2017. December 21., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselői 2018. évi illetményalapjának és illetménykiegészítésének megállapításáról szóló önkormányzati rendelet megalkotása.
2. - Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 27/2013. (IX. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
3. - A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény végrehajtásáról szóló 31/2005. (IX. 30.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezése.
4. - Kőszeg Város településkép védelméről szóló új önkormányzati rendelet megalkotása.
5. - Településrendezési eszközök VI. módosítása – végső elfogadás.
6. - Beszámoló Kőszeg Város külkapcsolatainak 2017. évi alakulásáról.
7. - A Nyugat-Dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás kérelme.
8. - A „Kőszegi Városmajor környezettudatos megújítása” c. pályázathoz készített tanulmányterv elfogadása.
9. - A kőszegi Hősök Tornya külső felújításához pályázat benyújtása.
10. - A Cothec Energetikai Üzemeltető Kft. és az önkormányzat közötti közszolgáltatási szerződés felülvizsgálata.
11. - A Chernel Kálmán Városi Könyvtár létszámemelési kérelme.
12. - Az Újvárosi Óvoda létszámemelési kérelme.
13. - Horvátzsidány község Önkormányzatának a tagóvoda létszámemelésre vonatkozó kérelme.
14. - Többletmunka elvégzéséhez pénzügyi fedezet biztosítása a Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft. részére.
15. - A 2018. évi rendezvénynaptár megtárgyalása.
16. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
17. - Egy mappában a 2017. december 21-i képviselő-testületi ülés anyagai.
18. - Rendkívüli előterjesztés: A Raaba Energy Kft.-vel kötendő ingatlan előszerződés.
19. - Rendkívüli előterjesztés: Az STKH Zrt. határidő módosítási kérelme.
20. - Rendkívüli előterjesztés: Az óvodák fejlesztésére vonatkozó TOP pályázatokhoz önerő biztosítása.
21. - Rendkívüli előterjesztés: A Sgrafittós Ház felújítására vonatkozó vállalkozói szerződés módosítása.
22. - Rendkívüli előterjesztés: A TOP-5.3.1-16 pályázat benyújtása.
6. napirendi pont:
Beszámoló Kőszeg Város külkapcsolatainak 2017. évi alakulásáról.

Beszámoló Kőszeg város külkapcsolatainak 2017. évi alakulásáról.


Tisztelt Képviselőtestület!

A Képviselő-testület 2016. december 15-i ülésén beszámolót hallgatott meg a Kőszegi Testvérvárosi Egyesület működéséről és Kőszeg város külkapcsolatairól az egyesület elnökének előterjesztésében. Ennek a képviselőtestületnek a határozata alapján kötötte meg a város az egyesülettel azt a feladat átvállalási megállapodást 2014. december 18-án, amelynek 2016 szeptemberi – csupán formai – módosítása után is lehetővé tette, hogy a külkapcsolati feladatok ellátásában az egyesület változatlanul könnyebben, egy hivatalos megállapodás alapján is segítséget tudott és tud nyújtani a városnak.
Miután ez a képviselőtestület az előző két év decemberi ülésén már kapott részletes összefoglalást városunk kiterjedt külkapcsolatairól, ennek ismétlésétől eltekintek, és csak a fontosabb adatokat, eseményeket, lényeges változásokat emelem ki. Annak érdekében, hogy más szervezetek és a lakosság tájékozódhasson arról, hogy mi is folyik valójában a városban a külkapcsolatok terén, egyesületünk egyre több alkalommal igyekszik olyan rendezvényeken részt venni, vagy olyanokat szervezni, amikor erről tájékoztatást nyújthatunk. Ezzel is próbáljuk elősegíteni a hatékonyabb információáramlást, ezen keresztül a nemzetközi kapcsolatokban rejlő előnyök jobb kiaknázását.
Kőszeg szerződésbe foglalt testvérvárosi kapcsolatban áll a németországi Vaihingen an der Enz (1989), az ausztriai Mödling bei Wien (1989), a horvátországi Senj (2010), a szlovákiai Szenc (2014) városokkal, valamint a szintén szlovákiai Nyitragerencsér községgel (2015).
Szintén hivatalos dokumentum rögzíti azt, hogy tagjai vagyunk a „Jumelage” elnevezésű nemzetközi partnervárosi szövetségnek (1995), valamint a „Douzelage” elnevezésű Európai Uniós kisvárosi partneri szövetségnek (2004).
Mindemellett Kőszeg és Kőszegfalva intézményei, egyesületei révén német, osztrák, szlovén, francia stb. települések intézményeivel, egyesületeivel is együttműködik. Az is igaz, hogy változatlanul sokszor keresik városunkkal a kapcsolatot külföldi települések vezetői, delegációi is.
Az ismertetett – és korántsem teljes – nemzetközi kapcsolatrendszer ébrentartása, fejlesztése, ápolása meghaladja az önkormányzat és egyesületünk anyagi erejét, de a hivatal és az egyesület személyi kapacitását is, így további kapcsolat kialakítása nagyon korlátozott.
2004-ben alakult meg egyesületünk, a Kőszegi Testvérvárosi Egyesület, amely szervezetként és tagjainak személyén keresztül is próbál jelentős szerepet vállalni az önkormányzat külkapcsolatainak alakításában, ápolásában.
A város hivatalos külkapcsolatai nem azonos intenzitásúak: nagyon szoros, rendszeres, nagy létszámot érintő barátságunk pl. Vaihingennel – hivatali szinten is - és Chojnával – csak nem hivatali szinten –, viszont egyáltalán nincs közvetlen kapcsolatunk a Douzelage és Jumelage körön belül sok várossal.
Ugyancsak jelentős a különbség a tekintetben is, hogy milyen szerepet vállal az egyesület a kapcsolat fenntartásában, éltetésében. Szintén felemás az egyes kapcsolatokat érintő információ is. Bilaterális kapcsolatainkat elsősorban a Városháza szervezi, egy-egy program, delegáció a polgármester úr javaslatai alapján kerül összeállításra. Ezen alkalmakra leggyakrabban meghívást kap a Testvérvárosi Egyesület is – néha sajnos túl későn. Szükség esetén természetesen segítséget is nyújtottunk pl. kalauzolás, csoportok kísérete stb. alkalmával. Annak, hogy legrégebbi, legszorosabb kapcsolatunk során is tapasztaljuk a látogatások ritkulását, nem a barátság gyengülése az oka, hanem a mindenhol egyre feszítettebb költségvetés. Ez még Vaihingen esetében is igaz, és sajnálatos, hogy ennek ellenére nem szoktak a találkozók szervezéséhez Európai Uniós források elnyerésére pályázni. Igaz, az utóbbi időben maga a város sem pályázott a találkozók megszervezéséhez EU forrásokra.
Az iskolák közötti kapcsolatok erősítése terén bizonyos előrelépés történt – legalábbis középiskolai szinten. Az Erasmus+ program számos lehetőséget kínál – bár sokkal kevesebb intézmény számára, mint eddig. Szerencsére a gimnázium folytatja eddigi aktív, sikeres tevékenységét, de öröm, hogy a „Teki” is részt vesz a programban: a szakképzés adta lehetőségeket használja ki, amikor a nyáron több fiatal is szakmai tréningre megy Olaszországba.
A Vaihingen segítségével évek óta szervezett untersteinbachi táborban 7-7 fiatal tölthet el csaknem 2 hetet. Mostanra ez a létszám felduzzadt, többen csatlakoztak hozzájuk önköltséges alapon. Szintén gáláns tőlük, hogy 1-1 fiatal számára több éve fedezi az egyhónapos nyelvi kurzuson való részvételt a Tübingeni egyetemen. Vaihingen viszont azért hálás nekünk, mert rajtunk keresztül más nációkkal kerülhetnek kapcsolatba.
Mödlinggel közelsége miatt könnyebben tudnánk közös programokat szervezni, és reménykedünk abban, hogy az egyes szervezetek ezt ki is használják. Az elmúlt években a hivatalos, protokolláris kapcsolatok aránya csökkent, de pozitívumként nyugtázhatjuk, hogy az utóbbi két év rendezvényen Mödling polgármestere személyesen is jelen volt. Sokkal többször járnak nálunk mödlingiek, mint arról tudomásunk van, s ezt sajnáljuk, hiszen lehetne közös programokat szervezni, s akár egy kis fogadás is jól esne a csoportnak, jelzés értékű lenne. A csoportok érkezéséről azonban csak Mödling informálhatna minket.
Senj hat éve hivatalosan is testvérvárosunk, ennek azonban az igazság szerint sok nyoma sem hivatalos, sem egyesületi szinten nem látszik. Reméltük, hogy két évvel ezelőtti látogatásunk – amelynek során Jurisich szobrát is megkoszorúztuk – előrelépést hozhat, hiszen csoportunk találkozott a város polgármesterével is. Sajnos hiába vártuk őket több rendezvényre is. Szívesen javasoltuk volna, hogy a múlt év májusában a Douzelage körhöz csatlakozó horvát város Senj legyen, de eddigi tapasztalataink alapján nem lett volna könnyű a szervezés, így most Rovinj a Douzelage új tagja. Sajnálatos, hogy egy-egy vezetőségváltás mennyire tudja befolyásolni a nemzetközi kapcsolatokat. Örülhetünk annak, hogy sem Kőszeg, sem Vaihingen nem követi ezt a rossz példát, hiszen mindkét városban volt vezetőváltás, a kapcsolatok azonban nem szűntek meg.
Szenc városával több kölcsönös hivatalos látogatás után a városok vezetői felismerték, hogy egy szorosabb kapcsolatnak milyen kölcsönös előnyei lehetnek, s ezek alapján három éve hivatalosan is testvérvárosok lettünk. A jövő bíztató, több csoport is ellátogatott a másik városba mindenféle anyagi elvárások nélkül. A kis távolság előny, hiszen az útiköltség kicsi. Ráadásul Szencben is sok a magyar. Örülünk annak, hogy rendszeresen részt vesznek pl. az Orsolya napi vásáron is.
Nyitragerencsérrel való barátságunk is húsz éves már, s ezt szerette volna hivatalos formába önteni a község polgármestere, s Kőszeg is örömmel vette a javaslatot. Két éve került sor a testvér települési szerződés aláírására mindkét településen, s azóta is folyamatos a kapcsolat.
A Jumelage kör kapcsolatrendszere nagyon laza, szervezetlen, nincs egy olyan grémium, amely működését, programjait koordinálná. Az utóbbi években – Mödlingen kívül egyedül Velletrivel volt élő kapcsolatunk. Idén kapott ugyan a város meghívást egy Jumelage találkozóra Velletribe, de ez mintegy a Jumelage-on kívülálló városnak szólt, ugyanakkor a találkozón egyértelműen egy korábbi találkozón megbeszéltekről volt terv szerint szó. Így városunk ezen semmilyen szinten nem képviseltette magát. Megfontolandó, hogy egy legközelebbi Jumelage találkozón megújítsuk-e Jumelage tagságunkat.
A Douzelage, amely eredetileg 12 városból állt az EU bővülésével együtt folyamatosan növelte tagságát. Kőszeg 2004-ben csatlakozott, akkor 20 tagja volt a szervezetnek. Az utóbbi öt év alatt egy-egy ciprusi, bolgár, román és szlovén és horvát partner is csatlakozott, s így immár 28 tagja van a jól szervezett, hivatalos elnökséggel, bankszámlával is rendelkező szervezetnek. A Douzelage szervezet sokkal szervezettebb, mint a Jumelage, ennek ellenére itt is vannak gondok. A finn Karkkila hosszú évek hallgatása után hivatalosan is elhagyta a Douzelage-t, helyette Asikkala lépett be a tagok közé. Pár hónapja a litván Prienai jelentette be, hogy nem kíván a Douzelage tagja maradni, mert nem látja ennek előnyét. Ugyanakkor Anglia EU-ból való kilépése azt a kérdést vetette fel, hogy maradhat-e Sherborne a Douzelage tagja. Itt a vélemények megoszlanak. Egyesületünk állásfoglalása az, hogy a Brexit ellenére Sherbornenak helye van a Douzelageban, hiszen Granville-lel együtt hozták létre.
Az évenkénti hivatalos konferencia mellett elsősorban a fiatalok cseréjére, ifjúsági projektekre, illetve bizonyos területen történő együttműködésre koncentrál a Douzelage. A tevékenységhez általában igyekeznek a partnervárosok pályázati forrásokat is elnyerni. Ez nem minden városra igaz. Néhány város olyan gazdag, hogy támogatás nélkül is tud csoportokat fogadni és ellátni, mint pl. Zólyom, ahol előző nyáron 50 fiatalt és kísérőit látták vendégül egy hétre. Mások meghirdetik programjaikat, és aki akar, részt vehet rajta önköltséges alapon. Ilyen lehetőségeket – ha egyáltalán látunk a részvételre egy minimális esélyt – tudatjuk a potenciális résztvevőkkel, de sajnos nem tudjuk támogatni. (Ilyen pl. a kórusfesztivál Prevezában, foci kupa Sesimbrában, zenei verseny Siguldában stb.)
A Douzelage kör tevékenységét Kőszegen a Testvérvárosi Egyesület irányítja, dolgozik abban. A 2017-ben e területen megvalósult projektek egyrészt sokat adtak a résztevőknek, másrészt külföldön és itthon megismertették Kőszeget. Fontos, hogy jó projektekhez legyen köthető egyesületünk, mint pl. az előző évben zárult igen sikeres egészségnevelési projekt, amely elnyerte az EU Sikertörténet címét is. Nem véletlen, hogy felkérték egyesületünket, hogy az Erasmus 30 éves születésnapi rendezvényén mutassuk be e projektet. Idén 7 – 10 fiatal volt egy-egy hétre a lengyelországi Chojnában, illetve a ciprusi Agrosban. Előbbi a Nők a társadalomban c. projekt zárása miatt (erre a lengyelek pályáztak), utóbbi a ciprusiak pályázata volt, a hobbi oktatással foglalkozott.
Škofja Loka polgármestere javasolta, hogy igyekezzünk kihasználni a köztünk lévő kis távolságot, és lehetőleg több közös programot kialakítani a szlovén Škofja Lokával, a horvát Rovinjjal és az osztrák Judenburggal együtt. A közös programok szervezése, tervezése a jövő év feladata lesz.
Egyesületünk sikerrel pályázott a Europe for Citizens program Városok hálózata alprogramjában. A projekt címe: EULOCAL ami a „Még mi, a kicsik is sokat számítunk” angol nevének mozaikszava. Egyesületünk mellett a négy partner: Bad Kötzting, Chojna, Marsaskala, Velletri. Mindenhol egy-egy háromnapos rendezvény foglalkozik azzal, hogy milyen előnyei, illetve hátrányai vannak EU tagságunknak, számítanak-e a kis országok, mit tehetünk azért, hogy a kicsi is számítson. Ide értjük azt is, hogy milyen sajátos kérdésekkel foglalkozunk, pl. mi a víz tisztasággal, vízzel való takarékossággal. Nálunk jövő év októberében lesz a konferencia.
Másik új projektünk egy Erasmus+ projekt, amelyre Konya oktatási hivatala pályázott. A címe SAVE, amely az „Erőszakos szélsőségesség elleni küzdelem” angol nevének mozaikszava. Ennek kapcsán a nyár folyamán egy egyhetes tréningre érkezik mintegy 40 fő. Ugyan itt most nem kerül sor diákutaztatásra, biztos már most is, hogy a mi fiataljaink is sokat profitálnak belőle. Ugyancsak reméljük, hogy e projekt kapcsán jó együttműködést tudunk megvalósítani az ISES-szel.
Itthon szervezett rendezvényeink esetében nem lényegtelen, hogy egy-egy csoport több vendégéjszakát tölt el városunkban, itt étkeznek, itt költik el zsebpénzüket. Pl. a SAVE projekt részeként a 40 fő összesen mintegy 240 vendégéjszakát tölt el.
Még a jó kapcsolat, rendszeres találkozók, eszmecserék esetén is igaz sajnos, hogy a testvérvárosok, valamint az egyéb partnertelepülések esetében szinte teljes mértékben hiányoznak az üzleti, idegenforgalmi kapcsolatok, és ez sok esetben igaz a kulturális és oktatási területekre is. E területeken lehetőség szerint sürgősen előre kell lépnünk.
A külkapcsolatok jelentős anyagi terhet rónak a városra, ha azt nem megfelelő gondossággal, takarékosan szervezzük meg. Utazáskor a buszköltség, fogadáskor pedig a szállásköltség a legnagyobb teher.
A Kőszegre érkező delegációk esetében, illetve az ifjúsági projekteknél ösztönözni kell a lakosságot szálláshely biztosítására, mivel a szállásköltségek egy-egy nagyobb csoport esetében jelentős kiadást jelentenek az önkormányzat számára.
A családban való fogadásnak több akadálya is van: Egyrészt a lakások mérete és szerkezete, a munkahelyi elfoglaltságok miatt sok család nem tud fogadni, másrészt már a külföldi vendégek közül is egyre kevesebben választják azt a lehetőséget, hogy családnál legyenek elszállásolva. (Ez még az eddig más gyakorlatot mutató vaihingeni vendégekre is egyre inkább igaz. Az elmúlt években kialakult gyakorlat szerint már a szállásadó családokat is meghívjuk a programokra és étkezésekre, így a költségek csökkenése mellett a közösen eltöltött órák hangulata is javult. Ez elősegítené a lakosság szélesebb körű bevonását a külkapcsolatokba, hatékonyan segítheti a fogadó családban nyelvet tanulók fejlődését is.
A külkapcsolatok szervezése, a terhek megosztása érdekében két évvel ezelőtt az önkormányzat és a Testvérvárosi Egyesület között feladat átvállalási megállapodás jött létre. Ennek értelmében az egyesület tagsága az igények szerint mindent megtesz azért, hogy a kapcsolatokat segítse. Ebben az évben is több példa volt a sikeres együttműködésre, bár ez még tovább javítandó.
Gyakorlatilag a városházán szerveződtek a hivatalos testvérvárosi kapcsolatok. Az egyesület tagjai segítenek a vendégek kíséretében, hogy minden delegáció úgy érezze, törődnek vele, van kihez fordulniuk kéréseikkel. E kéréseket, igényeket azonban előre kell jelezni, különben nem tudjuk megszervezni.
Örültünk annak, hogy a külkapcsolatok alakításáért Szenc és Nyitragerencsér polgármestere, valamint egyesületünk két nagyon aktív tagja, Lepold Ágnes és Nagy Marietta is megkapta a Kőszeg Európai Kapcsolataiért kitüntetést.
A külkapcsolatok ápolásához a hazai pályázatokon kívül, több nemzetközi szervezet (EU, Európa Tanács, Visegrádi Alap) is kínál komoly forrásokat, amelyek gyakran még önerőt sem igényelnek, így elsőrendű feladat e támogatások megszerzése. Ebben élen járunk, és a munka sokszor meghozta gyümölcsét. Sajnálatos tény azonban, hogy változatlanul kevés testvér- illetve partnervárosunk mutat hajlandóságot – kérésünkre sem – pályázatok beadására, amely a kőszegi delegációk útiköltségét is szinte teljes egészében fedezhetné.
Egyesületi szinten szintén jelentősen csökkentettük a költségeket azáltal, hogy több alkalommal jó hangulatú, színvonalas, jó környezetben magunk oldottuk meg az étkeztetést. Ilyen esetekben igazán felszabadultan viselkedett mindenki, és jelentősen növelte a vendégek és helyiek közötti kommunikáció lehetőségét. Ilyen alkalmakkor leginkább az italszámla az, ami a töredéke a vendéglői áraknak. Az idei szőlő jövések könyve rendezvénynél a városi szervezésben is látszott ez a takarékoskodás.
A város 2017-ben is támogatta egyesületünket. Egyrészt több alkalommal megkaptuk használatra a Renault Traffic mikrobuszt, amelyet mindig kifogástalan állapotban adtunk vissza. Emellett a kiemelt civil alapból 100 E Ft támogatást kapott a várostól egyesületünk. Ezt az összeget elsősorban a májusi Douzelage konferencián való részvételre fordítottuk: útiköltségre, illetve a nemzetközi konyhára készített ételek alapanyagára. Jövőre e költség lényegesen magasabb lesz, hiszen a konferencia a svédországi Oxelösundban lesz, ahová gépkocsival csak több nap alatt lehet eljutni, tehát tranzit éjszakát kell fizetni, vagy repülővel, ahol az útiköltség nagy.
Több olyan kiadvány, játék, könyv is készült, amelynek költségét az egyesület fedezte. Ilyen a Douzelage városok történelmi könyve, egy Mikulás kártyajáték, az egészségnevelési kártyajáték, kirakós kockajáték. Mindezek elsősorban a fiatalokat szolgálják, nekik adjuk elismerésként.
A nehéz helyzet ellenére érdemes számba venni a külkapcsolatok területén az előttünk álló feladatokat:
• Testvérvárosainkkal való kapcsolataink további ápolása, új tartalmak keresése
• Partnervárosaink közül az arra „fogékonyakkal” kisebb csoportok cseréinek folytatása
• Pályázati források eddigiekhez hasonlóan sikeres felkutatása, és további sikeres pályázatok készítése egyesületi szinten
• Pályázati források felkutatása, és sikeres pályázatok készítése városi szinten
• Határon túli magyarlakta településekkel való kapcsolat keresése, erősítése
• A lakosság szélesebb rétegének bevonása a kapcsolatokba
• A kapcsolatok turisztikai, gazdasági területre való kiterjesztése
• A Kőszeg és Vidéke minden számában hírt adni a külkapcsolatokról, azok alakulásáról
• Ösztönözni testvérvárosainkat is arra, hogy egy-egy találkozó támogatásához pályázatot nyújtsanak be.

A beszámolót megtárgyalta a humánerőforrás bizottság és a képviselő-testületnek elfogadásra ajánlotta.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet a beszámoló megtárgyalására, az előterjesztés elfogadására!



Kőszeg, 2017. december 15.




Dr. Mátrai István s. k.
egyesületi elnök





HATÁROZATI JAVASLAT


Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszeg Város külkapcsolatairól szóló beszámolót elfogadja.