert a 2013. évi költségvetési törvény tervezete szerint a szociális feladatok társulásban történő ellátása többletfinanszírozása várható, ezért célszerű a szociális intézményt továbbra is a társulás fenntartásában hagyni.
Megszűnne a belső ellenőri feladatok közös ellátása, ezt az állam nem támogatja, de a belső ellenőr munkatárs jelenleg is már a polgármesteri hivatal létszámában van és január 1-től a járási hivatalhoz kerül.
A munkaszervezetnél a megszűnő feladatok miatt az oktatási referensi álláshely is megszűnik, a megmaradó feladatokat a hivatal szakembere látja majd el.
A munkaszervezet helyileg a járási hivatal létrejötte miatt, január 1-től a polgármesteri hivatal épületébe költözne, így pld. a takarítási költségei is csökkenhetnek.

Úgy gondolom, hogy január 1-től június 30-ig kellő idő áll rendelkezésre, hogy a már elfogadott és a későbbiekben megjelenő jogszabályi rendelkezésekre figyelemmel eldönthető legyen, hogy a fent felsorolt feladatokat Kőszeg Város Önkormányzata 2013. év közepétől saját maga vagy egy esetlegesen létrejövő, illetve átalakult társulása útján kívánja majd ellátni.
Ezen döntés meghozatalára azért is szükség van, mert csak így tervezhető a munkaszervezet létszáma a megmaradó feladatokra, a 2013. év költségvetése illetve az önkormányzat pénzügyi hozzájárulása a társulás által ellátott feladatokhoz és a munkaszervezet működéséhez.

Fentiekre tekintettel kérem a tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni és a határozati javaslatot elfogadni szíveskedjen!


Kőszeg, 2012. november 6.


Huber László s. k.
polgármester






HATÁROZATI JAVASLAT


Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete a2013. január 1-től a Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulás keretében az alábbi feladatokat kívánja ellátni:

– bölcsődei nevelés,
– óvodai nevelés,
– egészségügyi alapellátás keretében: orvosi ügyelet, védőnői szolgálat,
– szociális és gyermekjóléti feladatok, öregek gondozó otthoni ellátása, hajléktalanok átmeneti szállása, szociális étkeztetés, házi segítségnyújtás, családsegítés, gyermekjóléti alapellátás, nappali melegedő, idősek klubja, falugondnoki szolgálat.

A képviselő-testület felhatalmazza Huber László polgármestert, hogy fentiek értelmében tegyen javaslatot a társulási megállapodás módosítására.


Felelős: Huber László polgármester
Határidő: