2010. Április 29., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Kőszeg Város Önkormányzata 2009. évi gazdálkodásáról szóló beszámoló, a zárszámadásról szóló önkormányzati rendelet megalkotása.
2. - A lakáscélú helyi támogatásokról szóló 26/2003. (XII. 9.) önkormányzati rendelet módosítása.
3. - Az egészségügyi alapellátásról és körzeteinek kialakításáról szóló 16/2006. (V. 8.) önkormányzati rendelet módosítása.
4. - A parkolási rendről szóló 5/2001. (IV. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
5. - A Budaker Gusztáv Zeneiskolában fizetendő térítési díjakról szóló 17/1994. (IX. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
6. - A helyi adókról szóló 19/1993. (XII. 19.) önkormányzati rendelet módosítása.
7. - Beszámoló a 2009. évi ellenőrzési terv végrehajtásáról, valamint a kistérségi társulás keretében végzett ellenőrzésekről.
8. - A közoktatási intézmények alapító okiratának módosítása.
9. - A Szociális Gondozási Központ alapító okiratának módosítása.
10. - Az önkormányzati bevételek növelésére tett intézkedések eredményei.
11. - Az Írottkő Natúrparkért Egyesülettel kötött szerződés felülvizsgálata.
12. - A Kőszeg-Lukácsházi víztározó hasznosításával kapcsolatos döntés meghozatala.
13. - Ingatlan vásárlás az Alpannónia projekthez.
14. - A Béri Balog Ádám Általános Iskola felújítási pályázatához hozzájárulás, önerő biztosítása.
15. - Beszámoló a kőszegi régi hulladéklerakó rekultivációs projekt lezárásáról.
16. - Tájékoztató a Városüzemeltető Kht. átalakulásával kapcsolatos fejleményekről.
17. - A Kőszegi Önkéntes Tűzoltóság pályázata. (rendkívüli előterjesztés az SZMSZ 33. §-a alapján)
18. - Az üresen álló ingatlanok licites értékesítése.
19. - Egy mappában a 2010. április 29-i képviselő-testületi ülés anyagai.
20. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
11. napirendi pont:
Az Írottkő Natúrparkért Egyesülettel kötött szerződés felülvizsgálata.

Tisztelt Képviselő-testület!

A Kőszeg Város Önkormányzata és az Írottkő Natúrparkért Egyesület között a város turisztikai feladatainak ellátásáról köttetett megbízási szerződést a Képviselő-testület legutóbb 2009. márciusi ülésén vizsgálta felül és fogadta el a most is érvényben lévő 2009. március 19-én aláírt szerződést.
A megbízási szerződés 8., valamint 9. pontja - a civil szervezetekkel kötött középtávú megállapodásokkal ellentétben - konkrét támogatási összegeket tartalmaznak, melyek az elmúlt évek tapasztalata alapján problémát jelentenek, s amely különösen gondot jelent az idei évben. A szerződés 8. pontja szerint a költségvetési rendeletben meghatározott éves működési támogatási összegen felül az önkormányzat többlettámogatást nyújt "…az Írottkő Natúrpark területén működő idegenforgalmi vállalkozók által az egyesület részére befizetett turisztikai költség-hozzájárulás mértékéig, azt azonos összeggel kiegészítve, de legfeljebb 2 M Ft összegig, mely kizárólag Kőszeg város és térsége turisztikai marketing feladatainak ellátására fordítható". Az elmúlt három év tapasztalata alapján az Egyesület által beszedett támogatás nem haladta meg egy esetben sem az 1.3 M Ft-ot. Mivel a költségvetésben a turisztikai feladatok támogatása egy összegben kerül meghatározásra, így az Egyesület az idén amúgy is jelentősen csökkentett támogatásából várhatóan 700 E Ft-ot nem tud felhasználni a fenti indok alapján. Ezért célszerű a megbízási szerződés kérdéses pontjának a valós bevételekhez igazodó módosítása. S így a fenti összeget az Egyesület működési támogatás részeként valóban felhasználhatja.
A szerződés 9. pontja tartalmazza a Budapesten évenként megrendezésre kerülő Utazás Kiállítás 300 E Ft-os támogatását, melyet az Egyesület már a múlt évben sem tudott igénybe venni előirányzat hiányában, s az idei évben is csak a működési támogatás arányos csökkentésével valósulhatna meg a támogatás. Célszerű így a 9. pont törlése a megbízási szerződésből.
Emellett az új szerződés-tervezet 10. pontja tartalmaz egy technikai jellegű kiegészítést, a Civil Szabályzat tavalyi módosításának bejegyzését.

A II. határozati javaslat szerint a költségvetésben turisztikai feladatokra biztosított keretösszegen belüli átcsoportosítás valósulna meg, mivel az Egyesület székhelyül szolgáló épület éves bérleti díjának jelentős hányada más forrásból biztosítható, így a fenti keretből nagyobb rész lenne fordítható a szervezet közvetlen támogatására.

Az előterjesztést a Kulturális, Idegenforgalmi, Oktatási és Sport Bizottság megtárgyalta és egyhangúlag elfogadásra javasolja mindkét határozati javaslatot, míg a Pénzügyi Jogi és Rendészeti Bizottság a II. határozati javaslat esetében külön írásbeli előterjesztést kért.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására, a határozati javaslatok elfogadására!

Kőszeg, 2010. április 21.

A polgármester nevében:
Schlögl Krisztián s. k.
szervezési ügyintéző




I. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Írottkő Natúrparkért Egyesülettel a város turisztikai feladatainak ellátásáról szóló megbízási szerződést a mellékletben szereplő tartalommal elfogadja, s egyben felhatalmazza a polgármestert a szerződés aláírására. Egyúttal a 49 / 2009. (III. 19.) sz. képviselő-testületi határozatával elfogadott 2009. március 19-én megkötött Megbízási Szerződést hatályon kívül helyezi.

Felelős: Huber László polgármester
Hivatali felelős: Schlögl Krisztián szervezési ügyintéző
Határidő: azonnal





II. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Írottkő Natúrparkért Egyesületnek juttatott működési támogatás összegét a költségvetésben szereplő turisztikai célelőirányzaton belül történő átcsoportosítással 6.650 E Ft-ra módosítja.

Felelős: Huber László polgármester
Hivatali felelős: Schlögl Krisztián szervezési ügyintéző
Határidő: azonnal



1. sz. melléklet
MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉS

mely létrejött egyrészről KŐSZEG VÁROS ÖNKORMÁNYZATA (Kőszeg, Jurisics tér 8., képviseli: Huber László polgármester), továbbiakban, mint Megbízó,
másrészről ÍROTTKŐ NATÚRPARKÉRT EGYESÜLET (Kőszeg, Rajnis u. 7., képviseli: Bakos György elnök), továbbiakban, mint Megbízott között Kőszeg város és térsége idegenforgalmi feladatainak ellátásáról.

1. Megbízó megbízza a Megbízottat a város turisztikai feladatainak ellátásával, illetve a Tourinform iroda működtetésével.

2. A megbízási jogviszony határozatlan időre jön létre.

3. A Megbízott jelen szerződés keretében a következő feladatok elvégzését vállalja, hogy:
- véleményezi a város és térsége közép- és hosszútávú idegenforgalmi koncepcióját, éves szinten javaslatot tesz az aktuális idegenforgalmi feladatokra, fejlesztésekre, valamint közreműködik a koncepcióban megfogalmazottak megvalósításában;
- a Képviselő-testület által meghatározott idegenforgalmi feladatok végrehajtásában aktív szerepet vállal;
- folyamatos adatgyűjtést végez a terület látnivalóiról, szolgáltatásairól;
- a várost bemutató kiadványokat jelentet meg;
- a várost képviseli bel- és külföldi vásárokon, kiállításokon;
- közreműködik szakmai delegációk, média képviselők programjainak szervezésében;
- közreműködik a város és turisztikai térsége turisztikai honlapjának fenntartásában és fejlesztésében;
- tanulmányutakat, szakmai napokat szervez;
- reklámhirdetéseket jelentet meg;
- kezdeményező, koordináló szerepet vállal a város turisztikai rendezvényeinek létrejöttében és szervezésében a közművelődési intézményekkel, és más szervezetekkel;
- pályázat-figyelést, valamint aktív pályázati részvételt folytat;
- szakmai kapcsolatokat épít ki a város és a térség önkormányzataival, közművelődési és közgyűjteményi intézményeivel, civil szervezeteivel;
- ösztönzi a nemzetközi, országos, regionális szakmai szervezetekkel való együttműködést;
- intézkedési tervet készít a saját bevételei növelésének érdekében, melynek teljesítéséről évente beszámol a Képviselő-testületnek;
- működteti a Kőszegi Borok Házát (Kőszeg, Várkör 54.), az abból származó nyereséget az egyesület céljaira fordítja.
A Megbízott a fenti turisztikai feladatokon túl a következő közfeladatok ellátását is vállalja:
- Kőszeg város, valamint annak közigazgatási területén található kiemelt jelentőségű zöldterületek tisztán tartásának elősegítését, hulladékgyűjtési akciók szervezését;
- A Kőszegi Tájvédelmi Körzet területén található kiemelt természeti értékek védelme és bemutatása érdekében - az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságával együttműködve – hulladékgyűjtési és egyéb ehhez kapcsolódó tevékenységet végzését (Pl.: forrástisztítási akciók, szemétgyűjtési akciók, kijelölt turistautak felügyelete stb.);
- Környezettudatos, valamint a természet védelmére nevelő tevékenység folytatását (Pl.: tanösvények létrehozása és fenntartása, aktív részvétel az Európai Autómentes Nap rendezvényein stb.).

4. A megbízás tárgyát képező feladatokat a Megbízott az eljárásra jogosult tagjai útján, illetve alkalmazottjai által kifejtett tevékenységgel látja el.

5. A Megbízott tudomásul veszi, hogy a megbízást mindig a Megbízó érdekének megfelelően, a Megbízó iránymutatása szerint kell teljesítenie.

6. A Megbízott a megbízás teljesítése során gondos eljárásra köteles, és a Megbízó részére évente legalább egy alkalommal, a Képviselő-testület novemberi ülésén köteles beszámolni éves tevékenységéről, szerződéses feladatainak teljesítéséről.

7. A Megbízott köteles benyújtani az önkormányzati költségvetés tárgyalására a következő évre vonatkozó részletes feladat-meghatározást és annak költségvonzatát, továbbá a működési költségek részletes kimutatását. A Támogatás összegét a Képviselő-testület az éves költségvetés elfogadásával egyidejűleg határozza meg és az így megállapított évi támogatási összeget a Megbízó havi egyenlő részletekben tárgyhó 1-ig utalja át a Megbízott számlájára.

8. A Megbízó a költségvetési rendeletben meghatározott éves támogatási összegen felül többlettámogatást nyújt a Megbízott részére az Írottkő Natúrpark területén működő idegenforgalmi vállalkozók által a Megbízott részére befizetett turisztikai költség-hozzájárulás mértékéig, azt azonos összeggel kiegészítve, de legfeljebb 1.3 M Ft összegig, mely kizárólag Kőszeg város és térsége turisztikai marketing feladatainak ellátására fordítható Az elszámolás negyedévenként a Megbízott által benyújtott, a befizetéseket hitelt érdemlően igazoló dokumentumok alapján történik. Az összeget a Megbízó a negyedévet követő hó 15. napjáig a Megbízott számlájára átutalja.

9. A Megbízott a hivatkozott feladatainak ellátására 1 fő Tourinform irodavezetőt, valamint 1 fő Tourinform irodai ügyintézőt alkalmaz. A Megbízó vállalja, hogy a Megbízott ezen alkalmazottainak mindenkori személyi kiadásait az éves támogatási összegben szerepelteti.

10. A Támogatás odaítélésének, kifizetésének, valamint elszámolási módjának további részleteiről a Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által 209 / 2007. (IX. 25.) sz. határozatával elfogadott, és a 6 / 2009. (II. 12.) sz. határozatával módosított, a Civil szervezetek önkormányzati támogatásáról szóló szabályzata (Civil Szabályzat) 11. § (1) – (4) bekezdései rendelkeznek.

11. A Megbízott székhelyéül szolgáló, általa használt magántulajdonban lévő ingatlan (Kőszeg, Rajnis u. 7.) bérleti díját az Önkormányzat és a bérbeadó között létrejött haszonbérleti szerződés alapján a Megbízó fizeti. Az ingatlan összes felmerülő rezsi költségét a Megbízott fizeti meg.

12. A Megbízott köteles megfelelni a Magyar Turizmus Rt. által előírt szakmai feltételeknek.

13. A szerződést bármelyik fél írásban, egy éves felmondási idővel megszüntetheti. Ezen felmondási idő alatt is köteles a Megbízott ellátni feladatait, a Megbízó pedig gondoskodik arról, hogy a szerződés megszűnését követően is e szerződés tárgyát képező feladatok ellátása folyamatos legyen.

14. Jelen szerződés aláírásával a szerződő felek között 2009. március 19-én létrejött Megbízási Szerződés hatályát veszti.

Kőszeg, 2010. április ……….

Kőszeg Város Önkormányzata Írottkő Natúrparkért Egyesület
Megbízó Megbízott