2017. Március 30., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A Szociális Gondozási Központ alapító okiratának módosítása.
2. - Beszámoló Kőszeg város közbiztonságának helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről és az azzal kapcsolatos feladatokról.
3. - Tájékoztató a Kőszegi Polgárőrség 2016. évi munkájáról.
4. - Tájékoztató a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2016. évi tűzvédelmi tevékenységéről.
5. - Kőszeg Város településrendezési eszközök IV. sz. módosítása – végső elfogadás.
6. - A környezet- és természetvédelem helyi szabályairól szóló 17/2014. (IV. 30.), valamint a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 25/2014. (VI. 25.) önkormányzati rendelet felülvizsgálata.
7. - A Szociális Gondozási Központ Idősek Otthona valamint Hajléktalanok Átmeneti Szállása szakmai programjának és házirendjének jóváhagyása.
8. - Beszámoló a „Kőszeg és Vidéke” lap munkájáról.
9. - Napelempark létesítésére vonatkozó vételi jogot biztosító szerződés jóváhagyása.
10. - Az Állami Számvevőszék jelentésére készült intézkedési terv módosítása.
11. - A Magyar Önkormányzati Szövetségből való kilépés.
12. - A 2017. évi közbeszerzési terv elfogadása.
13. - A kőszegi 0199/5 hrsz-ú közút ingyenes önkormányzati tulajdonba kerülésével kapcsolatos döntések meghozatala.
14. - A Chernel Kálmán Városi Könyvtár EFOP pályázaton való részvételének jóváhagyása.
15. - A főépítészi feladatok ellátására vonatkozó megbízási szerződés jóváhagyása.
16.a - Vagyonügyek: Üres lakások hasznosítása.
16.b - Vagyonügyek: A Rákóczi u. 40. alatti lakás hasznosítása.
17. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
8. napirendi pont:
Beszámoló a „Kőszeg és Vidéke” lap munkájáról.

A Kőszeg és Vidéke újság kiadójának beszámolója.

1. Kiadói jog

A Kőszeg és Vidéke 2017. január 24-én megjelent lapszáma egyben az újraindítását követően 30. évfolyam kezdetét jelentette.
A város tulajdonában lévő „Kőszeg és Vidéke” kiadását a képviselő-testület a 14/2013. (I. 31.) határozatával a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínházat bízta meg, felelős kiadó megbízás kapott az intézmény vezetője. Az új felállásban az újság 2013. év márciusban jelent meg. Az első évben 24, illetve 32 oldalon kerültek a város és a vidék hírei az olvasókhoz. Majd 2015. február hónaptól – döntésem értelmében – kizárólag 32 oldalon jelenik meg a lap. A kiadói jog átvételekor 6050 db volt a példányszám, a 2017. januári számnál 6350 db, amely a települések lakosságszámát figyelembe véve a megjeleníthető példányszám felső határát súrolja. Kőszegen kívül további 14 településen a lakosság 1500 példányban veszi kézbe az újságot. Ez összecseng azzal a kiadói szándékkal, hogy minél nagyobb mértékben fedjük le Kőszeg természetes vonzáskörzetet, a megjelent hírek, információk erősítik a települések közötti kapcsolatokat. A további 300 db újságpéldány egyéb terjesztési módon kerül az olvasók kezébe, így a hirdetőkhöz, a külterületen lakókhoz, illetve postai úton a város különböző partnereihez.

2. Terjesztés:
A terjesztést Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft. 2011. január óta lapszámonként megadott diszponálás alapján végzi. A munka elvégzéséről célzó szerződést évente megkötjük, amely egyben azt is jelenti, hogy a megyei lap terjesztői végzik el a feladatot. A megjelenés dátumát követően két-három napon belül jut el az olvasókhoz. Szinte kivétel nélkül minden alkalommal érkezik hozzánk észrevétel a hiányos terjesztés miatt. A hozzám érkező visszajelzéseket továbbadom az intézkedés megtétele érdekében. A lapterjesztés illetékes vezetői, az újság felelős szerkesztőjének tevékenysége alapján döntően megtörténik a hiányok pótlása. Minden esetben ezt nem lehet elmondani, mert a problémát nem lehet 100%-ban megoldani.
A Kőszeg és Vidéke olvasókhoz történő eljuttatása a szórólap terjesztés kategóriába tartozik. Megbízott kft. a minőségre vonatkozóan legalább 90%-os garanciát vállal, vagyis 90%-os valószínűséggel biztosan az olvasókhoz kerül az újság. A mindennapok tapasztalata szerint ennél lényegesen jobb a terjesztés eredményessége. A ellenőrzést 2016-ban elvégezte a cég, a megkérdezett címekről dokumentációt adott át. Véletlenszerű és tudatosan irányított címekre ment a kérdező, és kapta meg az eredményt. Felfedezett hiányosság esetén is rögtön meghozták az intézkedést.
Intézkedésekre kiadói oldalról is szükség volt, hiszen 2016. augusztus óta a Kastélykert Lakóparkba külön csomagban juttatunk el újságpéldányokat, mert más megoldást nem lehetett találni. A város külterületein élők az újságot alig kaphatják meg a terjesztőktől, mert azt időigényessége miatt nem vállalják. Ezért más – évek óta bevált – megoldást kell alkalmazni. A belváros egyik üzlete ingyenesen biztosítja, hogy ott az újságot az érintett személyek átvehetik. A Szabóhegyre egy meghatározott példányszámban külön juttatjuk el az újságot. (Különösen fontos ez, hiszen az újságban több írás megjelent a testületi döntésekről, amely közvetlenül érinti az itt élőket.) A terjesztés megoldása mindenkor kiemelt feladat, amelyet folyamatosan kontrollálni, és fejleszteni kell. Mindezt meghatározza egy egyszerű tény, hogy ezt a munkát mostanra már alig vállalják. 2017. februártól a terjesztés ellenőrzésre vonatkozóan újabb intézkedést vezettünk be, amelyet az aktuális lapszámban közzé is tettünk.

Az újság terjesztése kiemelt és állandó figyelmet igénylő feladat. Nem jó hallani azokat a reklamációkat, amelyek arról szólnak, hogy egyik vagy másik olvasó nem kapta meg a lapot. Ugyanakkor jó érzés az, hogy azért keresik az újságot, mert várják és olvasni akarják. Tegyük hozzá, nemcsak az itt élők, hanem nagyon sokan olyanok, akik a távolban élnek és a Kőszeg és Vidéke újságból akarnak mindent megtudni a városuk életéről. Sok kőszegi postázza a lapot az elszármazottak, netán a régi diákok számára. Szerencsére a koszeg.hu-ra is felkerül a lap tartalma, így az digitálisan is olvasható.


3. Hirdetések
A hatékony, megfelelő terjesztés a hirdetők szempontjából is fontos, Kőszegen eljut az újság minden háztarásba. A falvak háztartásait is figyelembe véve a terjesztés lefedettsége eléri a 86%. (A térségben 7378 db lakásingatlan található a 2015. évre vonatkozó statisztikai adatok szerint.) Egy-egy példányt átlagosan két fő biztosan elolvas. Ez az a számadat nagyon fontos a hirdetőknek. Mindez motiváló tényező a hirdetők számára. A kiadó számára rendkívül fontos a megjelenő hirdetések mennyisége, de nem használjuk ki a maximális lehetőséget (az oldalszám 50%-a), amelyre a képviselő-testületi döntés feljogosít. Egy – egy 32 oldalas újság 7 – 10,5 oldal közötti mennyiségben tartalmazott hirdetést az elmúlt évben.
Falvak, ahol az újság megjelenik: Lukácsháza, Gyöngyösfalu, Nemescsó, Pusztacsó, Kőszegpaty, Bozsok, Velem. Ólmod, Kiszsidány, Kőszegszerdahely, Cák, Kőszegdoroszló. Horvátzsidány, Peresznye (Az utóbbi öt faluban a terjesztési lefedettség nem 100%.)

4. Nyomtatás

A Kőszeg és Vidéke lapszámai 2014. év januártól Szegeden a LAPCOM ZRT. nyomdájában készülnek. A rotációs nyomdában a 6350 db újság átfutási ideje másfél óra. Ilyen kapacitásra Kőszeghez közelebbi városban nincs lehetőség. Az időpont egyeztetések miatt egy-egy lapszám megjelenése csak keddi napokon történhet. A megszerkesztett újságot a nyomdai szerverre vasárnap este 19 óráig kell feltölteni. Egyedi estekben – választási eredmények közlése, vagy az Ostromnapok, stb – kaptunk lehetőségek későbbi időpontra is, amely lehetővé tette az aktuális hírek napilap gyorsaságú közlését. LAPCOM ZRT. a nyomdai munkát jó minőségben és megbízhatóan, határidőre végzi el. Mindehhez az is szükséges, hogy az újság szerkesztősége határidőre készítse el az adott lapszámot a nyomda által előírt minőségben.

A korábbi években kialakított gyakorlat szerint a kiadói és szerkesztőségi feladatok külön válnak.

Kőszeg, 2017. március 8.


Pócza Zoltán felelős kiadó



Kőszeg és Vidéke havilap
felelős szerkesztői beszámolója

1. Miért és mitől kőszegi az újság?
Köszönöm a képviselő-testülettől kapott bizalmat, amely 2016. januártól a Kőszeg és Vidéke havilap felelős szerkesztői feladat elvégzését tartalmazta. Ez a megbízás elsődlegesen a felelősség vállalását jelenti, amelyet az időráfordítás felső korlátja nélkül mindenkor célkeresztben kell teljesíteni lendülettel, lelkesen, megfontoltan. Az első írásom 1992-ben jelent meg a Kőszeg és Vidékében, az újság jelenlegi formájában való megjelenése (2008. május) óta több feladatot is ellátok.
Az újság egyedi jellegzetessége, hogy a városlakók és a falvakban élők jogos hírigényét a környezetünkben működő vállalkozások segítik az újságban megjelenő hirdetéseken keresztül. A hirdetők és az olvasók összekapcsolódnak a kőszegi tagokból álló szerkesztőbizottság munkáján keresztül. Ez a három oldal alkot egy zárt rendszert, ettől is lesz az újság – a nevében foglaltaknak megfelelően – kőszegi, és attól, hogy Kőszegről kőszegieknek szól, amelyhez meghatározó mértékben kapcsolódik a környék 14 települése. A többi városi laphoz képest a hírközlés rendszere, az olvasottság, az elfogadottság szempontjából csaknem egyedüli a Kőszeg és Vidéke. A hírek sokasága, változatossága okán az olvasók várják egy-egy lapszám megjelenését, egyszerű számítások szerint is valószínűsíthető, hogy a térségből 12000 – 14000 ember olvassa az újságot. Ilyen nagylétszámú olvasó tájékoztatása embert próbáló, felelősségteljes feladat. A magam részéről megállapítom, hogy a szerkesztőbizottság a szabadidejében látja el ezt a feladatot.

2. A szerkesztőbizottság
A jelenlegi szerkesztőbizottság – évtizedeket meghaladó múlttal – öt tagból áll, közülünk ketten az újraindítástól kezdve vesznek részt a munkában. A stabil szerkesztői csapat tagjai az újság elkészítéséből a saját döntésük szerinti munka / írásmennyiséget vállalnak magukra. A szerkesztőbizottság tagjai: Hani Tibor, Kámán Zoltán, Kiss János (1988. óta), Németh Iván (1988. óta), Tóthárpád Ferenc.
Két fő nyugdíjas, és három fő napi nyolcórás főállásban végzett munkája mellett látja el a szerkesztőbizottságban a vállalt feladatait. A szerkesztőbizottság havi egy alkalommal tart közös megbeszélést a város egyik vendéglőjében, rendszerint az esti órákban.
A hírközlés feladata önálló döntéssel a szerkesztőbizottság hatásköre.

3. Az olvasók igénylik a lapot
Lapszámonként 70 – 90 hír jelenik meg. (2017. januárban 88 db, február hónapban 81 db, továbbá mindkét hónapban két oldal sporthír.) Hogy ez megtörténjen, százezernél több betűt, leütést tartalmazó írásokat kell elkészíteni, végig kell haladni azon a hosszú úton, amely az információ begyűjtésétől kezdődik, és egészen a kész újságig tart.
Elfogultság nélkül írhatom, hogy a Kőszeg és Vidéke a város életében meghatározó, mértéktartó, megbízható tudósításokat tartalmazó hírközlő eszköz. Ezt igényli az olvasó, ezért keresi, várja a megjelenő lapszámokat. Mindez „elvetett” mondatokból, metakommunikációs visszajelzések alapján állapítható meg. Ha valakinek valami nem tetszik a megjelent hírek közül rögtön telefont ragad vagy levelet ír. Mindig lehet olyan, amely valakinek nem tetszik. Lehetnek apróbb hiányosságok, észrevételek, kimaradt vagy rövid az írás, hiányzik fénykép, vagy nincs rajta minden tag, egy programon fellépők sorából valaki hiányzik, nem jelent meg az unoka, a gyermek neve, nem közültük le a visszaemlékezést, nem jelent meg a kitüntetett méltatása. Mindezek kiragadott, több évre vonatkoztatott észrevételek. Az elmúlt 14 lapszámból egy esetben kaptunk, és tettünk közzé jogos helyreigazítást (2014. február), és pótoltunk kitüntetés átadását. Pozitív, ösztönző visszajelzéseket többnyire vagy inkább szinte kizárólag az olvasókkal való személyes találkozók alkalmából kapunk. Rendszerint bizonyossá válik, hogy az olvasók igénylik a lapot.

4. Hírstruktúra
Stabil, áttekinthető a hírstruktúra, az oldalak formai kialakítása, tördelése jellemzi a lapszámokat. A rendelkezésre álló információk, a hírek összeállítását, szakterületekre lebontva a szerkesztőbizottság tagjai végzik hihetetlen sok időráfordítással. Az olvasó nem tudja, nem tudhatja, hogy egy rövid információ közzététele mennyi időt vesz igénybe.
Alapvetően 2008 májusától alakult ki az újság oldalaira jellemző hírstruktúra. Az első oldalokon az önkormányzat működésével, a képviselő-testület döntéseivel kapcsolatos írások jelennek meg, majd a város aktuális eseményeiről tájékozódhat az olvasó. Ezt a sort szakítja meg a vidék híreit tartalmazó két újságoldal, majd a gazdasági, kulturális témák csoporthoz kapcsolódva stabilan a 23. oldalon a nemzetiségektől kapott híreket tesszük közzé. Az elmúlt egy évben kibővült a programajánló oldalszáma. A 30. – 31. oldalak 2008. év óta változatlanul a sporthíreket foglalja össze.
A szerkesztőbízottsági üléseken beszéljük meg az előző lapszám tapasztalatait, és következő hónapban megjelenő fontosabb híreket. Szóbeli véleményezéssel döntünk a kávészünet rovatban megjelenő személyről, rendszerint több hónapra előre. Mindenkor megtiszteltetésnek tekintjük az interjúra való felkérés elfogadását, és tiszteletben tartjuk azt is, ha az adott személy csak dolgozni szeret a város, vagy egy közösség érdekében, de nem kívánja a nyilvánosságot. A szerkesztőségi üléseken megtárgyaljuk a várható témákat. Az események forgataga miatt az egyeztetések folyamatosan leginkább telefonon, vagy e-mail formájában történik.

5.Témaválasztás
Az írásokkal szemben elvárás, hogy informatív legyen, tényeket tegyen közzé és ne véleményt, adjon tájékoztatást a város eseményeiről, a kőszegiek tevékenységéről, és minden esetben Kőszegről szóljon tömör megfogalmazásban. A tapasztalatok szerint (és elég, ha saját magunkra gondolunk) a rövidebb írások olvasottsága a nagyobb. Mindez nem zárja ki a fél oldal, vagy annál hosszabb írások közlését lényeges információk esetén.
Mindezen megállapítások igazak azokra a településekre is, amelyek a „Vidéke” csoportba tartoznak.
A közgondolkodás szerint a téma az utcán hever, csak azt nem lehet tudni: mikor, hol, és meddig. A témákat keresni kell, alkalmanként elhangzott félmondatokra is fel kell figyelni, az anyaggyűjtés során gyűjteni kell az információkat. Egy-egy program, beszélgetés több óráig is eltarthat, majd fel kell dolgozni a rögzített adatokat, nem nézve a ráfordított időt, mert erre már nem jut idő.
Alapvetően nem meghatározó mennyiségű a „kívülről” érkező írások száma, amelyek vagy aláírással, vagy szerkesztett anyagként jelennek meg. Ezen írások egy része az érdeklődést követően kérésre érkezik meg a szerkesztőséghez.
Az újságban megjelenő témáknál a szerkesztés súlyos kérdése az írás karakterszáma, vagyis annak hossza. Megítélés kérdése, hogy egy-egy témát milyen hosszúságban szükséges / lehet megjelentetni. Ennek eldöntése kizárólag a felelős szerkesztő feladata, és mint minden, amely személyes álláspontponttól függ, szubjektív döntés. A személyes döntésemben motiváció viszont az, hogy sok hírről tudjunk tájékoztatást adni. Ettől lehetnek, és vannak is más álláspontok.

6. A szerkesztés kiemelt szempontjai.
• A város aktuális eseményei, rendezvényei mindenkor szerepeljenek kiemelt módon az újságban.
• A képviselő-testület döntései hangfelvételek alapján készült tudósítások formájában kerüljenek nyilvánosságra. (Ilyen részletességű tudósítás nem jellemző más városi újságokra.) A képviselők adott témáról szóló véleményét közzé tesszük, a politikai identitások megnyilvánulását nem tekintjük hírértékűnek. Politikai viták nélküli hírújság legyen a meghatározó.
• A bulvárhíreket mellőzzük, de törekszünk arra, hogy a megjelenő írások olvasmányosak legyenek.
• Mindenkor arra törekszünk, hogy Kőszeg friss hírei elsődlegesen a Kőszeg és Vidékében kerüljenek az olvasóhoz.
• Egy-egy lapszámból azokat az írásokat hagyjuk ki, amelyek a következő hónapban még hírértékűek lehetnek. (Minden hónapban egy, másfél oldalnyi írásnak biztosan nem tudunk helyet biztosítani.)
• Tudjuk, hogy az olvasók egy közössége hiányolja a város történelmével kapcsolatos írásokat. Időnként egy-egy blokkot közzéteszünk, de elsődlegesen a városi újság feladta az aktuális eseményekről történő tájékoztatás.
• Tudjuk, hogy a fotók is alkalmasak hírközlésre. A jelentős területigény miatt egyre több írás jelenik meg fotó nélkül, vagy nagyon kicsi méretű fényképpel. A fotó közlése esetén mindig felmerül a kérdés: melyik írás maradjon ki?
• A szerkesztőség tagjai tisztában vannak a pontos tájékoztatási kötelezettséggel, amely nem különbözik semmilyen más sajtóterméktől. Mindannyian tudjuk, hogy felelősségteljes feladatot vállaltunk. Ha téves adatot közöltünk, akkor annak helyreigazítását továbbra is közreadjuk. Erre az elmúlt években alig volt indok. (Mindig és mindenütt fennáll az alkalmi pontatlanság lehetősége. A szerkesztőséget viszont nem védi az egykoron elhangzott mondat: „Az vesse rá …” )
• Mindenkor meghallgatjuk a kritikai észrevételeket, elemezzük, értelmezzük a helyzetet, és feldolgozzuk okulásra. Tisztelettel megköszönjük, ha valaki kifejezi az újsággal való elégedettségét!

Kámán Zoltán
felelős szerkesztő

Az előterjesztést a Kulturális, Oktatási, Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság megtárgyalta és a Képviselő-testületnek egyhangúlag elfogadásra ajánlja.


HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszeg és Vidéke lapról szóló beszámolót elfogadja.