2023. Február 15., Szerda, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A Kőszegi Szociális Gondozási Központ 2023. évi intézményi térítési díjának megállapítása.
2. - A bölcsőde 2023. évre javasolt intézményi térítési díjának megállapítása.
3. - A Just-Food Kft-vel közétkeztetési feladatának ellátása tárgyában létrejött szolgáltatási szerződés módosítása.
4. - A Társult Evangélikus Egyházközség Nemescsóval kötött feladat-átvállalási szerződés módosítása.
5. - A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal 2023. évi költségvetésének jóváhagyása.
6. - A 2024-2026. évekre vonatkozó középtávú tervezés keretszámainak jóváhagyása.
7. - Kőszeg Város Önkormányzata 2023. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet megalkotása.
8. - A szociális ellátásokról szóló 21/2021. (VIII. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
9. - Az óvodai beiratkozás időpontjának és az óvodai körzetek meghatározása a 2023/2024. nevelési évre.
10. - A vagyongazdálkodási koncepció jóváhagyása.
11. - Döntés lakásbérleti szerződés módosításával kapcsolatban.
12. - A Kőszeg, 6077 hrsz-ú ingatlan belterületbe vonása.
13. - A polgármester 2023. évi szabadságolási tervének a jóváhagyása.
14. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
15. - Egy mappában a 2023. február 15-i képviselő-testületi anyagai.
10. napirendi pont:
A vagyongazdálkodási koncepció jóváhagyása.

Tisztelt Képviselő-testület!

A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 9. § (1) bekezdése (a továbbiakban: Nvtv.) előírja a vagyongazdálkodási terv készítésének kötelezettségét. A vagyongazdálkodási terv pontos tartalmára, szerkezetére a törvény és egyéb jogszabály nem ad pontos iránymutatást.

A vagyongazdálkodás legfontosabb feladatait az önkormányzat érdekeinek megfelelően szabályozni kell. A koncepció célja a vagyon gyarapításával, fenntartásával, üzemeltetésével, hasznosításával kapcsolatos célkitűzések, irányelvek meghatározása, ideértve a gazdaságosan nem hasznosítható vagyonelemek vizsgálatát, vagy adott vagyonelemek megőrzésének szükségességét.

A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény megkülönbözteti az önkormányzati vagyont, amely törzsvagyon vagy üzleti vagyon lehet. A törzsvagyon közvetlenül a kötelező önkormányzati feladatkör ellátását vagy hatáskör gyakorlását szolgálja, ezek a vagyonelemek Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló 1/2007. (II.2.) önkormányzati rendeletének mellékletében szerepelnek.
Az üzleti vagyonelemek jelen koncepció részeként az irányelvek meghatározása mellett a mellékletben vannak feltüntetve.

A koncepció tárgyalásával egyidejűleg az ingatlankezelő Kőszegi Városüzemeltető Kft. által lejelentett, megüresedett Pék utca 19. I. emelet 4. 47 m2 nagyságú lakás értékesítésére teszünk javaslatot. A 6 lakásos műemlék társasházon belül ez az egyetlen önkormányzati tulajdon. A lakás állapotán kívül, maga a társasház épülete is rossz műszaki állapotban van (tető, szigetelés problémák). A lakás gazdaságosan nem újítható fel, ezért az ingatlankezelő az értékesítést helyezte előtérbe. Az ingatlanra előzetesen kért értékbecslési szakvélemény a lakás piaci értékét 11,5 MFt-ban állapította meg.

Kőszeg Város Önkormányzatának 2023. évi költségvetése meghatározza a vagyongazdálkodási bevételek tervezett előirányzatát. Itt tervezünk az ipari park területén lévő ingatlanok (2 db), valamint a kőszegfalvi építési területek vagyonhasznosítási bevételével. TOP pályázat keretében a Jurisics Miklós ipari park fejlesztése során közmű és úthálózat kialakítására került sor. Ennek részeként váltak összközművessé az önkormányzati tulajdonú 2869/28 (6717 m2) és 2869/29 (7459 m2) hrsz-ú ipartelep megnevezésű ingatlanok. A pályázatban a fenntartási idő végéig tett vállalások szerint ezek értékesítését kell végrehajtani.
Az Nvtv., valamint az önkormányzati vagyonrendelet rendelkezéseit szem előtt tartva versenyeztetés útján kívánjuk ezeket az ingatlanokat értékesíteni.

Az előterjesztést a Kulturális, Oktatási, Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság, a Városfejlesztési, Idegenforgalmi Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottság, valamint a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság megtárgyalta.
A Bizottságok valamennyi határozati javaslatot egyhangúlag ajánlják elfogadásra a Képviselő-testületnek.

Kőszeg, 2023. február 10.

A polgármester nevében:

Németh Ildikó s.k.
városüzemeltetési osztályvezető







I. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2023-2024. évi vagyongazdálkodási koncepciót a melléklet szerinti tartalommal elfogadja és elrendeli a végrehajtáshoz szükséges intézkedések megtételét.

Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: folyamatos


II. HATÁROZATI JAVASLAT

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elrendeli a Kőszeg, Pék u. 19. 1. emelet 4. szám (Hrsz. 1637/A/4) alatti 47 m2 alapterületű lakásnak a Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló 1/2007. (II.2.) önkormányzati rendeletben foglaltak szerinti liciteljárás útján történő értékesítését az értékbecslésben szereplő induló vételáron.
2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert a jogtanácsos által készített adásvételi szerződés aláírására.

Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: folyamatos


III. HATÁROZATI JAVASLAT

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elrendeli a Kőszeg, 2869/28 hrsz-ú, 6717 m2 nagyságú ipartelep megnevezésű ingatlannak Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló 1/2007. (II.2.) önkormányzati rendeletben foglaltak szerinti versenyeztetési eljárás útján történő értékesítését az értékbecslésben szereplő induló vételáron.
2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert a jogtanácsos által készített adásvételi szerződés aláírására.

Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: folyamatos

IV. HATÁROZATI JAVASLAT

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elrendeli a Kőszeg, 2869/29 hrsz-ú, 7459 m2 nagyságú ipartelep megnevezésű ingatlannak Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló 1/2007. (II.2.) önkormányzati rendeletben foglaltak szerinti versenyeztetési eljárás útján történő értékesítését az értékbecslésben szereplő induló vételáron.
2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert a jogtanácsos által készített adásvételi szerződés aláírására.

Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: folyamatos


Melléklet az I. határozati javaslathoz

2023-2024. évi
VAGYONGAZDÁLKODÁSI KONCEPCIÓ

Magyarország Alaptörvénye 38. cikk (1) bekezdése rendelkezik arról, hogy az állam és a helyi önkormányzatok tulajdona nemzeti vagyon. A nemzeti vagyon kezelésének és védelmének célja a közérdek szolgálata, a közös szükségletek kielégítése, a természeti erőforrások megóvása, a jövő nemzedékek szükségleteinek figyelembevétele.

A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (Nvtv.) írja elő az önkormányzatoknak a vagyongazdálkodási terv készítését a vagyonnal való rendeltetésszerű, felelős módon történő gazdálkodás biztosítása céljából.

A vagyongazdálkodási terv feladata a jövőre vonatkozóan megfogalmazni a hatékony és felelős vagyongazdálkodás célkitűzéseit, meghatározni a szükséges intézkedések irányvonalát.

Az Nvtv. az önkormányzat vagyonát törzsvagyon és üzleti vagyon kategóriába sorolja.
A törzsvagyon részét képező forgalomképtelen és korlátozottan forgalomképes vagyonelemek összességét Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló 1/2007. (II.2.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Vagyonrendelet) melléklete tartalmazza.

Kőszeg Város Önkormányzata tulajdonában lévő lakások, nem lakás funkciójú épületek, helyiségek, garázsok, valamint földterületek a törzsvagyonba nem tartozó üzleti vagyon részét képezik, amelyen belül két kategóriát határozunk meg. Ezek az el nem idegeníthető vagyonelemek köre, valamint az egyedi döntés alapján elidegenítés javasolt, mérlegelendő vagyonelemek.

1. Az el nem idegeníthető kategóriában főként a jó állapotú, javarészt többségi tulajdonban lévő, felújított, várospolitikai szempontból hasznos ingatlanok szerepelnek, valamint a Magyar Államtól önkormányzati tulajdonba kapott elidegenítési és terhelési tilalommal terhelt vagyonelemek, illetve azon ingatlanok, amelyek ingatlan-nyilvántartási besorolásuk ellenére a jelenlegi vagy tervezett rendezési tervi funkciója nem teszi lehetővé azok elidegenítését. Továbbá olyan ingatlanok, amelyek eladásából befolyó összeg nem arányos a bérbeadásból származó hosszú távú jövedelmekkel.

2. Az egyedi döntés alapján elidegenítésre javasolt vagyonelemek között minden más olyan üzleti vagyon szerepel, amelyek elidegenítését várospolitikai, városrendezési elvekkel együtt vizsgálva kell megállapítani. Az ide tartozó vagyontárgyak értékesítése beérkező kérelem, vagy az önkormányzat rendelkezése alapján történik a Vagyonrendeletben foglaltak szerinti értékhatártól függően.

A vagyongazdálkodás során különös figyelemmel kell lenni a következőkre:

• Az egyedi kategóriába sorolt ingatlanok vonatkozásában felmerülő vételi vagy egyéb hasznosítási szándék esetén a vagyonelem előzetes felmérését követően, az ingatlankezelő szakmai javaslatának ismeretében, annak függvényében kerülhet döntéselőkészítésre a vagyonelem értékesítése vagy egyéb hasznosítása.

• Az egyedi kategóriába sorolt üzleti vagyon elidegenítését értékbecslési szakvéleménnyel megalapozva, nyilvános pályázati kiírás útján az önkormányzat vagyonrendelete és a magasabb szintű jogszabályok szerint kell előkészíteni.


• Az előterjesztett anyaghoz becsatolt értékbecslési szakvéleménynek mellékletét kell képeznie az ingatlant bemutató fotódokumentáció, szükség esetén alaprajz, helyszínrajz, térképmásolat. Továbbá szükséges az értékbecslő és vagyonhasznosító konzultálása az ingatlankezelővel. Az értékbecslésekben dokumentálni kell a bérlő által elvégzett, ingatlankezelő által elismert és bérbeszámításra nem került felújítások műszaki alátámasztását is.

• Lakás, nem lakás célú helyiségek, valamint egyéb földterületek bérbeadás útján történő hasznosítása bérleti szerződés keretében lehetséges, Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletéről szóló 26/2004. (X. 1.) önkormányzati rendelete, valamint magasabb rendű jogszabályban meghatározott rendelkezések figyelembevételével.

• Lakás és nem lakás célú helyiségek bérleti díjakat rendszeresen felül kell vizsgálni, a követeléseket, kintlévőségeket lehetőség szerint teljes körűen kell behajtani.

• A bérlakásállomány fejlesztése érdekében a pályázati lehetőségeket figyelemmel kell kísérni, és a lehető legnagyobb mértékben kihasználni.

• Pályázati források bevonásával a fenntartási és működési költségeket csökkenteni kell, célul kell kitűzni az energiahatékonyságot növelő beruházások elérését.

• A rendelkezésre álló vagyon fenntartása érdekében fontos az ingatlanok folyamatos felújítása, korszerűsítése, pályázati lehetőségek kihasználásával. Alternatív energiaforrások szélesebb körű alkalmazása, környezetvédelmi szempontok figyelembevétele.

• Vagyon növekedésének, gyarapításának elősegítése (fejlesztés, beruházás, ingyenes vagyonelem felajánlás).

• A város területén lévő állami tulajdonú ingatlanok ingyenes önkormányzati tulajdonba igénylése, vagy vagyonkezelésbe vételének szorgalmazása.

(Valamennyi mellékletet lsd. a letölthető formátumban.)