2010. Április 29., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Kőszeg Város Önkormányzata 2009. évi gazdálkodásáról szóló beszámoló, a zárszámadásról szóló önkormányzati rendelet megalkotása.
2. - A lakáscélú helyi támogatásokról szóló 26/2003. (XII. 9.) önkormányzati rendelet módosítása.
3. - Az egészségügyi alapellátásról és körzeteinek kialakításáról szóló 16/2006. (V. 8.) önkormányzati rendelet módosítása.
4. - A parkolási rendről szóló 5/2001. (IV. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
5. - A Budaker Gusztáv Zeneiskolában fizetendő térítési díjakról szóló 17/1994. (IX. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
6. - A helyi adókról szóló 19/1993. (XII. 19.) önkormányzati rendelet módosítása.
7. - Beszámoló a 2009. évi ellenőrzési terv végrehajtásáról, valamint a kistérségi társulás keretében végzett ellenőrzésekről.
8. - A közoktatási intézmények alapító okiratának módosítása.
9. - A Szociális Gondozási Központ alapító okiratának módosítása.
10. - Az önkormányzati bevételek növelésére tett intézkedések eredményei.
11. - Az Írottkő Natúrparkért Egyesülettel kötött szerződés felülvizsgálata.
12. - A Kőszeg-Lukácsházi víztározó hasznosításával kapcsolatos döntés meghozatala.
13. - Ingatlan vásárlás az Alpannónia projekthez.
14. - A Béri Balog Ádám Általános Iskola felújítási pályázatához hozzájárulás, önerő biztosítása.
15. - Beszámoló a kőszegi régi hulladéklerakó rekultivációs projekt lezárásáról.
16. - Tájékoztató a Városüzemeltető Kht. átalakulásával kapcsolatos fejleményekről.
17. - A Kőszegi Önkéntes Tűzoltóság pályázata. (rendkívüli előterjesztés az SZMSZ 33. §-a alapján)
18. - Az üresen álló ingatlanok licites értékesítése.
19. - Egy mappában a 2010. április 29-i képviselő-testületi ülés anyagai.
20. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
8. napirendi pont:
A közoktatási intézmények alapító okiratának módosítása.

Tisztelt Képviselő-testület!


Az óvodáinkat és általános iskoláinkat fenntartó Kőszeg Város és Vonáskörzete Többcélú Kistérségi Társulása Társulási Tanácsa 2010. március 22-én fogadta el a 28/2010. (III.22) TT Határozatot az alábbiak szerint:

" Kőszeg Város és Vonáskörzete Többcélú Kistérségi Társulása Társulási Tanácsa az alapító okiratok módosítására tett alábbi javaslatokat támogatja:
1. Az osztályok-csoportok száma meghatározásának elhagyása.
2. Az Újvárosi Óvoda kijelölése az enyhe fokban látássérült gyermekek fogadására.
Megkeresi Kőszeg Város Önkormányzatát, hogy a szükséges alapítói döntéseket meghozni szíveskedjen. "

- 1. Az alapító okirat kötelező elemeit a közoktatási törvény határozza meg, mely szerint a nevelési-oktatási intézmény esetén az intézménybe felvehető maximális gyermek-, tanulólétszámot, az évfolyamok számát kell tartalmaznia az alapító okiratnak. Az osztályok és óvodai csoportok száma nem kötelező eleme tehát e dokumentumnak, de a jelenlegi hatályos okiratok minden Kőszeg Város Önkormányzata által alapított intézmény esetében ilyen részletességgel határozzák meg az intézményi kapacitást. ( pl. " Bersek József Ált. Iskola: 8 évfolyam 16 osztály, vagy "Felsővárosi Tagóvoda: 3 csoport, 75 fő " …) Ez a "túlszabályozás" a fenntartó számára nem ad szabad kezet a tanév eleji indítható osztályok, csoportok számának meghatározásához, ezért kérik a fentiek szerinti módosítást.
A jelenlegi helyzet sem jogszabályellenes és az osztályok, csoportok számának elhagyása is értelemszerűen jogszerű lenne.
Kérjük tehát, hogy a javaslat mérlegelését követően az I. sz. határozati javaslatról szíveskedjenek dönteni.

- 2. Fenntartói javaslatra legutóbb 2008. augusztus 4-én történt módosítás az óvodák és általános iskolák alapítói okirataiban, az alaptevékenységek meghatározásában, a sajátos nevelési igényű gyermekek ellátásával kapcsolatosan. A második pontban megfogalmazott fenntartói javaslat most ismét ennek módosítására tesz javaslatot, mert van egy olyan enyhe fokban látássérült kőszegi óvodás gyermek, aki számára az Országos Látásvizsgáló Szakértői Bizottság nem speciális intézményt jelölt ki, hanem normál óvodában történő integrált nevelést javasolt.
A gyermek ellátása, integrált nevelése a szakértői bizottság által megadott tanácsadással, segítséggel megoldható, anyagi többlet kiadást nem igényel, csak szakmailag jelent nagyobb terhet a fejlesztő pedagógus számára az óvodában, a szülők számára viszont nem jelent így aránytalanul nagy terhet a gyermek óvodáztatása.
Ezen gyermek/ek után igényelhető lenne többlet normatíva akkor, ha az alapító okirat az ő ellátását/ukat, mint alapfeladatot tartalmazná, ezért kéri a fenntartó az Újvárosi Óvoda feladatellátásra való kijelölését, ill. az alapító okirat módosítását.

A Társulási Tanács fenti határozati javaslatának megérkezését követően megkerestük a Munkaszervezetet és javasoltuk, hogy a jelenlegi konkrét ellátotti igénytől függetlenül vizsgálják meg a további felmerülhető ellátási igényeket is, és az arányos terhelés elvének figyelembe vételével a többi intézményt is bevonva minden alapító okiratot módosítsunk e tekintetben, így nem kell minden egyes igénynél külön-külön módosítást kezdeményezniük. A Munkaszervezet oktatási referense ezután egyeztetett a Vas Megyei Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői Bizottság igazgatójával és az ő szakmai útmutatása szerint javasoljuk még az enyhe fokban hallássérült gyermek/ek ellátásának felvételét is az alaptevékenységek közé. Ismételten megerősítjük, hogy ezek az alaptevékenység kiegészítések nem eredményeznek anyagi többlet igényt és szakmailag is felvállalhatók még, hisz enyhe fokban sérült gyermekekről van szó, de az ennél súlyosabb sajátos nevelési igényű gyermekek ellátása csak speciális intézményben biztosítható.
Ennek megfelelően a jövőben az Újvárosi Óvoda és a Béri Balog Ádám Általános Iskola látná el az enyhe látássérült, a Központi Óvoda és a Bersek József Általános Iskola az enyhe hallássérült gyermekeket. A Béri Balog Ádám Általános Iskolának már van ilyen tanulója és a jelenleg hatályos alapító okirat tartalmazza is e feladat ellátását.
Kérjük tehát mindezekre tekintettel az óvodák és általános iskolák alapító okirataiban az intézmények tevékenységeinek módosítását.
Az előterjesztést a Kulturális, Idegenforgalmi, Oktatási és Sport Bizottság megtárgyalta, az I. határozati javaslatot egyhangúlag elutasította, az alapító okiratok módosítására vonatkozóan nem született bizottsági döntés, ugyanis a bizottság által tárgyalt előterjesztés szélesebb körben tett javaslatot a feladatok módosítására. A bizottsági ülésen elhangzottakat figyelembe véve az előterjesztés jelenlegi formája, már csak szűkítetten tartalmazza a sajátos nevelési igényű gyermekek ellátását.

Kérem ezért a tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni és elfogadni szíveskedjen!


Kőszeg, 2010-04-21.
A polgármester nevében :

Szabó Marianna s. k.
oktatási ügyintéző




I. HATÁROZATI JAVASLAT


Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Újvárosi Óvoda, a Központi Művészeti Óvoda és Bölcsőde Közös Igazgatású Közoktatási Intézmény, a Béri Balog Ádám Általános Iskola, valamint a Bersek József Többcélú Közös Igazgatású Közoktatási Intézmény Általános Iskola, Egységes Pedagógiai Szakszolgálat alapító okiratában az intézmény kapacitását meghatározó pontot módosítja és minden alapító okiratban törli a csoportok és osztályok számának meghatározását.

Felelős: Huber László polgármester
Hivatali felelős: Sőbér Aurélia pénzügyi osztályvezető
Határidő: azonnal



II. Határozati javaslat

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Bersek József Többcélú Közös Igazgatású Közoktatási Intézmény Általános Iskola, Egységes Pedagógiai Szakszolgálat alapító okiratának 11. pontja 11.1 alpontjának a 852012-1, ill. 852022-1 szakágazat számhoz tartozó alaptevékenységet az alábbiak szerint módosítja:

"852012-1 Sajátos nevelési igényű általános iskolai tanulók nappali rendszerű
nevelése, oktatása (1-4. évfolyam)
A szakértői és rehabilitációs bizottság által sajátos nevelési igényűnek
diagnosztizált gyermekek integrált nevelése, oktatása az alábbi körben:
- enyhe fokban hallássérült tanuló ellátása
- a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének organikus okra visszavezethető tartós és súlyos rendellenességével rendelkező tanulók ellátása
- a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének organikus
okra vissza nem vezethető tartós és súlyos rendellenességgel ren-
delkező tanulók ellátása.
852022-1 Sajátos nevelési igényű általános iskolai tanulók nappali rendszerű
nevelése, oktatása (5-8. évfolyam)
A szakértői és rehabilitációs bizottság által sajátos nevelési igényűnek
diagnosztizált gyermekek integrált nevelése, oktatása az alábbi körben:
- enyhe fokban hallássérült tanuló ellátása
- a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének organikus okra visszavezethető tartós és súlyos rendellenességével rendelkező tanulók ellátása
- a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének organikus
okra vissza nem vezethető tartós és súlyos rendellenességgel ren-
delkező tanulók ellátása."


Felelős: Huber László polgármester
Hivatali felelős: Sőbér Aurélia pénzügyi osztályvezető
Határidő: azonnal



III. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Újvárosi Óvoda alapító okiratának 11. pontja 11.1 alpontjában a 851012-1 szakágazat számhoz tartozó alaptevékenységet az alábbiak szerint módosítja:

" 851012-1 Sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelése, ellátása
A szakértői és rehabilitációs bizottság által sajátos nevelési igényűnek
diagnosztizált gyermekek integrált óvodai nevelése az alábbi körben:
- enyhe fokban látássérült gyermek ellátása
- beszédfogyatékos, enyhe értelmi fogyatékos, a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének organikus okra visszavezethető tartós és súlyos rendellenességével rendelkező gyermek ellátása
- a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének organikus
okra vissza nem vezethető tartós és súlyos rendellenességgel ren-
delkező gyermek ellátása. "

Felelős: Huber László polgármester
Hivatali felelős: Sőbér Aurélia pénzügyi osztályvezető
Határidő: azonnal


IV. HATÁROZATI JAVASLAT


Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Központi Művészeti Óvoda és Bölcsőde, Többcélú Közös Igazgatású Közoktatási Intézmény alapító okiratának 11. pontja 11.1 alpontjában a 851012-1 szakágazat számhoz tartozó alaptevékenységet az alábbiak szerint módosítja:

" 851012-1 Sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelése, ellátása
A szakértői és rehabilitációs bizottság által sajátos nevelési igényűnek
diagnosztizált gyermekek integrált óvodai nevelése az alábbi körben:
- enyhe fokban hallássérült gyermek ellátása
- beszédfogyatékos, enyhe értelmi fogyatékos, a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének organikus okra visszavezethető tartós és súlyos rendellenességével rendelkező gyermek ellátása
- a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének organikus
okra vissza nem vezethető tartós és súlyos rendellenességgel ren-
delkező gyermek ellátása. "


Felelős: Huber László polgármester
Hivatali felelős: Sőbér Aurélia pénzügyi osztályvezető
Határidő: azonnal