2022. Április 28., Csütörtök, 09:30 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Beszámoló a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház legutóbbi beszámolója óta eltelt időszakban végzett munkájáról.
2. - Beszámoló a „Kőszeg és Vidéke” lap elmúlt két évi munkájáról.
3. - Beszámoló a Kőszeg Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár legutóbbi beszámolója óta eltelt időszakban végzett munkájáról.
4. - Beszámoló a Kőszegi Szociális Gondozási Központ 2021. évi szakmai munkájáról.
5. - Beszámoló a 2021. évben végzett gyermekvédelmi munkáról.
6. - Bölcsődei ellátással kapcsolatos döntések.
7. - TOP Plusz pályázatok benyújtása.
8. - A 2021. évi ellenőrzési terv végrehajtásáról szóló jelentés.
9. - A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház nézőtér pályázat költségvetési előirányzat átcsoportosítása.
10. - Az önkormányzatok 2022. évi rendkívüli támogatására kiírt pályázat benyújtása.
11.a - Vagyonügyek: Megüresedett önkormányzati bérlakások értékesítésére vonatkozó döntések meghozatala (Kálvária u. 69. fsz. 2, Ady E. u. 10. fsz. 1.).
11.b - Vagyonügyek: A Munkácsy M. u. 9. és a Várkör 35-37. alatti ingatlanok cseréjére vonatkozó döntés meghozatala.
12. - Bizottsági tagok megválasztása.
15. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
17. - Rendkívüli előterjesztés: Szakszervezeti vagyonról szóló megállapodás tervezet.
6. napirendi pont:
Bölcsődei ellátással kapcsolatos döntések.

Tisztelt Képviselő-testület!

I.

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 121/2021. (XII. 26.) számú határozatával döntött arról, hogy a horvátzsidányi bölcsődét feladatellátási szerződés alapján 2022. szeptember 1-től a Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde telephelyeként kívánja fenntartani és működtetni, továbbá felkérte a polgármestert a feladatellátási szerződés előkészítésére.

Fentiekre tekintettel a feladatellátási szerződés tervezetét elkészítettük. Az előzetes egyeztetések alapján a horvátzsidányi bölcsőde működési területe Horvátzsidány és Peresznye községek közigazgatási területe lesz. Ennek megfelelően a feladatellátási szerződést Horvátzsidány és Peresznye községek önkormányzataival kötjük meg 5 évre. A két önkormányzat fizeti a horvátzsidányi bölcsődével kapcsolatban felmerült állami támogatáson felüli kiadásokat. A feladatellátás helyéül a 9733 Horvátzsidány, 406/6 hrsz. alatti ingatlan és az ott felépülő új bölcsőde épület szolgál, melyre vonatkozóan használati jogot alapító szerződés készül.

Horvátzsidányi javaslatra a telephelyként működő intézmény a Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde Horvátzsidányi Tücsök Bölcsődéje elnevezést kapja, rövidített neve Tücsök Bölcsőde lesz.

Az épülő bölcsőde csoportszobájának alapterülete lehetővé teszi a maximális bölcsődei csoportlétszám 14 főben történő meghatározását. A maximális 14 fő felvételére a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények, valamint személyek szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 15/1998. (IV. 30.) NM rendelet (továbbiakban: NM rendelet) 46. § (1) bekezdés a) pontja alapján akkor van lehetőség, ha valamennyi gyermek betöltötte a második életévét. Mivel ebben az évben kizárólag 2 év feletti gyermekek szülei kérték a bölcsődei ellátást, így 2022 szeptemberétől 14 gyermek felvehető a horvátzsidányi bölcsődébe.

Az NM rendelet 1. számú melléklete szerint a bölcsődei feladatok ellátásához szükséges Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde alkalmazotti létszámát 3 fővel emelni (2 kisgyermeknevelő, 1 dajka).

A hatósági ellenőrzések alkalmával az ellenőrzést végző szakemberek javasolták Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde Bölcsődéje nevének módosítását, átgondolva azt, hogy a bölcsőde elnevezése a gyermekek számára is könnyebben megjegyezhető legyen. Így az Intézmény javaslata alapján a kőszegi bölcsőde 2022. szeptember 1. napjától a Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde Kincses sziget Bölcsődéje nevet viseli, rövidített neve Kincses sziget Bölcsőde lesz.

II.

A kőszegi bölcsődében (9730 Kőszeg, Bajcsy-Zsilinszky Endre utca 25.) újonnan megépült csoportszoba mérete szintén lehetővé teszi, hogy a jelenlegi működési engedélyben szereplő maximum 12 fős csoportlétszám egy csoport tekintetében 14 főre emelkedjen. Ez lehetőséget ad arra, hogy amennyiben kizárólag 2 év feletti gyermekek kerülnek a csoportba felvételre, úgy 12 fő helyett akár 14 fő is felvehető. Ezzel a kőszegi bölcsőde kapacitása 38 főre emelkedne.


Elkészítettük a Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde alapító okirata K/4372-1/2022. számú Módosító Okiratát, valamint a K/4372-2/2022. számú módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt Alapító Okiratát. Ezen okiratok jóváhagyásával a képviselő-testület elfogadja a horvátzsidányi bölcsőde telephelyként történő bejegyzését, a kőszegi bölcsőde nevének megváltoztatását és az egyik bölcsődei csoport létszámának emelését is.
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni és határozati javaslatokat elfogadni szíveskedjen.

Az előterjesztést a Kulturális, Oktatási, Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság megtárgyalta és egyhangúlag elfogadásra ajánlja.
Kőszeg, 2022. április 21.


A polgármester nevében:

Kovács-Mezei Virág s. k.
igazgatási osztályvezető


I. HATÁROZATI JAVASLAT

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Horvátzsidány község Önkormányzata, Peresznye község Önkormányzata és Kőszeg Város Önkormányzata között bölcsődei feladatok ellátására létrejövő feladatellátási szerződést a melléklet szerinti tartalommal jóváhagyja és felhatalmazza a polgármestert a szerződés aláírására.
2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert a jogtanácsos által készített, a bölcsődei ellátás helyéül szolgáló 9733 Horvátzsidány, 406/6 hrsz. alatti ingatlanra vonatkozó használati jogot alapító szerződés aláírására.



Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: 2022. június 30.

II. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde létszámának emelését 3 fő, 8 órás munkaviszonyban történő foglalkoztatásával – 2 kisgyermeknevelő és 1 dajka munkakörre – 2022. szeptember 1. napjától határozatlan időre jóváhagyja. A szükséges pénzügyi fedezetet Kőszeg Város Önkormányzata 2022. évi költségvetésében biztosítja.

Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: 2022. szeptember 1.

III. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde alapító okiratának K/4372-1/2022. számú Módosító Okiratát, valamint a Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde K/4372-2/2022. számú módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt Alapító Okiratát a melléklet szerinti tartalommal jóváhagyja.

Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: azonnal


IV. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felkéri Guttmann Ferencné intézményvezetőt, hogy a Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde szakmai alapdokumentumait 2022. június 15-ig döntésre készítse elő.

Felelős: Guttmann Ferencné intézményvezető
Határidő: értelemszerűen

(Valamennyi mellékletet lsd. a letölthető formátumban.)