2010. Június 24., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A szociális igazgatásról, az egyes szociális ellátási formák szabályairól és a gyerme-kek védelméről szóló, 10/1993. (V. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
2. - A lakáscélú helyi támogatásokról szóló 26/2003. (XII. 9.) önkormányzati rendelet módosítása.
3. - A közfoglalkoztatási terv módosítása.
4. - Településfejlesztési döntés.
5. - Jelentés a város környezeti állapotáról.
6. - Zöldhulladék pontok elhelyezése.
7. - Együttműködési megállapodás a Mária Út Közhasznú Egyesülettel.
8. - A sportbüfé és a tekepálya, valamint a Kőszegi Sportklubbal kötött ingatlanhasznosítási szerződések módosítása.
9. - Az új köztemető vázlattervének a jóváhagyása.
10. - Az Alpannónia projekthez ingatlanvásárlás.
11. - Tájékoztató a kötvénykibocsátásból származó bevételek terhére vállalt kötelezettségekről.
12. - Sikertelenül pályáztatott ingatlanok értékesítése.
13. - A polgármester éves szabadságolási tervének jóváhagyása.
14. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
15. - Egy mappában a 2010. június 24-i képviselő-testületi ülés anyagai.
5. napirendi pont:
Jelentés a város környezeti állapotáról.

Tisztelt Képviselő-testület!

Az önkormányzatokról szóló törvény a helyi önkor-mányzatok részére környezetvédelmi feladatokat állapít meg, melyeknek megoldására önkormányzatunk is rendeleteket alkotott:
• 14/1994. (VI.1.) a köztisztaság fenntartásáról
• 18/1194. (IX.1.) a külterületi rendről
• 4/1999. (III.1.) a zaj- és rezgésvédelemről
• 5/2001. (IV.1.) a parkolási rendről
• 17/2001. (XII.1.) a települési folyékony hulla-dékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgál-tatásról
• 21/2001. (XI.1.) a települési szilárd hulladék-kal kapcsolatos köztisztasági közszolgáltató kötelező igénybevételéről
• 27/2004. (XI.1.) a természeti értékek helyi vé-delméről és a természetvédelem helyi szabá-lyairól
• 35/2005. (XI.1.) a történelmi belváros gépjár-mű-közlekedésének szabályairól
• 37/2007. (XII.22.) a mezei őrszolgálatról

A törvény értelmében a város környezeti állapotáról évente tájékoztatni kell a lakosságot. Ez évi tájékozta-tást ezen előterjesztéssel teszem meg.

A ma és a jövő nemzedékének közös érdeke a környe-zet tisztaságának megőrzése, a talaj, a levegő, és a víz szennyezésének megakadályozása, így biztosítva az egészséges, élhetőbb környezetet.

a) Települési környezet tisztasága
Az utcák, járdák, közterületek tisztántartását a 100% önkormányzati tulajdonú Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft. (továbbiakban: kft.) végzi. Gépi és kézi sepréssel végzik a munkát. A feladat elvégzésében segítséget nyújt a közhasznú fog-lalkoztatás (12 fő köztisztasági, parkfenntartási felada-tokat lát el). Problémát jelent az utcai hulladékgyűjtők állapota, sok helyen hiányoznak, pótolni és cserélni kell, főleg rongálásból erednek a hiányosságok. A volt posztógyár területe látványi- és közegészségügyi szem-pontból sem elfogadható.
Sajnos előfordul szemetelés, ennek ellenére a város közterületei tiszták.

b) Zöldterület gazdálkodás, kertészet, parkfenn-tartás
Költségcsökkentés miatt a dolgozók létszámát a mini-málisra csökkentették, a működőképességet csak meg-felelő színvonalúnak mondható, részben elöregedett géppark biztosítja. A munkát a kft végzi 1 fő kertész-mérnök csoportvezető és 6 fő állandó fizikai dolgozó-val. A közhasznú foglalkoztatottak alkalmazása itt is segítséget ad. A karbantartandó területek: füves terület 390.000 m2, 1.400 db utcai sorfa, ~10.000 db elültetett virág, 3.000 fm sövény, 9db játszótér melyek felújítása jelenleg is folyamatban van, 14.000 m2 park, Fő téri 2000 db örökzöld, valamint ~340.000m2 külterület. A tavalyi évben 200db facsemetét ültettek.
Az e-on által végzett "hálózati karbantartás" nem meg-felelő színvonalú, nem elfogadható. Nem tájékoztatják sem a lakosságot, sem a város vezetését. A fák csonkí-tását nem kezelik, elgombásodnak, és a levágott ágakat nem gyűjtik össze.
A város zöldterülete, a hangulatos és árnyékot adó fák száma csökkent. A zöldterület gazdálkodási tevékeny-séget tovább kell fejleszteni. A parkosítottság aránya jó.

c) Csapadékvíz-elvezetés
A városban 90%-os a csapadékvíz elvezető rendszer kiépítettsége, ez felszíni vagy felszín alatti.
A hálózat nagy része elavult. A felszín alattiak sok esetben több mint száz éves falazott csatorna, betoncsa-torna. A folyamatos felülvizsgálat indokolt. Korábban előfordult, hogy a szennyvizet is a csapadékvíz elveze-tőkbe kötötték be, így a környezetünket közvetlenül szennyezzük, és a csatornák hamarabb tönkremennek.
Nagy gondot kell fordítani a felszíni, nyílt vízelvezető árkok tisztítására. Legalább a fő gyűjtőárkok mindkét oldalán 3-3m-t szabadon kell hagyni (meder karbantar-tása céljára, törvényi előírás), sem építmény, sem kert stb. nem lehet.
A csapadékvíz-elvezető rendszer nincsen megfelelően kialakítva ill. karbantartva, funkcióját nem igazán tölti be. Intenzív esőzések esetén a csatornák hamar megtel-nek, a rendszer nem bírja elvezetni a csapadékot.
Rekonstrukciójuk mielőbb szükséges, egy komplex csapadékvíz elvezető hálózati terv elkészítése és meg-valósítása indokolt. Finanszírozása pályázati úton le-hetséges.

d) Kommunális szennyvízkezelés, gyűjtés, elveze-tés, tisztítás
A szennyvíz tisztítása a szombathelyi szennyvíz tisztí-tóban történik. A szennyvíztisztító a környező települé-sek közös beruházásában valósult meg.
A város teljes belterületét figyelembe véve ~96%-os a csatornázottság. Az elmúlt években újabb utcák lettek bevonva a hálózatba.
A szennyvíz rákötéseket felül kell vizsgálni (a csapa-dékcsatornába való bekötés miatt).
Nagyon fontos, hogy a szennyvízcsatorna kiépítése megelőzze a vízhálózatét ("zárt" derítők, szennyezett kutak)!

e) Ivóvízellátás
A város belterületén, és az üdülőövezetekben 95%-ban megoldott az ivóvízellátás.
Kőszeg ivóvizét a legnagyobb mennyiségtől haladva a legkevesebb felé a Rőti völgyi-, Perenyei-, Regionális rendszer-, Kövi dűlő 3-as kút- és a József forrás víz-művei adják.
A Jurisics tér rekonstrukció vízvezetékcserét igényelt, melyet a VASIVÍZ 2010-ben elvégzett.
Az ivóvizet acél és azbesztcement csövek szállítják a felhasználóhoz. Európában, hazánkban és Kőszegen is az 50-es évektől a vízellátó hálózatokban egyre na-gyobb mértékben használtak azbesztcement csöveket. Magyarországi vízhálózatokban jelen pillanatban is 40% körüli az említett csőtípus részesedése, jelentős részük 40 évnél öregebb, így lassan megközelítik ter-vezési élettartamuk végét.

f) Kommunális hulladékkezelés
2001-ben átadásra került a Kőszeg-hegyaljai Regioná-lis Hulladéklerakó, üzemeltetője a Kft.
A szolgáltatási terület két település kivételével (Gyöngyösfalu, Lukácsháza) a teljes Kőszegi Kistér-ség, és PARKOM Kft. szolgáltatási területéről is befo-gadja a települési hulladékot. Az ellátott lakosság szá-ma kb.: 16000 fő.
A Kőszeg-hegyaljai Regionális Hulladéklerakó Egysé-ges Környezethasználati Engedélye 2009 évben lejárt. A hulladéklerakó teljes körű környezetvédelmi felül-vizsgálata megtörtént, új Egységes Környezethasználati Engedély került kiadásra, amely 5 évig érvényes.
Így a jelenleg működő lerakó tovább üzemeltetése a re-gionális rendszer kialakításáig megfelelő támfalak megépítésével, dombépítéses technológia alkalmazásá-val, a jelenleg rendelkezésre álló infrastruktúra fel-használásával megvalósítható.
A telepen hulladékudvar is működik: szelektív hulla-dékgyűjtés, komposztáló, építési törmelékdaráló. Sze-lektív hulladékgyűjtésre alkalmas szigetek vannak ki-alakítva a város több pontján (20db).
A régi szemétlerakó rekultivációja idén befejeződött. Az illegálisan lerakott hulladék elszállítása folyamat-ban van.

g) Lakossági és közszolgáltatási eredetű zaj-, rezgés- és légszennyezés elleni védelem
A 80/1999. (VI. 11.) Kormányrendeletben foglaltaknak megfelelően 53 telepengedéllyel működő vállalkozás található.
Zaj- és légszennyezés szempontjából az érintett szakha-tóságok megvizsgálták a telephelyeket és azokat mű-ködésre alkalmasnak találták.
Néhány ipari- és vendéglátóhelyen időszakosan prob-lémát jelent a zajterhelés.
Légszennyező forrás kevés van, és mindenhol határér-téken belüli az emisszió.
Kőszeg egészséges, jó levegőjű és csendes város.

h) Helyi közlekedésszervezés
A város jó színvonalú közlekedéséhez jó állapotú utak-ra, megfelelő számú parkolóra, jó tömegközlekedésre, és megváltozott igényekhez igazodó forgalmi rendre van szükség.
Az utak állapotának javítása folyamatosan, a lehetősé-gek szerint, az elnyert pályázatokból finanszírozható.
A belvárosban fizetőparkoló rendszer működik, bővíté-se folyamatos. A belváros forgalmi rendjének átalakítá-sa jól sikerült.
A rendezési terv alapján új tehermentesítő utak lesznek kialakítva.
Kerékpárutakkal a környező lakott területekkel való összeköttetés még nem megoldott.
A 2009-es özönvíz szerű esőzés okozta károk helyreál-lítására a vis maior alapból elnyert pénzösszeg átutalás-ra került, a közbeszerzési eljárás nyertesével 2010 júni-us 10-én lesz aláírva a szerződés, és három hónap alatt elkészülnek a helyreállítási munkák.

i) Energiagazdálkodás
Az energiagazdálkodás környezetvédelmi szempontú fejlesztésének legfontosabb módja az energiahatékony-ság fejlesztése, valamint a megújuló energiaforrások használatának elterjesztése.
Kőszeg három típusú energiát használ fel: elektromos energiát a világításhoz, elektromos gépek, berendezé-sek üzemeltetéséhez, fosszilis energiát fűtési célra (gáz, kis mértékben fűtőolaj), üzemanyagot (benzin, gáz-olaj), a gépjárművek üzemeltetéséhez.
A megújuló energiafelhasználás elenyésző.
Rövid és középtávú energiaellátást szolgáló rendszerek állapota, kapacitása jelenleg lehetővé teszi a biztonsá-gos energiaellátást, a város tervezett fejlesztéseinek megfelelő bővítéseivel.

j) Rendkívüli környezetszennyezés, környezet-károsítás, bírságok
Kőszeg területéhez kapcsolódó bírságok:
• Természetvédelmi bírság
• Hulladékkal kapcsolatos bírság
• Rendkívüli vízszennyezési bírság
• Zajbírság
Összesen 3,064,486,-Ft. Nem fizetés esetén a bírságok adók módjára behajthatóak. Ebből az összegből 30% az önkormányzatot illeti meg, melynek átutalásáról a Fel-ügyelőség gondoskodik.
A Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvé-delmi és Vízügyi Felügyelőség a rendőrség bevonásá-val további eljárásokat folytat.

A további gazdasági és társadalmi fejlődés a kör-nyezet minőségétől, természeti erőforrásaitól, ezek racionális használatától és védelmétől függ. Megha-tározó ebben a folyamatban az, hogy a fogyasztói tár-sadalom milyen mértékben tudja megváltoztatni szoká-sait.
Az EU által meghatározott öt fő terület, amelyek döntő hatással lehetnek a környezetre, és amelyeket az elkö-vetkező években elsősorban támogatni fog:
1. Ipar
2. Energia
3. Szállítás
4. Mezőgazdaság
5. Turizmus
Kőszeg város környezetvédelmi fejlődésének szem-pontjából létfontosságú az említett területek környezet-védelmet elősegítő támogatása.
Időszerű lenne Kőszeg környezetének átfogó vizsgála-ta, mérésekkel alátámasztva. (Az ÁNTSZ 2010.06.05-ei mérései alapján két forrásunk – Stayer házak forrás, Hörmann forrás – bakterológiai szempontból kifogá-solt.)

Kőszeg és környéke kiemelt figyelmet érdemel.

Magyarországon belüli összehasonlításban Kőszeg környezetének állapota jó, nemzetközi összehasonlí-tásban az EU-n belül közepesnek mondható.
Még mindig vannak viszonylag nagy kiterjedésű, jó természeti kondíciókkal bíró területek, ahol az élővilág gazdag, a természetes élőhelyek és társulások száma magas.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet a jelentés elfoga-dására.

Az előterjesztést a Városfejlesztési, Vagyonügyi és Környezetvédelmi Bizottság megtárgyalta, és a jelen-tést egyhangúlag elfogadásra ajánlja.

Kőszeg, 2010. június 18.

A polgármester nevében:

Schrott Tamás s. k.
környezetvédelmi ügyintéző



HATÁROZATI JAVASLAT


Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elfogadja a "Jelentés a város környezeti állapotáról" című előter-jesztést.