2022. Április 28., Csütörtök, 09:30 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Beszámoló a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház legutóbbi beszámolója óta eltelt időszakban végzett munkájáról.
2. - Beszámoló a „Kőszeg és Vidéke” lap elmúlt két évi munkájáról.
3. - Beszámoló a Kőszeg Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár legutóbbi beszámolója óta eltelt időszakban végzett munkájáról.
4. - Beszámoló a Kőszegi Szociális Gondozási Központ 2021. évi szakmai munkájáról.
5. - Beszámoló a 2021. évben végzett gyermekvédelmi munkáról.
6. - Bölcsődei ellátással kapcsolatos döntések.
7. - TOP Plusz pályázatok benyújtása.
8. - A 2021. évi ellenőrzési terv végrehajtásáról szóló jelentés.
9. - A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház nézőtér pályázat költségvetési előirányzat átcsoportosítása.
10. - Az önkormányzatok 2022. évi rendkívüli támogatására kiírt pályázat benyújtása.
11.a - Vagyonügyek: Megüresedett önkormányzati bérlakások értékesítésére vonatkozó döntések meghozatala (Kálvária u. 69. fsz. 2, Ady E. u. 10. fsz. 1.).
11.b - Vagyonügyek: A Munkácsy M. u. 9. és a Várkör 35-37. alatti ingatlanok cseréjére vonatkozó döntés meghozatala.
12. - Bizottsági tagok megválasztása.
15. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
17. - Rendkívüli előterjesztés: Szakszervezeti vagyonról szóló megállapodás tervezet.
1. napirendi pont:
Beszámoló a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház legutóbbi beszámolója óta eltelt időszakban végzett munkájáról.

Beszámoló a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház munkájáról

A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház, Kőszeg Város Önkormányzata részben önállóan gazdálkodó költségvetési intézménye, pénzügyi lebonyolítója a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal.
A legutóbbi beszámoló időpontja: 2020. április 30.
A JvMK a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény, illetve Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a közművelődésről szóló 2/2020. (II. 28.) önkormányzati rendelete mentén végzi munkáját, az éves elfogadott munkatervnek és rendezvénynaptárban foglaltaknak megfelelően. Az alapszolgáltatásokhoz a 20/2018. (VII.9.) EMMI rendeletben meghatározott személyi és tárgyi feltételek az intézményben rendelkezésre állnak.

Az intézmény alapító okiratban meghatározott feladatai:
A művelődési igények fejlesztése és kielégítése, a kulturális értékek közvetítése, az általános műveltség rendszeres gyarapítása.
Művelődési közösségek kialakítása, a szabadidő hasznos eltöltésének megszervezése és kulturált feltételeinek megteremtése, a város rendezvényeinek szervezése és lebonyolítása. A Kőszegi Várszínház működtetése.
Tárgyi feltételek
Az intézmény székhelye a Jurisics vár. A vár a magyar állam tulajdona, a tulajdonosi jogokat a 2008. január 1-jén alapított Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja, ingyenes használója Kőszeg Város Önkormányzata, illetve intézményünk. Ebből fakadóan a fenntartásra, karbantartásra vonatkozóan szinte tulajdonosi kötelezettségeink vannak. Az intézmény 2013. július 1. óta újra a Jurisics várban látja el feladatait. A működés kiteljesedését a Közművelődési Szolgáltató HÁZ átadása hozta meg 2015. február 15-én. Az időközben elvégzett javítások mellett még vannak problémáink. A tetőcserepek és kúpcserepek folyamatos ellenőrzése és cseréje szükséges. A gázkazánok kéményének szigetelése elmaradt a projektben, így ma már a vakolat nagy része lemállott a hőkülönbség miatt. Szigetelése és újra burkolása időszerűvé vált. Közösségeink közül jelenleg a Kőszegi Vonósok nem rendelkeznek önálló próbateremmel, nekik a KÖSZHÁZ tetőterében szeretnénk kialakítani próbatermet a Kőszegi Forrás TOP CLLD projekt révén. Jelenleg a volt fúvós próbateremben (KIKÖT-Ő, NYITOK) próbálnak. Az Írottkő Natúrparkkal közös vagyonhasznosítási megállapodásról lemondtunk az Önkormányzat javára, az ún. Kistornyot és a hozzá tartozó kertet reméljük nemsokára egy újabb bérlő üzemeltetheti helyi termék üzletként. A szakmai tárgyi feltételek javításában jórészt pályázati lehetőségekre támaszkodtunk, melyhez Kőszeg Város Önkormányzata biztosította a hátteret a TOP Turisztikai és a TOP CLLD projektben. Az Önkormányzat TOP pályázata révén sok szép rendezvényeszközre tehettünk szert (mobil színpad, székek, szettek, hang és fénytechnika, kordonok, etc.). A Kőszegi Várszínház nézőterének cseréje az idei évben realizálódhat Előadóművészeti Többlettámogatásból, önkormányzati saját erő biztosítása mellett. Szintén az Előadóművészeti Többlettámogatás révén 2020 nyarán 4 millió Ft összegben tudtunk beszerezni hang és fénytechnikai eszközöket.
Személyi feltételek
Az intézmény személyi állománya - szakmai felkészültségében - a közművelődés kihívásainak meg tud felelni. A beszámoló időszakában teljesedett ki üzemszerűen a turisztikai-kulturális központ funkció. Így a pénztáros-animátori feladatkörben bebizonyosodott, hogy minimum 3 fő, szezonban minimum 5 fő jelenléte szükséges a látogatók megfelelő kiszolgálása érdekében és a nyári csúcs időszakban elengedhetetlen a hétfői nyitva tartás. 3 főállású animátort alkalmazunk és nyáron diákokkal, szakmai gyakorlatosokkal töltjük fel a létszámot. A gazdasági ügyintéző munkakörben dolgozó kolléga szülési szabadságra megy, helyette új kollégákat keresünk. A technikus-karbantartói 3 álláshelyre jelenleg nincs munkavállalónk, az eddigi két fő márciusban felmondott. Azért is fájó ez, hiszen a pandémia alatt is teljes munkaidőben foglalkoztattuk őket és 2022-től a garantált bérminimum és az arra rájövő 20%-os bérfejlesztés sem volt elég megtartásukhoz. A pandémia idejében átadtunk egy takarítói álláshelyet a Szociális Gondozási Központnak, így jelenleg 2 fő takarítói státuszunk van. A jelenlegi létszám: 1 fő igazgató, 1 fő gazdasági ügyintéző (1 fő betöltetlen), 2 fő művelődésszervező, 1 fő kulcsár, 2 fő takarító, 3 pénztáros-animátor és 3 technikus-karbantartói poszt (betöltetlen). Sajnos az alacsony bérezés és a sokszor kiszámíthatatlan munkaidő nem csábító a fiatal munkavállalóknak. A továbbiakban nem az intézményi munkatervnek megfelelő csoportosítás alapján haladva számolok be az intézmény elmúlt években végzett munkájáról, hanem megpróbálok kronológiai sorrendben haladni, hiszen a járványhelyzet alapvetően befolyásolta tevékenységünket.

2020. március közepétől a pandémia miatt az intézmény zárva tartott egészen 2020. június 17-ig.
Ez alatt az idő alatt a városi ünnepek, megemlékezések online formában történtek (pl. Szőlő Jövésnek Könyve). Online játékokkal, feladatokkal próbáltuk a kapcsolatot tartani közművelődési csoportjainkkal és a lakossággal. A művészeti csoportok megpróbáltak online formában próbát, foglalkozást tartani, illetve a szakterületükhöz tartozó anyagokat megosztani. A CLLD pályázatok menedzselése folyamatos volt, szerződéskötések és kifizetések történtek. Az intézmény dolgozói felszabaduló idejükben megpróbáltak segíteni a egyéb feladatokban a lakosságnak: maszk varrás, étel szállítás intézményi járművel, dolgozó kölcsönadása a Gondozási Központnak, etc. E mellett kihasználtuk az időt az elmaradt karbantartások elvégzésére (KÖSZHÁZ festés, lábazat javítás, lovagterem folyosó festés, etc.) illetve CLLD projekt révén a lovagtermet is ki tudtuk festetni. Tevékenységünkről a Polgármester urat is tájékoztattuk napi szinten és egyeztettünk a vészhelyzeti feladatokról. Pályázati eszközeink beüzemelése, jelmeztár és műszaki raktár átrendezése és a szükséges selejtezések is megtörténtek. A munkavállalók április és május hónapban 7 órás munkaidőben kerültek foglalkoztatásra, csökkentett bérrel. A kényszerű bezártság ideje alatt sikerült kiépíteni az érintésmentes fizetés feltételeit, a szeparált jegyvásárlást és az érintésmentes kézfertőtlenítést. Az időközben lezajlott belső ellenőri munka eredményeképp kijavításra kerültek az intézményi működést leíró szabályzatok és elkészült átfogó leltárunk. A Kőszegi Várszínház Grecsó Krisztián Vera című szépirodalmi művét átdolgoztatta Grisnik Petrával, aki egyben a monodráma címszerepét is eljátszotta. Mivel férje Göttinger Pál rendezte az előadást, az zárt körben elkészült és így a szakmának és a médiának bemutatásra is került 2020. májusában. Az egészségügyi előírások könnyítése révén már lehetett szabadtéri rendezvényeket tartani, melynek eredményeképp a Kőszegi Várszínház június 18-tól augusztus 28-áig tartó sikeres évadot tudott tartani.
A 2019-es Csoportterápia sikerén felbuzdulva 2020-ban Göttinger Pállal írattunk egy zenés darabot, melyhez Sebesi Tamás és Némedi Árpád szerezték a zenét és Máthé Zsolt írta a dalszövegeket. Ez a mű is a nyár eleji lezárások alatt született meg a nagyszínpadon, azonban bemutatni csak egy alkalommal tudtuk színészegyeztetési problémák miatt. Ennek kijátszása áthúzódott a 2021-es évre. A nyári évadot, mely június közepén kezdődött és augusztus végén ért véget, a többszöri áttervezés jellemezte. Az év elején kialakított műsorstruktúra a vírushelyzet alakulásával együtt változott. Végül egy inkább könnyedebb, szórakoztató előadásokból álló repertoár született meg a nyárra, mely a színházi előadások mellett komoly- és könnyűzenei koncerteket, utcaszínházi előadásokat és kiállításokat is magában foglalt. A két és fél hónapos időszakban négy új bemutatót tartottunk, melyből három egyben ősbemutató is volt. Immár hagyományosan együttműködtünk a szombathelyi Mesebolt Bábszínházzal, a celldömölki Soltis Lajos Színházzal és Gergye Krisztiánnal.

A szombathelyi Mesebolt Bábszínházzal Paulik Móni-Vincze Zsuzsa: Lili és a bátorság című művét mutattuk be közösen, melynek témája az abúzus volt. Rendezte: Somogyi Tamás. A 2X45 perces drámapedagógiai előadást elsősorban általános iskola alsó tagozatos gyermekeknek ajánlottuk. Az első felvonásban magát a művet tekinthették meg az érdeklődők, majd rövid szünet után drámapedagógusokkal közösen dolgozták fel a látottakat, szerzett élményeket külön a szülők és gyerekek.
A Soltis Lajos Színházzal közösen állítottuk színpadra Gimesi Dóra: Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi című mesedarabot, rendezte: Nagy Zsuzsi.
A Kőszegi Várszínház ősbemutatója volt: Göttinger Pál: Az Öreghíd alatt.
Játszódik Észak-Írország egy tengerhez közeli, kitalált szegletében, napjainkban. Adva van egy kis falu kis kocsmája az Ír-Észak-Ír határon. Itt tanyázik a falu apraja-nagyja. Hallgatják a híreket a brexitről, mely kettévághatja a falut, aggódnak, beszélgetnek, isznak. Ebbe a csöndes idillbe csap bele a Ciara hurrikán és vele együtt egy sor „tragédia”, mely alapjaiban változtatja meg életüket. A vihar elől menekülve egy fiatal pár esik be a fogadóba, akikről kiderül, hogy a helyi maffia főnökasszonyának lánya és annak titkos szerelme, akik éppen szökni készülnek egy neszesszernyi pénzzel. A kis közösségben kitör a pánik, hiszen nincsenek felkészülve saját maguk és a szerelmesek megvédésére. A friss, ötletes és jó zenei motívumokkal dúsított zenés előadás nagy sikert aratott kiváló színészi játék révén is. Játsszák: Ullmann Mónika, Grisnik Petra, Némedi Árpád, Göttinger Pál, Kálid Artúr, Epres Attila, Trokán Anna, Bálint Ádám, Ecsedi Erzsébet, Sebesi Tamás.
Gergye Krisztián: Ahol a sötétség – zen-tánc-képzőművészet
Vannak terek, ahol rejtőzik valami. Ismeretlen tehát félelmetes. Ha előbújik, nem bírod levenni róla a szemed. Bátorság lenne magamhoz ölelni, vagy vakmerőség? Észrevettem, látom, most már biztosan dolgom van vele. (gk) A 2019-es Levitáció című szóló folytatása, ismét Gergye akvarelljeinek, konkrétan egy térről készült sorozatának színpadra emelése, amelyben a sötétség mibenlétét vizsgálja. A kőszegi származású művész a rendezője, koreográfusa, előadója is volt egyben a darabnak. Díszlet: Trifusz Péter.
A színházi évadot zenei produkciókkal és kiállításokkal színesítettük. A kiállítások a Jurisics vár lovagtermében kerültek bemutatásra, melyeket nem csak az előadásokra érkezők tekinthették meg, hanem a napközben a Jurisics várba belépőjegyeket váltó turisták is. Június közepén nyitottuk meg Gergye Krisztián Levitációk című kiállítását, melyen közreműködött Vojnich Erzsébet és Lőrincz Katalin. Könnyűzenei koncerteket a város fő terén rendeztük meg Zenés Főtéri Esték címmel, melyek ingyenesek voltak. Ezek az események egyfajta felvezetést jelentettek az esti színházi előadásokhoz, hiszen a Fő téri éttermek teraszain vacsorázva lehetett élvezni a programokat. Az augusztus 20-i Nemzeti Ünnepet is színházi előadással koronáztuk meg: az Ezüstbojtár előadás János vitéz “mai meséje, története”. Színházunk bekapcsolódott a Köszönjük Magyarország programba is, mely révén 6 előadást láthatott a kőszegi közönség. Az őszi-téli időszakra is kínáltunk színházi előadásokat az érdeklődőknek. Színháztermünk méretei miatt csak kamaraszínházi előadásokat hívhattunk, melyek közül a novemberi lezárásig kettőt tudtunk lejátszani. A nyári nagy sikerre való tekintettel visszahoztuk Vera című produkciónkat, illetve a kőszegi születésű Varga Ádám önálló előadását, a Túlélőt kínáltuk az érdeklődőknek. 2020. szeptember elején a Kőszegi Várszínház és a Mesebolt Bábszínház koprodukciójában megvalósult BOLDOG HERCEG előadás Halász Péter díjban részesült. A szakmai elismerés a mindig új színházi formákat kereső bemutatókat díjazza. Oscar Wilde művét Jeles András dolgozta át és rendezte.
Nyáron a szokásos egyéb programok segítéséből is kivettük részünket (Hétforrás Piknik, Ostromnapok, Hangzó Város, Angelica koncert, Nyitott Pince Napok, Ostrom megemlékezés, etc.)
2020. őszén újra indulhattak művészeti csoportjaink személyes próbái és a rendezvények tartására is lehetőség nyílt. Ennek köszönhetően sikeresen bonyolítottuk le a História Futást kb. ezer résztvevővel. A Kőszegi Szüret szűkített programmal, Főtéri Szüret címen került megszervezésre. Az egészségügyi veszélyhelyzetet figyelembe véve ezen az egy helyszínen tartottuk a programokat, megtartva a fúvós találkozó részét és alapvetően e mellett helyi fellépők szerepeltek. Szeptemberben közreműködtünk a városban megvalósuló alábbi programokban is: Citycross, KRAFT Konferencia, kiállításmegnyitók, Nagy Táncválasztó, Íjászverseny. Folyamatosan bonyolítottuk az Önkormányzat által elnyert TérZene programot novemberig. A hivatalos programokat megpróbáltuk mind szabadtéren lebonyolítani (Aradi Vértanúk Napja, Október 23.) az egészségügyi kockázatok minimalizálása érdekében. Az Orsolya-napi Vásárból meg tudtuk tartani a Civil Ízek Utcája jótékonysági gasztronómiai akciót és a vendég vásározókat fogadtuk a Fő téren és a Jurisics téren. Minimális kulturális program tartása mellett, az esemény mégis jó hangulatban telt és megfelelő látogatottságot, bevételt hozott. A Kőszegi Várszínház két előadását sikerült megtartani az ősz folyamán. A Királyi Városnap rendezvényei már nem kerültek megtartásra és újabb lezárás következett. A személyes találkozások minimálisra csökkentése mellett csupán néhány szabadtéri esemény került megrendezésre pl. Kiss János megemlékezés. Újra az online világba költözött a közművelődési tevekénység. Kivételt képezett a Mindenki Mikulása esemény, melyen minden óvodásnak sikerült csomagot juttatni, illetve a Városi véradás, mely szigorú elővigyázatosság mellett, de az ügy fontosságára tekintettel megvalósulhatott. Ebben az évben nyertünk előadóművészeti többlettámogatásból ötmillió forintot új gépjármű vásárlására. A saját többletbevétellel kiegészített forrásból 2021. őszén megrendelt gépkocsi 2021 őszén érkezhetett meg. Ennek eredményeképp át is tudtuk adni az Önkormányzatnak régebbi kisbuszunk.
A 2021-es év is szigorú egészségügyi korlátozó intézkedések közepette indult. A báli szezon teljesen elmaradt és a szokásos év eleji rendezvények is csupán online valósulhattak meg: Magyar Kultúra Napja, Farsangfarka, Művészeti Szemle, Nemzeti Ünnep, Munkaszolgálatos megemlékezés. Ezen alkalmakkor az intézményben felvett tartalmakat oszthattunk meg a jurisicsvar.hu illetve Kőszeg Város facebook oldalán. Kipróbálhattuk új technikai felszereléseinket és jártasságot szereztünk a találkozásmentes kommunikációban. Egy Hungarikum pályázat támogatása révén ebben az időszakban készülhetett el a Városi Múzeum szakmai segítségével a Szőlő Jövésnek Könyve roll up kiállítása, melyet először a Lábasház kirakatában nézhettek meg az érdeklődők az ünnepen. A Szent György-napi eseményekhez kapcsolódóan tartottunk egy félig online bormustrát, melynek díjait a szűk körű, de online közvetítésben nyomon követhető bejegyzési ünnepségen adhattuk át. A tavasz folyamán sikerült az éter hullámain megállapodni a Kőszegi Várszínház 2021. évi tervezett prózai nagyszínpadi bemutatójáról Manőver címmel. A színház Göttinger Pált kérte fel egy újabb darab megírására. A tervezett ősbemutató témájául egy svéd halászfalu újságjának főszerkesztő váltása áll, középpontban a kisváros sok pletykájával és titkával...
Kezdeményezésemre 2021. februárban ágazati 50%-os bértámogatásra nyújtottunk be kérelmet, melyen 2020. november 1-től 2021. májusig összesen 10.849.895.-Ft támogatást nyertünk el.
Az elmúlt évekhez hasonlóan 2021-ben is állítottunk városi májusfát a Fő téren. Majális ugyanakkor nem volt. A májusfa azonban így is összekötött bennünket. Arra kértük a kőszegi intézményeket és szervezeteket, egyesületeket, a Fő téri üzleteket, valamint az önkormányzati képviselő-testület tagjait, hogy hozzanak és kössenek egy-egy szalagot a városi májusfára! A szalagokat a kijárási korlátozások betartása mellett, előre egyeztetett időpontokban, a találkozások elkerülésével lehetett felkötni április 30-án. Ez után május 1-jén kinyitott a vár a turisták előtt a kötelező fertőtlenítés, érintésmentes fizetés és maszkhasználat mellett. Közösségi rendezvények tartására még ekkor sem nyílt mód. A színházi előadások is csak védettségi igazolvánnyal, kiskorúak esetében pedig ezzel rendelkező felnőtt kísérővel volt lehetséges. Így lehetett ingyenes színházi előadás a gyereknapon. Karantén alatt készült címmel amatőr alkotók műveiből nyitottunk kiállítást május közepén. Az első nyitó rendezvény a Nemzeti Összetartozás Napján valósult meg zárt térben, melyet másnap egy nagyszabású Grand Opening koncert követett a Savaria Szimfonikus Zenekar közreműködésével, a Kőszegi Várszínház nyári évadának nyitányaként. A Kőszegi Várszínház 2021-ben immár a 40. évadát hirdette meg. Ugyan januártól májusig a színház és az intézmény kapui zárva voltak a látogatók és érdeklődők előtt, ennek ellenére nagyon sikeres évadot tudhatunk magunk mögött. Összesen 44 belépőjegyes és 10 ingyenes előadást kínáltunk nézőinknek, melyben megtalálható volt a csecsemőszínháztól az operettig minden műfaj, ami egy jól összeállított összművészeti fesztiválhoz szükséges. A 2020-as csonka évadhoz képest közel megdupláztuk fizető nézőink számát, előadásainkra összesen 8.487 db belépőjegyet vásároltak, mely több mint 20 millió forintos nettó jegybevételt jelentett.
Immár hagyományosan a nyári évadban négy bemutatót hoztunk létre, kettő saját és kettő koprodukciót is színpadra állítottunk. A gyermekeknek és családoknak szólt a szombathelyi Mesebolt Bábszínházzal közösen bemutatott „A fabatkák kertje” című mesejáték Horgas Béla tollából. Ugyancsak évtizedes hagyomány színházunkban, hogy Kőszeg szülöttével, Gergye Krisztián táncos-koreográfussal hozunk létre közös bemutatót. A tavalyi évben csatlakozott hozzánk a Szentendrei Teátrum és a Ferenczy Múzeum is, így született meg a „Szinesztézia” című előadássorozat, mely ötvözte a képzőművészetet és a kortárs táncot. Az előadás performansz- etűdök füzéréből áll, melyek két előadó, Nagy Csilla és Gergye Krisztián, egy-egy gondosan kiválasztott műalkotásra adott reflexióit helyezte egymás mellé. A 2020-as évben Göttinger Pál „Az Öreghíd alatt” című darab ősbemutatója még a júniusi lezárások idején készült el, így csak egy alkalommal tudtuk nézők előtt játszani. Már akkor elhatároztuk, hogy a 2021-es évadban visszahozzuk. A tavalyi évben hat alkalommal láthatta a közönség ezt a darabot. Az egy éves kihagyás után rövid, négy napos felújító próbaidőszakkal állítottuk újra színre a művet, melynek nehézségét a benne található 12 énekes zenei betét és a hozzá kapcsolódó koreográfiák felelevenítése, újratanulása jelentette. A közönség nagyon szerette ezt a vidám, fordulatokban és dalokban gazdag előadást, mely terveink szerint az idei évben Budapesten is bemutatásra kerül.
Teljesen friss önálló bemutatónk tavalyi évben egy ugyancsak Göttinger Pál által jegyzett ősbemutató volt „Manőver” címmel. Ezt a bemutatónkat három alkalommal tekinthette meg a közönség. Sajnos az előző Göttinger darabhoz képest a „Manőver” nem keltette fel kellő képpen a közönség figyelmét, viszonylag kevesen érdeklődtek iránta, ezért azt az idei évben nem hozzuk vissza.
Saját és közös bemutatóink mellett vásárolt előadásokkal színesítettük repertoárunkat, melyek sorát úgy állítottuk össze, hogy abban lehetőség szerint minden generáció megtalálja a neki tetszőt. A nyár folyamán együttműködtünk többek között az Orlai Produkciós Irodával, a Rózsavölgyi Szalonnal, a Pinceszínházzal, és a Bánfalvy Stúdióval. Városunk díszpolgárára, a 100 éve született Cziffra Györgyre emlékhangverseny keretében emlékeztünk meg, melyen közreműködött Binder Károly zongoraművész. Az idősebb generációnak és a retró szerelmeseinek nagy élményt jelentett a Szinetár Dóra fémjelezte operett és musical est, melyen e két műfaj legismertebb dala csendültek fel. A tavalyi évben is folytattuk ingyenes Zenés Főtéri Esték sorozatunkat, mely keretében koncertekre vártuk az érdeklődőket a város Fő terére. Augusztusban Carmen címmel kamaraoperai előadást is fogadtunk Kiss Márton zongoraművész szervezésében.
Ugyancsak kulturális kínálatunk színesítése érdekében minden évben több kiállítást kínálunk az érdeklődőknek. A tavalyi évben szorosabb együttműködést alakítottunk ki a MANK Nonprofit Kft-vel, melynek keretében két kiállításuk is ellátogatott hozzánk. Június 5-én nyitottuk meg a „Táncképek” című fotókiállítást, melyen a hazai fotográfusok legnagyobb alakjainak táncképei jelentek meg. A tárlat kurátora Eifert János volt. Július 9-én Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke és Székely János a Szombathelyi Egyházmegye püspöke nyitotta meg a Kossuth-díjas festőművész Szentandrássy István kiállítását, mely ugyancsak a MANK segítségével jöhetett létre.
A nyár folyamán technikai, műszaki, szervezési segítséget nyújtottunk a hagyományos városi rendezvényekhez, avatásokhoz. A Nemzeti Ünnepen közreműködtünk az elmaradt városi kitüntetések átadásán. A hónap végén segítettük a Hangzó Város program megvalósulását, többek közt a lovagteremben került sor Az énekmester kamaraopera bemutatására, de e héten biztosítottunk eszközöket a Mozdulj Kőszeg programhoz is.
Az ősz folyamán lehetséges volt már előadóművészeti előadások megrendezése és védettségi igazolvány nélküli látogatók fogadása is, de a tömegrendezvények továbbra sem voltak tarthatók, illetve a közösségi eseményeken csak védettségi igazolvánnyal vehettek részt a lakosság tagjai. E szabályok alapján megint a szabadtéri rendezvények erősödhettek meg, melyek nem érték el az egy helyen tartózkodók 500 fős létszámát, illetve sporteseményhez kötődtek. Ennek megfelelően nagy látogatottság mellett tarthattuk meg a História Futást, de a Kőszegi Szüret megint rendezvénysátor és vidámpark nélkül került megrendezésre. A Város Bora választást sikerült lebonyolítani és a rendezvényen – igaz lehetőleg elkülönítetten egymástól – újra nyolc fúvószenekar szerepelhetett. A jó idő is kedvezett a rendezvénynek, mely felvonulás nélkül, helyi közreműködőkkel is nagy sikert aratott. Az őszi időszakban visszatérhettünk a nagyjából normális működés medrébe, bár még sokan tartózkodtak a személyes találkozástól, de újra öröm volt látni a szépkorúak napján (2021-ben szeptember 30-án) régi kedves arcokat, újra indulhattak a táncház alkalmak, és megünnepelhettünk néhány fontos jubileumot közösen. Például a Kőszegi Vonósok 25 éves fennállását, vagy a Dance Jam 30-at.
Támogatásunkkal valósult meg a Kőszegi SZÍV-HANG Jótékonysági Koncert, mely bevételéből már egy defibrillátor készülék található a bejárat mellett.
A Kőszegi Várszínház is tudott tartani őszi előadásokat:
Szeptember 28. Déryné Program: János vitéz
Október 05. Titoktok - a Kőszegi Várszínház gyermekszínházi bérlete
November 09. Az égigérő cseresznyefa - magyar népmese, a Kőszegi Várszínház gyermekszínházi bérlete
November 18. Thuróczy Katalin: Anne Frank - Múzs-Art Színházi és Művészeti Műhely Egyesület előadása
November 23. DENNIS KELLY: 23 PERC – Orlai Produkciós Iroda
December 14. Julia Donaldson: Kvirtek és Kvartok – Soltis Lajos Színház
Újra a szokásos módon rendezhettük az Orsolya-napi Vásárt, melynek a vásárszervezői tevékenységét is mi láttuk el. Szakmai és anyagi értelemben is jól sikerült ez az újra kontakt esemény. Innentől – maszk használat mellett – visszaállt az intézmény működési rendje és a kötelező maszkhasználat eltörléséig (2022. március eleje) fokozatosan nőtt a programok száma és az azon megjelenők száma is. Az ukrán-orosz háború kitörése után nagyon hamar indult gyűjtés az ukrán rászorulóknak és menekülteknek, melyet nagyon hamar el is tudtunk juttatni partnertelepüléseinkhez.
Folytatom így hát a tevékenységkörök alapján a beszámolót.

Létkultúra
Fontos feladatunk a helyi lakosság élet-, és munkaképességének növelése érdekében a mentális kultúrát és önismeretet fejlesztő alkalmak, tanfolyamok szervezése, bemutatók, konzultációk, fórumok kínálata, az e területen működő közösségek népszerűsítése, segítése. Az ehhez a témakörhöz tartozó tanfolyamok, szakkörök, képzések és tájékoztatók közül újra indult A Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért szervezettel létrehozott „NYITOK Tanulási Központ”, mely a KIKÖT-Ő Ifjúsági Klub helyén működött 2021. őszéig. A város azon civil szervezeteinek is lehetőséget adtunk tájékoztatóik, közgyűléseik megtartására intézményünkben, melyek nem közvetlenül nálunk bejegyezve működnek, viszont a létkultúrában fontos városi szerepet töltenek be: Borbarátok Egyesülete, Kőszegi Polgári Kaszinó, Kőszeg és Környéke Hegyközség, Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesülete, Írottkő Natúrparkért Egyesület, Kőszegi Testvérvárosi Egyesület, Kőszegi Művészeti Egyesület, stb. Kiemelten fontosnak érzem a nálunk működő nyugdíjas klubok (Nyugállományúak, Bútorszövetgyári, Posztógyári, Pedagógus, Önkormányzati, Szépkorú Csalogányok, Kézimunka Kör) segítését, melyek az aktív életkor után is közösségben tartják tagjaikat.
Több alkalommal adtunk helyet Képviselő-testületi üléseknek, lakossági fórumoknak, illetve a KRAFT programhoz tartozó rendezvényeknek, konferenciáknak. Piaci alapon bérbe adtuk termeinket családi összejövetelek, céges rendezvények céljára.

Helyi kultúra
A fenti meghatározás – főleg Kőszegen – nagyon széles alapon nyugvó hagyományok, tevékenységek és terek összességét jelenti. Eme kultúra megjelenítése a lakosság számára fontos feladatunk. A város kulturális értékeinek bemutatását leginkább rendezvények segítségével értük el.

Az önkifejezés és kreativitás kultúrája
Ide tartozik az 1964 óta megrendezett Városi Művészeti Szemle, mely magas színvonalának további emelése volt a célunk az elmúlt években. Tapasztalatunk, hogy megfelelő szakmai felkészítők hiányában nagyon nehéz kiváló produkciókat létrehozni. Fontos a pedagógus kollégák továbbképzésének segítése, és a hivatásszerű szakmai műhelyek megerősítése (pl. zeneiskola). Az intézményben Gelencsér Ildikó már foglalkozik néhány tehetséges versmondóval, szép sikereket érve el.
Az élményközpontú közösségi formák városi reprezentánsairól külön szeretnék beszámolni:
Concordia - Barátság Énekegyesület
A kóruséneklés népszerűsítésének tartott fő feladatuk ellátására szerveződött egyesület vezetésében Szilágyi Imre elnök és Szilágyi Miklós karnagy dolgozik együtt. 2019-ben lett 160 éves a „Concordia”, a közös ünneplés lebonyolításában intézményünk is fontos szerepet játszott és utána két sikeres pályázatnak köszönhetőn újra kórusfesztivál lehetett Kőszegen.
Hajnalcsillag Néptáncegyüttes
A tánccsoport művészeti vezetőjének – Dvorákné Kővári Anikó - halála után is folytatódhat a munka közös összefogással. Rendszeres részvételükre számíthattunk városunk ünnepein, rendezvényein. Szakmai támogatásunkkal tavaszi középiskolás néptánc találkozót terveznek (2022. április 5-6.).
Kőszeg Város Fúvószenekara
A zenekar tevékenységének középpontjában a fúvósmuzsika ápolása, terjesztése és fejlesztése áll. Az elmúlt évek is ebben a szellemben teltek el, melynek során a zenekar több koncertet, térzenét és egyéb kiegészítő rendezvényt tartott a kőszegi lakosok és az ide érkező turisták szórakoztatására. A Kőszegi Szüret kisebb rendezvényén is sikerült zenekarokat szervezni az eseményre. A beszámolási időszakban sok online feladatott vállalva Szilágyi Miklós karnagy vezette a csoportot. Az Ifjúsági Zenekar 2022. március 26-án szórakoztató zene kategóriában A minősítést kapott. 2020-tól új elnökük Németh Balázs.
Kőszegi Vonósok
A Kőszegi Vonósok vezetése a Scheer házaspár, Uwe és Bernadett kezében összpontosul, akik együtt komoly megújulást hoztak a zenekar életébe. A csoportba már külföldről is bekapcsolódtak és sok szomszédolással, közös muzsikálással terjesztik az amatőr kamaramuzsikálás örömét. Kiállítás megnyitók, és jeles napok alkalmával is számíthattunk fellépéseikre. Jubileumukat tavaly ünnepeltük.
ATARU Taiko Ütőegyüttes
A japán dobszínház kőszegi mesterei Vörös Emil vezetésével érik el egyre nagyobb sikereiket. Különleges előadásmódjuk és a kiváló menedzselés még sok szép élményt tartogat az együttes számára, szerencsére Kőszegen is.
Dance Jam
Meghatározó az iskolai felmenő rendszerű foglalkozások sora, mely révén sok szép hazai és nemzetközi eredménnyel dicsekedhet a csoport alapvetően koreografikus táncokban. 30 éves jubileumukat ünnepelhettük egy év csúszással 2021-ben.
Összefoglalva a meghatározó művészeti együttesek munkáját, kijelenthetjük, hogy nincsenek könnyű helyzetben vezetőik, hiszen a fiatalok sok tevékenység közül válogathatnak és nem egyszerű számukra vonzó alternatívát nyújtani a szabadidő hasznos eltöltésére, amikor a közösségi tevékenység egyre nagyobb áldozatot követel a családok részéről, míg a másik oldalon egyre kevesebbet tud adni (pl. utazás), köszönhetően a támogatási lehetőségeknek. A nehézségeket fokozza, hogy a sok-sok különóra, melyet legtöbb esetben az életesély javítás és karrierépítés motivál, a családoknál prioritást élvez. Anyagi tehetségünk híján még fontosabb a vezető szakemberek erkölcsi elismerése. A TérZene program révén több együttest tudtunk anyagilag támogatni fellépésük alkalmával.
A helyi társadalom közösségi kultúrája
Ennek nagy részét képezik a civil szervezetek és művelődő közösségek, mely a közművelődés talán egyik legfontosabb szegmensét jelentik. Kőszeg híres öntudatos polgárairól, önszerveződő közösségeiről. E különböző élethelyzetű közösségek nagyon fontos szerepet töltenek be a helyi demokrácia és önszerveződés megvalósulásában. Munkánk során eddig is kiemelt szerepet juttattunk nekik és lehetőség szerint tevőlegesen is részt vettünk munkájukban, illetve jó animátorként próbáltunk segítséget nyújtani céljaik megfogalmazásában. A civil szervezetekkel való együttműködés révén sikerült közművelődési alaptevékenységünket megfelelő színvonalon tartani, hiszen az e közösségeket vezető „apostolok” munkája nélkül sokkal szegényebb lenne a kulturális feladatellátás. A Kőszegi Művészeti Egyesület tevékenysége hiányt pótló a képzőművészeti kiállítások szervezése terén, hiszen a lovagtermi kiállítások jó részét velük együttműködésben valósítjuk meg. A Kőszegi Várszínház történetét feldolgozó könyv újabb kiadása is előkészületben van.
Az együtt élő másságok kultúrája
Ide soroljuk a helyi egyházakkal való egyre harmonikusabb együttműködésünket és a két meghatározó kisebbség közművelődési tevékenységének segítését. A kőszegfalvi városrész közművelődési feladatainak ellátására a Kőszegfalvi Baráti Kör vállalkozott, melynek megfelelő szintű ellátásában megállapodás alapján segítséget nyújt intézményünk is.
Közhasznú kulturális szolgáltatások
A helyi közélet és nyilvánosság megteremtése, és annak minél magasabb színvonalú működtetése újabb kihívások elé állította az intézményt. E területhez tartozónak vélem az intézmény információszolgáltatási tevékenységét, mely a lakosság ügyes bajos dolgaiban való jobb tájékozódását teszi lehetővé. Ennek egyik fontos eleme az általunk üzemeltetett városi honlap, mely révén mind a kőszegi, mind az ideérkező turista rengeteg információhoz juthat. Egyrészt a honlapon található hírek, másrészt a közhasznú információk segítik a látogatók tájékozódását. Az adatok frissítése akár egy külön munkavállaló munkája is lehetne, hiszen sok esetben csak utólag tudjuk javítani a változásokat. A megújult turisztikai honlap sok helyi olvasót is oda irányít, így csökkentve a helyi hírek ilyetén olvasóit, áttéve az informálódás helyszínét a közösségi média irányába.
A marketingben is fontos szerepet játszik a városi honlap, de ma már a jurisicsvar.hu-t és az intézményi, illetve rendezvényekhez köthető facebook megjelenést is el kell végeznünk. Irodánk az elmúlt években is nyitva állt mind a helyi, mind az ideérkező látogatók előtt. Minden év novemberében elkészítettük a város és városkörnyék rendezvény naptárát, melyet a koszeg.hu legördülő sávjában folyamatosan meg lehet tekinteni.

Pénzügyi, gazdasági helyzetértékelés
A beszámolóban érintett időszak nyertes pályázati összegei Ft:
2020.
EMMI minisztériumi pályázat 18.000.000.-
NKA Közműv. Koll. Kőszegi Tavasz 500.000.-
Szerencsejáték Zrt. 1.500.000.-Ft+ÁFA
NKA Fesztivál Koll. színház 3.000.000.-
EMT-TE-A-B-20-0109 színház működési 2021. júniusig 25.000.000.-
EMT-TE-A-B-20-0122 Az Öreghíd alatt 10.000.000.-
EMT-TE-A-B-20-1276 színház kiegészítő tám 2021. júniusig 20.000.000.-
NKA Közműv. Koll Kőszegi Ősz 700.000.-
Hungarikum pályázat Szőlő Jövésnek Könyve hagyomány és kiállítás 2.500.000.-
EMT-TE-A-E-20 színház gépkocsi vásárlás 5.000.000.-
Közművelődési Érdekeltségnövelő pályázat 346.000.-

2021.
EMT-TE-A-A-21 EMT-TE-A-A-21-0019 Színre visszük az egész évet 20.000.000
EMT-TE-A-A-21 EMT-TE-A-A-21-0005A Kőszegi Várszínház 2021-22 évi működésének támogatása 20.000.000
NKA Kulturális Fesztiválok kollégiuma, Kőszegi Várszínház 3.000.000
NKA Színházművészeti Kollégium Manőver 1.200.000
Hungarikum pályázat Jurisics vár 3.000.000
NKA Kult Feszt. Koll fesztivál megerősítés 1.000.000
NKA Közművelődési Kollégium Kőszegi tavasz 550.000
EMMI Kőszegi Várszínház működési tám. 15.000.000
NKA közműv. Koll. Kőszegi Ősz 1.000.000
Szerencsejáték Zrt. Kőszegi Várszínház 1 500 000 +ÁFA
EMT-TE-A-G-21-0001 Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház Kőszeg Szabadtéri előadó-művészeti színterek felújításának támogatása 20.000.000

Kőszeg Városnak írt TérZene program 7.500.000

2022.
KBFT-E-22-0530 bértámogatás 8.753.056.-
EMT-TE-A-B-22-0069 Mindenki színháza 15.000.000.-
EMT-TE-A-B-22-0067 Kőszegen nincs határ 15.000.000.-
EMT-TE-A-A-22-0049 Jubileumi év a Kőszegi Várszínházban 25.000.000.-
EMT-TE-A-B-22-0066 Kortárs művek a Kőszegi Várszínházban 20.000.000.-

Kőszeg Városnak írt TérZene program 22’-23’ 7.500.000.-

Az intézmény gazdálkodása megfelel a törvényi előírásoknak, melyet garantál a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatalon keresztüli könyvelés, mely révén napi kapcsolatban vagyunk a Pénzügyi Osztállyal. Gazdálkodásunkat alapvetően befolyásolják a pályázati lehetőségek és a saját bevételeink, melyek önmagukban, befektetés híján nem növelhetők. Szerencsére az Önkormányzat lehetőségéhez mérten támogatja tevékenységünket, és biztos alapot ad pályázatainkhoz. A Jurisics vár látogatói által generált bevétel természetes módon teremt alapot a céloknak megfelelően a közművelődési feladatok ellátásához, egyre növekvő mértékben hozzájárulva gazdálkodásunk sikeréhez.
A 2020-ban bekövetkezett koronavírus járvány hatása érezhető volt a látogatószám csökkenésében, de amikor nyitva tudtunk lenni éreztük a belföldi turizmus erősödését, melynek köszönhetően a 2021. évi eredményünk megközelítette a 2019. évit.


Összefoglalás
A 2020-as évtől olyan kihívások elé néztünk, melyekre az elmúlt évtizedekben nem volt példa. A világjárványra úgy érzem megfelelően reagáltunk és az intézmény kapacitásait jól használtuk ki a veszélyhelyzetben. Pályázataink révén nem csak túl tudtuk élni a 2020-21-es éveket, hanem kisebb anyagi terhet róttunk fenntartónkra ebben az időszakban. Továbbra is hiszünk közösségeink, az Önkormányzat és intézményünk együttműködésében, mely a legnehezebb helyzetekben is megmutatkozott, előre vetítve egy folyamatos fejlődést. Ennek egyedüli hátráltatója csupán a megfelelő munkavállalók megtalálása és beépítése az intézmény kollektívájába. Kérem a beszámoló elfogadását.

Az előterjesztést a Kulturális, Oktatási, Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság megtárgyalta és egyhangúlag elfogadásra ajánlja.


Kőszeg, 2022. április 21.

Tisztelettel:
Pócza Zoltán igazgató s.k.


HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház intézményi beszámolóját elfogadja.