2014. Augusztus 28., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1.a - Az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről szóló 5/2014. (II. 7.) önkormányzati rendelet módosítása valamint az új parkolók kialakításáról szóló 96/2014. (V. 29.) képviselő-testületi határozat visszavonása, új határozat meghozatala.
1.b - Beszámoló az önkormányzat gazdálkodásának 2013. I. félévi teljesítéséről.
2. - Az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről szóló új önkormányzati rendelet megalkotása.
3. - A közterület-használatról és a városkép védelméről szóló 1/2000. (II. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
4. - A parkolási rendről szóló 5/2001. (IV. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
5. - A temető üzemeltetéséről szóló tájékoztató.
6. - A Corvinus egyetemmel kötött bérleti szerződés megszűnése, a Sgrafittós ház to-vábbi hasznosítása.
7. - A Kőszegi Sportszolgáltató Kft.-vel kötött bérleti szerződés módosítása.
8. - Helyi járatú autóbusz közlekedés biztosítására vonatkozó szerződés a Vasi Volán Zrt.-vel.
9. - A Várkör – Rajnis – Pék utcai csomópont gyalogos átkelőhely kiépítéséhez szükséges pénzügyi fedezet átcsoportosítás.
10. - A Kőszegfalván lévő 241 hrsz-ú árok megszüntetése és részbeni áthelyezése.
11. - Városi karnagyi státusz létrehozásáról szóló javaslat megtárgyalása.
12. - A viziközmű szolgáltatással kapcsolatos kiemelt jelentőségű adatok közlésére vonatkozó megállapodás.
13. - Vis maior pályázat benyújtása.
14. - „Területi együttműködést segítő programok kialakítása az önkormányzatoknál a konvergencia régiókban” c. ÁROP-1.A.3-2014 pályázat benyújtása.
15. - A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz való csatlakozás.
16. - A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatról szóló szabályzat módosítása.
17. - A Dr. Szalkai Kft.-vel kötött, fogorvosi feladatok ellátására vonatkozó megállapodás módosítása.
18. - A Markusovszky kórház kőszegi rendelőintézetre vonatkozó elszámolása.
19. - A helyi választási bizottság, a nemzetiségi szavazókör szavazatszámláló bizottságának megválasztása.
20. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott határozatokról.
22. - Rendkívüli előterjesztés: a Dr. Nagy László EGYMI-ben a gyermekétkezetés biztosítása szeptember 1-től
23. - Rendkívüli előterjesztés: a tekepálya javítására fedezet biztosítása
24. - Rendkívüli előterjesztés: Fő téri tájékoztató táblára fedezet biztosítása
25. - Rendkívüli előterjesztés: a VASIVÍZ Zrt. "gördülő fejlesztési tervének" jóváhagyása
2. napirendi pont:
Az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről szóló új önkormányzati rendelet megalkotása.

Tisztelt Képviselő-testület!


Kőszeg városában az elmúlt hónapokban számos panasz, közérdekű bejelentés érkezett vendéglátó üzletek szomszédságában élőktől. A vendéglátó üzletek működése során előforduló problémák az alábbiak szerint foglalhatóak össze:
- a vendéglátó üzletben a lakók véleménye szerint hangos a zene,
- a vendéglátó üzletbe való érkezés és távozás zavaró zajjal jár (autók érkezése, kocsiajtó csapódása),
- a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvény értelmében a szórakozóhelyeken nem lehet zárt térben dohányozni, így a dohányzás a szórakozóhely előtt, az utcán történik, amely során az ott lévők kiabálnak, hangoskodnak,
- a vendéglátó üzletek előtt lévő közterületen szemetelnek, minősíthetetlenül viselkednek,
- a bejelentésre kiérkező rendőrök nem tudnak intézkedni, mivel a bejelentő nem tudja megjelölni, hogy ki kiabált, vagy ki szemetelt.

A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény (a továbbiakban: Tv.) és a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) az alábbiakat tartalmazza.

A Tv. 6/G. § b) pontja alapján a kereskedelmi hatóság a működési engedéllyel rendelkező és a bejelentett üzletekről, az üzletek nyitva tartásáról nyilvántartást vezet.
A Tv. 6. §-a és a Korm. rendelet 6. § (5) bekezdése és 10.§ (1) bekezdése tartalmazza az üzletek nyitva tartásának rendjéről szóló rendelkezéseket. Eszerint az üzlet nyitvatartási idejét a vásárlási szokások, a foglalkoztatottak és a lakókörnyezet érdekeinek figyelembevételével a kereskedő állapítja meg. A kereskedő köteles az üzlet nyitvatartási idejét az üzlet létesítésére vonatkozó bejelentésben vagy a működési engedély iránti kérelemben, illetve az abban bekövetkező változást az azt megelőző nyolc napon belül a kereskedelmi hatóságnak bejelenteni.

A Tv. 6. § (7) bekezdése, valamint a Korm. rendelet 22. §-a értelmében vendéglátó üzletben a vendégek szórakoztatására zeneszolgáltatás, műsoros előadás, táncrendezvény vagy egyéb szórakoztató szolgáltatás olyan módon nyújtható, illetve szervezhető, hogy az nem járhat a külön jogszabályban meghatározott veszélyes mértékű környezeti zajjal és a vendéglátó üzlet megfelel a környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló kormányrendeletben foglalt követelményeknek.

A nyitvatartási idő közigazgatási eszközökkel való korlátozásának lehetőségét a Tv. 6. § (5) szabályozza. Eszerint a kereskedelmi hatóság bejelentés alapján vagy hivatalból - a lakók egészséges életkörülményeinek és pihenéshez való jogának biztosítása érdekében - a külön jogszabályban meghatározott veszélyes mértékű zaj esetén az üzlet éjszakai (22 óra és 6 óra közötti) nyitva tartását korlátozhatja. A korlátozás keretében a kereskedelmi hatóság a jogsértő állapot megszüntetéséig kötelező éjszakai zárva tartási időszakot rendelhet el.
Az üzlet éjszakai nyitva tartásának korlátozásához zajmérés szükséges, melynek költsége kb. 100.000,- Ft. A környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló 284/2007. (X. 29.) Korm. rendelet 2. § j) pontja meghatározza a veszélyes mértékű környezeti zaj fogalmát:
„ja) olyan környezeti zaj, amely meghaladja a külön jogszabályban megállapított zajszennyezettség (a továbbiakban: zajterhelés), illetőleg zajkibocsátás megengedett határértékét,
jb) olyan szabadidős zajforrástól származó zaj, amelyre jellegéből adódóan határértéket megállapítani nem lehet, mert azonos körülmények között nem ismételhető és érzékszervi észleléssel megállapíthatóan a hatásterületen élő lakosság nyugalmát zavarja.”
A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. tv. (a továbbiakban: Ket.) 155. § (1) bekezdése alapján kérelemre indult eljárásban az egyéb eljárási költséget - ha jogszabály másként nem rendelkezik - a kérelmező ügyfél előlegezi meg. Több azonos érdekű ügyfél esetén az ügyfelek - eltérő megállapodásuk hiányában - egyetemlegesen felelősek az egyéb eljárási költség előlegezéséért. Az ügyfél az előleg összegét letétbe helyezi a hatóságnál.

A Ket. 157.§ (2) bekezdése alapján az ellenérdekű ügyfelek részvételével folyó eljárásban a hatóság - ha egyes költségek tekintetében jogszabály másként nem rendelkezik - a 153. §-ban meghatározott eljárási költségek viselésére kötelezi a kérelem elutasítása esetén a kérelmező ügyfelet, a kérelemnek megfelelő döntés esetén az ellenérdekű ügyfelet.

Fentiek alapján az üzlet nyitvatartási idejét a kereskedő maga állapítja meg, amely a vállalkozás szabadsága és a versenyképesség javítása tekintetében lényeges kérdés. A kereskedelmi vállalkozások, különösen a mikro-, kis- és középvállalkozások számára a működőképesség megtartásához, vagy javításához fontos eszköz, hogy a kereskedő az üzlet nyitva tartását a vásárlói, turisztikai igényekhez - a lehetőségek szerint rugalmasan - alkalmazkodva állapítsa meg. Az éjszakai (éjjel 22 óra és reggel 6 óra között) nyitva tartást a jegyző a lakók pihenéshez való jogának biztosítása érdekében, a külön jogszabályokban meghatározott szempontok - zajra vonatkozó környezetvédelmi előírások - figyelembevételével egyedi ügyekben korlátozhatja. E megoldás előnye, hogy érvényesíti a liberalizált kereskedelmi szabályozás elvét, ugyanakkor kivételesen, közérdekből helyi szinten lehetővé teszi a társadalmi szükségleteknek megfelelő - az éjszakai időszakra vonatkozó - nyitvatartási (zárvatartási) szabályok alkalmazását, illetve az egészséges környezethez és a pihenéshez való jog biztosítását.

A fenti jogszabályhelyek ismertetésével azt szeretném bemutatni, hogy jelenleg a kereskedelmi hatóságnak, azaz a jegyzőnek milyen eszközei vannak a lakosság nyugalmának megóvása érdekében. Mindezek előnye, hogy konkrét, egyedi ügyben, a helyi sajátosságok figyelembe vételével tudunk dönteni az elsősorban vendéglátó egységek éjszakai nyitva, illetve zárva tartásáról, nehézsége viszont a bizonyítás. A jelenlegi szabályozások mentén fenti problémák megoldására önmagában a kereskedelmi hatóság (jegyző) nem képes.

Az önkormányzati rendelet megalkotásának lehetősége:

A Tv. 6. § (4) bekezdés a) pontja és a 12. § (5) bekezdése adja meg a felhatalmazást a települési önkormányzat képviselő-testületének, hogy a helyi sajátosságok figyelembevételével az üzletek éjszakai (22 és 6 óra közötti) nyitva tartási rendjét rendeletben szabályozhatja.

Nyilvántartásunk alapján Kőszegen összesen 40 vendéglátó-ipari egység működik. Rendeletben csak általános körű szabályokat lehet megállapítani, ebben az esetben a többségükben jogszabályszerűen működő vendéglátó egységeknek is korlátozzuk a nyitva tartást.

A Rendelet-tervezet szerint az alábbiak szerint történne a szabályozás:

A rendelet hatálya csak a szeszesital-kimérést folytató üzletekre terjedne ki, minden üzletre kiterjedő szabályozás felesleges, hiszen a vendéglátás terjed ki az éjszakai órákra, illetve zavarhatja a lakókat.

A rendelet nem terjedne ki az önkormányzat és intézményei által megtartott rendezvényekre, felsorolt bálokra, lakodalmakra, valamint a város kiemelt rendezvényeinek időtartamára és szilveszter éjszakájára.

A rendelet 2014. szeptember 15-én lép hatályba, ezen időpontig megismerhető a szabályozás, és a vendéglátó üzletek üzemeltetői és a lakosság is felkészülhet a rendelet alkalmazására.


A vendéglátó üzletekkel kapcsolatos panaszok miatt a Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztály áttekintette a közterület-használatról és a városkép védelméről szóló 1/2000. (II. 1.) önkormányzati rendeletet is.

Az előterjesztést a Pénzügyi, Jogi és Vagyonügyi Bizottság, valamint a Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Rendészeti Bizottság megtárgyalta. A Pénzügyi Bizottság azt a döntést hozta, hogy a képviselő-testület a napirendet ne tárgyalja. A Városfejlesztési Bizottság az előterjesztést nem támogatja.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni, és a rendelet-tervezetet elfogadni szíveskedjen.

Kőszeg, 2014. augusztus 21.

A polgármester nevében:

Mezei Virág s.k.
igazgatási és építéshatósági osztályvezető







TERVEZET
Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének
…../2014. (VIII. ….) önkormányzati rendelete
az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről



Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 6. § (4) bekezdés a) pontjában és 12. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §

(1) A rendelet hatálya a Kőszeg város közigazgatási területén található, a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet hatálya alá tartozó szeszesital- kimérést folytató üzletekre (a továbbiakban: vendéglátó üzletek) és azok üzemeltetőire terjed ki.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki:
a) az önkormányzat és az önkormányzat intézményei által megtartott rendezvények helyszínére, azok időtartama alatt,
b) az 1. mellékletben meghatározott bálokra,
c) lakodalmak helyszínére, azok időtartama alatt,


2. §

(1) A vendéglátó üzletek hétfőtől csütörtökig, valamint vasárnap és munkaszüneti napokon 0600 órától 2300 óráig, pénteken, szombaton, valamint munkaszüneti napot megelőző napokon 0600 órától 0100 óráig tarthatnak nyitva.

(2) A vendéglátó üzletek évente legfeljebb 3 alkalommal tarthatnak rendezvényt 2300 és 0600 óra között.

(3) Az üzemeltető a (2) bekezdés szerinti rendezvényt annak időpontját megelőző 8 napon belül köteles bejelenteni a jegyzőnek. A bejelentés tartalmazza a rendezvény helyszínét, időpontját, kezdetét és végét (óra, perc pontossággal), valamint jellegét.

(4) Az (1) bekezdésben meghatározott korlátozás nem vonatkozik
a) január 1. napján 0100 órától 0600 óráig terjedő időszakra,
b) Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a közterület-használatról és a városkép védelméről szóló 1/2000. (II. 1.) önkormányzati rendelete 10. mellékletében felsorolt rendezvények időtartamára.

3. §

(1) Ez a rendelet 2014. szeptember 15-én lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésekor már működő vendéglátó üzletek üzemeltetőinek az üzlet nyitva tartását a rendelettel összhangban, a hatálybalépéstől számított 30 napon belül újra meg kell határozni, és azt a jegyzőhöz be kell jelenteni.


Kőszeg, 2014. augusztus 28.


Huber László s.k. Dr. Zalán Gábor s.k.
polgármester jegyző





1.melléklet a ……/2014. (VIII. ……) önkormányzati rendelethez


Bálok

1. Bersek Bál
2. Borbál
3. búcsúi bálok
4. Concordia Bál
5. Dr. Nagy László EGYMI bálja
6. Egyházközségi Bál
7. Evangélikus Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Informatikai Szakképző Iskola és Kollégium bája
8. Hajnalcsillag Néptáncegyüttes farsangi bálja
9. Horvát Bál
10. Iparos Bál
11. Jelmezes Fúvós Farsangi Bál
12. Jurisich Miklós Gimnázium bálja
13. kőszegfalvi farsangi bál
14. Kőszegi Baráti Kör Batyus Bálja
15. Német Nemzetiségi Önkormányzat bálja
16. szalagavató bálok,
17. SZM-bálok