2022. Április 28., Csütörtök, 09:30 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Beszámoló a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház legutóbbi beszámolója óta eltelt időszakban végzett munkájáról.
2. - Beszámoló a „Kőszeg és Vidéke” lap elmúlt két évi munkájáról.
3. - Beszámoló a Kőszeg Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár legutóbbi beszámolója óta eltelt időszakban végzett munkájáról.
4. - Beszámoló a Kőszegi Szociális Gondozási Központ 2021. évi szakmai munkájáról.
5. - Beszámoló a 2021. évben végzett gyermekvédelmi munkáról.
6. - Bölcsődei ellátással kapcsolatos döntések.
7. - TOP Plusz pályázatok benyújtása.
8. - A 2021. évi ellenőrzési terv végrehajtásáról szóló jelentés.
9. - A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház nézőtér pályázat költségvetési előirányzat átcsoportosítása.
10. - Az önkormányzatok 2022. évi rendkívüli támogatására kiírt pályázat benyújtása.
11.a - Vagyonügyek: Megüresedett önkormányzati bérlakások értékesítésére vonatkozó döntések meghozatala (Kálvária u. 69. fsz. 2, Ady E. u. 10. fsz. 1.).
11.b - Vagyonügyek: A Munkácsy M. u. 9. és a Várkör 35-37. alatti ingatlanok cseréjére vonatkozó döntés meghozatala.
12. - Bizottsági tagok megválasztása.
15. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
17. - Rendkívüli előterjesztés: Szakszervezeti vagyonról szóló megállapodás tervezet.
2. napirendi pont:
Beszámoló a „Kőszeg és Vidéke” lap elmúlt két évi munkájáról.

BESZÁMOLÓ
a „Kőszeg és Vidéke” lap elmúlt két évi munkájáról (2020-2021)


A felelős szerkesztő beszámolója

Felelős szerkesztőként azt gondolom, azt tapasztalom, hogy a Kőszeg és Vidéke az olvasók körében elfogadott, keresett újság Kőszegen és környék 14 falujában. A mostani internetes hírforrások világában sokszor kikiáltják a nyomtatott sajtó végét. Való igaz: bármikor, bárki, azonnal, mindent és elsődlegesen elküld az internetes hírportálokra. Mindezt a Kőszeg és Vidéke újság szerkesztése során tudomásul kell venni, és arra kell törekedni, hogy az olvasókat a havilap világában is meg lehessen tartani. Írhatunk bármiről, ha nem érünk el az olvasóhoz, akkor a nyomtatott újságnak megszűnik az élete. Amikor a városban az emberek panaszát hallom: nem kapják meg a postaládájukba az újságot, akkor ez egy bizonyíték arra: a nyomtatott Kőszeg és Vidéke havilapra szükség van, mert érdeklődést kiváltó hírforrás.
Az internet az elmúlt két évben, és jelenleg is egyre jobban uralja a hírek világát. Mindazok, akik valamit tesznek, történik esemény körülöttük, azonnal kiteszik az internetre. Alapos, és hónapról hónapra formálódó átgondolást igényelt: miként lehet megtartani az olvasót. Annak hasznát, eredményességét nem láttam, hogy a neten megjelent híreket ugyanúgy ismételjük. Ha az olvasó ezt látja, akkor nehezen fogadja el a megjelent havilapot. Tény, hogy minden hónap úgy kezdődik, hogy 32 üres oldallal állunk szemben. Amikor a pandémia 2020 márciusában megjelent, még súlyosabb gondokkal kellett szembenézni. Márciusban, a „Marajd otthon” időszaka előtt 32 oldalon jelent meg az újság, bennem akkor felmerült, hogy elkezdődik az újság kiadásának szüneteltetése. Kiadói kérésre 16 oldalra váltottunk 2020. április 20-tól. Nagyon nehézzé vált az írások elkészítése. Amikor megjelent a pandémia után az első lapszám 16 oldalon, sok-sok visszajelzést kaptunk a város lakosságától, különösen a címlap szerzője. Azt is láttam, tapasztaltam, hogy a hirdetők meggyőzésének eredménye nagyon kicsi lett a zárt világ időszakában. Mégis áttértünk a 24 oldalon történt megjelenésre, mert a 16 oldal nagyon kevés volt. Majd 2020 nyarán azt az információt is kaptam a kiadótól, hogy a lecsökkentett költségvetési keret elfogyott. Amikor a változtatás megtörtént, folytatódott az újság kiadása.
Az interneten jelent híreknél szinte elvárásnak tűnik, hogy legyen ugyanaz olvasható a havilapban is. Ez szerintem nem lehet cél. Ismerjük a nyomtatott sajtó nettel szembeni hátrányát. Az is tény: néhány nap múlva a netes hír már a múlté, ha a Google úgy akarja nem vagy alig lehet megtalálni. Van erre példa. Az olvasók még jobb kiszolgálása érdekében annyit tettem szabad akaratomból, munkámból, hogy létrehoztam az interneten egy fotógalériát (bit.ly/kvfotok), ahonnét az olvasó letöltheti az újság írásaihoz kapcsolódó jó minőségű, nagy felbontású fotókat. Ennek létrehozását az olvasók kérték. Mindez sok-sok pluszmunka, de a nyomtatható minőségű fotókra van igény.
A netes hírvilágnak egyik jellemzője a véleménydömping. Az újság számára azt tartom fontosnak, hogy nem vélemény, hanem a tény a fontos. A Kőszeg és Vidéke ebben a lapszerkesztési formában a 15. évfolyama jut el havonta az olvasókhoz. (Az újraindítás óra már 35. évfolyam.) A kezdetektől jellemző: ’újságírói véleményt nem teszünk közzé’, a kiállítások vagy kultúra eseményeiről az írói szubjektum viszont olvasmányossá teheti az eseményt, ösztönözhet például egy kiállítás megtekintésére vagy programokon való a részvételre. Alapvetően az adott eseményről, helyzetről a tényközlés az elsődleges. Arra törekszünk, azt tartjuk fontosnak, hogy a havi hírekből, amit kell és fontos dokumentálni, azt adjuk át az olvasónak pontos információkkal.
Óriási feladat az újság havi hírtömegét összeállítani, egyes elemeit valahol megtalálni, aztán megtölteni a 24, illetve a 32 újságoldalt. Mindezt az olvasó nem észleli, amikor kézbe veszi a lap egy-egy példányát. Az oldalszámot meghatározza a hirdetés mennyisége, amely havi átlagban 7 és 11 oldal között változik. Azt látom, miután az újság a pandémia alatt is megtartotta életképességét, az olvasókat, hogy a hirdetők figyelnek a lapszámokra. Nekünk, nekem alaposan kell figyelni a potenciális helyi hirdetőkre. A szerkesztés odaláról az újságnak van egy olyan szerepe is, hogy segítse a helyi vállalkozásokat az olvasott újságban történő hirdetések közlésével. Mindez erősebb lett az elmúlt két évben, valójában ez egy küzdelem hónapról hónapra.

Azt látom, hogy a hirdetők oldaláról pozitív a visszajelzés, mert tudják, hogy az olvasók kézbe veszik, olvassák is az újságot. Nem állítom, hogy mindenki, de azok is hozzáférnek a hírekhez, akik egyébként tagadják az újság olvasását. Kapok olyan személyektől visszajelzést, akikről talán nem gondoltam volna, hogy az olvasók közé tartozik. A visszajelzések egy formáját érzékelem elsődlegesen azoktól, akik az írásokban szerepelnek, akár hirdetői mivoltukban is. A visszajelzések világa sokrétű: érdeklődő, pozitív, elismerő vagy valamit hiányoló. Ez utóbbi szinte rögtön a megjelenés után írásban érkezik. Fontos elmondanom, hogy az elmúlt két évben helyreigazítást nem igényelt senki, biztosan azért, mert erre nem volt szükség. Bármilyen jellegű, formátumú, megoldású, értékű visszajelzést köszönettel fogad a szerkesztőség.
Szerkesztés. Az írások az újságban történő elhelyezése, karakterszáma az elmúlt 15 évben, és a mostani két évben is változott. A címlap anyaga, a megjelenés formája mindenkor informatív jelleget tartalmaz, kiemelt tartalommal. A hír aktualitása indokolja az újság első felében történő megjelenést, de vannak anyagok, amelyek mindig ugyanazon oldalszámom jelennek meg: kávészünet, sport, nemzetiség, aktuális programok. Természetessé vált, hogy a kultúra írásai a 20 – 27. oldalokon olvasható.

Mi a fontos? Az, amiről azt gondoljuk, hogy az olvasónak fontos, érinti vagy csak egyszerűen: legyen információja a történtekről. Mindez egyéni, szerkesztőségi, szerkesztői döntés. A megjelent írásokról a vélemény alkotása legyen mindig az olvasó dolga. A szerkesztőség számára a hír tényszerűsége a fontos, az is, hogy ne legyen az újság feleslegesen hírismétlő. Felelős szerkesztőként írom, hogy az újság egy-egy lapszámáról mindig az olvasó dönt: kézbe veszi-e, olvassa-e vagy nem. Egy-egy hír közzé tétele még nem jelenti azt, hogy eljut a köztudatba. Hogy az olvasót végig lehessen vezetni az íráson, fontos: minden mondatnak legyen konkrét – a Kedves Olvasót érintő – információ tartalma, és ne a bővített, hanem a tömör, tényközlő mondatok domináljanak. Az újság számára nem a bulvárhír fontos, hanem a történést, eseményt rögzítő információ pontos tartalommal. Egy-egy 32 oldalas lapszámban 50 – 70 hír/írás jelenik meg két oldal sport és a 7 – 11 oldal hirdetés mellett. Mindennek létrehozása jelentős feladat. Félperces olvasást igénylő írás az elkészítés oldaláról több órát is igénybe vehet, sok munkát igényel. Az újságot sokféle anyaggal meg lehetne tölteni, de kérdés mindig az: az olvasó elolvassa-e vagy lapoz.
A Kőszeg és Vidéke szerkesztőbizottsága önállóan végzi a feladatát. A jelenlegi megjelenési struktúrában 2008 óta készíti el hónapról hónapra az újságot. Az újságot írók kőszegiek, mindez nagyon fontos, mindegyikünk különböző munkadóknál nyolcórás főállásban dolgozó vagy nyugdíjas csapattag. Az újraindítás (1988. év) óta ketten (Kiss János, Németh Iván) részesei a munkának, Tóthárpád Ferenc és Hani Tibor 2003. illetve 2004. év óta vesznek részt a lap készítésében. Az első írásom a Kőszeg és Vidékében 1992-ben jelent meg.
Azt gondolom, hogy közzé kell tenni azt a mondatot, hogy mindannyian az újságot szívvel, lélekkel, kőszegiként készítjük, és azt is: csak így érdemes. Az is tény: a képviselők döntenek a Kőszeg és Vidéke újság megjelenésének lehetőségéről. Tőlük is várjuk az álláspontot, véleményt.

Kőszeg, 2022. április 07.

Kámán Zoltán s.k.
felelős szerkesztő

A felelős kiadó beszámolója

1. Kiadói jog
A Kőszeg és Vidéke 2022-ben a lap újraindítását követően a 35. évfolyamát jelenti.
A város tulajdonában lévő „Kőszeg és Vidéke” kiadásával a képviselő-testület a 14/2013. (I. 31.) határozata a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínházat bízta meg, felelős kiadói megbízást kapott az intézmény vezetője 2013. márciusától.
A kiadói jog átvételekor 6050 db volt a példányszám, a 2022. márciusi lapszámnál 6600 db. Kőszegen kívüli lakossághoz 1550 példány jut el. A 14 faluban történő terjesztésre jellemző, hogy csak négy településen nem jut el minden háztartásba a lap, amelyről az illetékes önkormányzat döntött. A falvak által átvett db-szám jelentősége nagy, hiszen a rotációs nyomdai eljárásban még készíthető, annak alsó határán van az újság példányszáma. A lakosság jelentős részéhez eljut a Kőszeg és Vidéke. A térség lakosságának száma meghaladja a 17 ezer főt, a lakóingatlanok száma hétezer fölött van. Mindez összecseng azzal a kiadói szándékkal, hogy minél nagyobb mértékben fedje le az újság Kőszeg vonzáskörzetét, és ezzel erősíti a települések közötti kapcsolatot, Kőszeg központi szerepét.

2. Nyomtatás
A Kőszeg és Vidéke lapszámai 2014 januárjától Szegeden ugyanabban a nyomdában, a Mediaworks Hungary Zrt. telephelyén készülnek. Ilyen kapacitás Kőszeghez közelebbi városban nem áll rendelkezésre. Az időpont egyeztetések, a szállítások megszervezése okán – vasárnap este történő nyomdába küldést követően – hétfő délután megkezdődik az újság terjesztése. A nyomda a munkát jó minőségben és megbízhatóan, határidőre végzi el. Ha kézbe veszi az újságot az olvasó, akkor ez szemléletes lesz. Mindehhez az is szükséges, hogy az újság szerkesztője határidőre készítse el az adott lapszámot a nyomda által előírt minőségben.
3. Terjesztés:
2018. januártól a terjesztés új rendszerét kellett kidolgozni, akkor a VISZI-POST Kft.-vel kötöttünk szerződést. Kőszegen 4670 db újságot visznek el az olvasókhoz 2022. márciustól. Az új ingatlanok és az érdeklődés miatt is emelkedett a példányszám. A terjesztés nem éri el a teljes lakosságot, különösen a ritkán lakott területeken. A szórólapok terjesztésére nem vonatkozik a 100%-os lefedettség, ezért többféle módszert is alkalmazunk azért, hogy minél több helyre eljusson az újság. Ebben részt vesz a felelős szerkesztő, hozzá futnak be a terjesztési hiányosságok is, amelynek a korrekciója – a lehetőségekhez képest – megtörténik. A terjesztés ellenőrzésének egyedi módja, hogy lapszámokban megjelenik az észrevételek visszajelzésének lehetősége. A terjesztésről szóló visszajelzések kiemelt információkat adnak arról, hogy az olvasók várják a Kőszeg és Vidéke megjelenését.

Gazdasági mutatók:
KÉSV 2020:
bevétel bruttó 8.571.513 Ft, ebből br. 2.246.400 a települési, és br. 6.325.113 Ft a hirdetés bevétel
kiadás bruttó 9.205.511 Ft

KÉSV 2021:
bevétel bruttó 10.647.789 Ft, ebből br. 2.246.400 a települési bevétel, hirdetés bevétel br. 8.401.389 Ft
kiadás bruttó 9.900.824 Ft

Kérjük a beszámoló elfogadását.

Az előterjesztést a Kulturális, Oktatási, Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság megtárgyalta és egyhangúlag elfogadásra ajánlja.

Kőszeg, 2022. április 21.

Pócza Zoltán s.k.
felelős kiadó


HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszegi és Vidéke lapról szóló beszámolót elfogadja.