2012. December 20., Csütörtök, 10:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A helyi adókról szóló 35/2012. (XII. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
2. - A szociális igazgatásról, az egyes szociális ellátási formák szabályairól és a gyermekek védelméről szóló 10/1993. (V. 27.) önkormányzati rendelet módosítása és a gyermekétkeztetéssel kapcsolatos megállapodások megkötése.
3. - Kőszeg Város Önkormányzata 2013. évi költségvetési koncepciójának elfogadása.
4. - Helyi tömegközlekedésre pályázat kiírása.
5. - Viziközművek átadása.
6. - A 2012. évi belső ellenőrzési terv módosítása.
7. - A 2013. évi rendezvénynaptár megtárgyalása.
8. - Az egészségügyi központ létrehozására vonatkozó pályázat benyújtása.
9.a - Vagyonügy: A Kőszeg, Rákóczi F. u. 4. I/9. sz. alatti lakás értékesítése.
10. - Egy mappában a 2012. december 20-i képviselő-testületi ülés anyagai
2. napirendi pont:
A szociális igazgatásról, az egyes szociális ellátási formák szabályairól és a gyermekek védelméről szóló 10/1993. (V. 27.) önkormányzati rendelet módosítása és a gyermekétkeztetéssel kapcsolatos megállapodások megkötése.

ELŐTERJESZTÉS
Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete
2012. december 20-i ülése 2. napirendi pontjához



Tisztelt Képviselő-testület!


A 2012. évi CXCII. törvény az egyes szakosított szociális és gyermekvédelmi szakellátási intézmények állami átvételéről és egyes törvények módosításáról 8. pontja rendelkezik a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (Gyvt.) módosításáról.
A Gyvt. 71.§ (1) bekezdése értelmében 2013. január 1. napjától, ha a szülő (törvényes képviselő) eltérően nem rendelkezik, a települési önkormányzat az általa fenntartott óvodában és a közigazgatási területén az állami intézményfenntartó központ által fenntartott nevelési-oktatási intézményben, a gyermekek és a tanulók számára az óvodai nevelési napokon, illetve az iskolai tanítási napokon biztosítja a déli meleg főétkezést és két további étkezést. Az étkeztetés biztosítására kötelezett önkormányzat e feladatának ellátásához a közigazgatási területén kívülről érkező gyermek, tanuló lakóhelye szerinti önkormányzattól hozzájárulást kérhet. Az intézményi térítési díjat a települési önkormányzat állapítja meg.

A gyermekvédelmi rendszer működtetése állami és önkormányzati feladat. A települési önkormányzatnak kell gondoskodnia a személyes gondoskodás keretébe tartozó gyermekjóléti alapellátások közül a gyermekek napközbeni ellátása keretében – többek között - a gyermekek étkeztetéséről. Az étkeztetést a jogosult lakóhelyéhez, tartózkodási helyéhez legközelebb eső ellátást nyújtó személynél vagy intézményben kell biztosítani.
A Gyvt. 97.§ (1) bekezdése szerint a személyes gondoskodást nyújtó ellátást vagy egyes körülhatárolható és elkülöníthető feladatok ellátását a helyi önkormányzat, az állam, valamint az állami szerv nem állami szervvel, helyi önkormányzat állami szervvel kötött ellátási szerződés útján is biztosíthatja.
Ugyanezen paragrafus (5) bekezdése arról rendelkezik, hogy a helyi önkormányzat képviselő-testülete az ellátási szerződés megkötésének, a szerződés módosításának, illetve megszüntetésének jogát nem ruházhatja át.

Kőszeg városában az önkormányzati intézményekben, az étkeztetés ellátását az Elamen Kereskedelmi és Vendéglátó Zrt. biztosítja, az intézmények főző- és melegítőkonyháinak igénybevétele mellett.
A Dr. Nagy László EGYMI fenntartója és működtetője 2013. január 1. napjától a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK), az étkeztetés pedig települési önkormányzati feladat.
Ennek kivitelezésére a Vas Megyei Intézményfenntartó Központ elkészítette a feladat átadás-átvételi megállapodást, melyet a T. Képviselő-testületnek kell elfogadnia.
Az önkörmányzatnak feladat ellátására a megállapodást a Kőszegi Járási Tankerület Igazgatójával kell megkötni, az intézményben alkalmazott intézményi térítési díjat pedig a szociális rendeletünkben kell megállapítani.
A T. Képviselő-testület 2012. november 29-i ülésén tárgyalta és fogadta el az étkezetési nyersanyagnorma emelését, ezzel összefüggésben a gimnázium étkeztetésére vonatkozó, Elamen Zrt.-vel kötött szerződés módosítását. A rendeletben és a szerződésben négy étkezés szerepel, azonban a gyakorlatban a reggelivel együtt kapják a tízórait a diákok, így ezt a két étkezést össze kell vonni.

A Jurisich Miklós Gimnáziumhoz tartozó kollégium épületének felújítása megkezdődött a tanulóknak három különböző helyen (Dr. Nagy László EGYMI., Evangélikus Mezőgazdasági, Kereskedelmi, Informatikai Szakképző Iskola és Kollégium, „Bencés Székház”) biztosítják a szállást, az étkezés pedig a Dr. Nagy László EGYMI és az Evangélikus Mezőgazdasági, Kereskedelmi, Informatikai Szakképző Iskola és Kollégium konyháját üzemeltető Vasi Fogadó Kft. által nyújtott szolgáltatás keretében történik. Az étkeztetés feladatainak ellátásáért az önkormányzat felelős, így a szolgáltatást biztosítókkal a megállapodást az önkormányzatnak kell megkötnie.

Az előterjesztéshez elkészítettük a szociális rendelet-módosítás tervezetét és az alábbi mellékleteket:

1.) Átadás-átvételi megállapodás a 2012. évi CXCII. Törvény alapján a gyermekétkeztetéssel összefüggő feladatok ellátására.
2.) Szerződés-módosítás az Elamen Zrt.-vel a Jurisich Miklós Gimnázium és Középiskolai Kollégium tanulóinak étkeztetéséről.
3.) Szerződés a Jurisich Miklós Gimnázium és Középiskolai Kollégium tanulóinak időszakos étkeztetéséről a Vasi Fogadó Kft.
4.) Szerződés a Jurisich Miklós Gimnázium és Középiskolai Kollégium tanulóinak időszakos étkeztetéséről a Kőszegi Járási Tankerülettel a Dr. Nagy László EGYMI-ből.

Kérem a T. Képviselő-testületet az előterjesztésben foglaltak megtárgyalására és a rendelet-módosítás, valamit a határozati javaslatok elfogadására.

Kőszeg, 2012. december 14.


A polgármester nevében:


Dr. Tóthné Dolgos Zsanett s. k.
gyámügyi és szociális osztályvezető

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének
…./2012. (….) önkormányzati rendelete
a szociális igazgatásról, az egyes szociális ellátási formák szabályairól
és a gyermekek védelméről szóló
10/1993.(V. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról, az egyes szociális ellátási formák szabályairól és a gyermekek védelméről szóló 10/1993. (V.27.) önkormányzati rendeletét (továbbiakban: Szr.) az alábbiak szerint módosítja:


1. §

A Szr. 15. § (2) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) A gyermekétkeztetés intézményi térítési díja:
- a bölcsődében:
intézményi térítési díj (Ft)
reggeli 98
ebéd 247
uzsonna 66
napi 411

- az óvodákban
tízórai 70
ebéd 245
uzsonna 70
napi 385

- az általános iskolákban:
intézményi térítési díj (Ft)
tízórai 107
ebéd 265
uzsonna 76
napi 448

- a Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégiumban:
intézményi térítési díj (Ft)
reggeli 178
ebéd 285
vacsora 247
napi 710

- a Dr. Nagy László Egyesült Gyógypedagógiai és Módszertani Intézményben:
intézményi térítési díj
(Ft)
reggeli 107
ebéd 274
vacsora 107
napi 488


2. §
Záró rendelkezések

(1) A jelen rendelet 1.§-a 2013. január 1-jén lép hatályba.


Kőszeg, 2012.december 20.


Huber László s. k. Dr. Tóth László s. k.
polgármester jegyző




I. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2013. január 1. hatállyal a közte és az Vas Megyei Intézményfenntartó Központ között a 2012. CXCII. törvény alapján a gyermekétkeztetéssel összefüggő feladatok ellátására vonatkozó szerződést az alábbiak szerint jóváhagyja, egyben felhatalmazza a polgármestert annak aláírására:


Felelős: Huber László polgármester
Hivatali felelős: Dr. Tóth László jegyző
Határidő: azonnal