2022. December 15., Csütörtök, 10:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A fizető parkolók működésének és igénybevételének rendjéről szóló 16/2015. (VI. 26.) önkormányzati rendelet módosítása.
2. - Az egészségügyi alapellátás körzeteinek kialakításáról szóló 27/2016. (X. 28.) önkormányzati rendelet módosítása.
3. - Beszámoló Kőszeg város külkapcsolatainak alakulásáról.
4. - A Jumpplus Ugrókötél Akadémiai Egyesülettel kötendő feladatátvállalási megállapodás jóváhagyása.
5. - Házi gyermekorvosi feladatok ellátására vonatkozó szerződés jóváhagyása.
6. - A MEDIOCRITAS Humán Kft. felnőtt háziorvosi feladatok ellátására vonatkozó feladatellátási szerződés módosítása.
7. - A Helyi Esélyegyenlőségi Program felülvizsgálata.
8. - Kőszeg Város Önkormányzata létszámemelése.
9. - „Lomi lottó” elnevezésű nyereményjáték 2023. évi szabályzatának a jóváhagyása.
10. - A nemezgyári duzzasztó zsilip üzemeltetésére vonatkozó szerződés módosítása.
11. - A Kőszegi Városi Múzeum, Könyvár és levéltár intézményvezetői pályázati felhívásának a jóváhagyása.
12. - A 2023. évi rendezvénynaptár.
13. - A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínházra, valamint a Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltárra vonatkozó energiatakarékossági intézkedési terv. (rendkívüli előterjesztés)
14. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
15. - Egy mappában a 2022. december 15-i képviselő-testületi ülés anyagai.
13. napirendi pont:
A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínházra, valamint a Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltárra vonatkozó energiatakarékossági intézkedési terv. (rendkívüli előterjesztés)

Tisztelt Képviselő-testület!

A 2022. október 20-i ülésünkön már foglalkoztunk a megemelkedett energiaárak okozta többletkiadások csökkentése érdekében tervezett intézkedésekkel.
Már akkor is jeleztem, hogy Balla György miniszteri biztoshoz van időpontunk személyes megjelenésre, ahol kifejezetten Kőszeg fog beszámolni arról, hogy melyek az önkormányzat kilátásai, mit tettünk, mit lehet még megtenni a költségek csökkentése érdekében. Miniszteri biztos úr 2022. november 28-án fogadott bennünket jegyző úrral együtt, ahol – az előzőleg megküldött írásos anyagon túl – tájékoztattam arról, hogy Kőszeg Város Önkormányzatánál milyen intézkedések történtek a rezsiköltségek csökkentése érdekében.
Miniszteri biztos úr tájékoztatott bennünket arról, hogy a további intézkedéseket az önkormányzat annak tudatában tegye meg, mely szerint az állam a közvilágítás, a szociális ellátás, a gyermekétkeztetés és a köznevelés területeit tervezi támogatni.
Miniszteri biztos úr tájékoztatását az egyes kulturális intézmények működését érintő veszélyhelyzeti szabályokról szóló 469/2022. (XI. 21.) Korm. rendelet alapozza meg, melynek 1. § (1) bekezdése szerint a muzeális intézmény, a nyilvános könyvtár, a levéltár, a közművelődési intézmény esetében a minimális nyitvatartási időt és a minimálisan biztosítandó kutatási időt a fenntartó határozza meg a kulturális intézmény vezetőjének szakmai javaslata alapján.
Fentiek alapján – az intézményvezetőkkel egyetértésben és javaslatukat figyelembe véve – további intézkedéseket kell hozni a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház, valamint a Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár energia felhasználásának csökkentése érdekében, amelyek a nyitvatartásukat is érinthetik.
A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója, Pócza Zoltán áttekintette, hogy az épület elemei körül melyek azok, amelyek a legalacsonyabb energia felhasználás mellett üzemeltethetők. Ez alapján a vár belső épületegyüttesét temperáló fűtéssel látják el, melynek köszönhetően csak a turisták tudják látogatni a várat, kabátban, óránkénti vezetéssel. Mindezt a várbelépőkből származó bevételek lehetőség szerinti megtartása miatt célszerű biztosítani.
A lovagteremből a táncos próbatermi foglalkozások a KÖSZHázba kerülnek át, amely amúgy is a közművelődés alapvető színtere. Itt lesznek megrendezve a különböző foglalkozások is: mézeskalácsszakkör, katolikus nyugdíjas kör, kézimunka szakkör stb. A hétvégi kisebb rendezvények szintén átkerülnek a KÖSZHázba (pld. nyugdíjas klub, bütykölde, táncház).
A külső udvaron a KIKÖT-Ő klubhelyiség zárva marad, minimálisan lesz fűtve.
A Kőszegfalvi Klubban várhatóan januárban kezdődik felújítás, így a klub be is fog zárni.
A Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltár telephelyei közül Révész József igazgató úr 2022. december 1. és 2023. április 15. közötti időszakban a Tábornokház-Hősök Tornya épületét javasolja bezárni, mivel elektromos fűtéssel rendelkezik, kifűthetetlen, a temperáló fűtése is több mint 4 millió Ft-ba kerülne. A veszélyeztetett műtárgyakat át kell szállítani, az épületet vízteleníteni kell.
Az Arany Egyszarvú Patika (Jurisics tér 11.) gáz központi fűtéssel rendelkezik, de a jezsuita officina bútorzat miatt (is) szükséges a temperáló fűtés (14-15 °C) fenntartása, így a jegykiadó helyiségben elhelyezett egyedi plusz fűtéssel megoldható a nyitvatartás.
A Fekete-Szerecseny Patika (Rákóczi u. 3.) kiállítóhely állagvédelme miatt a földszintet fűteni kell, míg az emeleten temperáló fűtés lesz lakossági távhő áron, így nyitva tartható.
A Kőszegi Várkiállítás az előzetes egyeztetések alapján, már 2022. december 1-től zárva tart.
A Chernel Kálmán Városi Könyvtár épülete lakossági tarifás távhő fűtéssel rendelkezik, az intézmény személyi állománya már itt dolgozik, nyitvatartása továbbra is javasolt.
A levéltár (Jurisics tér 2.) épületének a felső szintje gáz központi fűtéssel rendelkezik, alsó szintjén hőtárolós kályha van.
A levéltári iratanyag az épületben marad, a kutatók a szolgáltatást a könyvtár épületében vehetik igénybe. Felmerült az iratanyagnak a könyvtár épületébe történő átszállítása, de ez a könyvtár raktárának az átmozgatását is jelentené, ami a dolgozóknak 3 hét folyamatos munkát, továbbá az előzetes felmérések alapján 2,5-3 millió Ft kiadást jelentett volna. Ez helyett ebben az épületben is temperáló fűtést célszerű biztosítani (8-10 °C-ot), így ezzel is eleget lehet tenni a 40%-os energia felhasználás megtakarításnak és kevesebbe is kerül, mint a raktár átköltöztetése.
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni, és a határozati javaslatot elfogadni szíveskedjen!

Kőszeg, 2022. december 9.


Básthy Béla s. k.
polgármester




HATÁROZATI JAVASLAT


Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínháznak, valamint a Kőszegi Városi Múzeum, Könyvtár és Levéltárnak a 2022. december 1. és 2023. április 15. közötti időszakra vonatkozó, energia takarékosság érdekében hozott intézkedési tervet – az előterjesztésben foglalt tartalommal – jóváhagyja és elrendeli az abban foglaltak végrehajtását.

Felelős: Pócza Zoltán és Révész József igazgatók.
Határidő: azonnal.