2022. December 15., Csütörtök, 10:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A fizető parkolók működésének és igénybevételének rendjéről szóló 16/2015. (VI. 26.) önkormányzati rendelet módosítása.
2. - Az egészségügyi alapellátás körzeteinek kialakításáról szóló 27/2016. (X. 28.) önkormányzati rendelet módosítása.
3. - Beszámoló Kőszeg város külkapcsolatainak alakulásáról.
4. - A Jumpplus Ugrókötél Akadémiai Egyesülettel kötendő feladatátvállalási megállapodás jóváhagyása.
5. - Házi gyermekorvosi feladatok ellátására vonatkozó szerződés jóváhagyása.
6. - A MEDIOCRITAS Humán Kft. felnőtt háziorvosi feladatok ellátására vonatkozó feladatellátási szerződés módosítása.
7. - A Helyi Esélyegyenlőségi Program felülvizsgálata.
8. - Kőszeg Város Önkormányzata létszámemelése.
9. - „Lomi lottó” elnevezésű nyereményjáték 2023. évi szabályzatának a jóváhagyása.
10. - A nemezgyári duzzasztó zsilip üzemeltetésére vonatkozó szerződés módosítása.
11. - A Kőszegi Városi Múzeum, Könyvár és levéltár intézményvezetői pályázati felhívásának a jóváhagyása.
12. - A 2023. évi rendezvénynaptár.
13. - A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínházra, valamint a Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltárra vonatkozó energiatakarékossági intézkedési terv. (rendkívüli előterjesztés)
14. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
15. - Egy mappában a 2022. december 15-i képviselő-testületi ülés anyagai.
1. napirendi pont:
A fizető parkolók működésének és igénybevételének rendjéről szóló 16/2015. (VI. 26.) önkormányzati rendelet módosítása.

Tisztelt Képviselő-testület!

Kőszeg város közigazgatási területén a helyi közutakon, a helyi önkormányzat tulajdonában álló közforgalom elől el nem zárt magánutakon, tereken, parkokban és egyéb közterületen a közúti járművel történő várakozási, parkolási közszolgáltatást az önkormányzat a Kőszegi Városüzemeltető Kft. útján látja el, aki éves beszámolója keretében részletes tájékoztatást nyújt a rendszer működéséről, pénzügyi helyzetéről.

A Kőszegi Városüzemeltető Kft. 2022. évi tájékoztatása és észrevételei nyomán felmerült a fizető parkolók működésének és igénybevételének rendjéről szóló 16/2015. (VI. 26.) önkormányzati rendelet módosításának szükségessége a díjköteles várakozási területek besorolása, illetve a parkolójegy és bérletdíjak emelése vonatkozásában.

A város központi része jelenleg három díjköteles várakozási területre van felosztva, így megkülönböztetünk I. (zöld) zóna, II. (sárga) és III. (piros) övezeteket. Az övezeti besorolások újragondolása során megvizsgáltuk a rendelkezésre álló jegykiadó automaták számát, az egyes útszakaszok megközelíthetőségét, forgalmát, illetve, hogy milyen céllal veszik igénybe azokat a gépjárművel közlekedők, továbbá figyelembe vettük, hogy a történelmi belvárosba történő behajtás engedélyhez kötött.

A módosítás következtében két övezet megtartása, és I. (piros) és II. (zöld) övezetként való átalakítása javasolt. Az I. (piros) övezet a történelmi belvárosból, illetve a Várkör két forgalmas szakaszából állna, a II. (zöld) övezetet pedig az I. (piros) övezetet körülvevő utcákból alakítanánk ki. A II. (zöld) övezetbe bevonnánk lakossági kérésre a Gyöngyös utcát, továbbá a Pék utcát és a Táncsics M. utcát a kialakított parkolóhelyek belvároshoz való közelsége okán. Ezen kívül megmaradna a Brenner udvar, mint övezetbe nem sorolt várakozási terület. Az övezetek átalakításáról készült térkép a mellékletben található.

A Kőszegi Városüzemeltető Kft. tájékoztatása alapján a parkolásból származó bevétel jelentős része a jegykiadó automatáknál, illetve a mobilon keresztül megváltott parkolójegyekből ered, a bevételek megközelítőleg egyharmadát a – főleg az éves lakossági és kedvezményes éves – bérletek adják.

Tekintettel arra, hogy 2015 óta elmaradt a várakozási díjaknak az azóta megemelkedett parkolóüzemeltetési költségekhez igazítása, javasoljuk a parkolójegyek és bérletek díjának megemelését. A megemelt óradíjakhoz igazítottuk a legrövidebb várakozási idő díjat, a napijegy és az autóbuszok várakozási díjának összegét.

Az óradíjakkal párhuzamosan, de eltérő mértékben végrehajtanánk a bérletek díjainak emelését is. Az éves lakossági bérlet összege 7620,- Ft-ról 12.000,- Ft, a kedvezményes éves bérlet összege 12.000,- Ft 18.000,- Ft-ra emelkedne. A többi bérlet esetében a jelenlegi III. (piros) övezetre vonatkozó díjakat a létrehozandó I. (piros) övezetbe vezetnénk át, a II. (zöld) övezetben azonban nem változnának a díjak. A rendelet jelenleg is lehetőséget kínál a szálláshelyek részére, hogy kedvezményes éves bérletet váltsanak meg szobaszámuk függvényében, azonban ezt a kedvezményt leválasztanánk a hivataloknak és dolgozóiknak nyújtott bérletről, így a szálláshelyek 30.480,- Ft-os áron válthatnának a jövőben kedvezményes éves bérletet.
A Brenner-ház udvar vonatkozásában javasoljuk a díjfizetés alóli mentességek megszüntetését a bérleti díj emelkedése okán. A korábban mentességet élvező személyek és járművek a Brenner-ház udvarát a jövőben kedvezményes éves bérlettel vehetnék igénybe.

Javasoljuk a kizárólagos parkolóhasználatra vonatkozó rendelkezések hatályon kívül helyezését kihasználatlanság miatt. Javasoljuk továbbá a pótdíj 50 %-ának megfizetése alóli mentesülésre vonatkozó rendelkezés hatályon kívül helyezését tekintettel arra, hogy ez a lehetőség nagyobb kedvezménnyel járt eddig a várakozási díjat meg nem fizetők részére, mint amekkora visszatartó erőt a pótdíj-fizetési kötelezettség jelent.

Az előterjesztést a Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottság, a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság, valamint a Kulturális, Oktatási, Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság megtárgyalta.
A Városfejlesztési Bizottság a rendelet tervezetet egyhangúlag, míg a Pénzügyi Bizottság 7 igen, 1 nem szavazat mellett javasolja elfogadásra a Képviselő-testületnek.
A Humán Bizottság módosító javaslata, hogy díjköteles várakozás csak hétfőtől péntekig legyen szabályozva, a szombat ne tartozzon bele a díjfizetésbe. Ezt a módosító javaslatot a Humán Bizottság egyhangúlag javasolja a Képviselő-testületnek elfogadásra.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni és a rendeletmódosítást elfogadni szíveskedjen!

Kőszeg, 2022. december 9.


A polgármester nevében:

Németh Ildikó s.k.
Városüzemeltetési osztályvezető


TERVEZET
Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének
.../2022. (XII. …) önkormányzati rendelete
a fizető parkolók működésének és igénybevételének rendjéről szóló 16/2015. (VI. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról




Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. tv. 48.§ (5) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §


(1) Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a fizető parkolók működésének és igénybevételének rendjéről szóló 16/2015. (VI. 26.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„6. § (1) Az I. és II. övezet díjköteles várakozási területekre rendszámhoz kötött bérlet váltható, a bérletek fajtáit és díját a 2. melléklet tartalmazza. A bérleten a jármű forgalmi rendszámát fel kell tüntetni, megvásárlásakor a forgalmi engedélyt be kell mutatni.
(2) A bérlet a tárgyévet érintően váltható havi és éves időtartamra.
(3) Az éves bérlet a naptári évet követő év január 15. napjáig érvényes.
(4) A havi bérlet a naptári hónapot követő hónap 5. napjáig érvényes, kivéve az utolsó naptári hónapot, amikor az a következő év január 15. napjáig érvényes.
(5) Az év közben váltott éves bérletek ára az egész éves bérlet árának hónapok szerinti arányos része. A váltás napjának hónapja teljes hónapnak számít.
(6) A forgalmi rendszám változása, a bérlet megrongálódása, vagy elvesztése esetén a kezelési költség megfizetése mellett a bérlet kicserélhető, illetve új bérlet állítható ki.
(7) 2023. évre éves bérletet 2023. február 1. érvényességi időtől lehet megváltani, a 2022. évre megváltott bérletek 2023. január 31. napjáig érvényesek.”

2. §

(1) A Rendelet 11. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház, a Kőszegi Városi Múzeum Könyvtár és Levéltár, a Kőszegi Városi Múzeum, a Plébániahivatal dolgozói, a Kőszegi Járási Hivatal vezetői és dolgozói, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Kőszegi Tankerületének vezetője, a tankerület tulajdonában, vagy üzembentartásában lévő járművek, a Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatalt Kőszeg városával együtt fenntartó települések polgármesterei a Brenner-ház udvarán, a bírósági és ügyészségi dolgozók az ún. „Csónaktömb”-ben, kedvezményes éves bérlettel jogosultak várakozni.”

(2) A Rendelet 11. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Kőszeg város polgármestere, alpolgármestere, jegyzője, aljegyzője, Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének tagjai és a bizottságok külső tagjai a Brenner-ház udvarán, valamint bármely díjköteles várakozási területen, a történelmi egyházak képviselői, Kőszeg város védőnői, valamint a készenléti szolgálatot végző tűzoltók bármely díjköteles várakozási területen jogosultak kedvezményes éves bérlettel várakozni. Egy érintett személy csak egy darab kedvezményes bérlet vásárlására jogosult.”

3. §

(1) A Rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.
(2) A Rendelet 2. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.


4. §

A Rendelet 7. § (2) bekezdésében a „8. §” szövegrész helyébe a „6. §” szöveg lép.

5. §

Hatályát veszti a Rendelet a Rendelet 8. §-a, 10. § (1)-(2) bekezdése, 12. §-a és a 13. § (2) bekezdése.



6. §

Ez a Rendelet 2023. február 1-jén lép hatályba.


Dr. Zalán Gábor s.k. Básthy Béla s.k.
jegyző polgármester



1. melléklet a …./2022. (…..) önkormányzati rendelethez

„1. melléklet az 16/2005. (VI.26.) önkormányzati rendelethez:

Díjköteles várakozási területek

1. Az I. övezetbe (piros) sorolt várakozási területek:
1.1. Rákóczi F. utca Temető utcától Fő térig terjedő szakasza
1.2. Várkör Fő tértől Ady Endre utcáig tartó szakasza,
1.3. Rajnis József utca
1.4. Táblaház utca,
1.5. Schneller István utca,
1.6. Chernel utca,
1.7. Kelcz-Adelffy utca,
1.8. Várkör Kossuth L. utca és Országzászló közötti szakasza,
1.9. Kossuth L. utca és a Rákóczi F. utcák közötti „Csónaktömb” parkoló,
1.10. A 2247/2 hrsz-ú ingatlan Kossuth L. u. 12-14. és 16. szám alatti ingatlanokkal szomszédos területe.

2. A II. övezetbe (zöld) sorolt várakozási területek:
2.1. Győry János utca,
2.2. Ady Endre utca,
2.3. Temető utcának a Rákóczi F. utca és Győry J. utca közötti szakasza,
2.4. Rákóczi F. utca Temető utcától Fekete kertig terjedő szakasza,
2.5. Munkácsy M. utca
2.6. Kossuth L. utca,
2.7. Várkör Országzászlótól Károly Róbert térig terjedő szakasza,
2.8. Károly Róbert tér,
2.9. Gyöngyös utca,
2.10. Pék utca,
2.11. Liszt F. utca páros oldalának 2-18. házszámig terjedő szakasza,
2.12. Táncsics M. utca.


3. Övezetbe nem sorolt várakozási terület:
3.1. Brenner-ház udvar.


2. melléklet a …./2022. (…..) önkormányzati rendelethez

„2. melléklet az 16/2005. (VI.26.) önkormányzati rendelethez:


Várakozási díjak

1. Parkolójegyek díja

A B C
1. I. övezet (piros) II. övezet (zöld)
2. 1 órai várakozási díj 450 Ft 360 Ft
3. Legrövidebb várakozási idő díja 110 Ft 90 Ft
4. Napijegy 2 500 Ft 1 800 Ft
5. Autóbuszok 1 órai várakozási díja - 1 000 Ft
6. Autóbusz napijegy - 4 000 Ft


2. Bérletek díja

A B C D E
1. Típus Érvényes Egység Ár (nettó) Ár (bruttó)
2. Éves lakossági bérlet 7.§ (1) bekezdés szerint Ft/év 9 449 Ft 12 000 Ft

3. Kedvezményes éves bérlet 11.§ (2), (2a), (2b), (3) és (6) bekezdés szerint Ft/év 14 173 Ft 18 000 Ft
4. Kedvezményes éves bérlet szálláshelyek részére 7. § (2) bekezdés Ft/év 24 000 Ft 30 480 Ft
5. Éves parkolóbérlet magánszemélyek részére I. övezet Ft/év 40 000 Ft 50 800 Ft
6. 30%-os kedvezménnyel Ft/év 28 000 Ft 35 560 Ft
7. Éves parkolóbérlet magánszemélyek részére II. övezet Ft/év 16 000 Ft 20 320 Ft
8. 30%-os kedvezménnyel Ft/év 11 200 Ft 14 220 Ft
11. Éves összevont parkolóbérlet magánszemélyek részére I.-II. övezet Ft/év 44 160 Ft 56 085 Ft
12. 30%-os kedvezménnyel Ft/év 30 900 Ft 39 245 Ft
13. Havi parkolóbérlet magánszemélyek részére I. övezet Ft/hó 6 600 Ft 8 380 Ft
14. Havi parkolóbérlet magánszemélyek részére II. övezet Ft/hó 2 800 Ft 3 556 Ft
16. Havi lakossági összevont bérlet I.-II. övezet Ft/hó 7 360 Ft 9 345 Ft
17. Éves parkolóbérlet gazdálkodó szerv részére I. övezet Ft/év 60 000 Ft 76 200 Ft
18. Éves parkolóbérlet gazdálkodó szerv részére II. övezet Ft/év 24 000 Ft 30 480 Ft
20. Éves összevont parkolóbérlet gazdálkodó szerv részére I.-II. övezet Ft/év 66 240 Ft 84 125 Ft
21. Havi összevont parkolóbérlet gazdálkodó szerv részére I.-II. övezet Ft/hó 14 720 Ft 18 695 Ft
22. Kőszeg (Natúrpark) kártyához kapcsolódó turista hetibérlet I.-II. övezet Ft/db 1 890 Ft 2 400 Ft
23. Kezelési költség – új gépjármű vásárlása esetén Ft/db 630 Ft 800 Ft
24. Kezelési költség – elveszett, megrongálódott bérlet esetén Ft/db 1 575 Ft 2000 Ft



3. Parkolóhely egyéb célú használatának díja

1. A piac területén lévő várakozási területen: 15000 Ft/hó/parkolóhely



ELŐZETES HATÁSVIZSGÁLATI LAP

a fizető parkolók működésének és igénybevételének rendjéről szóló 16/2015. (VI. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló rendelet-tervezethez

(a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. §-a alapján)


A tervezett jogszabály várható következményei, különösen

I. társadalmi hatásai:
A díjköteles várakozási övezetek új felosztása, az új utcák övezetbe vonása, illetve a megemelt (sávosan emelkedő) összegű parkolójegy megteremti annak lehetőségét, hogy a parkolóhelyek gyorsabban felszabaduljanak, ennek következtében pedig több parkolóhely válhat elérhetővé egyrészt az ottlakók részére közel a lakóhelyükhöz, másrészt a városközpontba érkezők részére az ügyeik elintézéséhez szükséges időtartamban.

II.- III. gazdasági, költségvetési hatásai:
A megemelt parkolójegy és bérlet díjakból várható bevétel fedezi az évek alatt megemelkedett a parkolásüzemeltetési költségeket.

IV. környezeti következményei:
A tervezetnek környezeti következményei nincsenek.

V. egészségi következményei:
A tervezetnek egészségi következményei nincsenek.

VI. adminisztratív terheket befolyásoló hatásai:
A rendelet módosítása plusz adminisztrációs terhet jelent.

VII. megalkotásának szükségessége:
A város központi részén tapasztalható forgalom növekedésével érintett lakók parkolási lehetőségének, a parkolóhelyek gyors felszabadulásának (forgásának), illetve a megemelkedett parkolásüzemeltetési költségek fedezetének biztosítása érdekében indokolt a rendelet módosítása.

VIII. a jogalkotás elmaradásának várható következményei:
Nem jár következményekkel.

IX. alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek:
Nem igényel többlet feltételt az eddigiekhez képest.