2011. Június 30., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos köztisztasági közszolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló 21/2001. (XI. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
2. - Tájékoztató Kőszeg és a térség foglalkoztatási helyzetéről.
3.a - Kőszeg Város Önkormányzata feladatellátásának összehasonlítása más önkormányzatokkal.
3.b - A polgármesteri hivatal működési rendjéről szóló szabályzat módosítása.
4. - Döntés az uszoda vagyonkezelésbe vételéről.
5. - A kisebbségek helyzete Kőszegen.
6. - Tájékoztató a vagyonhasznosítás időarányos teljesítéséről.
7. - A Kőszegi Városüzemeltető Kft. Felügyelő Bizottsága ügyrendjének az elfogadása.
8. - A Szőlőskert utca szennyvízcsatornázáshoz önerő biztosítása.
9. - Tájékoztató a Fő tér állapotával kapcsolatos problémákról.
10. - A Béri Balog Ádám Általános Iskola felújításához pótelőirányzat biztosítása.
11.a - Vagyonügyek: A Boki ´74 Bt. kérelme.
11.b - Vagyonügyek: Elővásárlási jog törlése.
11.c - Vagyonügyek: Az Ólmodi u. 042 hrsz-ú ingatlan hasznosítása.
11.d - Vagyonügyek: Volt körzeti megbízotti iroda lakássá minősítése.
12. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
13. - Egy mappában a 2011. június 30-i képviselő-testületi ülés anyagai
9. napirendi pont:
Tájékoztató a Fő tér állapotával kapcsolatos problémákról.

Tisztelt Képviselő –testület!


A Kőszegi Fő tér és Rákóczi út rekonstrukciójával, a tér és az érintett terület állapotával kapcsolatban az alábbi jelentést tesszük.

A beruházás 2006. szeptember 12.-én készült el. Átadása után az Írottkő szálló előtti út és közterületen, valamint a tér északi oldalán lévő a félbevágott nagykocka kő burkolat folyamatos javítást igényel. A kimozgó kövek állandó balesetveszélyt okoznak, többen megsérültek. Már a kivitelezés előtt és közben felmerült, hogy a kő szélességi és mélységi arányai nem teszik lehetővé a stabil jó minőségi beépítést. A pályázat merevsége azonban nem tette lehetővé a kiviteli tervek módosítását, az estleges 10x10cmx10-es bazalt kövek beépítését.
A problémák megoldására 2009. évben felkértük a VIANOVAPLAN Építőmérnöki és Minőségvizsgáló Kft.-t. Az elkészült szakértői állásfoglalás egyértelműen megállapítja, hogy a kőburkolat felületén mindenfelé találhatók megmozdult vagy környezetéből már kifordult kövek. Egyértelmű álláspontjuk az, hogy a közelmúltban, épített kőburkolat más műszaki értéket képvisel, mint a hagyományos nagykockakő burkolat. A tervezett kőburkolatról tudni lehetett, nem fog megfelelni a tervező által megrajzolt méret előírásainak, hiszen a 18+1 cm méretadottságú bontott kő félbevágás után 8-9cm-nél csak vékonyabb lesz, tehát nem 10cm, a hagyományos nagykő burkolatokhoz hasonlítva. A hibajelenség alapvetően nem alépítményi és nehéz jármű igénybevétel függő. A kimozdult kövek vastagsága minden estben lényegesen elmarad a tervezetthez képest. A nem normális meghibásodást döntő mértékben az okozza, hogy a kockakövek mélységi beágyazása nem megfelelő. További tényezők lehetnek, hogy az illesztési hézagok milliméterekkel nagyobbak, mint ami még elfogadható ( kedvezőbb) lenne.
Nem megnyugtató a kihézagoló anyagok viselkedése sem. Mélyebbek a fugák, ami a jövőbeni újabb kocka kibillenés előjele is lehet.
A kivitelezővel való többszöri egyeztetés után részükről ígéretként elhangzott a Jurisics térről kikerülő kövek Írottkő szálló előtti területre való beépítése.
Mivel azonban a kikerülő kövek visszaépítésre kerülnek ettől a lehetőségtől elestünk.
A 10*10*10cm-es bazalt kövek állapota nagyobbrészt megfelelő, azonban a nagyobb esésű útfelületen a víz elragadó ereje a kihézagoló anyagot kimosta és elsodorta. Ezeken a helyeken kikagylósodások, majd kátyúsodások jelentkeznek. Ezek egyértelműen karbantartási, üzemeltetési problémákra vezethetők vissza. A kimosott anyagok nincsenek időben visszasöpörve, vagy pótolva. Ezek a jelenségek megfigyelhetők a falak mellett az eresz alatti csöpögő helyeken is. Egy helyen valaki megbontotta az út szerkezetét, ami helyre lett állítva. A szökőkút körüli kiskocka kő burkolatot többször megbontották, ami többször helyre lett állítva. Az eltelt időszakban a Fő téren és a Rákóczi utcában a padok és asztalok többször át lettek mozgatva, nyomukban ottmaradtak a fúrási nyomok és tőcsavarok.
A 30*30cm-es gránitlapok dilatációs hézagai nem fedik teljesen a vasbeton lemez dilatációját, ezért a flexibilis dilatáció több helyen kimozgott a lapokkal együtt. A tér és a Rákóczi út találkozásánál egy helyen a nyári forróságban a hőtágulás miatt a burkolt felület mintegy 1m2-en felemelkedik. A kimozgott és törött lapokat cserélnie kell a kivitelezőnek, valamint a fugázásokat szükség szerint el kell végezni.
A tér elkészülte után az égetett virág ládából többet összetörtek. A meglévők közül többnek az oldalán található salétromos kivirágzás, amely valószínűsíthetően kutya pisitől származik.

A területen található fák közül mintegy 7 fa elszáradt. A kiültetésük óta az öntözésük nem megoldott. Egy fát valakik derékban eltörtek...

A Rákóczi úton lévő beton térburkolat minősége megfelelő. Gondot a parkolósáv melletti növénytartó területek okoznak, mert az autóból kiszállók közvetlenül ebbe lépnek bele. Egy részük az elmúlt időszakban kavicsolva lett. Az igazi megoldás azonban a térburkolat kialakítása lenne, azonban pénz hiányában ezen munkák ez idáig elmaradtak.

A csobogók és szökőkutak beszabályozása csak hosszabb idő eltelte után sikerült.
A medencékben lévő díszvilágítást a medencékben belemenők tönkretették, letörték.
A téren elhelyezkedő csobogók és szökőkutak vízvesztesége annak ellenére jelentős, hogy vízforgató működik. Kértük a kivitelezőt a hibák felderítésére. A vízforgató gépházak szellőztetése nem megfelelő. Az ívó kút több esetben folyat, külön működtetés nélkül is engedi a vizet.
Az oroszlános kút felső kavics szűrőjét a gyakori eltömődések miatt el kellett távolítani, azóta jelentősen kevesebb eldugulás és vízelöntés keletkezett.

A téren lévő kandeláberek üzemeltetését átadtuk az EON Zrt.-nek, az üzembe helyezés óta a folyamatos rongálások miatt már közel másfél millió Ft-ot kellett fenntartásra fordítaniuk. A Rákóczi utca érintett részére valamint a Fő térre behajtó magas felépítésű kisteher és teher- autók a lámpatesteket letörik. A behajtó gépjárművek magasságát az út fölé épített szerkezettel lenne célszerű megakadályozni.
2010-ben a köztéri padok és asztalok festése megtörtént. Tudomásunk szerint a festék árát a Colas Zrt. állta.

Tisztelt Képviselő-testület!
A kivitelezés indítása előtt a nyertes kivitelező 5év teljes körű garanciális kötelezettséget vállalt. A határidő lejárta előtt indokoltnak láttuk a felmerült hiányosságok megszüntetését. Ezért felszólítottuk a Vasi Dolomit Kft-t, hogy a garanciális bejárás időpontját tűzze ki. A garanciális bejárás megtörtént, jegyzőkönyvét csatoljuk.
Az Írottkő szálló előtti félbevágott nagykocka kő burkolat teljes cseréjét látjuk elfogadhatónak és indokoltnak.
A kivitelező a jegyzőkönyv átvétele után azt ígérte, hogy a hibaelhárításra a műszaki megoldásokat és határidőket június 17.-ig kidolgozza. A jelentés elkészültének időpontjában ez az anyag nem állt rendelkezésre. Kértük a szóbeli egyeztetésen, hogy a felmerült hiányosságokat a 2011. július végéig végezze el.

Az előterjesztést megtárgyalta a városfejlesztési bizottság, az anyagban foglaltakkal egyetértett.

Kérem a leírtak szíves elfogadását.

Kőszeg, 2011. június 24.

A polgármester nevében:


Ujvári Csaba s. k.
vezető-főtanácsos


HATÁROZATI JAVASLAT


Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Fő tér állapotáról szóló tájékoztatást tudomásul veszi.


Felelős: Huber László polgármester
Határidő: azonnal

(A mellékletet lsd. a letölthető formátumban.)