2016. Február 25., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 27/2013. (IX. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
2. - A szociális igazgatásról és az egyes szociális ellátási formák szabályairól szóló 7/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosítása.
3. - A gyermekjóléti ellátási formákról és a gyermekétkezetésről szóló 8/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosítása.
4. - A 2016. évi vagyonhasznosítási koncepció elfogadása.
5. - A Segítő Kéz Közalapítvány Felügyelő Bizottságába tagok választása.
6. - Beszámoló az önkormányzat által 2015. évben a civil szervezetek számára nyújtott támogatásokról, azok elszámolásairól és önkormányzati kapcsolataikról.
7. - A 2016. évi városbejárási terv jóváhagyása.
8. - Új közterületek elnevezése.
9. - Együttműködési megállapodás a Veszprémi Pannon Egyetemmel.
10. - A Vas Megye és Szombathely Város Regionális Válllalkozásfejlesztési Alapítvány alapító okiratának módosítása.
11. - Az önkormányzati intézmények alapító okiratának módosítása (rendkívüli előterjesztés).
12. - Az Abért tó ingyenes használatba vétele (rendkívüli előterjesztés).
13. - Az „alpannonia plus” című pályázat módosítása.
14. - A polgármester és az alpolgármester cafetéria juttatása.
15. - A polgármester 2016. évi szabadság tervének jóváhagyása.
17. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
19. - Rendkívüli előterjesztés: a településrendezési eszközök II. módosítása.
20. - Rendkívüli előterjesztés: a tekepálya ideiglenes hasznosítása.
6. napirendi pont:
Beszámoló az önkormányzat által 2015. évben a civil szervezetek számára nyújtott támogatásokról, azok elszámolásairól és önkormányzati kapcsolataikról.

Tisztelt Képviselő-testület!
A 2015-ös évben jelentős változás történt a civil szervezetek életében, új szabályzat lépett hatályba 2015. október hó 1. napján. Ezzel egyidejűleg hatályát vesztette a 209/2007. (IX. 25.) határozattal elfogadott, a civil szervezetek önkormányzati támogatásáról szóló szabályzat. Az új szabályzat célja a támogatások átláthatósága, nyilvánossága, a még pontosabb behatárolása, ezzel segítve az önkormányzat és a civil társadalom együttműködését, a feladatátvállalásokat a civil szféra és az önkormányzat között. – A gyakorlati megvalósítás, 2015. november 15-ig első alkalommal megtörtént, az egyesületek és az alapítványok a szükséges iratokkal igazolva benyújtották a 2016. évre vonatkozó kérelmüket, mellyel kinyilatkoztatták, hogy ebben az évben is igényt tartanak Kőszeg Város Önkormányzatának pénzügyi támogatására. A benyújtott igény 16 szervezet részéről történt meg.

Önkormányzati Kiemelt Civil Alap
Kiemelt Civil Alapból támogatásban részesülő civil szervezetek a támogatásról szóló szakmai és pénzügyi beszámolókat néhány kivétellel, /de indokolt esetben/ határidőre, a szabályzatban előírt előírásokat figyelembe véve nyújtották be.
15 szervezet részesült támogatásban 2015 évben.
ÖSSZESEN: 28. 840. 000Ft - ban
Polgármesteri támogatási keret
A Polgármesteri támogatásokra az év folyamán folyamatosan érkeztek kérelmek. Ezeket a beadványokat, a kérelemben megjelölt rendezvény vagy egyéb időpont figyelembevételével, Polgármester úr átruházott hatáskörben döntötte el. A szerződések a civil szabályzatban előírt formában történtek, mely a kérelmezők részére megnehezítette az elszámolás módját, hiszen a számlák bemutatása mellett, írásbeli szakmai beszámolót és pénzügyi elszámolást is be kellett nyújtani. A támogatást igénylők tudomásul vették az előírtakat és az elszámolásokat szabályosan, de egy-egy esetben
késedelemmel adták be. A polgármesteri támogatások minden esetben a programok megvalósítását, a különböző könyvek kiadását, fesztiválokat, kulturális és sportrendezvényeket segítettek.
A polgármesteri keretből felhasznált összeg:
Összesen: 1. 458. 000,- Ft volt
Az 1. sz. mellékletben megtalálható Kőszeg Város Önkormányzatának a 2015. évben nyújtott támogatásokról és a támogatott szervezetek elszámolásáról készült tájékoztató (Kiemelt Civil Alap, Polgármesteri támogatási keret)
A 2. sz. mellékletben lévő támogatást a „Kőszegi Ostromnapok” 2015. évi rendezvénysorozat szervezőinek és résztvevőinek, a további sikeres folytatás színvonalának emelése céljából, pótlólagos támogatásként, Kőszeg Város Önkormányzata ítélte meg, melyet /az általános tartalék terhére/ a melléklet szerint osztott szét. Az elszámolás időpontja 2016. év júniusa illetve szeptembere, mivel a 2016. év jubileumi ostromnapok előkészítésénél tudják a szervezetek a kapott összeget a kijelölt célnak megfelelően elkölteni.

Kőszeg Város Önkormányzata és a VAS MEGYEI CIVIL INFORMÁCIÓS CENTRUM, valamint a civil szervezetek kapcsolatrendszerének áttekintése:
A Vas Megyei Civil Információs Centrummal a 2015-ös évben is folyamatos és együttműködő volt a kapcsolatunk. A megjelent hírlevelek, pályázati lehetőségek, konzultációs és egyéb kapcsolattartási módok minden esetben eljutottak az érintett személyekhez és a szervezetekhez. A pályázati témák rendkívül széles skálán mozogtak, így nem volt olyan civil csoport, mely nem találhatott részére pályázási lehetőséget. Önkormányzatunk partner volt a pályázatok beadásában, a szükséges önrész biztosításában.

A Vas Megyei Civil Információs Centrum nagy hangsúlyt fektetett a jogi formulák felülvizsgálatának, a hatályos törvényi rendelkezések időben történő megismertetésére, melyre több alkalommal fórumot hívott össze, ahol a szervezetek és az önkormányzat is részt vett. A változás tartalma, hogy minden egyesület és alapítvány 2016. március 15. napját követően csak a Ptk. rendelkezéseinek megfelelő alapszabály, illetve az alapító okirat alapján és a Ptk. rendelkezéseinek megfelelően működhet. – Kőszeg Város Önkormányzata a szervezetek további törvényes működésük elősegítésére már 2015. november 30-ig átadta részükre a szükséges dokumentumokat.

A „Vas Megyei Civil Információs Centrum” áldásos tevékenységét, az ingyenes tanácsadást az elmúlt időszakban is folytatta, melyekből néhányat kiemelnék:
• Forrásteremtési tanács
• Társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos tanácsadás
• Számítógép-kezelési és informatikai tanácsadás
• Magyar-külhoni magyar partnerségi kapcsolatok elősegítése a határon túli civil szervezetekkel együtt

Információs szolgáltatások:

• Partnerségi információs nap szervezése
• Kistérségben való megjelenés
• Civil szervezetek adatbázisa
• Önkormányzati civil referensek adatbázisa
• Megyei hang-képtár /a példaértékű szervezetek bemutatása/

Az elmúlt évi civil munkából kiemelném, hogy dicséretes volt az önkéntes munka szervezése, az egyének részvétele a város rendezvényein valamint az INE által szervezett takarító, rendezői munkákban. Köszönet érte!


2015-ben a civil szervezetek lehetőségei az alábbiak voltak a helyi döntésekben:

• Kitüntetési javaslatok tétele
• Jelölt állítási lehetőség
• Javaslattétel a rendezvénynaptárba
• Képviselő-testület éves munkatervére
javaslat
• Pályázatok írása az önkormányzattal együtt
• Feladatátvállalási megállapodások kötése
• Határon túli civil szervezetekkel való kapcsolat felvétel vagy annak ápolása


A civil szervezetek helyzete, működésük:

Az elmúlt évet áttekintve, Kőszeg Város Önkormányzata a civil szervezetekkel a folyamatos kapcsolattartást biztosította. Az önkormányzat partnerségre törekszik az egyesületekkel és az alapítványokkal. - Kőszegen több magas színvonalon tevékenykedő szervezet működik, munkájukat kitüntetés formájában is elismerte a Képviselő-testület. Kitüntetést kaptak az alábbi személyek: Dr. Mátrai István a „Testvérvárosi Egyesület” elnöke, Gyarmati Kálmán a „Kőszegfalvi Baráti Kör” elnöke. Elismerésben részesültek a „Kőszegi Darabontok”, akik a rendezvényeken úgy a városban, mint a kistérségben a hagyományőrzést ápolják. Elismerő oklevelet kapott Palcsó Julianna és P. Buruzs Gyula elnökök is. A civil szerveződés szép példája a városban az „Ostromnapok”, a „”Kőszegi Szüret” az „Orsolya napi vásár” és az „Adventi vásár”, ahol az összefogás erejével támogatják a rendezvények sikeres kimenetelét a jelenlévő szervezetek. – Örömteli, hogy a bevételből származó többletből, némi anyagi juttatással is meg tudja már köszönni az önkormányzat az „Ostromnapokon” résztvevő Egyesületeknek a munkájukat.
A 2015-ös évet eseményekkel, jubileumokkal és sikerekkel teli évnek értékelem.

A beszámolót megtárgyalta a humánerőforrás és a pénzügyi bizottság, mindkét bizottság a képviselő-testületnek elfogadásra ajánlotta.
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet a beszámoló megtárgyalására és elfogadására!

Kőszeg, 2016. február 25.

A polgármester nevében:
Krizsovenszky Lajosné s.k.
ügyintéző


HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a nem önkormányzati szervezeteknek 2015. évben juttatott támogatásokról és a civil szervezetek valamint az önkormányzat kapcsolatrendszerének áttekintéséről szóló beszámolót elfogadja.

(A mellékleteket lsd. a letölthető formátumban.)