2017. December 21., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselői 2018. évi illetményalapjának és illetménykiegészítésének megállapításáról szóló önkormányzati rendelet megalkotása.
2. - Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 27/2013. (IX. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
3. - A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény végrehajtásáról szóló 31/2005. (IX. 30.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezése.
4. - Kőszeg Város településkép védelméről szóló új önkormányzati rendelet megalkotása.
5. - Településrendezési eszközök VI. módosítása – végső elfogadás.
6. - Beszámoló Kőszeg Város külkapcsolatainak 2017. évi alakulásáról.
7. - A Nyugat-Dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás kérelme.
8. - A „Kőszegi Városmajor környezettudatos megújítása” c. pályázathoz készített tanulmányterv elfogadása.
9. - A kőszegi Hősök Tornya külső felújításához pályázat benyújtása.
10. - A Cothec Energetikai Üzemeltető Kft. és az önkormányzat közötti közszolgáltatási szerződés felülvizsgálata.
11. - A Chernel Kálmán Városi Könyvtár létszámemelési kérelme.
12. - Az Újvárosi Óvoda létszámemelési kérelme.
13. - Horvátzsidány község Önkormányzatának a tagóvoda létszámemelésre vonatkozó kérelme.
14. - Többletmunka elvégzéséhez pénzügyi fedezet biztosítása a Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft. részére.
15. - A 2018. évi rendezvénynaptár megtárgyalása.
16. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
17. - Egy mappában a 2017. december 21-i képviselő-testületi ülés anyagai.
18. - Rendkívüli előterjesztés: A Raaba Energy Kft.-vel kötendő ingatlan előszerződés.
19. - Rendkívüli előterjesztés: Az STKH Zrt. határidő módosítási kérelme.
20. - Rendkívüli előterjesztés: Az óvodák fejlesztésére vonatkozó TOP pályázatokhoz önerő biztosítása.
21. - Rendkívüli előterjesztés: A Sgrafittós Ház felújítására vonatkozó vállalkozói szerződés módosítása.
22. - Rendkívüli előterjesztés: A TOP-5.3.1-16 pályázat benyújtása.
5. napirendi pont:
Településrendezési eszközök VI. módosítása – végső elfogadás.

Tisztelt Képviselő-testület!
2017. július 12-én a Viafutura Kft. képviselője megkereste önkormányzatunkat, hogy a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) megbízásából a „87. számú főút Kőszeg – B61a Rattersdorf (Rőtfalva) összeköttetés megvalósítása” c. projekt érdekében egyeztetést kezdeményezzen.
A NIF Zrt. a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól kapott elrendelés alapján végzi fenti projekt előkészítését.
A projektet a határon átnyúló Ausztria-Magyarország Interreg V-A program, PT3 – „A regionális központok és a TEN-T hálózat közötti határon átnyúló kapcsolat fejlesztése” prioritásban benyújtott pályázat keretében tervezi a NIF Zrt. megvalósítani az alábbi műszaki tartalommal:
A tervezett nyomvonal új határmetszési ponttal a magyar oldali 87. számú főutat köti össze az osztrák oldali B61a jelű úttal. A nyomvonal az osztrák oldalon Rattersdorf-tól északra, a település külterületén köt majd be a 2017. július 17-én átadott B61a jelű út körforgalmába.
A teljes új útszakasz hossza ~1,8 km, a magyar oldalon ~800 m-en történik beavatkozás, melyből ~ 500 méteren új út építse, míg ~300 méteren a meglévő 87. számú főút rövid szakaszának felújítása, korrekciója valósul meg.
A NIF Zrt. a projekt megvalósításához szükséges egyesített engedélyezési és kiviteli tervek elkészítésére közbeszerzési eljárást folytatott le, melynek eredményeként a VIA FUTURA Mérnöki, Tanácsadó és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társasággal 2017. június 27-én tervezési szerződés került aláírásra. A tervezési feladat részeként a projekt megvalósításához szükséges mindennemű tervdokumentáció elkészítése a Tervező feladata.
A projekt nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás, szerepel az egyes közlekedésfejlesztési projektekkel összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról és az eljáró hatóságok kijelöléséről szóló 345/2012. (XII. 6.) Korm. rendelet 1. melléklet 1.206, valamint az 1/a. melléklet 1.86 pontjában „Kőszeg - Rattersdorf (Rőtfalva - Ausztria) 87. számú főút - B61a összekötő út megvalósítása” néven.

A Képviselő-testület 2017. április 13-i ülésén 70/2017. (IV. 13.) számú határozatával elfogadta naperőmű park létesítése céljából az MVM Hungarowind Szélerőmű Üzemeltető Kft-vel megkötendő bérleti szerződést.
A tervezés során az MVM Hungarowind Szélerőmű Üzemeltető Kft. jelezte, hogy a projekt céljára felkínált területen - a rekultivált hulladéktároló telkén - a helyi építési szabályozás és szabályozási terv kötelező fásítást tartalmaz, mely a napelemek elhelyezését és azok benapozását akadályozza.
Mivel a rekultivált lerakó területén a vízszigetelő réteg a rekultivációs terv és engedély szerint nem bolygatható, a terület valóságban faültetésre alkalmatlan.
Ezért a MVM Hungarowind Szélerőmű Üzemeltető Kft. a Rendezési Terv módosítását kezdeményezte, amelyhez tartozó tervezési költségeket a beruházó külön megállapodás alapján az Önkormányzattól átvállalta.
A projekt nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás, szerepel a „Napelemes erőműpark megvlósítása” megnevezésű, közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról és az eljáró hatóságok kijelöléséről szóló 347/2017. (XI. 22.) Korm. rendeletben.

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2017. augusztus 31-i ülésén határozott arról, hogy a polgármester a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 42. §-ának megfelelő tárgyalásos eljárás során készíttesse el a településrendezési eszköz módosítását a „87. számú főút Kőszeg – B61a Rattersdorf (Rőtfalva) összeköttetés megvalósítása” érdekében, valamint a Kőszeg 0117/3 hrsz-ú területen abból a célból, hogy a „KEHOP-5.1.2-17 kódszámú, Megújuló alapú zöldáram-termelés elősegítése 0,5 MW beépített teljesítményű villamosenergia-termelő rendszerek telepítésével” megnevezésű felhívásra az MVM Hungarowind Szélerőmű Üzemeltető Kft. pályázatot nyújthasson be fotovoltaikus (PV) erőmű beruházás megvalósítása érdekében és a kidolgozott tervet elfogadásra terjessze a Képviselő-testület elé.
Ezen képviselő testületi határozatoknak megfelelően a Településrendezési Szerződések alapján a VIA FUTURA Mérnöki, Tanácsadó és Szolgáltató Kft, valamint az MVM Hungarowind Szélerőmű Üzemeltető Kft pénzügyi kötelezettség vállalásával a Vasi A+B építész iroda képviseletében Takács András építészmérnök, településtervező elkészítette a terveket a Települési eszköz módosításához.
Mivel a két Rendezési Tervi módosítás külön önálló megbízás alapján készült a megbízók elvárásainak megfelelően, ezért az eljárás lefolytatása is külön-külön történt, egymással párhuzamosan. Az állami főépítésznél tartott egyeztető tárgyaláson megállapodás született arról, hogy az előzmények ellenére a két dokumentáció egy előterjesztésben kerüljön elfogadásra a Képviselő-testület elé.
A Korm. rendelet 42. § (1) bekezdése szerint a polgármester a végső szakmai véleményezési szakasz előtt a településrendezési eszköz tervezetét véleményeztette a partnerekkel, Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő- testülete 110/2017. (VI. 29.) képviselő-testületi határozatával elfogadott, a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő Partnerségi Egyeztetés Szabályzatának megfelelően.
A településrendezési eszköz módosításának tárgyában 2017. 11. 08-án Kőszeg, Jurisics vár KÖSZ házban lakossági fórumot tartottunk. A lakossági fórumon jelenléti ív készült, valamint az elhangzottak jegyzőkönyvben rögzítésre kerültek. A partnerségi egyeztetések lezárásáról a képviselő- testülett 2017. november 30-i ülésén határozatokat fogadott el, majd felkérte a polgármestert, hogy a Korm. rendelet 42. § (2) bekezdése alapján a végső szakmai véleményezési szakaszok lefolytatását kezdeményezze az állami főépítészi jogkörben eljáró megyei kormányhivatalnál, és az elkészült településrendezési eszközöket elfogadásra terjessze a Képviselő-testület elé.
A benyújtott módosító anyagok alapján Csermelyi Andrea állami főépítész a Korm. rendelet 42. § (3) bekezdése alapján egyeztető tárgyalásokat hívott össze 2017. december 14-én 13.00 illetve 14.00 órára, az egyeztető tárgyalásokról jegyzőkönyv készült, amelyeket az előterjesztéshez csatoltunk.
Az állami főépítészi jogkörben eljáró megyei kormányhivatal nevében az állami főépítész záró szakmai véleményeit a Korm. rendelet 42. § (6) bekezdése alapján 2017. december 14-én kiadta, amely vélemények az alábbiak:
„A tárgyi dokumentáció képviselő-testület elé terjesztéséhez – a VA/KMBK-ÁF/523-14/2017. számú jegyzőkönyvbe foglalt javaslatok, észrevételek figyelembe vétele, végrehajtása mellett - hozzájárulok.
A záró véleményemet és a partnerségi egyeztetésről felvett jegyzőkönyvet, valamint a megküldött véleményeket a döntésre jogosult testülettel ismertetni kell.”
„A tárgyi dokumentáció képviselő-testület elé terjesztéséhez – a VA/KMBK-ÁF/524-13/2017. számú jegyzőkönyvbe foglalt javaslatok, észrevételek figyelembe vétele, végrehajtása mellett - hozzájárulok.
A záró vélreményemet és a partnerségi egyeztetésről felvett jegyzőkönyvet, valamint a megküldött véleményeket a döntésre jogosult testülettel ismertetni kell.”

Az állami főépítész asszony záró véleményeit az előterjesztéshez csatoltuk.
Az előterjesztés egy határozati javaslattal kerül elfogadásra, mivel Kőszeg Város Településszerkezeti Tervének módosításához csatolt anyag a két eljárás összes anyagát tartalmazza.
A képviselő-testület által elfogadott Településrendezési Eszköz a Korm. rendelet 43.§ (1) bekezdés c) pontja alapján az elfogadást követő napon lép hatályba.
A Polgármester Úr a Korm. rendelet 43. § (2) bekezdésében rögzített felhatalmazás alapján az elfogadott Településrendezési Eszközöket – az elfogadásról szóló jegyzőkönyvvel együtt - a Képviselő-testületi döntést követő 15 napon belül megküldi az állami főépítésznek és az eljárásban részt vevő összes államigazgatási szervnek vagy az elektronikus úton hitelesített dokumentumok elérését biztosítva 15 napon belül értesíti az állami főépítészt és az eljárásban részt vevő összes államigazgatási szervet annak elérési lehetőségéről.
Az épített környezet alakításáról és védelméről .szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 8.§ (4) bekezdés a) pontja szerint a Polgármester Úr gondoskodik a Településrendezési Eszközök jelen módosításának nyilvánosságáról.

Tisztelt Képviselő-testület!
Kérem, hogy az előterjesztését megtárgyalni, az előterjesztéshez csatolt rendeletet-tervezetet a mellékleteivel együtt és a határozati javaslatot elfogadni szíveskedjen.

Kőszeg, 2017. december 18.

A polgármester nevében:

Bertók Sándor s.k.
Kőszeg Város Főépítésze





HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete - az Állami Főépítész VA/KMBK-ÁF/523 -15/2017. számú és VA/KMBK-ÁF/524-14/2017. számú záró szakmai véleményeinek megismerése után - Kőszeg Város Településszerkezeti Tervének VI. módosítását az alábbi tartalommal elfogadja.






Felelős: Huber László polgármester és Bertók Sándor főépítész.
Határidő: 2017. december 21. napját követő 15 napon belül.

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének
……./2017. (XII. …..) önkormányzati rendelete
Kőszeg Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 33/2014. (X. 3.)
önkormányzati rendelet módosításáról

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62.§ (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 13.§ (1) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 8.§ (2) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró szervek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


1. §

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Kőszeg Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 33/2014. (X. 3.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) 40.§-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"40. § Az építési övezetben csak a hulladékgazdálkodással, ártalmatlanítással kapcsolatos, és az azt kiszolgáló rendeltetésű építmények, valamint az OTÉK szerint valamennyi építési övezetben, illetve övezetben elhelyezhető építmények létesíthetők."


2.§

A Rendelet 1. mellékletének 1-es tervlapja, 12-es tervlapja és 22-es tervlapja e rendelet 1. melléklete szerint módosul.

3.§

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.





Dr. Zalán Gábor s. k. Huber László s. k.
jegyző polgármester



1. melléklet a …./2017. (…….) önkormányzati rendelethez



(A csatolt mellékleteket lsd. a letölthető formátumban.)